Met de beste flesvoeding voor je baby heb je een alternatief voor borstvoeding bij de hand. Borstvoeding wordt door specialisten aangemoedigd als primaire voedingsbron voor baby’s tijdens de eerste maanden. Dit is echter niet altijd een optie. Met flesvoeding of kunstvoeding bied je jouw kindje een evenwaardig alternatief met alle essentiële voedingsstoffen die hij/zij voor een gezonde groei en ontwikkeling nodig heeft.
Het aanbod aan flesvoeding is zeer uitgebreid en valt uiteen in normale voeding en speciale dieetvoeding. Lees alvast meer op onze pagina ‘Flesvoeding: Alles wat je moet weten‘ en ontdek onze top 9 beste flesvoeding hieronder.
Disclaimer: Voeding is een delicate zaak. Consulteer daarom meerder bronnen en vraag vooral raad aan je dokter of pediater.
Onze selectie kunstvoeding
- Beste standaard opvolgvoeding: NUTRILON 2 OPVOLGMELK
- Flesvoeding voor de overgang van borst- op kunstvoeding: NUTRILON PROFUTURA 2
- Flesvoeding voor onverzadigbare baby’s: NESTLÉ NAN VERZADIGING 2
- Beste flesvoeding bij krampjes: NUTRILON OMNEO 2
- Beste flesvoeding bij reflux en regurgitatie: NOVALAC A.R. DIGEST
- Hypoallergene melk: NUTRIGAMEN 2 LGG
- Beste flesvoeding bij koemelkallergie: NOVALAC ALLERNOVA AR+
- Flesvoeding bij lactose-intolerantie: NUTRILON LACTOSEVRIJ
- Beste biologische flesvoeding: LOULOUKA BIOLOGISCHE OPVOLGMELK
Snel zoeken
Beste standaard opvolgvoeding:Â Nutrilon Standaard 2 Opvolgmelk
- Gebaseerd op 120 jaar onderzoek
- Optimale ondersteuning immuunstysteem
- Hoge verdraagzaamheid
- Aanwezige allergenen:
Melk, vis en soja
De formule van Nutrilon Standaard 2 Opvolgmelk kan rekenen op wel 120 jaar onderzoek naar kunstvoeding. Deze standaardvoeding op basis van koemelk is geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden zonder specifieke gezondheidsproblemen. Volgens de vele positieve reviews wijst deze kunstvoeding een hoge tolerantie op.
Het melkpoeder is zowel geschikt als volledige opvolgmelk als ter aanvulling van borstvoeding. Het bevat alle essentiële vitaminen, vezels en onverzadigde vetzuren met een mix van GOS-/FOS-vezels, LCP’s en vitamines A, C en D. De bijzondere PronutraTM-Advance-formule berust op veelvuldige research en maakt van deze opvolgvoeding een uitstekend alternatief voor borstvoeding.
Het melkpoeder komt in een stevige duurzame verpakking met een inhoud van 800 g. Ook de zuigelingenvoeding Nutrilon Standaard 1 wordt als zeer verdraagzaam beschouwd. (Let wel: De keuze voor startvoeding moet altijd met je arts besproken worden.)
Een alternatieve opvolgvoeding is bv. Nestlé Nan Optipro 2 die ook zeer goed op verdraagzaamheid scoort.
Overgang van borstvoeding op flesvoeding:Â Nutrilon Profutura 2 Opvolgmelk 6-12 Maanden
- Hoge concentratie aan HMO’s
- Gepatenteerde formule ter ondersteuning van het immuunsysteem
- Ook in vloeibare vorm
- Niet voor koemelkallergie
De beste flesvoeding die jullie bij de overgang van borst- op flesvoeding kan begeleiden is die van Nutrilon Profortuna 2. In vergelijking met andere producten van Nutrilon bevat deze kunstvoeding op basis van koemelk het meeste HMO’s (Human Mil Oligosaccharides). Deze zijn van nature in borstmelk aanwezig. Hierdoor lijkt deze flesvoeding het meeste op borstvoeding.
De formule bezit bovendien een gepatenteerde mix GOS/FOS-vezels en melkvetten. Om de ontwikkeling en het immuunsysteem van je baby te ondersteunen werden o.a. omega 3 en 6, alfa-linoleenzuur en de vitamines C en D toegevoegd.
Bespaar je liever tijd bij het bereidingsproces, dan is deze melk ook in vloeibare vorm te verkrijgen. Is je baby jonger dan 6 maanden, dan is Nutrilon Profutura 1Â aangewezen.
Een alternatief in dezelfde categorie is te vinden bij Nestlé Nan Optipro Evolia 2. En zit koemelkallergie bij jullie in de familie? Dan is Nestlé Nan Evolia HA hypoallergene melk voor de overgang van brost- naar kunstvoeding.
Flesvoeding voor hongerige en onverzadigbare baby’s: Nestlé Nan Verzadiging 2 Opvolgmelk
- Dikkere consistentie voor langer verzadigingsgevoel
- Toegevoegde pre- en probiotica
- Evenveel calorieën als standaardvoeding
- Prijs-kwaliteit
- Bevat soja en lactose
Nan Verzadiging 2 is bijzondere startvoeding speciaal samengesteld voor baby’s die na het eten van gewone standaardvoeding niet verzadigd zijn. De formule is het resultaat van zorgvuldig onderzoek en voldoet aan de voedingsbehoeften van baby’s vanaf 6 maanden.
Het aardappel- en maiszetmeel in de ingedikte bereiding zorgt voor een extra lang verzadigingsgevoel. Deze kunstvoeding kan zowel als volledige flesvoeding gebruikt worden, alsook in combinatie met borstvoeding. Het bevat een laag eiwitgehalte en is qua calorieën evenwaardig aan gewone standaardvoeding. Bovendien bevat deze kunstvoeding ook toegevoegde pro- en prebiotica voor een goede darmwerking.
Omdat het hier om speciale startvoeding gaat, koop je deze best na voorschrift van de dokter. Ook beschikbaar zijn Nestlé Nan Verzadiging 1  en Nestlé Nan Verzadiging 3.
Beste flesvoeding bij krampjes:Â Nutrilon Omneo 2 Dieetvoeding vanaf 6 maanden
- Verlaagd lactosegehalte
- Bevat prebiotische vezels
- Verzacht ook symptomen zoals reflux en regurgitatie
- Toegevoegde vitaminen en omega 3-vetzuren
- Melk, sporen van vis en soja
Nutrilon Omneo 2 is uitstekende dieetvoeding bij krampjes, constipatie of harde stoelgang. Het kan vanaf 6 maanden ter vervanging of aanvulling van borstvoeding ingezet worden.
De melk bevat gedeeltelijk verknipte koemelkeiwitten, een verlaagd lactosegehalte en prebiotische vezels voor een zachtere ontlasting. De dikkere formule met toegevoegd aardappel- en maiszetmeel zorgt ervoor dat je baby trager zal drinken. Zo krijgt het minder lucht binnen en worden krampjes en regurgitatie vermindert. Verder bevat het ook omega 3-vetzuren en toegevoegde vitamines A, C en D ter ondersteuning van het immuunsysteem.
Heeft je kindje veel last van regurgitatie, overweeg dan eerder Nutrilon A.R Digest. Nutrilon Omneo is ook verkrijgbaar als startvoeding in 2-pack of in afzonderlijke porties van 5 x 23 g voor onderweg. Een andere kandidaat bij krampjes is Nestlé Nan Complete Comfort.
Heeft je kindje naast krampjes ook last van diarree, dan bestaan er aangepaste formules zoals Novalac AC of Nestlé NAN Sensitive tegen kolieken en diarree en Pregestimil bij zware, langdurige diarree.
Ook zijn er druppeltjes zoals bv. Protectis EasyDrops verkrijgbaar die afzonderlijk toegediend kunnen worden. Alle genoemde producten zijn uiteraard enkel voor medisch gebruik en onder toezicht van een arts te gebruiken.
Flesvoeding bij reflux en regurgitatie:Â Novalac A.R. Digest
- Versnelt de maaglediging
- Vermindert reflux/regurgitatie
- Goede verteerbaarheid
- Verlaagd lactosegehalte
- Johannesbroodpitmeel kan bij sommige kindjes krampjes uitlokken
- Prijs
De beste flesvoeding tegen reflux en regurgitatie is Novalac A.R. Digest voor 0-12 maanden.
De bereiding is op basis van koemelk en bevat indikkingsmiddelen. Johannesbroodpitmeel dikt de melk in waardoor die minder snel terug naar boven kan komen. Daarnaast bevat het ook bestanddelen die het legen van de maag versnellen. Samen met een verlaagd lactosegehalte zorgt dit voor een zeer goede verteerbaarheid en tolerantie.
Een evenwaardig alternatief is bv. Nutrilon A.R. 2. Biologische flesvoeding tegen reflux en regurgitatie vind je bij Physiolac Bio AR 2. Reageert je baby gevoelig op johannesbroodpitmeel (krampjes e.d.), dan biedt Nestlé Nan A.R. kunstvoeding met aardappelzetmeel en toegevoegde Lcomfortis-probiotica voor een hoge verteerbaarheid. Een andere mogelijkheid is Enfamil A.R. 1 waarbij rijstzetmeel ingezet wordt.
Blijf je liever bij je huidige merk flesvoeding, dan kan je opteren om indikkingsmiddelen afzonderlijk te kopen en deze met de melk te mengen. Zo heb je o.a. Nutrilon Nutriton, dat hoofdzakelijk uit johannesbroodpitmeel bestaat en Gelilact. Deze laatste is naar mengbaarheid toe iets minder, maar door het gebruik van cellulosegom als indikkingsmiddel worden ook de meest gevoelige buikjes gerespecteerd.
Beste hypoallergene melk:Â Â Nutrigamen 2 LGG vanaf 6 maanden
- Lactosevrij
- Met probioticum LGG
- Biedt verzachting bij allergieën, kolieken en huidontstekingen
- Vetzuren vergelijkbaar met die in moedermelk
- Prijs
Nutramigen 2 LGG is een hypoallergene flesvoeding die verzachting biedt wanneer voedingsallergieën zoals koemelkallergie voorliggen of het risico op allergieën verhoogd is. Het bevat sterk verknipte koemelkeiwitten en is lactosevrij.
De koolhydraten zijn makkelijk opneembaar, net als de 100 % plantaardige vetten. In de formule zit ook Lipil, een keten van vetzuren die te vergelijken zijn met degene die in borstmelk voorkomen. Bovendien is het verrijkt met calcium, ijzer en het probioticum LGG voor een optimale darmwerking.
Voor baby’s met huidontstekingen en kolieken als gevolg van allergieën is deze melk uiterst geschikt. Ook verkrijgbaar zijn Nutrigamen LGG LIPIL 1 vanaf de geboorte  en Nutrigamen LGG LIPIL 3 vanaf 1 jaar. Deze bijzondere flesvoeding komt wel met een prijskaartje.
Gelijkwaardige alternatieven vind je bij Nestlé Nan Evolia HA 2 en Nutrilon Prosyneo HA 2. Daarbij werd enkel bij Nan Evolia extra maltodextrine aan de formule toegevoegd. Voor wie op zoek is naar een goedkoper alternatief biedt de hypoallergene formule van Nestlé NAN Optipro HA 1-2 uitkomst.
Let op, deze bevat wel 100 % lactose, wat bij lactose-intolerantie evenwel niet geschikt is.
Beste flesvoeding bij koemelkallergie 2022:Â Novalac Allernova AR+ 0-36 Maanden
- Lactosevrij
- Hoger verzadigingsgevoel
- Pakt naast koemelkallergie ook antiregurgitatie aan
- Vrij van zoetstoffen
- Prijs
Novalac Allernova AR+ is bijzondere dieetvoeding voor baby’s met koemelkallergie, lactose-intolerantie en regurgitatie. De sterk verknipte koemelkeiwitten zorgen samen met de afwezigheid van lactose voor een goed verteerbare melk. De formule zelf is door de aanwezigheid van maïszetmeel dikker dan standaardmelk en bewerkt een hoger verzadigingsgevoel. Bovendien is deze dieetvoeding ook vrij van zoetstoffen.
De doeltreffendheid van deze melkvoeding kan op uitvoerig onderzoek steunen. Andere goede alternatieven zijn bv. de hypoallergene melk van Nutramigen 2 LGG. Heeft je kindje ook last van verterings- of absorptieproblemen, dan kan Nutrilon Pepti uitkomst bieden. En ligt naast de koemelkallergie geen lactose-intolerantie voor, dan kan je opteren voor Nestlé Althéra.
Wanneer je baby toch nog op deze producten reageert, dan zijn Nutramigen Puramino of Nestlé Alfamino mogelijke kandidaten. Bij deze zijn de eiwitketens volledig verknipt en is de kans op koemelkintolerantie quasi onbestaande. Deze speciale flesvoeding kan enkel op voorschrift van je arts ingezet (en terugbetaald) worden.
Ligt koemelk- en soja-allergie voor en moet koemelk volledig geschrapt worden, dan is Novalac NovaRice Poeder 800g misschien wel wat je baby nodig heeft. Deze flesvoeding is van nature lactosevrij en vriendelijker voor je budget.
Flesvoeding bij lactose-intolerantie 2022:Â Nutrilon Lactosevrij Vanaf De Geboorte
- Geschikt bij lactose-intolerantie
- Verhelpt krampjes, diarree en kolieken
- Bevat omega 3 en 6 en nucleotiden, van nature in moedermelk aanwezig
- Prijs
- Niet bij koemelkallergie
Velen zien lactose-intolerantie en koemelkallergie als eenzelfde aandoening. Toch kan je kindje geen koemelkallergie hebben, en wel lactose-intolerant zijn. Bij deze laatste reageert je kindje niet op het koemelkeiwit, maar op het melksuiker lactose. Dit gaat vaak gepaard met krampjes, kolieken, diarree e.d. Nutrilon Lactosevrij biedt je kindje een oplossing bij een effectieve lactose-intolerantie en verhelpt de bijhorende verteringsongemakken.
Deze flesmelk bevat essentiële vetzuren, nucleotiden en omega 3 en 6. Deze zijn van nature in moedermelk te vinden en helpen bij de ontwikkeling en ondersteuning van het immuunsysteem. Een evenwaardig alternatief is Nestlé Alvaré, ontwikkeld voor baby’s met verminderde gastrointestinale functies en lactose-intolerantie.
Gaat de lactose-intolerantie gepaard met koemelkallergie? Dan probeer je beter Nutrigamen LGG 2 of Novalac Allernova. Heeft je baby last van krampjes en/of diarree? Dan is lactose-intolerantie zeker niet altijd de onderliggende oorzaak. In dat geval kan je teruggrijpen naar speciale voeding tegen krampjes zoals bv. Nutrilon Omneo 2.
Biologische flesvoeding 2022:Â Â Loulouka 2 Biologische Opvolgmelk
- Vrij van palmolie
- Vrij van GGO’s, toegevoegde zoet-, kleur- of bewaarstoffen
- Geen sporen van soja, noten of eieren
- Prijs-kwaliteit
- Niet bij lactose-intolerantie
Voor ouders die op zoek zijn naar biologische kunstvoeding is Loulouka 2 Biologische opvolgmelk de beste flesvoeding in zijn categorie. Het is een zachte opvolgmelk gemaakt van Zwitserse biologische koemelk.
Hij is geschikt voor babyvoeding vanaf 6 maanden en kan ook perfect bij de overgang van borst- naar flesvoeding ingezet worden. De bereiding is vrij van palmolie en soja en bevat lactose, wei en kokosolie. Daarnaast zijn alle essentiële vitaminen en mineralen aanwezig voor een sterke en gezonde groei van je kindje. Bovendien is de verpakking recycleerbaar.
De biologische melk van Loulouka is ook verkrijgbaar als startvoeding en opvolgmelk vanaf 10 maanden. Een gelijkaardige biologische flesvoeding in dezelfde prijscategorie vind je bij HiPP Bio Combiotik. Deze is vrij van maltodextrine en bevat toegevoegde pre-, probiotica en visolie.
Zoek je een alternatief voor koemelk? Dan biedt Pure Goat Company biologische start- en opvolgvoeding op basis van geitenmelk.
Welke flesvoeding kiezen voor mijn baby?
Elke flesvoeding op de markt moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het is daarom onmogelijk te zeggen dat de ene beter is dan de andere. Hoe je kindje op de gekozen flesvoeding reageert is dus dé doorslaggevende factor. Bij het kiezen van kunstvoeding moet je sowieso altijd rekening houden met de onderstaande factoren:
- Leeftijd van je baby
- Eventuele ongemakken of aandoeningen
- Aan-/Afwezigheid van bepaalde ingrediënten
- Koemelk of geitenmelk?
- Prijskaartje
De leeftijd van je baby
Een pasgeboren baby heeft andere voedingseisen dan een baby van 6 maand of een peuter van 1 jaar. Daarom wordt flesvoeding in startvoeding en opvolgvoeding (tweedeleeftijdsmelk) opgedeeld. Waar startvoeding vooral het immuunsysteem van het kindje wil ondersteunen en versterken, richt opvolgvoeding zich op de groeifase.
Tot een maand of 4-6 geef je startvoeding, gevolgd door tweedeleeftijdsmelk. Indien je kindje goed op de startvoeding reageert, kan je dezelfde opvolgvoeding blijven geven. Veel merken duiden opvolgvoeding aan met het nummer ‘2’.
Ter info: In onze top 9 beste flesvoeding hebben we bewust enkel opvolgmelk opgenomen. Dit omdat startvoeding meestal in het ziekenhuis door de arts of vroedvrouw zelf al bepaald wordt. Uiteraard hoort bij alle door ons genoemde opvolgvoeding ook startvoeding.
Geef je borstvoeding en overweeg je om over te stappen op flesvoeding? Dan bestaat er bijzondere flesvoeding die deze overgang optimaal ondersteunt. Na een tijdje kan je stilaan gaan afbouwen en vaste voeding (in de vorm van papjes, puree e.d.) gaan geven.
Sommige ouders starten rond 1 jaar met het geven van groeimelk. Deze producten worden vaak aangeduid met de nummers ‘3’, ‘4’ enz. en horen enkel thuis binnen een uitgebalanceerd dieet.
Flesvoeding bij reflux of krampjes
Het is vanzelfsprekend dat je jouw baby geen normale flesvoeding kan geven wanneer het een koemelkallergie of lactose-intolerantie heeft. Ook wanneer je kindje signalen van onverzadigbaarheid vertoont, melk regelmatig teruggeeft of lijdt onder pijnlijke krampjes of diarree zal hij/zij baat hebben met speciale dieetvoeding (zie onze top 9).
Deze wordt aangeduid met termen zoals bv. Anti-Reflux, A.R. of Comfort e.d. Hypoallergene melk zoals Nutramigen 2 LGG of Nutrilon HA is dan weer een licht verteerbare melk die vooral ingezet wordt bij kindjes met allergieverschijnselen en wanneer een koemelkallergie voorligt.
Tip: Vergeet ook zeker niet je babyflesje en/of speen aan de voeding aan te passen. Is de melk dikker in consistentie, voorzie dan zeker een aangepast drinkflesje met speen.
Aan-/Afwezigheid van bepaalde ingrediënten
Het kan zijn dat je baby bepaalde ingrediënten zoals soja of verdikkingsmiddelen (bv. johannesbroodpitmeel) niet goed verdraagt. Johannesbroodpitmeel is een uitstekend ingrediënt om melkformules in te dikken, maar lijdt bij sommige kindjes tot extra krampjes. Een formule met rijstmeel, mais- of aardappelzetmeel zoals bij bv. Nestlé Nan A.R. is dan een betere optie.
Daarnaast vormen toegevoegde suikers bij flesvoeding ook een veelbesproken thema. Maltodextrines en glucosestroop zijn goedkopere suikers die bijdragen tot een aangename consistentie van het melkpoeder. In grotere hoeveelheden laten ze de bloedsuikerspiegel van je kindje snel stijgen, wat op latere leeftijd tot diabetes en zelfs overgewicht leiden kan.
Ook worden aan sommige melkformules pre- en probiotica toegevoegd ( zie bv. Nutrigamen LGG of Nestlé Nan Verzadiging). Deze ondersteunen de darmwerking van je kindje en kunnen bij verteringsongemakjes voor verlichting zorgen.
Daarnaast wijst hetzelfde product van een ander merk vaak een (licht) afwijkende samenstelling op. Vooral bij speciale voeding voor koemelk of lactose-allergie is de ene flesvoeding zeker de ander niet. Bij het ene merk kunnen koemelkeiwitten minder sterk of net sterker verknipt zijn, wat een invloed op de verdraagbaarheid ervan heeft. Je kindje kan dus bv. negatief reageren op de hypoallergene melk van Nutrigamen, maar niet op Nestlé Althéra.
Ook wordt lactose bij hypoallergene flesmelk niet altijd uitgefilterd. Heeft je kindje koemelkallergie én lactose-intelerantie, dan laat je de opvolgmelk van Nestlé Althéra best links liggen. Verdraagt je baby koemelk goed, maar heeft het net problemen bij lactose, dan kunnen speciale lactosevrije formules zoals die van Nutrilon Lactosevrij de oplossing zijn. Daarbij kunnen jullie ook evengoed baat hebben met hypoallergene formules. Het is dus een beetje zoeken waar je baby het beste op reageert.
Koemelk of geitenmelk?
Zoals sommige ouders het belangrijk vinden om voor biologische flesvoeding te kiezen, zo kiezen enkele ook bewust voor flesmelk o.b.v. geitenmelk. Deze is milder en valt bij sommige baby’s beter in de smaak. Wetenschappelijk bekeken is geitenmelk door de vele goede voedingsstoffen goed met moedermelk te vergelijken. Het lactosegehalte ligt lager dan bij koemelk, waardoor het zachter voor het maagje en de darmen van je baby is.
Heeft je kindje veel last van krampjes bij gangbare flesvoeding o.b.v. koemelk? Dan kan kunstvoeding gemaakt van geitenmelk, zoals bv. Kabrita 2 opvolgmelk, jullie dus misschien wel een oplossing bieden. Let wel op: heeft je kindje een effectieve koemelkallergie, dan is de kans reëel dat hij/zij ook geitenmelk niet zal verdragen.
Prijskaartje
Flesvoeding van een bepaald merk is in de regel duurder dan een huismerk. Daarbij moet je zoals hierboven vermeld dus wel opletten dat de samenstelling net iets anders kan zijn. Het is goed mogelijk dat je baby minder goed (of net beter) op een huismerk zal reageren.
Qua prijs betaal je voor een verpakking van 800 g standaardmelk in poedervorm gemiddeld zo’n 17 euro. Ga je voor dieetmelk, biologische flesvoeding of flesmelk o.b.v. geitenmelk? Dan ligt het prijskaartje meestal hoger. Om je een idee te geven: 800 g opvolgvoeding van het Kruidvat 2 Standaard opvolgmelk kost zo een 9 euro, terwijl je bij Nutrilon Lactosevrij 20 euro, en bij Kabrita 2 opvolgmelk al bijna 30 euro mag neertellen.
Natuurlijk heeft de gezondheid van je baby altijd de hoogste prioriteit. Wanneer je kleine spruit zeer goed reageert op een bepaald type van dieetvoeding, dan loont het zich om een beetje meer te betalen.
Met de juiste flesvoeding voor je kindje leg je een stevige basis voor zijn verdere leven en zorg je voor meer rust in huis. Een verzadigde baby slaapt immers beter door en zal ook bij verminderde krampjes en regurgitatie veel vrolijker zijn. En moest je nog twijfelen of de voeding wel voor jouw kindje kan, dan kan je altijd contact opnemen met je huisarts of pediater.