Home Baby producten Beste loopfiets

Beste loopfiets

door katerina
Gepubliceerd: Laatste update
Beste loopfiets voor kinderen

Laatste update op 22 January 2022

Beste loopfiets 2021 - Top 5

Leren lopen doe je best met een loopfiets. Vermijdt looprekjes, ga voor één van onze favoriete loopfietsen in deze lijst beste loopfietsen voor peuters.

Een loopfiets brengt je kleintje de eerste stapjes van het fietsen bij. Zo verloopt de overgang op een fiets met pedalen later extra vlotjes. Maar welke loopfiets kies je nu? Het aanbod is uitgebreid en niet elke loopfiets past bij je kindje. Op deze pagina ontdek je de belangrijkste eigenschappen en voordelen van een loopfiets. Ook vertellen we je waarop je bij de aankoop moet letten. Met onze top 5 beste loopfietsen is jouw kleine oogappel in 1-2-3 klaar voor zijn eerste echte fiets!

De TOP 5 beste loopfietsen voor peuters:

 • Beste loopfiets 1 jaar:      PUKY PUKYLINO LOOPFIETS
  “De fiets beschikt over 2 voor- en 2 achterwielen. Zo biedt hij extra veel steun en stabiliteit voor je jonge baby.”
 • Beste loopfiets 2 jaar:     BANDITS & ANGELS
  Het zadel is verstelbaar van 29 tot 39 cm en het stuur kan van 49 tot 55 cm bijgesteld worden. Zo groeit deze fiets mooi mee tot een jaar of 4.”
 • Beste goedkope loopfiets:      2CYCLE DELUXE
  Voor een klein prijsje biedt hij je kindje de nodige veiligheid en comfort bij zijn/haar eerste ritjes.”
 • Beste houten loopfiets:              LITTLE DUTCH SCOOTER
  Het meest opvallende is waarschijnlijk het design en materiaalgebruik. Het fietsje ziet eruit als een groot stuk speelgoed, waardoor het mooi in elk interieur past.”
 • Editor’s pick:               SCOOT & RIDE HIGHWAY LOOPFIETS EN STEP IN 1
  Het unieke aan deze loopfiets is dat het een 2-in-1 step en loopfiets is. Zo kan je kindje als het groter wordt de loopfiets ook als step gebruiken.”

Loopfietsen zijn een uitstekende manier om je kindje te leren lopen. Tegenover een looprekje, wat afgeraden wordt, zorgt een loopfiets voor een betere houding en ondersteuning voor je patotter. Met een loopfiets oefen je ook het evenwicht en de motoriek van je kindje. Ja kan een loopfiets al beginnen gebruiken rond de 12 maanden.

Er zijn loopfietsen voor verschillende leeftijden. In onze lijst beste loopfietsen overlopen we onze favoriete per situatie of leeftijd.

Beste loopfiets 1 jaar:          PUKY PUKYLINO LOOPFIETS

loopfiets voor kindje 1 jaar
 • Prijs/Kwaliteit
 • Gewicht en materiaalkeuze
 • Veiligheidshandvaten
 • Dubbele wielen voor extra evenwicht
 • Niet verstelbaar

Het stuur en zadel zitten relatief laag (36 en 22 cm), net zoals de instap. Zo kan je baby veilig kennismaken met balans en evenwicht houden.

De beste loopfiets voor baby’s vanaf 1 jaar is de Puky Pukylino. De fiets beschikt over 2 voor- en 2 achterwielen. Zo biedt hij extra steun en stabiliteit voor je jonge baby. De banden bestaan uit kunststof en zijn geluidsarm. Hierdoor is hij bijzonder geschikt voor binnenshuis.

Het stuur en zadel zitten relatief laag (36 en 22 cm), net zoals de instap. Zo kan je baby veilig kennismaken met balans en evenwicht houden. Het zadel is ergonomisch en biedt een stabiel zitvlak. Verder beschikt deze loopfiets over veiligheidshandvaten.

Met zijn 2,7 kg is de Puky Pukylino een lichte fiets. Een gelijkwaardig alternatief is de Bandits & Angels Little Starter. Zoek je een driewieler die tot tweewieler omgebouwd kan worden? Dan is de Bandit & Angels Smart bike 4-in-1 en de 2Cycle 2-in-1 Loopfiets/Driewieler een goede optie.

Beste loopfiets 2 jaar 2021:       BANDITS & ANGELS

Loopfiets kinderen 2 jaar
 • Grote luchtbanden
 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Lage instap
 • Elegante optiek
 • Lekke band mogelijk

Deze loopfiets met een opvallend elegant design heeft 2 kunststofbanden van 25,4 cm. Deze maakt hem ideaal voor buiten.

De beste loopfiets 2 jaar is volgens ons onderzoek de Bandits & Angels starter loopfiets. Deze loopfiets met een opvallend elegant design heeft 2 kunststofbanden van 25,4 cm. Deze maakt hem ideaal voor buiten.

Het zadel is verstelbaar van 29 tot 39 cm en het stuur kan van 49 tot 55 cm bijgesteld worden. Zo groeit deze fiets mooi mee tot een jaar of 4. Net zoals bij de Puky Pukylino is de instap laag en zijn er veiligheidshandvaten aanwezig. Het frame is van stevig metaal en is beschikbaar in meerdere kleuren.

Deze loopfiets weegt 3,58 kg en is belastbaar tot 30 kg. Een alternatief is de Puky LRM Loopfiets. Een loopfiets vanaf 2 jaar voor grotere kindjes is de Little Dutch 12-inch loopfiets. Bij deze is het zadel tot wel 45 cm hoogte verstelbaar.

Beste goedkope loopfiets:              2CYCLE DELUXE

Beste veilige loopfiets
 • Massieve grote banden
 • Treeplank voor de voetjes
 • Veiligheidshandvaten
 • Prijs
 • Pas vanaf 1.5 jaar

Deze loopfiets voor kindjes van 1,5 tot 4 jaar heeft 2 grote massieve banden die niet lek kunnen. Ideaal wanneer je vaak buiten in de bossen en op onregelmatige wegen onderweg bent.

Voor gezinnen met een klein budget is de 2Cycle DeLuxe een goede optie. Voor een klein prijsje biedt hij je kindje de nodige veiligheid en comfort bij zijn/haar eerste ritjes. Deze loopfiets voor kindjes van 1,5 tot 4 jaar heeft 2 grote massieve banden die niet lek kunnen. Ideaal wanneer je vaak buiten in de bossen en op onregelmatige wegen onderweg bent.

Het zadel en stuur zijn in de hoogte verstelbaar en de stevige handgrepen zorgen voor extra veiligheid. Een handige feature is de treeplank voor de voetjes. Een andere goedkope loopfiets onder 40 euro is bv. de Decathlon BTWIN 10-inch Run Ride 100 voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Deze beschikt eveneens over een metalen frame, maar heeft wel geen lage opstap.

Dit is misschien niet de beste loopfiets op de lijst maar is een uitstekende optie voor wanneer het budget beperkt is.

Beste houten loopfiets retro
 • Verstelbaar zadel
 • Veiligheidshandvaten
 • Massieve banden
 • Leuk design
 • Gewicht
 • Stuur niet verstelbaar

Soms wil je gewoon een mooie houten loopfiets. Is dit een must dan valt de Little Dutch uit als beste houten loopfiets door het mooie design, goede verstelbaarheid en het langdurige gebruik (2 tot 5 jaar). Moet dit jonger dan raden we de 2cycle loopfiets aan.

De beste houten loopfiets is de Little Dutch Scooter. Het meest opvallende is waarschijnlijk het design en materiaalgebruik. Het fietsje ziet eruit als een groot stuk speelgoed, waardoor het mooi in elk interieur past. Het hout is geverfd met kindvriendelijke verf op waterbasis.

Het zadel is verstelbaar in 3 posities: laag (31 cm), midden (33 cm) en hoog (35 cm). Zo is deze loopfiets geschikt voor peuters van 2 tot 5 jaar. Het stuur is daarbij niet verstelbaar. De fiets is met zijn 4,2 kg wel relatief zwaar, wat hem niet zo geschikt maakt voor kleine peuters die weinig kracht en balans hebben.

Een andere houten loopfiets die wel voor jongere kindjes geschikt is, is bv. de 2Cycle 2-in-1 Loopfiets/Driewieler.

Editor’s pick:                SCOOT & RIDE HIGHWAY LOOPFIETS EN STEP IN 1

Leren lopen fiets step kinderen
 • Veiligheidsblok tegen vooruitvallen
 • Veiligheidshandvaten
 • Verstelbaar zadel en stuur
 • Optie step
 • Gewicht
 • Maximale zadelhoogte

Onze favoriet. Aan te raden door de kwaliteit en het polyvalente gebruik. Deze loopfiets kan ook gebruikt worden als step en gaat lang mee. Gebruikt als step kan de Scoot and Ride Highwaykick 1 tot wel 50 kg dragen.

Een loopfiets met een wel heel opvallend en modern design is de Scoot and Ride Highwaykick van 1 tot 5 jaar. Het unieke aan deze loopfiets, is dat het een 2-in-1 step en loopfiets is. Zo kan je kindje als het groter wordt de loopfiets als step gebruiken.

Deze loopfiets heeft 2 kleine massieve banden vooraan en 1 achteraan. Het zadel is verstelbaar tot 29 cm en het stuur tot 64 cm. Dit is voor grotere kindjes wat aan de lage kant. Een bijzondere feature is het veiligheidsblok vooraan dat je kindje tegen vooruitvallen beschermt.

Het frame is van duurzaam en stevig metaal en de fiets weegt slechts 2,8 kg. Daarbij is de loopfiets belastbaar tot 20 kg. Gebruikt als step kan de Scoot and Ride Highwaykick 1 tot wel 50 kg dragen.

Tot zover onze lijst beste loopfietsjes voor kinderen. Kijk ook naar het overzicht speelgoed om meer fijne producten te vinden.

houten loopfiets vergelijken

Loopfietsen voor kinderen vergelijken

Waarom een loopfiets kopen?

Je kleine spruit kan op een spelende manier op zijn/haar eigen tempo kennismaken met fietsen en evenwicht houden. Het is educatief en extra leuk! Het verschil met een loopstoel is dat je kindje naast kracht en grovere motoriek ook gevoel voor balans en ruimtelijk inzicht ontwikkelt.

Een loopstoel richt zich op baby’s vanaf 6 à 7 maanden. Let op: Kind & Gezin raadt het gebruik van een loopstoel af.

Een loopfiets daarentegen wordt aangeraden vanaf een jaar of 1 wanneer je kindje begint te stappen. Een kind dat voor één jaar kan lopen is een uitzondering. Forceer geen vooruitgang door je kindje te vroeg op een loopfiets te plaatsen.

Loopstoel of loopfiets, wat is het beste?

Een loopfiets wordt aangeraden vanaf 12-18 maanden, of eerder wanneer je kindje zijn eerste stappen begint te zetten. Een loopfiets dient ter ondersteuning van het leren stappen. Hier te vroeg mee beginnen is ook geen goed idee.

Een looprek of loopstoel wordt meestal rond 6 tot 8 maanden gebruikt, zodra de baby zelfstandig kan zitten. De benen van het kindje zijn niet sterk genoeg en kunnen het gewicht niet ondersteunen. Een loopstoel is dan ook niet ergonomisch ontworpen waardoor de positie van de benen niet goed is. Leren lopen met een loopstoel zorgt voor een foute basis.

Het gebruik van een loopstoel of looprek wordt afgeraden door Kind & Gezin.  Omdat het de ontwikkeling van een kind vertraagt. Op die manier maakt een kind immers verplaatsingen op een leeftijd waarop het nog niet in staat is deze te controleren.

Is een loopfiets goed voor kinderen?

Bij een kinderfietsje met steunwieltjes ligt de focus vooral op de pedalen en het trappen zelf, terwijl het moeilijkste aan fietsen het evenwicht bewaren is. Op een loopfiets gebruikt je kindje heel zijn lichaam. Met zijn voeten kan het korte afstanden fietsen terwijl het met zijn handen bijstuurt. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling op een veilige en verantwoorde manier.

Eens je kleintje deze vaardigheid onder de knie heeft kan het vlotter overstappen naar fietsen met pedalen (meestal rond 4 jaar).

Opgelet: Laat je kindje nooit alleen met een loopfietsje en zorg ervoor dat de oefenomgeving veilig is.

Veilige loopfiets voor peuter

Vanaf hou oud is een loopfiets aan te raden?

Je kan je kindje laten kennismaken met een loopfiets wanneer het zijn eerste stapjes gezet heeft. Dit ligt meestal rond 12 maanden. Loopfietsen worden daarbij in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld. Een loopfiets vanaf 1 jaar heeft meestal 3 of 4 wielen voor extra stabiliteit.

De banden zijn massief en geluiddempend, ideaal voor binnenshuis. Een loopfiets vanaf 2 jaar heeft dan meestal maar 2 wielen, zodat je kindje zijn evenwichtsgevoel kan verbeteren. Loopfietsjes vanaf 3 jaar hebben vrijwel altijd luchtbanden zodat je kindje buiten op verschillende terreinen kan rondfietsen.

Hoe hoog moet het zadel bij een loopfiets zijn?

Bij een juiste zadelhoogte zit het zadel enkele centimeters lager dan het hoogste punt van het binnenbeen. De voeten van je kindje moeten op de grond kunnen rusten wanneer het op het zadel zit. De standaard zadelhoogte voor kindjes vanaf 1 jaar (lengte 75 cm) is 20-28 cm.

Voor kindjes vanaf 2 jaar (lengte 85 cm) is dat 28-33 cm en vanaf 3 jaar (lengte 90 cm) is dit 38-45 cm. De meeste loopfietsen zijn makkelijk verstelbaar en groeien met je kindje mee. Sommige komen zelfs in een 2-in-1, 3-in-1 of 4-in-1 uitvoering waarbij je de opstelling kan aanpassen.

Retro loopfiets kopen

Waarop letten bij de aankoop van een loopfiets?

Voor elk kindje bestaat een passende loopfiets. Let bij je aankoop zeker op de volgende zaken:

 • Afmetingen en gewicht
 • Materiaal en optiek
 • Extra opties
 • Budget

Afmetingen en gewicht

Je kindje blijft niet eeuwig klein. Het is dus zeker een grote plus wanneer de loopfiets in de hoogte verstelbaar is en mooi kan meegroeien. Sommige merken zoals bv. Little Dutch en Banwood bieden loopfietsen voor grote kindjes aan. Zorg er daarbij steeds voor dat het gewicht van de loopfiets met je kindje matcht. Een te zware loopfiets zal voor een jong kindje met gering gewicht moeilijk te besturen en op te rapen zijn.

Materiaal en optiek

Loopfietsen komen in verschillende materialen en uitvoeringen. Een loopfiets uit metaal of kunststof gaat langer mee en is beter verstelbaar dan een loopfiets uit hout. Een exemplaar uit hout oogt dan wel zeer mooi en past goed in het interieur. Aluminium is dan weer zeer licht. Naar banden toe zijn luchtbanden beter geschikt voor buiten. Massieve banden hebben dan weer het voordeel dat ze niet lek kunnen lopen.

Extra opties

De meeste loopfietsen hebben veiligheidshandvaten met een bolletje aan het einde. Deze beschermt de handen van je kindje bij een val of wanneer het te dicht bij een muur komt. Andere features die voor extra veiligheid zorgen zijn bv. een kinbeschermer op het stuur, een veiligheidsblok tegen voortuitvallen of stuurbegrenzing voor een beperkte draaihoek. Omdat kleine kindjes vooral met hun voeten gaan remmen, zijn extra handremmen overbodig. Bij grotere kindjes die al wilder gaan rijden kan dit een extra troef zijn (bv. Yedoo One Too Trainingbike).

Budget

Hoeveel wil je voor een loopfiets betalen? De goedkoopste modellen schommelen rond 40 euro, de duurste fietsen starten bij 100 euro en meer. Daarbij hoeft een goede loopfiets zeker niet duur te zijn. Sommige dure loopfietsen hebben extra opties die niet essentieel zijn. Voor combifietsen en fietsen met een aluminium frame zal je doorgaans ook meer betalen.

Step voor kinderen leren lopen evenwicht

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy