Hoe kies je een babynaam
Waar moet je allemaal aan denken als je een babynaam moet uitkiezen? Een babynaam kiezen is niet makkelijk, maar soms heb je al een goed idee van waar je naartoe wil.
Ga je een babynaam kiezen dan begin je bij de logische eerste keuze – een naam dat bij het geslacht past. Wil je geen typsche jongens- of meisjesnaam dan kan je ook kiezen voor een unisex babynaam. Wil je dit wel dan kan je al meteen terecht bij selecties van enkel jongens- of meisjes babynamen.
1. Je persoonlijke voorkeur van babynamen
Ergens heb je al een voorkeur. Die ene naam dat je altijd al mooi vond, een voornaam die bij jouw kind past. De naam van je eerste lief, een overleden familielid of de naam die jij altijd al de mooiste vond. Heb je dat niet, of wil je nog wat extra inspiratie, dan ga je gewoon verder met de volgende stappen.
2. Een naam die bij de achternaam past
De volgende stap is de achternaam, en soms ook de culturele achtergrond. Kies een babynaam en zeg deze luidop. Zeg daarbij de voor- en achternaam. Klinken deze goed samen? Is het duidelijk en makkelijk uit te spreken? Maak het ook niet te makkelijk voor pestkoppen, geef je kind geen al te absurde of dom klinkende naam. Heb je een naam van een specifieke culturele achtergrond dan kan je ook voor een relevante naam gaan. Dit is helemaal niet verplicht, maar soms kan de familie zich wel eens bemoeien.
3. Lange of korte babynamen
Nu heb je nog steeds honderden opties…. Babynamen bestaan in alle vormen en klanken. Kies misschien ook even uit of je een korte naam wilt of dit niet uitmaakt. Korte namen klinken (soms) krachtiger en zijn makkelijk uit te spreken. Misschien is het voor jou belangrijker of het om een sterke of vriendelijke naam gaat?
4. Unieke varianten
Juist, of net anders geschreven? Je kan natuurlijk ook kiezen voor een toffe variant van al deze bestaande babynamen. Een letter toevoegen, een andere letter met dezelfde klank, … er zijn heel wat opties. Je moet je ook niet aan bestaande namen houden, je kan ze ook zelf uitvinden.
Veel mensen verkiezen een korte naam. Deze zijn populair, krachtig en makkelijk uit te spreken. Lange namen worden ook vaak afgekort, dit kan een voordeel zijn maar ook een nadeel op lange termijn. Maxime is bijvoorbeeld mooi, maar sommigen vinden Max al snel op een hondennaam lijken. Je kan natuurlijk ook voor een compositie gaan, zoals Marie-Anne.
Terug naar de lijst populaire babynamen dan! Nu we al een beter idee hebben van wat we zoeken wordt het ook makkelijker de juiste namen op je shortlist te plaatsen. De lijst populairste babynamen is gebasseerd op data van statbel en kijkt niet naar een persoonlijke mening. Alle namen die zich in deze lijst bevinden zijn statistisch de populairste babynamen van België in de afgelopen 25 jaar.