Home Baby producten De 6 beste draagdoeken

De 6 beste draagdoeken

Je baby dragen in een handige draagdoek die je zelf knoopt

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste draagdoek voor baby's

Niets zo hartverwarmend als met je kleintje knuffelen. Dat doet ons, en hen, ontzettend veel deugd. Babydragen kan je bekijken als een langdurige, knusse knuffel waarbij je toch je armen vrij hebt. Win-win. Zo werk je vanaf de start aan het bouwen van een innige band met je baby.

Een goede draagdoek is makkelijk te gebruiken eens je gewend bent aan het knopen. Dit lijkt vaak ingewikkelder dan het is, met een tutorial en wat oefening wordt dit zeer makkelijk. Voel je je ongemakkelijk of ga je liever voor een ander type drager dan kan je nog steeds kiezen voor een draagzak. Bekijk onze lijst beste draagzakken om een beter idee te krijgen van wat er beschikbaar is.

Wil je meer informatie over het uitkiezen van de juiste draagdoek, bekijk dan zeker “onze koopgids: Hoe kies ik de juiste draagdoek“.

Onze selectie draagdoeken

Babydragen = je baby dragen in een doek. Niets aan, toch? Niet helemaal. Er zijn best veel soorten draagdoeken (en draagzakken). Van geweven tot rekbaar, half-buckles en ringslings. En wat in godsnaam is een mei tai? Welke draagdoek is dan de beste draagdoek voor jou? Lees even mee.

 • Beste geweven draagdoek:      BYKAY WOVEN WRAP DELUXE
  “Zacht, soepel en supersterk. Je kan hem makkelijk op drie manieren dragen, vanaf de geboorte tot zelfs vijf jaar.”
 • Beste rekbare draagdoek:      BABYLONIA TRICOT-SLEN
  “Geeft jou en je baby goede ondersteuning tijdens wandelingen, voor pasgeborenen maar ook kinderen tot 15 kg.”
 • Beste draagdoek voor tweelingen:      BABYLONIA BB-TAI
  “Praktische draagdoek waar je niet te veel moet aan knopen, maar met een maximaal gewicht van 15 kg kan je hem met twee kinderen geen jaren gebruiken.”
 • Budget draagdoek:      YARO BROKEN TWILL 33
  “Straffe prijs-kwaliteit: mogelijk de goedkoopste draagdoek op de markt die écht kwalitatief is. Vraagt wat oefening om te leren knopen.”
 • Gemakkelijkste draagdoek:      TULA HALF-BUCKLE
  “Gemak van een draagzak, comfort van een draagdoek. De Half-Buckle is snel klaar voor gebruik, maar is wat duurder in aankoop.”

Beste draagdoek – geweven:      BYKAY WOVEN WRAP DELUXE

makkelijke draagdoek pasgeboren baby
 • Vanaf de geboorte tot 23 kg
 • Makkelijk te leren
 • Drie draagwijzen
 • Minder zacht in het begin

Beschikbaar in drie maten en komt in verschillende kleuren en prints.  Je kan dragen op de buik, rug en heup.  Je kan hem daarbij ook gebruiken als hangmat  in de babybox.

De ByKay Woven Wrap Deluxe is superzacht en soepel, waardoor hij perfect geschikt is voor newborns. Maar hij is ook stevig en sterk, waardoor je je kind tot ongeveer vijf jaar oud (of tot liefst 23 kg) kan dragen. Bij de draagdoek zit een handleiding, zodat je de verschillende knopen met wat oefenen snel onder de knie krijgt. Op de site van ByKay vind je ook instructievideo’s.

De Woven Wrap Deluxe is beschikbaar in drie maten en komt in verschillende kleuren en prints. Om de doek heerlijk zacht te maken, kan je hem het best vaak door je hand weven. De Woven Wrap Deluxe kan je dragen op buik, rug en heup. Leuk is dat je hem ook als hangmat kan gebruiken in de babybox. Daarmee pakt dit model onze titel van beste draagdoek. Natuurlijk kan het zijn dat jij een ander type of model verkiest.

Beste rekbare draagdoek:      BABYLONIA TRICOT-SLEN

draagdoek voor rug en buik of heup dragen
 • “Stretch-Stop”-technologie
 • 1 knoop, meerdere draagwijzen
 • Niet voor rugdragen

Met de Tricot-Slen kan je je baby op verschillende manieren dragen met één knoopwijze, want je doet de doek altijd op dezelfde manier aan.

De Babylonia Tricot-Slen heeft een straffe reputatie. De Tricot-Slen is op een unieke manier geweven, waardoor hij én superzacht én superstevig is. Met de “Stretch-Stop”-technologie wordt je baby voldoende ondersteund bij het rondstappen, zonder van hier naar daar te bouncen.

Je kan hem gebruiken voor pasgeborenen (vanaf 3 kg) tot je kind zo’n 15 kg weegt. Met de Tricot-Slen kan je je baby op verschillende manieren dragen met één knoopwijze, want je doet de doek altijd op dezelfde manier aan. Rugdragen kàn, maar Babylonia raadt zelf geweven draagdoeken aan wanneer je wil rugdragen. Het gewicht van je baby wordt mooi verdeeld over je schouders en heupen. Er zit een uitgebreide handleiding bij. De Tricot-Slen is van vrij lichte stof gemaakt, maar de beste draagzak voor de zomer is de Tricot-Slen Cool.

Ga je voor een rekbaar model, dan is dit de beste draagdoek. Liever een andere rekbare draagdoek? De ByKay Stretch Wrap Deluxe, JPBM Love Radius of ErgoBaby Aura zijn ook sterke draagdoeken.

Beste draagdoek voor tweelingen:      BABYLONIA BB-TAI

draagdoek voor tweeling
 • Voor twee kinderen
 • Weinig knopen vereist
 • Handige knoopgids online
 • Beperkt gewicht voor twee kinderen

De BB-TAI kan ook voor één baby, maar door z’n lengte (205 cm) en stevige stof kan hij ook perfect voor tweelingen.

Geweven draagdoek geïnspireerd door de mei tai waarbij je op de buik, heup of rug kan dragen. De BB-TAI kan ook voor één baby, maar door z’n lengte (205 cm) en stevige stof kan hij ook perfect voor tweelingen. De BB-TAI is een meer praktische oplossing, omdat je minder moet knopen, maar ook met de langste BB-Slen (560 cm) kan je twee kindjes tegelijk dragen.

De mogelijkheden om twee baby’s te dragen zijn: een op de buik en een op de rug, een op elke heup of twee op de buik. De draagdoek kan een gewicht van 15 kg aan, dus met twee kindjes tegelijk kan je hem niet gebruiken tot de peutertijd. Je kan wel twee draagdoeken combineren, waardoor je kan blijven combidragen. Babylonia heeft een handige knoopgids waarin alle technieken met een of twee doeken worden uitgelegd.

Ga je voor een tweeling zorgen en wil je afentoe beide handen vrij hebben, dan is dit mogelijk de beste draagdoek voor jouw gebruik.

Beste goedkope draagdoek:       YARO BROKEN TWILL 33 DRAAGDOEK

beste draagdoek baby's 2021
 • Heel betaalbaar
 • Luxueuze uitstraling
 • Stug in het begin
 • Vraagt wat oefening

Zo wordt babydragen een stuk bereikbaarder, ook voor mensen voor wie het soms stevige prijskaartje van draagdoeken een hindernis vormt.

Het Nederlandse Yaro Slings wil met de slogan “There’s a Yaro for everyone” verzekeren dat er een draagdoek voor echt iedereen is. De Broken Twill is met een prijskaartje van zo’n €30 een van de goedkoopste draagdoeken op de markt. Het is tegelijk ook een stevige, luxueus uitziende doek die waar voor z’n geld biedt. Zo wordt babydragen een stuk bereikbaarder, ook voor mensen voor wie het soms stevige prijskaartje van draagdoeken een hindernis vormt.

De Broken Twill komt in drie maten (voor mensen met maat XXS tot XL) in drie verschillende lengtes. Zoals de meeste geweven doeken voelt hij initieel stug aan, je moet hem dus wel wat “inlopen”. De doek kan daardoor initieel wat afschrikken voor de absolute beginneling, maar mits wat oefening heb je een stevige, budgetvriendelijke draagdoek in huis.

Dit is niet de beste draagdoek dat je kan kopen, maar is een waardig alternatief voor mensen met een beperkt budget.

Draagdoek met het gemak van een draagzak:       TULA HALF BUCKLE

tula Goede draagdoek kopen
 • Combinatie van draagzak en mei tai
 • Ideaal voor beginners
 • Geschikt voor meerdere personen
 • Duurder
 • Geen effen kleuren

Dat maakt hem praktisch voor beginnelingen, die niet vertrouwd zijn met een draagdoek knopen.

De Tula Half Buckle combineert draagzak en mei tai in stijl. De heupbanden sluit je met een gesp, de schouderbanden knoop je. Dat maakt hem praktisch voor beginnelingen, die niet vertrouwd zijn met een draagdoek knopen. De Half Buckle werkt met drie breedtestanden, die je kan aanpassen naargelang de kledingmaat van je baby (van maat 56 tot ongeveer maat 86/92).

Doordat je hem knoopt aan de schouders kan hij ook door meerdere personen gedragen worden zonder al te veel aanpassingen. De Half Buckle heeft een zonneklepje dat je ook kan gebruiken als neksteun of kan weghalen. De Tula Half Buckle is niet de goedkoopste en komt alleen in allerlei kleuren, maar steeds met een print. Budgetvriendelijkere (en prima!) opties zijn de ByKay Mei Tai Classic, de Babylonia Tricot-Click of de Babylonia Tri-Cotti.

Of deze Tula wel in de lijst beste draagdoek past, gezien het eerder een draagzak is blijft open voor discussie. Zoek je een goede draagdoek maar heb je wat schrik voor het knopen enzo, dan is dit een goed alternatief.

hoe draagdoek knopen

Vanaf wanneer kan ik een draagdoek gebruiken?

Over het algemeen kan je je baby vanaf de geboorte dragen in een draagdoek. Er zijn af en toe wel gewichtsbeperkingen, bijvoorbeeld vanaf 4 kg, dus altijd even kijken naar de veiligheidsvoorschriften van de doek zelf.

Op bedrust na de bevalling? Schakel je draagdoek al in om skin to skin te doen door de baby op je borst te leggen en de doek rond jullie beiden te binden. Altijd checken dat je baby vrij kan ademen. Voor meer informatie over welke draagdoek je nodig kan hebben richt je je best op onze draagdoek koopgids. Hier kom je te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een draagdoek.

Ondanks hun natuurlijke instinct zijn niet alle baby’s instant fan van de draagdoek of -zak. Het vergt immers wat oefening van mama of papa om de doek juist te knopen en te zorgen dat de baby comfy zit. Geef je kleintje dus wat tijd. Probeer het eens wanneer je baby uitgerust en niet hongerig is. Is hij te slaperig of te onrustig, probeer het dan een andere keer nog eens. Heb vertrouwen, you got this.

Wanneer stoppen met draagdoek te gebruiken?

Wanneer moet je babydragen nu afbouwen? Volg je gevoel. Babydragen is echt geen verwennerij. Wanneer het niet meer goed aanvoelt, kan je er gewoon mee stoppen.

Even overweldigd? Begrijpelijk. Er zijn heel wat gepassioneerde draagconsulenten die je graag helpen bij het vinden van de beste draagdoek voor jou. Bij sommige baby- en zwangerschapswinkels zoals Mamado kan je draagdoeken huren om ze uit te testen.

Bestel je je draagdoek online? Kijk dan altijd even na wat de retourvoorwaarden zijn, mocht de doek geen goede match zijn.

Wie had gedacht dat je baby dragen zo ingewikkeld (heb je ‘m?) kon zijn? Om je de energie te besparen en je meteen ook meer tijd met je baby te geven, deden wij het zware werk voor je. Dit zijn volgens ons de vijf beste draagdoeken.

draagdoek voor baby's

Verschillende soorten draagdoeken

Geweven draagdoek

Geweven draagdoeken zijn de meest veelzijdige draagdoeken. Je kan ze op meerdere manieren knopen en dragen (buik, heup en rug). Ze zijn stevig, waardoor je ze vanaf de geboorte tot 15 kg kan gebruiken. Een geweven draagdoek is zacht en vormt zich naar je kind. Er zijn ontzettend veel kleuren, prints en designs te koop.

Geweven draagdoeken hebben een hogere leercurve. De verschillende knooptechnieken vragen wat oefening. Het kan als beginneling moeilijker zijn om je baby in de M-houding/kikkerpositie te krijgen (essentieel voor gezond babydragen!). Er zijn verschillende maten (lengtes), afhankelijk van je lichaamsbouw.

Geweven draagdoek knopen

Hoe moet je een geweven draagdoek knopen? Er zijn heel wat technieken, maar een goede basic is de front wrap cross carry. Hier vind je een goed instructiefilmpje (Nederlands). Geweven of rekbare modellen, het blijft een beetje persoonlijke voorkeur. De beste draagdoek is één die bij jou past en voldoet aan al je voorwaarden.

Rekbare draagdoek

Rekbare draagdoeken zijn eenvoudig te knopen en dus goed voor beginners. Er is maar één maat. Dat maakt dat ze iedereen passen, ongeacht je lichaamsbouw en de grootte of het gewicht van je baby. Je kan ze op voorhand knopen en de baby er makkelijk in- en uithalen. Deze draagdoeken zijn ook beschikbaar in heel veel prints, kleuren en stoffen.

Een rekbare draagdoek kan je minder lang gebruiken. Door de elasticiteit zal je minder ondersteuning voelen wanneer je kind naar de 10 kg gaat. Je kan bijna altijd alleen dragen op de buik.

Hoe moet je zo’n rekbare draagdoek knopen? En hoe moet je een draagdoek aandoen? Dat ontdek je hier.

Ringsling draagdoek

Een ringsling is een asymmetrische draagdoek die je knoopt door de stof door de ringen te halen. Het vraagt niet té veel oefening en is geschikt voor beginners. Hij is ook makkelijk verstelbaar, dus geschikt voor meerdere zorggevers. Je kan een ringsling gebruiken vanaf de geboorte. Er is geen “eindgewicht”. In principe kan je zelfs een volwassene dragen! Je kan je kind op de buik en de heup dragen.

Omdat je met een ringsling asymmetrisch draagt, komt het gewicht grotendeels op één schouder terecht en zijn ze dus iets meer belastend.

Mei tai draagdoek

Mei tai, of meh dai, is de originele draagdoek. De mei tai vindt zijn oorsprong in Azië en is een vierkant of rechthoekige doek met aan elke hoek lange “doekbanen”, die je vastknoopt. Het rugpand is voorgevormd, maar aan de heupen en schouders moet je hem knopen. Daardoor valt de mei tai wat tussen een draagdoek en draagzak in.

Half-buckle draagdoek

De half-buckle zit ook tussen de draagdoek en draagzak in. Dat maakt het praktisch zoals een draagzak (want snel vastgeklikt), maar comfy zoals een draagdoek (want zachte, meegevende stof). De heupriem maak je vast met een kliksysteem of velcro en de schouderpanden knoop je vast. Een half-buckle is dankzij zijn gebruiksgemak de beste draagdoek voor beginners.

Lees meer artikels in de categorie ‘Dragers’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy