Maak kennis met onze lijst van beste luierbroekjes. Ze zijn als het ware het kleine broertje van de klassieke wegwerpluier. Luierbroekjes of pamperbroekjes zijn zeer makkelijk aan te trekken en toch zijn ze nog niet zo populair als gewone pampers. Dat is best jammer, want ze bieden heel wat voordelen. Zeker wanneer je bengeltje al iets ouder (en wilder) is.
Zo heb je geen aankleedkussen nodig om je kind een luierbroekje aan te trekken. Bovendien kan je flinke kapoen zijn luierbroekje eigenhandig omlaag doen bij potjestraining. Echt kinderspel dus. Alle voordelen van luierbroekjes en handige weetjes voor je aankoop vind je onderaan deze favorietenlijst terug.
Onze uitgekozen luierbroekjes
- Beste prijs-kwaliteit: Pampers Baby-Dry Pants bij Bol.com
- Beste goedkope: Pants Skin Protect bij Kruidvat
- Beste nacht: DryNites Pyjama Pants bij Bol.com
- Beste wasbare: Pampers Harmonie Hybrid bij Bol.com
- Beste ecologische: Lillydoo Little Blowballs bij Bol.com
- Beste grote maat: Pampers Baby-Dry Nappy Pants bij Bol.com
- Beste hypoallergene: Pampers Harmonie Pants bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Pampers Baby-Dry Pants
- Huidvriendelijk
- Absorberende technologie die de huid laat ademen
- Goede elastische pasvorm
- Hygiënische plakstrip
- Budgetvriendelijk
- Andere pasvorm bij zwaardere kindjes
- Minder duurzaam
De beste luierbroekjes voor actieve baby’s en peuters zijn de Pampers Baby-Dry Pants. Vooral bij beweeglijke baby’s en bij de zindelijkheidstraining tonen deze luierbroekjes hun sterke kanten. Ze zijn handig in gebruik en makkelijk aan- en uit te trekken.
De flexibele tailleband sluit bij elke beweging goed aan. Er is ook een plakstrip aanwezig waarmee je de luier goed kan afsluiten en weggooien. Bij stevigere kindjes vallen deze broekjes soms wat klein uit.
De Pampers Baby-Dry Pants zijn dermatologisch getest en OEKO-TEX gecertificeerd. De binnenlaag van deze luierbroekjes bestaat uit microparels die vocht absorberen en de huid laten ademen. Het nadeel is dat het om wegwerp luierbroekjes gaat en dat er weinig naar duurzaamheid gekeken wordt.
Beschikbaar in: Maat 3 tot 8
Beste goedkope: Pants Skin Protect
- Goede elastische pasvorm
- Zacht voor de huid
- Parfumvrij en dermatologisch getest
- Hygiënische plakstrip
- Budgetvriendelijk
- Geen beschermrandjes aan de benen
- Doorlekken mogelijk
- Minder duurzaam
De beste goedkope luierbroekjes vind je bij Kruidvat. De Pants Skin Protect luierbroekjes voelen heel soepel en elastisch aan en ze zijn vriendelijk voor de huid van je baby. Ze voelen dunner aan en absorberen goed, maar minder. Kruidvat luierbroekjes zijn iets groter en ze blijven passen tot het aangegeven gewicht.
De extra absorberende kern zorgt voor een goede vochtopname overdag en ook ‘s nachts. Dankzij de elastieken band past het broekje zich voortdurend aan voor een optimale pasvorm.
Er zijn geen beschermrandjes aan de benen, wat voor kleine lekjes kan zorgen bij grote hoeveelheden vloeistof. De luierbroekjes hebben een kleefstrip die het weggooien net iets hygiënischer maakt.
Alle luierbroekjes van Kruidvat dragen het Europese EU Ecolabel, zijn dermatologisch getest en parfumvrij. Bij Kruidvat zijn Minipacks, Midipacks en Jumbo Packs in maat 4 (8-15 kilogram) tot 6 (16 tot 26 kilogram) verkrijgbaar.
Beschikbaar in: Maat 3 tot 6
Beste nacht: DryNites Pyjama Pants
- Leuk design en discreet broekje
- Anti-lekrandjes
- Goed absorberend
- Goede elastische pasvorm
- Minder absorberend bij hoge volumes
- Minder duurzaam
Bedplassen kan elk kindje overkomen. De beste luierbroekjes voor ‘s nachts die je door deze fase heen helpen zijn de pyjamabroekjes van DryNites. Het gebruik van luierbroekjes is handig omdat ze makkelijk aan- en uit te trekken zijn.
DryNites luiers zijn discrete en sterk absorberende nachtbroekjes met elastische zijkanten voor een optimale pasvorm. Er zijn anti-lekrandjes aanwezig die lekkage helpen te voorkomen. Een dunne absorberende binnenkant zorgt voor extra vochtopname.
Dankzij de leuke Disney-designs en de waterafstotende buitenzijde voelt dit luierbroekje als een echt onderbroekje aan. De nachtbroekjes komen in maat 4 (16-23 kilogram) tot 6 (17-30 kilogram), voor zowel jongens als meisjes. Nog grotere maten vind je bij de pyjamabroekjes van Kruidvat. De Pampers Baby Dry Night Pants hebben dan weer luierbroekjes voor kleinere peuters (9-15 kilogram).
Beschikbaar in: Maat 4 tot 6
Beste wasbare: Pampers Harmonie Hybrid
- Tweedelig systeem met wasbare luier en wegwerplaag
- Dubbele beschermranden
- Vrij van parfum, lotion of onnodige chemicaliën
- Inlegger van plantaardige vezels
- Duurzaam alternatief voor wegwerp luierbroekjes
- Minder goede pasvorm door onesize
- Tot 16 kilogram
De beste wasbare luierbroekjes vind je bij het merk Pampers. De Harmonie Hybrid pamperbroekjes staan voor een tweedelig luiersysteem: enerzijds een wasbare luier en anderzijds een wegwerpbare toplaag. De luier zelf is onesize en groeit met je kind mee van drie tot 16 kilogram. Je kan de maat aanpassen naargelang de grootte van je baby. De pasvorm varieert en kan in vergelijking met een luier in variabele grootte net iets minder goed aansluiten
De wasbare luier komt in verschillende lieve prints en is volledig waterdicht. Hij mag op 40 graden in de wasmachine gewassen worden. Rond de beenopeningen zitten dubbele beschermrandjes die de kans op lekjes verkleinen.
De zachte, wegwerpbare inlegger bestaat uit plantaardige vezels en is vrij van parfum, lotion en andere irriterende stoffen. Deze toplaag is goed absorberend en houdt het babyhuidje droog. Zo kan je irritatie voorkomen en wordt luierzalf overbodig. Samen met de wasbare luier heb je een effectief en duurzaam luierbroekje dat lang meegaat en het milieu spaart.
Beschikbaar in: Onesize
Beste ecologische: Lillydoo Little Blowballs
- Zeer huidvriendelijk
- Zachte luierbroekjes
- Duurzaam geproduceerd
- Vrij van parfum, lotion of onnodige chemicaliën
- Unieke absorptietechnologie
- Sneller verversen
De luierbroekjes van Lillydoo zijn extra zacht, comfortabel en hypoallergeen. Ze zijn dermatologisch getest en werden naar huidverdraaglijkheid toe door specialisten met een “zeer goed” beoordeeld. De Lillydoo pamperbroekjes dragen de labels OEKO-TEX, Allergy Certified, Dermatest en PETA (vegan). Bovendien zijn ze vrij van parfum, formaldehyde en onnodige chemicaliën. Dit maakt dat deze zachte pamperbroekjes zeer aangenaam zijn voor het gevoelige babyhuidje.
De Lillydoo luierbroekjes worden duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd. Dankzij de laatste technologieën nemen deze luierbroekjes snel en gelijkmatig vocht op. Je vindt ze in maat 4 tot 7. Een minpuntje bij de Lillydoo luierbroekjes is dat je ze iets vaker moet verversen.
Beschikbaar in: Maat 4 tot 7
Beste grote maat: Pampers Baby-Dry Nappy Pants
- Zeer goed absorberend
- Ook geschikt als nachtluier
- Met extra absorberende beschermingslaag
- Goede elastische pasvorm
- Hygiënische plakstrip
- Duur
- Minder milieuvriendelijk
De Pampers Baby-Dry Nappy Pants zijn zeer goed absorberende luierbroekjes voor zowel overdag als ‘s nachts. De kern met absorberende microparels zorgt voor een optimale absorptie. Er is ook nog een extra beschermingslaag aanwezig die urine en ontlasting meteen opneemt. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken om eventuele lekjes. De flexibele tailleband sluit net zoals de beenopeningen goed om het lijfje van je kind aan. Zo kan je baby ongestoord bewegen en spelen zonder zijn bewegingsvrijheid te verliezen.
De Pampers Baby-Dry Nappy Pants voelen heel zacht aan en ze zijn vriendelijk voor het gevoelige huidje van je kind. De buitenste laag is extra ademend en zorgt ervoor dat de huid binnen de luier goed droog blijft. De trainingsbroekjes zijn beschikbaar in maat drie tot acht.
Het is wel aan te raden om deze luierbroekjes als megapack aan te schaffen. Zo komen ze per stuk voordeliger uit, want ze zijn wel redelijk duur. Ook zijn deze wegwerpluierbroekjes minder duurzaam en milieuvriendelijk dan wasbare luierbroekjes.
Beschikbaar in: Maat 3 tot 8
Beste hypoallergene: Pampers Harmonie Pants
- Urine-indicator
- Zachte luierbroekjes zonder lotion, parfum of onnodige chemicaliën
- Buitenlaag met gecertificeerd katoen
- Goede flexibele pasvorm
- Absorberen goed
- Minder duurzaam
De beste zachte luierbroekjes met hypoallergene eigenschappen zijn de Harmonie Pants van Pampers. Ze werden dermatologisch goedgekeurd door de Skin Health Alliance en ze zijn vrij van lotion, parfum en andere mogelijke allergenen. Zo kan je er vrijwel zeker van zijn dat de huid van je kindje goed op deze luierbroekjes zal reageren.
Bij de materiaalkeuze werden zachte, plantaardige materialen geïntegreerd. Zo bestaat de buitenlaag voor 15 procent uit hoogwaardig zacht katoen dat het OEKO-TEX label draagt. De absorberende kern bevat cellulosepulp afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen. Toch blijft dit nog altijd een wegwerpluier en is het iets minder duurzaam dan een herbruikbare variant
De Harmonie Pants absorberen wel goed en ze zijn voorzien van een urine-indicator. De tailleband is goed rekbaar en sluit mooi aan. Deze luiers zijn niet goedkoop, maar het zijn zeker niet de duurste uit onze selectie.
Beschikbaar in: Maat 3 tot 6
Kort samengevat
Goede luierbroekjes komen net zoals klassieke wegwerpluiers in verschillende maten en uitvoeringen. De meeste modellen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en dus minder duurzaam. Je hebt ook ecologische luierbroekjes zoals die van Lillydoo, die meer inzetten op milieuvriendelijke productie. Uitwasbare luierbroekjes zoals de Harmonie Hybrid Pants van Pampers zijn natuurlijk het meest ecologisch.
Hoewel de meeste luierbroekjes goed absorberen, zijn sommige zoals de DryNites Pants speciaal bedoeld voor de nacht. De luierbroekjes van Pampers en Kruidvat voldoen aan strenge normen en ze zijn zacht voor het babyhuidje. Hypoallergene varianten zoals de Pampers Harmonie Pants zijn vrij van alle mogelijke schadelijke stoffen en de meest huidvriendelijke optie.
Wij kozen de Pampers Baby-Dry Pants als favoriet omdat het een betrouwbare luier met goede pasvorm is. Hij absorbeert goed, is huidvriendelijk en kan ook als nachtluier gedragen worden.
Tot zover onze favoriete beste luierbroekjes van 2024.
Naast luierbroekjes kan je dus ook gewoon voor herbruikbare- of wegwerpluiers gaan. Deze passen iets beter omdat je de strips zelf kan aanspannen. Natuurlijk is een broekje wat makkelijker, en kan je baby deze zelf leren aan en uit doen.
Waar op letten bij het kopen van luierbroekjes?
Maat
Het is heel belangrijk om de juiste maat van luierbroekje te kiezen. Een te klein broekje is helemaal niet comfortabel voor je baby. Maar een te groot broekje is al evenmin een goede zaak. Dan loop je de kans dat het broekje gaat afzakken of lekken. Dat is ook niet de bedoeling natuurlijk.
Om te beslissen welke maat het beste bij je kleintje past, moet je kijken naar het gewicht van je baby. De kleinste maat voor luierbroekjes is 3. Deze maat is geschikt voor kindjes vanaf 6 kilogram. Sommige merken beginnen pas bij maat 4, vanaf 8 kilogram. Maat 5 is dan 12-17 kilogram, maat 6 is 15+ kilogram en maat 7 is 17+ kilogram.
Hou er rekening mee dat elk merk zijn eigen maatstaven hanteert. Een broekje in maat 3 bij Pampers kan bijvoorbeeld helemaal anders zitten dan dezelfde maat van Kruidvat. De maten vind je steeds op de verpakking van de luierbroekjes terug.
Absorberend vermogen
Een goede absorptiecapaciteit onderscheidt een goede van een minder goede luier. Dat geldt zowel voor klassieke luiers als voor wasbare luiers en luierbroekjes. Hoe goed de luier urine en ontlasting ophoudt hangt vooral van het design en de materiaalkeuze af.
Luierbroekjes met een absorberende kern van hout- of bamboevezels hebben een groot absorberend vermogen. Hetzelfde geldt voor pamperbroekjes met microparels. Een extra absorberende binnenlaag zorgt voor meer vochtopname en vermindert de kans op lekjes en ongemakken.
Je moet natuurlijk wel de juiste maat en pasvorm voor je kind kiezen. Een lekkend luierbroekje kan erop wijzen dat je een andere maat moet uitproberen. Soms helpt het ook om naar een ander merk over te stappen.
Voor grote plassers kunnen luierbroekjes voor de nacht een oplossing bieden. Ze werken net zoals nachtluiers en ze houden grotere hoeveelheden vocht vast over een langere periode. Vaak hebben dit soort luierbroekjes ook dubbele beschermrandjes.
Materiaal
Luierbroekjes zijn net zoals klassieke wegwerluiers niet erg milieuvriendelijk. Ze bestaan meestal uit meerdere lagen van plastic, kunststof en absorberend polymeer.
Polypropyleen is een vaak gebruikte stof die gebruikt wordt voor de delen die in contact komen met het babyhuidje. Het is een soepele vezel die niet breekt en zacht is voor de gevoelige huid. Bovendien laat deze stof vloeistoffen door zodat het huidje droog blijft.
De absorberende kern bestaat meestal uit een mengeling van cellulosepulp en polymeerkorrels. Cellulose is gelukkig wel een natuurlijk materiaal dat heel veel vocht kan vasthouden. Het FSC-label toont aan dat de cellulose die in het luierbroekje zit afkomstig is van duurzaam bosbeheer. Voor de pulp worden soms ook katoen- of hennepvezels gebruikt. Polymeerkorrels veranderen in een gelachtig materiaal wanneer ze vocht opnemen.
De buitenlaag van een luierbroekje is vrijwel altijd gemaakt van waterdichte kunststof en zorgt ervoor dat vocht niet kan doorsijpelen. Een polyethyleenfilm aan de buitenzijde is tegelijk waterafstotend en ademend. Via microkanaaltjes kan vocht ontsnappen zodat de huid droog blijft.
Veel luierbroekjes hebben rekbare zijkanten. Deze bestaan meestal uit elastaan en polypropyleen. Rubber of latex wordt minder snel ingezet omdat het een allergeen is.
Wat zijn luierbroekjes?
Luierbroekjes zijn simpwelweg gewone luiers met een elastiek. Er zijn geen plakstrips aan de zijkanten. Zodus kan je de luier net zoals een gewoon onderbroekje via de voetjes omhoog trekken. Het gebruik van een elastiek maakt een luierbroekje rekbaarder en het biedt je kind meer bewegingsvrijheid.
Je kan een luierbroekje in een staande positie aantrekken. Je hoeft dus helemaal niet meer te vechten tegen een spartelend kindje op het aankleedkussen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat de plakstrips loskomen.
De meeste grote luiermerken zoals Pampers, Huggies, Kruidvat en DryNites bieden luierbroekjes aan. Sommige merken verkopen ook pyjamabroekjes of luierbroekjes voor ‘s nachts. Deze hebben een groter absorberend vermogen en ze zijn geschikt voor grotere kindjes tot 30 kilogram.
Luierbroekjes zijn ook beschikbaar in wasbare varianten die net iets milieuvriendelijker zijn.
Bij zwemluiers kan je overigens ook kiezen tussen luierbroekjes met een elastiek en luiers met plakstrips. Altijd goed om te weten.
Wat is het verschil tussen luiers en luierbroekjes?
Een luierbroekje lijkt in veel opzichten op een klassieke luier. Het vangt urine en ontlasting goed op en dat gedurende meerdere uren. Wanneer het broekje vol is, is het tijd voor een luierwissel. Dit verloopt in tegenstelling tot bij een gewone luier iets anders. Doordat een luierbroekje geen kleefstrips heeft gebeurt het verschonen snel en eenvoudig.
Zonder onnodig gespartel weliswaar, want je trekt een luierbroekje net zoals een gewone onderbroek over de voetjes aan. Iedereen kan het, zelfs de grootste pamperleek. Daarom zijn pamperbroekjes ook populair bij kindjes die zindelijk leren worden. Je lieve schat kan zijn eigen pamper zelfstandig naar beneden trekken wanneer hij op het potje gaat.
De vuile pamper scheur je langs de zijkanten open en trek je gewoon weg. Zo kan je onaangename situaties en ongelukjes met de luierinhoud vermijden. Je kan het broekje ook gewoon naar beneden trekken. Daarna kan het gewoon in de luieremmer of vuilnisbak. Veel luierbroekjes hebben een enkele plakstrip om de luier goed af te sluiten.
Luierbroekjes bieden ook onderweg een groot voordeel. Je bent minder plaatsgebonden en moet niet op zoek naar een propere ligplaats of een omkleedkussen. Je haalt gewoon een nieuw luierbroekje uit je luiertas en in 1-2-3 is de pamperwissel gebeurd.
Het grootste nadeel bij pamperbroekjes is dat je ze niet perfect op het lichaampje van je baby of peuter kan afstellen. Zo kan het broekje bijvoorbeeld mooi rond het buikje aansluiten, maar bij de beentjes te los zitten. Dat vergroot dan weer de kans op lekjes. Baby’s en kleine kindjes die een dunnere ontlasting hebben mogelijk meer baat bij gewone luiers.
Aan luierbroekjes hangt ook een hoger prijskaartje. Het is daarom zeker interessant om promoties in het oog te houden.
Vanaf wanneer begin je best met luierbroekjes?
Je kan beginnen met luierbroekjes vanaf zo’n 8 maanden. Rond die periode begint een baby al meer te bewegen. Hij probeert geleidelijk aan op zijn beentjes te staan en komt in een zeer actieve fase terecht. Dat wil zeggen dat je kind ook op het verschoningskussen veel wilder zal rondspartelen. Een luierbroekje maakt het verzorgingskussen overbodig en geeft jou als ouder meer flexibiliteit.
Voor de meeste ouders zijn luierbroekjes vooral onmisbaar bij de zindelijkheidstraining van hun kleine spruit (rond 1,5 jaar). Het geeft je kleuter veel vrijheid en autonomie. Je kleine bengel kan zijn luierbroekje zelf uit- en aantrekken wanneer hij op het potje wil gaan. Mocht er tussen de toiletbezoeken een ongelukje gebeuren, dan vangt het luierbroekje alles mooi op.
Veel oudere peuters voelen zich beter in een luierbroekje omdat het best stoer is. Het geeft ze bovendien een boost aan zelfvertrouwen omdat ze zelfstandiger worden. Ook dat is mooi meegenomen natuurlijk.