Home HetKinderHuis Tools, tips & lijstjes Geboortelijst Checklist
door Kinderhuis
Geboortelijst Checklist

Geboortelijst checklist opstellen

Baby op komst? Dromen over hoe je leven eruit zal gaan zien wanneer je kleintje er is: zalig! Maar er concreet voor plannen is minder evident. Dat begint al bij de geboortelijst. Want wat moet je daar eigenlijk op zetten? En hoe begin je eraan? Hoe weet je wat een echte musthave is en wat je eigenlijk niet echt nodig hebt? Een geboortelijst opstellen kan dus best overweldigend zijn. Onze checklist geeft je een duidelijk overzicht van hoe je een geboortelijst moet opstellen.

Wat zet je allemaal op de geboortelijst?

Het handigste is om met categorieën te werken, bijvoorbeeld:

  1. Meubels: Kinderkamer (denk: babybed, babyfoon, verschoontafel, luchtbevochtiger, …)
  2. Verzorging: Alles om je baby te verzorgen (wasgel, bodylotion, manicureset, luiers, …)
  3. Voeding: Van borstvoeding tot flesvoeding (borstvoedingbeha’s, flesjes, slabbetjes, …)
  4. Onderweg met de baby: Vervoeren gebeurt te voet, met de auto of de fiets (kinderwagen, autostoel, draagdoek, fietsstoeltje…)
  5. Kleding: Outfits en benodigdheden voor elke leeftijd (rompers, sokjes, muts, …)
  6. Leuke dingen: Alles om je baby bezig te houden en te entertainen (speelgoed, boekjes, knuffels, maar ook handige dingen voor jou of zelfs een newbornfotoshoot)

Door alle spullen onder te verdelen in thema’s krijg je een superhandig, overzichtelijk en relatief compleet geboortelijstje.

Download onze handige checklist of klik hier om hem als PDF te downloaden.

Geboortechecklist pdf

Hoe begin je aan je geboortelijst

1. Geboortelijst Checklist!

geboortelijst downloadenVertrekken van een geboortelijst checklist geeft je een brede basis om op verder te bouwen. Je kan onze voorbeeldlijst hier downloaden! Voeg gerust toe of schrap waar nodig.

Om te voorkomen dat je lijst een hele catalogus wordt, bedenk goed welke zaken je het snelste nodig hebt én welke spullen je écht nodig hebt. Ga gerust ten rade bij vriendinnen, je zus, nicht of (schoon)moeder: welke items vonden zij echt onmisbaar?

2. Personaliseer je geboortelijst

Elk gezin is anders. Personaliseer je geboortelijst checklist dus! Sommige gezinnen verkiezen traditionelere lijsten, anderen willen vooral tweedehandsbabyspullen. Misschien wil je je lijst samenstellen in één babywinkel of geef je toch de voorkeur aan een online geboortelijst waar je spullen van overal kan opzetten.

Neem even de tijd om uit te pluizen wat voor jou als ouder belangrijk is. Wil je bijvoorbeeld je baby meteen in zijn eigen kamertje leggen, of wil je absoluut een co-sleeper? Zo begin je met een duidelijker idee en doel aan je geboortelijst. Het helpt meteen ook om te ontdekken wat voor jou de belangrijkste en nuttigste spullen zijn.

3. Musthave vs nice to have

Het is makkelijk om je te laten meeslepen in die zee van schattige en schijnbaar essentiële babyspullen, maar een geboortelijst checklist is geen wishlist. Maak dus een onderscheid tussen de musthaves (die je écht, en snel, nodig hebt) en de nice to haves (die je leuk, handig, grappig, … lijken, maar die je niet ab-so-luut nodig hebt). Die zullen anders zijn voor elke ouder, maar het onderscheid is wel belangrijk om miskopen te voorkomen.

Onnodige aankopen zijn een grote valkuil bij shoppen voor baby’s. Focus daarom eerst op de échte noodzakelijkheden (denk: autostoel en bed), en vul aan met nice to haves.

4. Voor nu en later

Musthaves zijn dus wel belangrijk, maar dat betekent niet dat je alléén items moet oplijsten die je écht en snel nodig hebt. Sommige prijzige spullen heb je ook écht nodig, alleen nog niet vanaf de geboorte, zoals bijvoorbeeld een kinderstoel. Je kan dus gerust je lijst aanvullen met prijzigere items voor later, want elk beetje hulp is welkom bij grote aankopen.

6. Denk buiten de lijntjes

Musthaves en nice-to-haves hoeven niet altijd voor baby te zijn. Ook dingen voor jou en je partner kan je op de lijst zetten. Bijvoorbeeld een bon voor Kraamkost of een “cadeaubon” voor een uurtje babysitten. Ook een slaapcursus(boek), borstvoedingsboek, newborn-fotoshoot of ouderschapscursus kunnen prima op de lijst.

7. De duivel zit ‘m in de details

Je weet ondertussen wel wàt er op je lijst moet, maar hoeveel spullen zet je er precies op? Een handige tip is de 1/3-regel: een derde van het aantal verstuurde geboortekaartjes is een goede richtlijn voor het aantal spullen op je geboortelijst.

Verzond je dus 150 kaartjes? Dan wil je zo’n vijftig items op je geboortelijst, met een goede mix van prijzen, grootte en belangrijkheid.

Vergeet trouwens niet je geboortelijst te vermelden op het geboortekaartje!

Met bovenstaande tips wordt het opstellen van je geboortelijst heel wat simpeler! Onze laatste, en belangrijkste, tip is is echter: doe vooral wat goed voelt! Wat voor ouder je bent wordt echt niet bepaald door welke spullen je in huis haalt, hoe schattig of nuttig ze ook lijken. We leggen enerzijds onszelf al best veel druk op en anderzijds komt er vanuit de maatschappij nòg wat meer druk. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar laat je vooral leiden door je eigen gevoel en verstand, en dat kan al starten bij iets kleins zoals de geboortelijst.

handige checklist voor ouders

De juiste babyproducten uitkiezen

Maak gebruik van onze toplijsten om er de beste producten uit te kiezen. Voeg deze toe aan je geboortelijst, zo haal je meteen het juiste in huis.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy