Home Baby productenOnderwegAutostoel De 5 beste autostoelen groep 1/2/3

De 5 beste autostoelen groep 1/2/3

Van groep 1 tot 3 omvatten we alle kinderen ouder dan newborns (tot 9 maanden)

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste autostoel groep 1-2-3

In deze lijst bekijken we de meegroei autostoelen – modellen die aanpasbaar zijn en goed zijn voor groep 1, 2 en 3. Je kan de modellen in onze lijst beste autostoelen gebruiken tot twaalfjarige leeftijd. Eén aankoop voor meerdere jaren, in plaats van om de zoveel jaar een nieuw model te kopen. Klinkt het wat te ingewikkeld? Bekijk dan eerst het handige overzicht op onze pagina ‘Onderweg met de auto‘ .

Naarmate je kind opgroeit, groeien ze ook uit hun autostoeltje. Van groep 0, 0+ of 0+/1 naar groep 1, dan groep 2/3, tot ze uiteindelijk geen autostoel meer nodig hebben. Maar met een autostoel van groep 1/2/3 hoef je na de draagbare autostoel nog slechts één autostoel te kopen, want je kan hem vanaf 9 maanden tot twaalfjarige leeftijd gebruiken (liefst elf jaar lang dus!).

Onze selectie

 • All-round beste kinderautostoel:       CYBEX PALLAS M-FIX SL
  “Beste van de test bij Test Aankoop, de Pallas M-Fix SL levert kwaliteit, maar het veiligheidskussen kan een misser zijn bij sommige kinderen.”
 • Beste kinderautostoel met aandacht voor veiligheid:       BRITAX RÖMER ADVANSAFIX IV 3
  “Gebruiksvriendelijke autostoel die oog heeft voor extra bescherming, zowel voor de nek als bij zijdelingse en frontale aanrijdingen.”
 • Beste kinderautostoel groep 0+/1/2/3:       JOIE EVERYSTAGE FX
  “Goede keuze als je slechts één autostoel wil kopen van geboorte tot 12 jaar. Leuke extra’s, maar best zwaar zitje.”
 • Beste Maxi-Cosi:       MAXI-COSI TITAN PRO
  “Favoriet van heel wat jonge ouders dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid. Maar er zijn hoger scorende autostoelen op de markt.”
 • Beste kinderautostoel met veiligheidskussen:       KIDDY GUARDIANFIX 3
  “Inclusief veiligheidskussen dat functioneert als een airbag en extra bescherming biedt voor hoofd en nek bij voorwaarts rijden.”

Beste kinderautostoel in groep 1/2/3:      CYBEX PALLAS M-FIX SL

cybex meegroei autostoel
 • Verstelbaar veiligheidskussen
 • Linear Side-Impact Protection
 • Beste autostoel van de test
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ventilatiesysteem
 • Licht gewicht (6.8 kg)
 • Neemt veel ruimte in

‘Beste koop’ volgens Test Aankoop en ook volgens ons een all-round goede autostoel die uitstekende zijdelingse bescherming biedt.

De Pallas M-Fix SL van Cybex scoort goed op de veiligheidstesten en werd door Test Aankoop bestempeld als ‘Beste van de test’ én ‘Beste koop’. Vooral op het vlak van zijdelingse bescherming is de Pallas M-Fix SL top. Bij een frontale botsing scoort de M-Fix SL gemiddeld. Deze autostoel is uitgerust met het LSP-systeem (Linear Side-Impact Protection), wat extra bescherming biedt in het geval van een zijdelingse botsing.

De Pallas M-Fix SL is een 2-in-1-autostoel, die vanaf 9 maanden functioneert als een groep 1-autostoel. De stoel heeft dan een verstelbaar veiligheidskussen dat werkt als een opblaasbare airbag. Cybex belooft dat je kind geen restricties ondervindt van het veiligheidskussen en dus nog vrij kan bewegen, maar niet elk kind apprecieert zo’n veiligheidskussen. Eerst even uittesten voor je koopt, dus. Wanneer je kind drie jaar wordt, vorm je de stoel om in de Cybex Solution M-Fix, een groep 2/3-autostoel.

De Pallas M-Fix SL bevestig je met de autogordel en aanvullend kan je ook met Isofix vastmaken. Dat heeft geen directe invloed op de veiligheid, maar draagt wel bij aan de stabiliteit van de autostoel.

Kinderautostoel met extra bescherming:       BRITAX RÖMER ADVANSAFIX IV R

beste autostoel groep 1-2-3 van 2021
 • Makkelijk aanpasbaar in grootte
 • Gebruiksvriendelijk
 • Neemt weinig ruimte in
 • Extra zijdelingse en frontale bescherming
 • Extra nekbescherming
 • Alleen in rijrichting
 • Zwaar (11 kg)

Praktische, handige autostoel die inzet op veiligheid met verschillende technologieën. Kan helaas niet achterwaarts.

Deze Britax Römer Advansafix IV R is een erg gebruiksvriendelijke autostoel die praktisch in elkaar zit en daardoor weinig risico op verkeerd gebruik inhoudt.

De Advansafix beschikt over een aantal extra veiligheidsfuncties, zoals SICT-technologie*, die extra zijdelingse bescherming biedt, en SecureGuard, wat het risico op buikletsel vermindert in geval van een frontale botsing. Deze autostoel biedt ook aanvullende bescherming voor de nek, met het schokabsorberende XP-pad.

Een andere handige functie is de FLIP&GROW-feature. Die zorgt ervoor dat de gordel erg eenvoudig aan te passen is aan de grootte van je kind. Je switcht makkelijk van vijfpuntsgordel naar driepuntsgordel, zodat je kleintje altijd goed vastgegespt zit. Wel even opletten: een groep 1/2/3-autostoel is meestal geschikt voor kinderen vanaf 67 cm, maar deze Advansafix is pas vanaf 76 cm.

De Advansafix scoort goed op de crashtesten bij zijdelingse botsingen en gemiddeld bij frontale aanrijdingen. Deze autostoel bevestig je met Isofix voor kinderen onder 15 kg, in combinatie met een extra stabiliteitsankerpunt aan de hoofdsteun (top-tether). Vanaf 15 kg kan je de stoel installeren met de autogordel en eventueel aanvullend met Isofix.

*SICT-technologie: eigen aan Britax Römer. Dit zijn kussens gevuld met lucht aan beide zijkanten van de autostoel die werken zoals airbags.

Beste vanaf geboorte:       JOIE EVERY STAGE FX

veilige autostoel peuter
 • Beide rijrichtingen
 • Slechts 1 autostoel nodig
 • Extra zijdelingse bescherming
 • Makkelijk verstelbaar
 • Opbergruimte
 • Minder makkelijke installatie
 • Zwaar zitje  (13.8 kg)

Eén autostoel vanaf de geboorte tot 12-jarige leeftijd. Kan in beide rijrichtingen tot een bepaalde leeftijd en groeit mooi mee.

Autostoelen van groep 1/2/3 kan je al gebruiken voor een periode van liefst elf jaar, maar tot je kleintje minstens 9 maanden oud is, heb je nog een draagbare autostoel nodig. De Every Stage FX van Joie past daar een mouw aan. Het is immers een groep 0+/1/2/3-autostoel. Je hebt dus vanaf de geboorte tot je kind twaalf jaar is slechts een enkele autostoel nodig!

De Every Stage kan je bevestigen met Isofix of autogordel, maar is afhankelijk van de rijrichting. Installeer je tegen de rijrichting in, dan kan je de autostoel alleen vastmaken met de autogordel. Dat is jammer, want het autostoeltje biedt op die manier niet de beste bescherming.

Met de rijrichting mee kan je ook kiezen voor Isofix en een top-tether (extra ankerpunt aan de hoofdsteun). De instructies zijn minder duidelijk als je de autostoel nog eerst achterwaarts wil installeren. Dat in combinatie met alleen gordelbevestiging voor achterwaartse vervoering is jammer, want zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren blijft de veiligste optie.

Gezien deze autostoel comfortabel moet zitten voor zowel pasgeboren baby’s als twaalfjarigen, zijn er de Grow Together- en AutoAdjust-systemen. Met de Grow Together kan je het harnas en de hoofdsteun tegelijkertijd verstellen. De AutoAdjust houdt in dat de stoel ook breder wordt wanneer je de hoofdsteun verhoogt en zo dus met je kind meegroeit.

Leuke extra’s zijn een opbergvakje aan de zijkant, maar ook in de rugleuning (waarin je het harnas opbergt als je in groep 2/3 belandt), een kleurenindicator die aangeeft of je de autostoel correct hebt geïnstalleerd en luchtdoorlatende bekleding die voorkomt dat je kind het te warm krijgt.

Beste Maxi-Cosi:        MAXI-COSI TITAN PRO

Autostoel voor kinderen
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geen schadelijke materialen gebruikt
 • Neemt weinig ruimte in
 • Relaxstand
 • Middelmatige veiligheid
 • Zwaar (12.4 kg)
 • Alleen met de rijrichting mee

Heel makkelijk in gebruik met leuke extra’s en go-to autostoel van vele ouders, maar gemiddelde veiligheidsscore is jammer.

Deze Titan Pro is een goede, gebruiksvriendelijke autostoel van Maxi-Cosi. De autostoel is makkelijk aan te passen aan de veranderende grootte van je kind, hoewel het vastgespen zelf iets minder vlot gaat. De Titan Pro zelf is vlot te installeren en wordt vanaf 9 tot 18 kg bevestigd met Isofix en een top-tether (een extra ankerpunt aan de hoofdsteun dat bijdraagt aan de stabiliteit). Vanaf 15 tot 36 kg bevestig je de autostoel met de autogordel, eventueel aangevuld met Isofix en top-tether.

De Titan Pro scoort zowel bij ANWB als bij Test Aankoop gemiddeld op veiligheidstesten. Dat is best goed, maar het kan wel beter. De Titan Pro beschikt wel over een indicator die aangeeft of je de stoel correct geïnstalleerd hebt en over GCELL-technologie voor extra zijdelingse bescherming en AirProtect in de hoofdsteun.

Troeven zijn de supervlotte installatie, de kwaliteitsvolle afwerking, de ergonomische zithouding en de compactheid van de autostoel zelf, terwijl je kind zelf toch voldoende ruimte heeft in het zitje. Met 12,4 kg is de Titan Pro niet meteen een lichtgewicht en dus minder geschikt mocht je de stoel in meerdere auto’s willen gebruiken.

Ondanks de gemiddelde score qua veiligheid verdient deze autostoel toch een plekje op onze lijst. Het is namelijk een echte favoriet bij heel wat ouders en kan rekenen op ontzettend veel positieve reviews.

Beste met extra veiligheidskussen:           KIDDY GUARDIANFIX 3

beste meegroei autostoel groep 1 2 3
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gemiddelde gewicht (8.5 kg)
 • Neemt veel ruimte in
 • Alleen met rijrichting mee

Veilige en ergonomische autostoel met veiligheidskussen tot 15-18 kg. Niet de allerbeste maar door de goede prijs/kwaliteit verhouding en de extra veiligheid zeker een plaats waard in de top 5 beste meegroei autostoelen.

Jonge kinderen hebben in verhouding met de rest van hun lichaam een zwaar hoofd (bij een baby van 9 maanden omvat het hoofd 25% van het totale lichaamsgewicht). Net daarom wordt zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren aangeraden, want in geval van een botsing is de impact op het hoofd veel lager.

Sommige voorwaarts gerichte autostoelen zijn daarom met een veiligheidskussen uitgerust, een soort airbag, die voor het bovenlichaam van het kind zit. Dat kussen absorbeert een deel van de impact op het hoofd en de nek van je kind bij een aanrijding. Vanaf 15 kg kan je het veiligheidskussen wegnemen. Niet ieder kind is fan van zo’n veiligheidskussen. Het is daarom een goed idee de autostoel eerst even uit te proberen.

De GuardianFix scoort goed op veiligheidstesten. Het kan bevestigd worden met de autogordel en eventueel aanvullend ook met Isofix. De handleiding mocht duidelijker, maar de stoel is op zich wel eenvoudig te installeren en ook te gebruiken. De GuardianFix biedt je kind een ergonomische houding, met vijf standen voor de beensteun, maar hij neemt wel vrij veel ruimte in de wagen in.

Tot zover onze selectie beste autostoelen voor kinderen van 9 maand tot 12 jaar (behalve de Joie dan).
Een kind zit jarenlang in een veilige autostoel. Koop je er één of meerdere autostoelen? Dan kan je nog opteren voor groep 0 en groep 2. Of eerder groep 1 en groep 3.

meegroei autostoel kinderen groep 1 2 3

Autostoelen groep 1/2/3 vergelijken

Wat is groep 1/2/3?

Een autostoel van groep 1/2/3 kan je gebruiken vanaf

 • 9 maanden tot 12 jaar
 • 9 tot 36 kg
 • 67 tot 150 cm

Een autostoel van groep 1/2/3 omvat een erg lange periode (zo’n elf jaar). Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met wat voor jullie situatie belangrijk is om zo de beste autostoel te kiezen.

Is je kind bijvoorbeeld al 9 maanden oud en heb je een draagbare autostoel van groep 0+, dan kan je die perfect tot 15 maanden gebruiken. Je kan dus wachten met het overstappen naar de volgende groep.

Het is belangrijk niet te vroeg over te stappen. Een autostoel van groep 1 overspant een langere periode (van 9 maanden tot 4 jaar) dan een autostoel van groep 0+. Je kind van 9 maanden zit in die laatste nog net iets beter beschermd. Enerzijds omdat het vaker achterwaarts vervoerende autostoelen zijn, anderszijds omdat je het best wacht met overstappen tot je kind de maximale gewichtslimiet heeft bereikt. Zolang het achterhoofd van je kind nog volledig ondersteund wordt door de kuip van de autostoel en niet voorbij de rand uitsteekt, is hij of zij beschermd.

Heb je al eerste autostoel een veiligheidsdraagmand van groep 0 gekocht, dan is een autostoel van groep 1/2/3 een praktische optie. Ben je nog zwanger, dan kan een groep 0+/1/2/3 een goed idee zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat je die autostoel niet uit de auto kan halen zoals je met een draagbare autostoel doet. Met een pasgeboren baby is dat niet zo handig, zeker wanneer de autostoel niet draaibaar is en je volledig in je auto moet hangen om je baby veilig in en uit de autostoel te tillen.

Beste meegroei autostoel tot 12 jaar

Hoe lang moet je een autostoel gebruiken?

Een groep 1/2/3 kan je gebruiken tot 12 jaar of 150 cm, maar volgens de Belgische wetgeving hoeft een kind groter dan 135 cm niet langer in een autostoel te zitten. In enkele buurlanden is een autostoel wel verplicht tot 150 cm. Altijd even nagaan voor je met de auto op reis vertrekt, dus.

Meer informatie over hoe je een autostoel koopt vind je op de overzichtspagina – ‘Autostoelen’.

goede autostoel voor peuter

Lees meer artikels in de categorie ‘Autostoel’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy