In de zon spelen, heel wat beter dan in de regen spelen. Raar maar waar, de regen doet minder schade dan de zon. Zeker als we spreken over de jonge en gevoelige huid van baby’s en kinderen. We stellen deze lijst beste zonnecrème op omdat er heel wat zonnecrème’s beschikbaar zijn, maar ze niet allemaal geschikt zijn voor kinderen.
Geen glitter, geen speciale kleuren, gewoon een krachtige zonnecrème met voldoend SPF. Eentje dat je kan opsmeren zonder dat die er na 5 minuten af is. Een zonnebrandmelk dat tegen vocht en water kan is altijd aangeraden op vakantie.
Vermijdt alles wat olie of bronzer bevat en zorg dat de zonnecrème dermatologisch getest is. Bij enige vragen, problemen of allergieën consulteer je best je dokter of apotheker voor extra advies.
Onze selectie zonnecrèmes voor kindjes
- Beste voor baby’s en kinderen: La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics SPF50+
- Beste van de test volgens Test Aankoop: Kruidvat Solait Sunmilk SPF30
- Beste volgens consumentenbond: Biodermal Zonnebrand spray SPF 50+
- Beste zonnecrème voor de gevoelige huid: Linea Mamma Sole Baby 50+
- Beste zonnecrème voor kinderen voor onderweg: Eucerin Kids Protect SPF 50+ Pocket
- Beste milieuvriendelijke zonnecrème voor baby’s en kinderen: Naïf Baby & Kids SPF50
Snel zoeken
Beste voor baby’s en kinderen: La Roche-Posay Dermo-kids SPF50+
- SPF50
- UVA- en UVB-bescherming
- zeer waterbestendig
- geschikt voor gevoelige huid
- niet-vette textuur
- zonder witte schijn
- zonder parfum
- bevat milieuonvriendelijke uv-filter
- spray
Een hele mondvol, die La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Onzichtbare Spray SPF50+, maar het belangrijkste te onthouden is dat deze zonnecrème voor kinderen SPF50 bevat en zeer waterbestendig is, en dus je kind een optimale bescherming biedt.
Deze zonnebrand is resistent tegen water en dus ideaal voor een dagje zomerse waterpret. Wel even opnieuw insmeren na zwemmen, om de beste bescherming te garanderen. Een alternatief voor echte waterratten is de Anthelios Wetskin Kind Wetskin Gel Lotion SPF50+, die je ook op natte huid kan aanbrengen.
Zoek je een zonnebrand voor jonge baby’s? Deze is geschikt vanaf de leeftijd van drie maanden en is geschikt voor gevoelige huidjes. Beschermt tegen UVA- en UVB-stralen. Deze zonnecrème bevat geen parfum of nanodeeltjes, maar wel een uv-filter (avobenzone, “Butyl Methoxybenzoylmethane”) die niet koraalveilig is.
Beste volgens Test Aankoop: Kruidvat Solait Sunmilk SPF 30
Deze betaalbare en makkelijk verkrijgbare zonnecrème is geschikt voor jong en oud. De Solait Sunmilk scoort bovendien heel goed in de vergelijkingen van Test Aankoop en werd tot “Beste van de test” uitgeroepen. Ook voor kinderen is hij geschikt, zeker omdat hij vlot uitsmeert en geen plakkerige textuur heeft.
SPF30 is het minimum om voor kinderen te gebruiken, dus daar voldoet deze Sunmilk prima aan. Als het echt om een hete zomerdag gaat en je weet dat er weinig schaduw zal zijn, is een SPF 50 aangeraden voor de allerkleinsten.
Deze zonnecrème is alvast heel geschikt voor zonnige winterdagen of de eerste zonnestralen in het voorjaar, en eigenlijk het hele jaar door. Een nadeel van deze zonnemelk is dat er vrij veel productverlies is en je niet de laatste restjes kan opgebruiken.
Beste volgens consumentenbond: Biodermal SPF50+
- budgetvriendelijk
- UVA- en UVB-bescherming
- waterresisent
- niet-vettig
- Ook beschikbaar in SPF30
- Spray, een creme smeert beter
Net zoals we in België Test-aankoop kennen is er de Consumentenbond in Nederland. Ook zij hebben een sterke mening wanneer het op testen en reviewen aankomt. In 2020 werd de Biodermal uitgekozen tot de beste zonnebrand voor kinderen en volwassenen. Geen reden om nu drie jaar later te denken dat dit geen goede zonnecrème is.
De huid wordt bij het rijkelijk insmeren goed beschermt – UVB/UVA. De zonnespray is ook makkelijk aan te brengen bij kinderen. Door de spray gaat dit snel, al is het insmeren minder efficiënt als bij een dikke crème. Daarbij is het ook geschikt voor een gevoelige huid en parfumvrij.
Beste baby met gevoelige huid: Linea Mamma Sole Baby SPF50+
- SPF50
- transparante zonnecrème
- zeer geschikt voor gevoelige huid
- wordt snel geabsorbeerd
- UVA- en UVB-bescherming
- op basis van biologische ingrediënten
- niet getest op dieren
- bevat parfum
- spray
- plakkerig bij aanbrengen
De Sole Baby van Linea Mamma is een effectieve zonnebrand voor baby’s en kinderen, die bijzonder geschikt is voor de gevoelige huid doordat er wordt gekozen voor non-toxische producten (geen NFLES/NDS, kleurstoffen, parabenen, sodium laureth sulfaat of natriumlaurylsulfaat).
Het is een hydraterende crème die je dankzij de fijne verstuiver precies kan aanbrengen, ook op wriemelende lijfjes. Alleen wel opletten dat je voldoende aanbrengt. Bij de drogere huid kan deze zonnecrème initieel plakkerig aanvoelen, maar dat trekt vrijwel volledig weg bij het opdrogen.
Deze zonnebrand gebruikt een chemische filter die goedgekeurd is volgens de EU 1123-norm en dermatologisch getest is. Het is niet de goedkoopste, maar biedt kinderen met een zeer lichte huid en/of een gevoelige huid wel een veilige bescherming tegen zelfs de felste zonnestralen. Hij ruikt bovendien héérlijk en transporteert je meteen naar zonnige oorden.
Beste voor kinderen: Eucerin Kids Sensitive Protect SPF 50+ Pocket
- SPF 50
- UVA- en UVB-bescherming
- geschikt voor gevoelige huid
- geschikt voor huid met neiging tot atopie
- koraalvriendelijk*
- zonder parfum
- zakformaat – handig voor onderweg
- niet geschikt voor kinderen onder drie jaar
Met onvoorspelbaar weer zoals we in België goed kennen, is het een goed idee om op elke weersomstandigheid voorzien te zijn. Een zonnecrème op zakformaat zoals deze zonnebrand voor kinderen van Eucerin is geen overbodige luxe.
Met SPF50 beschermt hij tegen de strafste zonnestralen. Ook dankzij de Advanced Spectral Technology, gecombineerd met breedspectrumfilters en fotostabiele UVA/UVB-filters krijg je een hoge UV-bescherming.
Deze zonnecrème voor kinderen is dermatologisch en wetenschappelijk getest, en geschikt bevonden voor de gevoelige huid en voor de huid met neiging tot atopie. Hij is echter niet geschikt voor de allerkleinsten. Eucerin zelf raadt aan voor kinderen vanaf drie jaar. Je kan hem makkelijk aanbrengen bij kleuters en grotere kinderen.
Dankzij het compacte formaat is deze zonnebrand ook geschikt om bijvoorbeeld mee te geven in de boekentas. Zo leren je kinderen meteen over het belang van een goede zonnebescherming.
* draagt een label dat betekent dat het merk vanaf 1 januari 2021 de UV-filters oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate (ethylhexyl) niet langer gebruikt in overeenstemming met een Hawaïaanse wet die in 2018 werd aangenomen om de koralen te beschermen, waarbij de twee bovengenoemde chemicaliën geband werden in die staat. (bron)
Beste voor baby’s – Naïf Zonnebrand Baby & Kids SPF50
- SPF50
- UVA- en UVB-bescherming
- geschikt voor gevoelige huid
- plasticvrije verpakking
- minerale filteroceaanvriendelijkniet getest op dieren
- laat lichte witte waas achter
- bevat parfum
- duurder
Naïf-zonnecrème ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een heel milieuvriendelijke zonnebrand. Zo bevat hij geen oxybenzone (schadelijk voor koraalriffen), microplastics, minerale oliën, SLS/SLES of siliconen. De zonnecrème bevat wel parfum, maar het gaat om een zachte, allergeenvrije geur, waardoor er minimale kans is op een reactie van de huid. Daardoor is hij ook geschikt voor gevoelige huidjes.
Ook is Naïf vriendelijk voor flora en fauna. Zo is de samenstelling oceaanvriendelijk en veilig voor koraalriffen, én is hij 100% vegan (dus geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en niet getest op dieren). De verpakking is daarbovenop plasticvrij.
De zonnecrème zelf is prettig om te smeren, maar laat een lichte witte waas achter. Die trekt na een tijdje wel weg. Je komt een heel eind met een klein beetje (wel genoeg gebruiken voor voldoende bescherming, natuurlijk). Eén tube is vrij prijzig, maar Naïf biedt met deze zonnecrème voor baby’s en kinderen een effectieve, veilige en milieuvriendelijke optie aan.
Tot zover onze selectie van beste zonnecrèmes voor baby’s.
Gaan jullie in de zon? Zorg dan ook voor een goed zonnehoedje en een gepaste zonnebril voor baby’s. Ook het water in? Doe dit dan met veilige zwembandjes.

Zonnecrèmes voor kinderen vergelijken
Voor onze kinderen, en hun erg gevoelige huid, willen we het beste. En dus beschermen we ze tegen de zon. Maar zonnecrème voor baby’s en kinderen kopen is niet zo makkelijk, want steeds vaker duiken berichten op over ingrediënten die mogelijk schadelijk zijn voor ons, maar ook voor het milieu. Daarom zetten we de belangrijkste info over zonnecrème op een rijtje.
Welke zonnecrème voor baby’s moet je kopen?
Niet elke zonnecrème is geschikt voor baby’s. Vrijwel elk merk heeft wel een versie speciaal voor baby’s, maar in principe kan je ook een zonnebrandcrème gericht op volwassenen gebruiken.
Wat is dan het verschil in zonnecrème voor kinderen of voor volwassenen?
Dat zit in de samenstelling. Zonnecrème voor baby’s gebruiken eerder minerale UV-filters, omdat die minder snel huidreacties zullen veroorzaken op de al gevoeligere huid van baby’s. Ze bevatten minder vaak parfum en twijfelachtige ingrediënten. Zonnecrèmes voor baby’s zijn daarom vaker ook aangenamer voor volwassenen met een gevoelige huid.
Kies sowieso voor een product met een hoge beschermingsfactor dat zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt.
Baby’s jonger dan één jaar houd je het best zoveel mogelijk uit de zon.
Op de heetste uren van de dag blijf je in de schaduw. Ook dan blijft regelmatig smeren de boodschap!
Vergeet de zonnehoed en zonnebril niet. Speciale UV-kleding kan handig zijn voor die momenten waarop schaduw moeilijker te vinden is.
Wat is beter: een spray of crème?
Een spray is net wat makkelijker om aan te brengen op tegensputterende kinderen, maar vaak zijn we geneigd minder product te gebruiken dan met een crème. Je kan bijvoorbeeld wel eerst in je hand sprayen en dan opensmeren. Zo heb je een beter zicht op of je voldoende product gebruikt.
Bij een spray bestaan bovendien het risico dat je wat van het product inademt bij het spuiten. Dat valt bij baby’s en kinderen te vermijden.
Het is ook zo dat sprays vaak minder filtercombinaties bevatten dan een crème. Dat komt omdat het om zware ingrediënten gaat die moeilijk te verwerken zijn in een lichte spray (bron).

Hoe vaak (en hoeveel) moet je nu precies smeren?
Veel vaker en in grotere hoeveelheid dan je zou denken! Het verschil tussen SPF30 en SPF50 is qua beschermingsfactor niet groot: 96,8% tegenover 98%.
Alleen is het verschil dat als je van SPF30 onvoldoende smeert, je vaak maar beschermd bent met de helft daarvan (gemiddeld SPF9 tot 16). Gebruik je dus SPF50 en smeer je nog onvoldoende, dan blijf je toch met een hogere beschermingsgraad achter.
Belangrijker dan de factor is de boodschap dus vooral: voldoende smeren! Hoeveel moet je nu precies smeren? Voor volwassenen geldt: per vierkante centimeter huid moet je 2 milligram crème aanbrengen.
Voor je gezicht komt dat dus op ongeveer een halve koffielepel. Dat is vaak het dubbele van wat mensen effectief aanbrengen. Per smeerbeurt moet je 6 à 7 koffielepels product gebruiken (zo’n 33 ml product). Met een tube van 200 ml kan je je dus zo’n zes keer van kop tot teen insmeren.
Is je tube na een weekje zon, zee, strand niet leeg? Dan heb je onvoldoende product gebruikt.
Ook regelmatig opnieuw aanbrengen is belangrijk. Elke twee uur even opnieuw insmeren biedt de beste bescherming.
Ten slotte, hou niet met de temperatuur maar wel met de UV-index rekening. Het zijn immers de UV-stralen die schadelijk zijn. De eerste lentezon kan ook schaden. Vanaf UV-index van 3 à 4 is zonbescherming aangeraden.
Vanaf welke leeftijd moet je smeren?
Volgens Kind & Gezin is zonnecrème voor baby’s al oké vanaf de geboorte. Maar hun huid is zo gevoelig dat ze meer risico hebben op de nadelige bijwerkingen van zonnecrème, zoals huiduitslag.
De beste manier om de allerkleinsten veilig in de zon te houden is door ze helemaal uit de zon te houden. Blijf in de schaduw, blijf binnen tussen 10 en 14 uur en zet ze een zonnehoedje en zonnebril op. Wil je zonnecrème gebruiken bij een jonge baby? Vraag dan even na bij de kinderarts of huisarts welk merk het beste is voor je baby.
Ook kinderen jonger dan drie jaar blijven ook zo veel mogelijk uit de zon. Smeer ze periodiek in met een zo hoog mogelijk factor en gebruik voldoende product.
Heeft je baby toch zonnebrand opgelopen? Ga dan even langs bij de huisarts.

Zonnecrème en het milieu
Zonnecrème beschermt je huid en die van je kinderen tegen de zon, maar is niet altijd zo vriendelijk voor de planeet. Liefst 25.000 ton zonnecrème belandt elk jaar in rivieren en oceanen. Sommige zonnecrèmes bevatten ingrediënten die het DNA van koraal aantast, waardoor het zich niet kan voortplanten en het kwetsbaarder maakt voor verbleking.
Koraalriffen zijn belangrijk voor het ecosysteem van de oceaan. Ze vormen de thuis van heel wat vissoorten en andere dieren. Zo’n 25% van de vissoorten is afhankelijk van het koraalrif.
De voornaamste boosdoener is oxybenzone (ook bekend als benzophenone-3), een frequent gebruikt ingrediënt in zonnecrème, maar in totaal zijn er acht te vermijden ingrediënten (de Awful Eight genoemd): oxybenzone, octinoxate, octocrylene, PABA (Aminobenzoic Acid), enzacamene, octisalate, homosalate, and avobenzone.
Ook nano-ingrediënten (dus kleiner dan 100 nanometer) zijn schadelijk voor koraal, omdat het koraal ze opneemt. Zonnecrèmes die vermelden dat ze non-nano zijn of oceaanvriendelijk zijn de beste “coral-safe” optie, maar zijn niet altijd 100% ecologisch. Zo bevatten heel wat zonnecrèmes microplastics. Dat zijn minuscule deeltjes die niet kunnen worden afgebroken en dus in de oceaan terechtkomen.
Al in 2018 werden daarover maatregelen genomen tussen overheid en cosmeticafabrikanten, maar Test Aankoop vond ze nog steeds terug in een groot deel geanalyseerde zonnecrèmes (mei 2021).
Meer weten over de ingrediënten in zonnecrème? Dit (Engels) en dit (Nederlands) zijn interessante lijstjes. Maar onthoud vooral de woorden van de Nederlandse dermatoloog dr. Jetske Ultee: beter smeren met een wat slechter product dan helemaal niet smeren!
