Home Baby verzorging Luiers
door Sanne

Luiers

Hoeveel luiers heb je nodig en hoeveel kosten luiers tegenwoordig? Vergelijk wasbare tegen herbruikbare luiers & bekijk ons handige overzicht.

Over heel wat zaken rond baby’s, zwanger zijn en bevallen hebben we weinig controle, maar enkele praktische dingen kunnen we wel zelf in handen nemen, zoals: luiers! Die kan je nu al gerust (in bulk) aankopen en misschien zelfs een leuke korting scoren. Maar… hoeveel luiers heb je precies nodig? En waar kan je ze het voordeligst aankopen?

welke luiers kopen

De allereerste stap is kiezen welke soort luiers je wil gebruiken. De meeste mensen zullen zonder twijfel kiezen voor wegwerpluiers, maar herbruikbare luiers winnen gestaag aan populariteit. Snuister gerust door onze lijst van beste wegwerpluiers en beste wasbare luiers om meer over de voor- en nadelen van beide te leren.

Hoeveel keer moet je een luier verschonen?

Kind & Gezin raadt aan om bij elke voeding (zowel overdag als ’s nachts) te verschonen, en zeker na iedere ontlasting. Dan kom je, vooral in het begin, al snel op zo’n tien keer per dag. Maar volgens onderzoek uit 2015 (EOS) verschonen we baby’s te veel en zouden we met drie luiers per dag eigenlijk genoeg verschonen. Luiers zijn tegenwoordig immers zo absorbeerbeer dat we ze niet meer zo vaak hoeven te verversen zoals de typische “dagluiers” van vroeger. Hedendaagse luiers absorberen eigenlijk net zo veel als nachtluiers.

Hoeveel kosten luiers?

Als je gaat voor wegwerpluiers en over een periode van 2,5 jaar gemiddeld zes luiers per dag gebruikt, en rekening houdt met een gemiddelde prijs per luier van € 0,26, zit je aan een totaalbedrag van € 1.423,50. Luiers kunnen echter veel goedkoper uitvallen. Koop je in bulk en ga je voor promoties dan is € 0,15 een goede prijs per luier.

Afhankelijk van welke luiers je precies koopt, zal dat bedrag sterk variëren, want zoals bij alles heb je duurdere en goedkopere merken. Een populair merk zoals Pampers valt in de middenmoot, nichemerken die sterk inzetten op ecologie vallen duurder uit. Bovendien heb je bij bekendere merken en huismerken, zoals Kruidvat, meer kans op promoties en bulkkortingen.

Kies je voor wasbare luiers, dan hangt het sterk af van welke soort luier je koopt. Volgens De Luierhoek kost het systeem met voorgevormde luiers je ongeveer evenveel als wegwerpluiers, terwijl vouwluiers en strikluiers je de helft minder kosten. Meegroeiluiers kosten gemiddeld rond de € 1.000 voor een periode van 2,5 jaar.

hoeveel luiers heb ik nodig

Wel, dat hangt vooral af van hoe snel je kindje groeit en hoeveel keer je hem verschoont per dag. Het is dus moeilijk te voorspellen hoeveel jij er precies nodig hebt, maar we kunnen wel uitgaan van het gemiddelde.

Als je kindje bij de geboorte een gemiddelde gewicht heeft (rond de 3 kg) en je verschoont hem een gemiddeld aantal keer op een dag (7 keer), dan zal je zo’n twee maanden lang maat 1 kunnen gebruiken. Dat komt neer op 420 luiers van maat 1.

Maar groeit je kind sneller of trager, of ververs je net meer of minder, dan verandert dat getal drastisch.

Daarom zijn wij van mening om voor de geboorte niet te hard van stapel te lopen en een beperkt aantal luiers in huis te halen:

  • 1 of 2 pakken van maat 1
  • 2 pakken maat 2

Omdat de maten overlappen, kan een maatje groter soms ook beter zitten, afhankelijk van het merk. Merk je dat er veel lekjes zijn, kan het misschien interessant zijn een groter maatje uit te proberen. Pasgeboren baby’s en baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen hebben minder vaste stoelgang, dus een goed passende luier is essentieel om lekjes te voorkomen.

Interessant om te weten: gemiddeld gebruik je het volledige eerste levensjaar van je kind zo’n zeven luiers per dag. Dat zijn er 2.555 per jaar. In het tweede levensjaar is dat nog maar vijf luiers per dag, en later blijft het bij vier, afhankelijk van hoe snel je kind zindelijk is.

Welke maat luier