Home Baby producten De 5 beste babywiegjes

De 5 beste babywiegjes

Voor het bedje begin je vaak met een wiegje. Ga voor een stevig, comfortabel en mooi ontwerp

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
beste babywieg 2021

Dat je heel wat spullen voor je baby nodig hebt, dat wist je al. Enkele daarvan zijn voor sommigen een absolute must-have en voor anderen dan weer een “eh, ik kan zonder”. Een babywieg is zo’n twijfelgeval. We helpen je graag uitpluizen in welke categorie een wieg voor jou valt en wat de beste babywiegen op de markt zijn.

Eens je baby uit het wiegje groeit is het tijd voor een ledikant of kinderbedje. Kijk ook naar onze lijst co-sleepers voor ’s nachts.

Heb je nog geen oplossing voor onderweg dan raden we een goed reisbedje aan. Vooral onderweg krijg je extra stress omdat je niet in je comfort-zone bent. Met een goed bedje heb je toch al één goede houvast bij de hand.

Onze favoriete wiegjes

 • Beste Boho babywieg:     CHILDHOME RATTAN WIEG
  “Kwaliteit, betaalbaar, van Belgische makelij en tot 20 kg. We verkozen deze wieg tot beste babywieg van 2021 door het handige gebruik en de verschillende (en vele) voordelen. ”
 • Beste Co-sleeper babywieg:      PETITE AMELIE ‘LILLY’
  “Een co-sleeper is ongelooflijk handig. Dit ontwerp is efficiënt, handig en makkelijk open en toe te doen. Daarbij is dit model ook zeer budgetvriendelijk.”
 • Beste meegroeiwieg:      STOKKE SLEEPI MINI
  “Wil je een babywieg dat later ook als peuterbed of zelf juniorbed kan dienen, dan is de Stokke de beste keuze. Je geniet van kwaliteit en design, maar dit komt wel aan een hoge aankoopprijs.”
 • Babywieg voor onderweg:      KINDERKRAFT SOFT 4-IN-1
  “Een model voor onderweg, iets dat je zeer makkelijk mee kan nemen. Je vouwt het uit in 5 tot 10 seconden en kan het meteen gebruiken. De prijs / kwaliteit verhouding is ook zeer goed waardoor dit een goede koop is.”
 • Beste hangwieg:      LEANDER BABYWIEG
  “De schommelingen van een hangende babywieg zorgen voor een extra voordeel. Kinderen schommelen graag en dit doet hen ook makkelijker slapen. Van alle hangwiegen stak de Leander er het meeste bovenuit.”

Beste houten babywieg:      CHILDHOME RATTAN WIEG

beste babywiegje
 • Koop Belgisch
 • Zeer mooi design (Boho)
 • Betaalbaar
 • Niet te groot
 • Tot 20 kg
 • Matrashoes en bekleding apart kopen
 • Past niet bij elk interieur

Koop Belgisch! Deze babywieg ziet er niet alleen goed uit, het is van Belgische makelij en is kwalitatief meer dan in orde. Wil jij ook een Boho-design dan is dit een uitstekende keuze. Betaalbaar, kwaliteit en een streling voor het oog.

De beste babywieg is er eentje die er ook nog eens leuk uitziet. Deze van het Belgische merk Childhome is de perfecte mix van boho en minimalistisch. Het rotan geeft de wieg een warme uitstraling, terwijl ze door het simpele spijlenwerk een moderne vibe krijgt. Deze wieg heeft een gemiddeld prijskaartje, maar koop je er de optionele extra’s bij (matrashoesje en bijpassende bekleding) kom je algauw honderd euro duurder uit.

De wieg is stabiel en kan twintig kilo dragen, maar zoals de meeste wiegen is ze geschikt tot de leeftijd van zes maanden. De afmetingen zijn 50 cm x 70 cm (90 cm hoog), dus baby ligt er heerlijk knus in. Ondanks dat compacte formaat is dit babywiegje toch dé eyecatcher in elke ruimte.

Beste Co-sleeper babywieg:       PETITE AMELIE ‘LILLY’

mooie baby wieg kinderkamer
 • Co-sleeper voor zowat alle type bedden
 • Massief houten en simpel ontwerp
 • Matras (koudschuim) inbegrepen
 • Hekje makkelijk en snel open
 • Zeer budgetvriendelijk
 • Redelijk simpel

Voor velen is een co-sleeper is belangrijker dan een babywieg. Met de ‘Lilly’ ga je voor een twee in één aankoop. De wieg is van massief hout en heeft een simpel ontwerp.

Dit babywiegje kan je zowel aan bed als aanschuifwieg of vrijstaand gebruiken. De maximale lighoogte is 64 cm, waardoor de wieg ook geschikt is voor boxspringbedden. De massief houten wieg heeft simpele, cleane lijnen én cozy uitstraling. Je krijgt er een ademend matrasje in koudschuim bij. Het hekje open je snel en makkelijk met één hand, waardoor je ’s nachts vlot je baby kan voeden of troosten. Het hekje sluit je even makkelijk weer, waarna jullie weer kunnen indommelen zonder dat iemand het bed uit moest!

Dit is een van de meest budgetvriendelijke wiegen op onze lijst, die bovendien ook nog eens stijlvol en multifunctioneel is. Als je aarzelt over het kopen van een babywiegje door het vaak stevige prijskaartje, dan is deze “Lilly” een prima optie.

Beste meegroeiwieg:        STOKKE SLEEPI MINI

kleine babywieg op wielen
 • Groeit mee – peuter & junior
 • Mooi ontwerp
 • Kwaliteit materiaal
 • Tot 10 jaar gebruik
 • Uitbreiding en exta’s niet inbegrepen
 • Duur in aankoop

Een kind groeit non-stop, een meegroeiwieg is dus een handige optie. Hoewel de meeste babywiegen tot 20kg zijn beschikt de Stokke Sleepi over een uitbreidingsset. Hiermee maak je een peuterbed en nadien een juniorbed.

Het ziet er wat apart uit, maar de ovale vorm van de Stokke Sleepi Mini geeft je baby een knus, geborgen gevoel. Dit babywiegje is 67 cm en kan je dus overal kwijt. De Sleepi Mini heeft bovendien wieltjes, altijd handig! De grote troef van de Sleepi Mini is dat je de wieg zo’n tien jaar lang kan gebruiken. De Mini zelf gebruik je tot zes maanden. Met de bijpassende uitbreidingssets maak je er eerst een ledikant en peuterbed van, later een juniorbed.

De Sleepi Mini, inclusief matras en “piekstok”, waar je een hemel kan aan bevestigen, is niet goedkoop. Ook de uitbreidingssets zijn best duur. De voordeligste optie is meteen de hele set te kopen, maar dat kost je zo’n 700 euro. Toch is de Sleepi Mini een van de beste babywiegen, want je hebt er jàren gebruiksgenot van. Hun vertrouwde bed groeit met je kind mee op.

Babywieg voor onderweg:        KINDERKRAFT SOFT 4-IN-1

draagbare wieg baby
 • 4 in 1 oplossing
 • Goede prijs / kwaliteit
 • Zeer betaalbaar
 • 5 seconden ingevouwen en uitgeklapt
 • Ook voor oudere baby’s
 • Iets groter dan gemiddeld

Baby’s slapen zo goed als overal, zelfs onderweg. Met de Kinderkraft Sofi beschik je over een wieg, schommelwieg, reiswieg en een box, een 4 in 1 oplossing. Makkelijk uitgevouwen en van goede kwaliteit. Je gebruikt de wieg tot 15kg.

Deze Sofi van Kinderkraft is een wieg, een reiswieg, een schommelwieg én een box. Dit babywiegje vouw je in slechts vijf seconden uit door een ingenieus vouwsysteem. Je plooit hem heel dun, waardoor je hem compact kan opbergen. De wieg is dus heel functioneel, maar ook duurzaam. Je kan ze immers gebruiken tot liefst 15 kg of drie jaar. Wanneer je kindje zich begint op te trekken, verplaats je de matras naar de onderste stand (idem wanneer je ze als box wil gebruiken).

Wanneer de matras op de hoogste stand staat, heb je onderaan een opbergruimte die je kan afsluiten met een rits. Nog een leuke feature is dat de wieg kan schommelen. Je krijgt er ook een draagtas bij. Qua afmetingen is deze wieg groter dan gemiddeld: 107 cm L  x 63 cm H. De wieg voelt daarom, en door de zijkanten in mesh, minder geborgen aan.

Beste hangwieg:           LEANDER BABYWIEG

beste hangende baby wieg
 • Pakt weinig plaats in
 • Schommelingen
 • Wasbaar op 60°
 • Standaard is redelijk groot
 • Alternatief is plafondhaak

Mooi en gezellig en je kan hem ophangen aan de standaard of een plafondhaak. Hierdoor geniet je baby van schommelingen die hem of haar sneller in slaap wiegen. Daarbij is het zeer makkelijk te wassen of te verzetten. Ook onderweg meenemen is makkelijk gedaan.

Een hangwieg is extra mooi én extra gezellig. De zachte schommelingen voelen voor je baby aan als een baarmoeder, die ook met banden ophangt in het bekken. De bewegingen van een hangwieg stimuleren bovendien het evenwichtsorgaan en de motoriek van je kleintje.

De wieg van Leander is wasbaar op 60 °C (handig!). Je kan ook de hoogte verstellen. De wieg kan je ophangen aan het plafond of aan een standaard (zowel de plafondhaak als de wiegstandaard moet je apart aankopen). In kleine ruimtes gebruik je het best de plafondhaak. De standaard is nogal breed en dus meer geschikt voor grotere ruimtes. Wil je een babywieg aan bed, maar heb je te weinig plaats? Een hangwieg kan je boven het voeteneinde van je bed hangen, om toch je baby dichtbij te hebben zonder de kamer vol te proppen.

houten of rieten babywieg boho

Waarom heb je een babywieg nodig?

Een babywiegje is een kleinere versie van het babybedje (ook wel spijlenbed of ledikant). Je kan je dus afvragen of je een wieg nodig hebt. Het is perfect mogelijk om je baby vanaf de geboorte in een babybed te leggen, en dat bedje dan te gebruiken tot wanneer je kleintje klaar is voor een peuter- of eenpersoonsbed.

Voordelen van een wieg

Waarom wel een babywiegje gebruiken? Dat het kleiner is, is net ook het voordeel van een wiegje. Een wieg creëert een warmnestjesgevoel, precies waar een pasgeborene naar op zoek is. De afmetingen van een wieg zijn gemiddeld 90 op 40 cm, terwijl een babybed meestal 120 op 60 cm meet. Voor zo’n kleine baby is dat best een groot verschil!

Door de compacte afmetingen staat een babywiegje vaak de eerste maanden in de woonkamer. Je baby slaapt dan immers heel veel. Zo kan jij steeds een oogje in het zeil houden en voelt je baby zich betrokken bij het gezinsleven.

Gebruik je liever de box in de woonkamer en de wieg in de slaapkamer? Een babywieg kan ook dienstdoen als cosleeper. Je schuift ze gewoon tegen het bed aan, et voilà. Of je hangt een hangwieg boven het voeteneinde van jouw bed.

Heb je een wieg nu écht nodig? Nou, nee. Je baby kan slapen in een ledikant, in een co-sleeper of zelfs bij jullie in bed (op een slaapveilige manier!). In Finland slapen baby’s zelfs al decennia lang de eerste maanden gewoon in een kartonnen doos, een onderdeel van het kraampakket van de overheid. Er valt zeker wat te zeggen voor die doos, maar als je twijfelt tussen een kartonnen doos en een wieg, kies dan misschien toch maar de wieg.

Nadelen van een wieg

Een wieg gaat minder lang mee. Hoe lang kan je een wieg gebruiken? Dat hangt af van merk tot merk, maar doorgaans verhuist je baby naar een groter bedje wanneer hij zes maanden is, of wanneer hij zich begint te rollen. Een wieg wordt dan te klein en dat is niet langer veilig.

Een wieg is niet goedkoop. Omdat je de wieg en de lakentjes maar enkele maanden kan gebruiken, is het soms een onnodige aanschaf. Een budgetvriendelijk alternatief is om een babywiegje te huren, bij bijvoorbeeld Cribster of Wieg & Co. Een andere optie is een reiswiegje. Die zijn goedkoper én kunnen vaak opgeplooid worden. Ook een mozesmand of draagwieg kan, maar is niet altijd vriendelijker voor je portemonnee als je er een staander bij wil.

Ook iets om te overwegen is dat het nòg iets is dat je in huis moet halen. Slaapt je baby in het park of in een bedje, of gewoon op jou, dan is dat echt oké. Het is soms heel overweldigend om uit te maken of iets wel nuttig is voor jou. Soms voel je ook druk om al die leuke, mooie spullen in huis te halen. Andere momenten weet je het ook even niet meer en hoop je dat dit net dàt is wat je baby helpt tot rust te komen. Heb er vertrouwen in dat wat je doet en hoe je dat doet goed genoeg is.

mooie babywieg kopen

Vaak gestelde babywieg vragen

Hoe lang kan je een babywiegje gebruiken?

Gemiddeld is dat tot zes maanden of tot wanneer je baby zich begint te rollen. Kijk altijd de veiligheidsvoorschriften na.

Hoe moet je een baby in de wieg leggen?

Ondersteun met een hand het hoofdje van je baby, terwijl je met het andere z’n lijfje onder de rug vasthoudt. Leg je baby voorzichtig neer en neem als laatste het hand onder het hoofd weg. Leg je baby steeds op de rug.

Om je baby warm te houden, kan je kiezen voor een slaapzak of lakentjes, of je kan hem inbakeren. Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt door de TOG-waarden van de slaapzak of laken te respecteren. Als je kiest voor een lakentje, is het erg belangrijk dat je die verkort en correct opmaakt, zodat je baby er niet in verstrengeld kan raken.

Hoe vaak moet je de lakens verschonen?

Eén keer per week is een goede maatstaf, maar wanneer de lakens vuil of nat zijn door een lekkende luier of wat opgespuugde melk was je ze natuurlijk meteen. Dat geldt ook voor een slaapzak. Koop wat reservelakens en hoeslakens. Wanneer je een slaapzak gebruikt, heb je het best eentje extra in huis. Geeft je baby veel terug? Leg dan een tetradoek onder het hoofdje. Die kan je verversen zonder dat je alle lakens moet verschonen. Niet vergeten strak vast te maken onder de matras!

Trendy babywieg van 2021

Houten wieg

Ze kunnen zeer mooi zijn en passen bij heel wat stijlen. De houten baby wieg is ook zeer populair bij mensen die van Boho houden. Ze bestaan in verschillende ontwerpen en verschillende soorten hout. Laat stijl niet belangrijker worden dan veiligheid. Ga je voor een houten wieg kies dan voor een merk dat ervaring heeft met kindermeubels.

Rieten wieg – mozes bedje

Het Mozes bedje kennen we van het verhaal waar hij als jongen op een rivier te drijven gelegd werd. Ze zijn mooi, licht en makkelijk te verzetten. Een rieten babywieg past ook goed in elke kamer. Je kan het mooi bekleden om zo de ruwe buitenkant wat zachter te maken.

Lees meer artikels in de categorie ‘Babykamer’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy