De beste babyfles ziet er voor elke zuigeling anders uit. Dit komt omdat je het flesje moet aanpassen aan de specifieke noden en leeftijd van je kind. Zo heeft een baby die last heeft van krampjes of gulzig drinkt andere behoeftes dan een baby die flesvoeding weigert. Daarnaast ligt het drinktempo van een pasgeboren kindje anders dan bij een baby van zes maanden. Ook zijn sommige flesjes al meer geschikt voor de overgang van borst- op flesvoeding dan andere. Daarnaast heb je ook heel wat keuze wat betreft materialen, volumes en vormen.
Dat is best een hele boterham. Daarom stellen we je in dit artikel onze top 8 beste babyflesjes voor. Want het maakt niet uit of je poedermelk of borstvoeding geeft, flesjes heb je altijd nodig. Met onze bijkomende tips hopen we het voedingsproces ook voor jou een stuk makkelijker te kunnen maken.
Onze uitgekozen babyflesjes
- Beste prijs-kwaliteit: Dr. Brown’s Startpakket bij Bol.com
- Beste goedkope: NUK Babyfles First Choice bij Bol.com
- Beste tegen krampjes: Difrax Newborn Babystartpakket bij Bol.com
- Beste glazen: Hevea Drinkfles bij Bol.com
- Beste voor newborns: Philips Avent Natural SCF070/22 bij Philips
- Beste borstvoeding: Mam Easy Start Anti-Colic Elements bij Bol.com
- Beste voor weigeraars: Tommee Tippee Closer To Nature bij Bol.com
- Beste voor op reis: Cair Babyfles bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Dr. Brown’s Startpakket
- Effectief anti-koliekventiel
- Goed bestand tegen steriliseren
- BPA-, ftalaten- en loodvrij
- Met spenen voor verschillende leeftijden
- Veel onderdelen om af te wassen
- Kan lekken bij verkeerde sluiting
In de Verenigde Staten is Dr. Brown’s al jaren een betrouwbare hulp voor ouders en baby’s. Het merk kwam met een ingenieus ventielsysteem. De lucht die tot in de speen komt wordt teruggevoerd naar de bodem van de fles. Het ventiel houdt de speen volledig open en zorgt ervoor dat er geen vacuüm ontstaat. Zo krijgt je kindje minder lucht binnen en is er minder kans op krampjes en kolieken.
Je baby hoeft ook helemaal niet hard te zuigen. Daarom zijn de Dr. Brown’s babyflesjes succesvol bij het afwisselen van borst- en flesvoeding. Ze zijn gemaakt van kunststof en volledig BPA-, ftalaten- en loodvrij. De fles moet wel steeds goed afgewassen worden, wat iets minder leuk is omdat er meerdere onderdelen zijn. Daarnaast word je zoals bij elke fles geadviseerd om alle onderdelen regelmatig te steriliseren. Je mag de Dr. Brown’s babyflesjes gelukkig ook in de vaatwasmachine wassen. Zorg er daarna wel voor dat je alles weer correct in elkaar zet om lekkages te voorkomen.
Elke fles bestaat uit vijf onderdelen. Vooral de ventieldeeltjes vragen een nauwkeurige controle na elke voeding. Er wordt een klein borsteltje meegeleverd waarmee je alles grondig kan reinigen. De complete set van Dr. Brown’s bevat een fles van 120 milliliter en twee flessen van 250 milliliter. Ook krijg je er drie speentjes voor leeftijd 1 en twee speentjes voor leeftijd 2 bij.
Materiaal: Kunststof, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 120 ml en 250 ml
Beste goedkope: NUK Babyfles First Choice
- Asymmetrische zuigspeen voor goede tand- en spraakontwikkeling
- Met effectief anti-kolieksysteem
- BPA-vrij
- Temperatuurindicatie
- Budgetvriendelijk
- Pas geschikt vanaf zes maanden
- Niet geschikt voor microgolfsterilisators
De NUK First Choice Babyflesjes behoren tot de beste goedkope voedingsflesjes op de markt. Ze bestaan uit kwalitatief polypropyleen en ze zijn BPA-vrij. De speen is gemaakt van zachte silicone en bootst de vorm van een tepel na. Hij is asymmetrisch, wat bijdraagt tot een goede tand- en spraakontwikkeling. De zuigspeen wordt door de meeste baby’s aanvaard (99 procent acceptatie). Je kindje kan de melkstroom intuïtief regelen dankzij het Flow Control-systeem. Dit alles vergemakkelijkt de overgang van borst- naar flessenvoeding.
De First Choice Babyflesjes komen in een groot formaat van 300 milliliter en ze zijn geschikt voor gretige drinkertjes vanaf zes maanden. Ze zijn eenvoudig schoon te maken. Een leuke toevoeging is de temperatuurindicatie. Deze geeft aan wanneer de melk te heet is. Het anti-koliek luchtsysteem zorgt voor een natuurlijke stroom en vermindert de kans op krampen. Let wel, deze flesjes zijn niet geschikt voor microgolfsterilisators.
Materiaal: Kunststof, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 300 ml
Beste tegen krampjes: Difrax Newborn Babystartpakket
- Ligt gemakkelijk in de hand
- Budgetvriendelijk
- Effectief anti-koliekventiel
- BPA-vrij
- Inclusief twee fopspeentjes met natuurlijke vorm
- Veel onderdelen om te wassen
- Bodem is lekgevoelig
Wie voor het eerst ouder is geworden kent na een paar weken maar één woord: koliek, ook wel krampjes genoemd. Je kleintje gilt de hele buurt bij elkaar en jij bent zo goed als machteloos. Wat je wel kan doen is de luchtinname van je baby beperken tijdens het voeden. Dat is precies waar de Newborn babyflessen van Difrax je bij helpen.
Deze babyfles tegen krampjes springt in het oog vanwege zijn unieke S-vorm. Volgens Difrax voorkomt dit luchtbelvorming tijdens het drinken. Samen met het anti-koliekventiel is er een constante doorstroom van flesvoeding. Zo komt er geen lucht bij de melk. Veel ouders geven aan dat hun kind hierdoor minder krampjes ervaart.
Een bijkomend voordeel van de S-vorm is dat baby’s na een paar maanden hun fles zelf in zittende positie kunnen drinken. Deze ligt heel makkelijk in de hand. Het flesje is vanaf de geboorte te gebruiken en geschikt in combinatie met borstvoeding.
De onderkant van de fles is los te schroeven, waardoor het afwassen in principe gemakkelijker zou moeten worden. Maar met vijf onderdelen is het reinigen toch nog wel complex. Ook moet je ervoor zorgen dat de bodem goed dichtgedraaid wordt om lekjes te voorkomen.
Heeft jouw baby ook last van krampen, dan is dit onze keuze als beste babyfles. Krampen zijn zeer lastig en pijnlijk. Kies daarom slim en ga voor een model dat hier rekening mee houdt. Het is trouwens ook bewezen dat het heen en weer wiegen van een schommelstoel een gunstig effect op kolieken heeft. Het is zeker het proberen waard.
Materiaal: Plastic, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 250 ml
Beste glazen: Hevea Drinkfles
- Geen plastic
- Gemakkelijk te reinigen
- Eenvoudig ontwerp
- Groeit met je baby mee dankzij verschillende spenen
- Absorbeert geen smaak of geur
- Duur
- Spenen mogen niet in de vaatwasser
- Speen niet geschikt voor baby’s met latexallergie
Plastic babyflesjes hebben het voordeel dat ze goedkoop en licht zijn. Toch zijn ze niet geschikt voor langdurig gebruik en belastend voor het milieu. Daarom grijpen ouders graag terug naar de glazen babyflesjes van vroeger. Het merk Hevea brengt als een van de weinige op de markt babyflesjes van borosilicaatglas. Dit soort glas is schokbestendig en meteen een pak hygiënischer dan zijn tegenhanger uit plastic. Ook absorbeert het geen smaak of geur.
De fles heeft een heel smalle en langwerpige vorm die je met een borsteltje makkelijk schoon kan maken. Hij kan zonder problemen opgewarmd worden in een flessenwarmer. Je kan hem bovendien uitrusten met verschillende spenen naargelang de leeftijd (en gulzigheid) van je kleine drinker. Deze speentjes zijn allemaal gemaakt van natuurlijk rubber. Ze zijn dus niet geschikt voor baby’s met een latexallergie. Je mag de spenen niet in de vaatwasser wassen.
Een nadeel van deze grote flessen is dat ze pas geschikt zijn voor baby’s vanaf drie maanden. Voor jongere baby’s is er wel een kleiner flesje met een speciale baldop beschikbaar. Zo is de fles extra beschermd en kan je baby hem met zijn kleine handjes makkelijker vasthouden.
Materiaal: Glas, rubber | Geschikt voor: Baby’s vanaf 3 maanden | Inhoud: 240 ml
Beste voor newborns: Philips Avent Natural SCF070/22
- Effectief anti-koliekventiel
- Brede zuigspeen voor afwisseling borst- en flesvoeding
- Goed bestand tegen steriliseren
- BPA-vrij
- Maataanduiding kan vervagen bij veelvuldig wassen
- Voor gulzige drinkers te weinig toevoer
De beste babyfles voor newborns vind je bij het merk Philips Avent. De Natural SCF070/22 is een langwerpige babyfles uit kunststof met een siliconen speen. Het melkflesje is volledig BPA-vrij en heeft een ergonomische vorm voor meer comfort tijdens het voedingsproces. Het zuiggedeelte is breed en bootst met zijn design de vorm van een tepel na. Hierdoor kan je borst- en flesvoeding makkelijk afwisselen. Er is eveneens een antikrampjes-ventiel aanwezig dat de kans op kolieken vermindert.
De speen heeft weinig gaatjes en is dus vooral gericht op een langzame toevoer. Ideaal voor pasgeboren baby’s. Voor gulzige drinkers is de langzame toevoer mogelijk niet voldoende. Dankzij het brede ontwerp is de fles eenvoudig schoon te maken.
De Philips Avent Natural SCF070/22 is vaatwasbestendig en kan eenvoudig gesteriliseerd worden. Een minpuntje is dat de maataanduidingen na veelvuldig wassen kunnen vervagen. Je kan dit flesje makkelijk met andere apparaten van Philips combineren zoals bijvoorbeeld de borstkolf of de sterilisator.
Materiaal: Kunststof, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 120 ml
Beste borstvoeding: MAM Easy Start Anti-Colic Elements
- Effectief anti-koliekventiel
- BPA-vrij
- Platte speen die moederborst simuleert
- Eenvoudig steriliseren zonder extra apparatuur
- Bodem is lekgevoelig
- Veel onderdelen om te wassen
Wanneer je borstvoeding geeft is een goed drinkflesje net zo belangrijk als een goede borstvoedings-bh. Het moet je kindje het gevoel van drinken aan de borst geven. Dat is precies waar het bij de Easy Start Anti-Colic Elements babyfles van het merk MAM om gaat. Hij heeft een zachte platte speen die de tepel van de moederborst nabootst. De toevoersnelheid is langzaam. Je gulzige kapoen kan dus op zijn gemak drinken zonder daarbij te veel moeite te moeten doen.
Een speciaal bodemventiel zorgt ervoor dat je baby geen lucht binnenkrijgt. Zo kan je kleine spruit genieten van zijn maaltijd zonder onaangename krampjes of oprispingen. De fles heeft een brede vorm, wat het makkelijk maakt om hem te reinigen. Bovendien kan je hem eenvoudig in de microgolfoven steriliseren. Daarvoor heb je geen extra onderdelen of apparatuur nodig, wat zeer handig is.
In drie stappen heb je weer een kiemvrije fles voor je lieve schat. Dit flesje is dus ook ideaal voor op reis en onderweg. De fles is gemaakt van stevig kunststof en de speen van zachte silicone. Een minpuntje is dat de bodem lekgevoelig is. Zorg er dus voor dat deze goed op de fles aansluit.
Materiaal: Kunststof, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 160 ml
Beste voor weigeraars: Tommee Tippee Closer To Nature
- Succesvol bij flesweigeraars
- Geschikt voor overgang borstvoeding/flesvoeding
- BPA-vrij
- Effectief anti-koliekventiel
- Inclusief reinigingsborstel en twee fopspeentjes
- Vorm past niet in elke flessenwarmer
- Veel onderdelen om af te wassen
Deze fles van Tommee Tippee is net zoals de andere flessen in deze lijst in verschillende maten beschikbaar. De speenvorm neigt een beetje naar die van Philips Avent. Ook hier is de speen zacht, flexibel en zijn er markeringen op aangebracht die de borst en tepel nabootsen. De bijzondere flesvorm ligt goed in de hand en is gemakkelijk proper te maken. Door de ongewone vorm past de fles jammer genoeg niet in alle flessenwarmers. Hij mag wel gewoon in de vaatwasser.
In de speen/dop van de fles is een ventieltje verwerkt dat de luchtopname reduceert. Zo zal je baby minder last hebben van krampjes na het eten. De speen die meegeleverd wordt is bij dit merk direct geschikt voor pasgeboren baby’s.
Verschillende ouders geven aan dat deze fles een echte uitkomst is voor flesweigeraars. Ben jij bezig met de overgang van borst- naar flesvoeding, dan is de Tommee Tippee Closer To Nature babyfles een goede keuze. Bij je aankoop krijg je bovendien ook een handige flessenborstel en twee fopspeentjes.
Materiaal: Kunststof, silicone | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 150 ml
Beste voor op reis: Cair Babyfles
- Klaar voor gebruik
- Voorzien van duidelijke maatverdeling
- BPA-vrij
- Compatibel met de meeste borstkolven
- Budgetvriendelijk
- Niet milieuvriendelijk/duurzaam
Het is niet altijd even vanzelfsprekend om flesjes te reinigen. Denk maar wanneer je op reis bent bijvoorbeeld. Voor deze situaties zijn wegwerpflesjes een goede optie. De babyflesjes van het merk Cair zijn elk steriel verpakt en bedoeld voor eenmalig gebruik. Je hebt er tien in een pakket. Ze zijn gemaakt van stevig kunststof en volledig BPA-vrij. Je hoeft ze voor gebruik niet te reinigen. Nadat je ze uit de verpakking gehaald hebt mag je er dus meteen melk in doen.
Elke fles heeft een inhoud van 130 milliliter en een duidelijke maatverdeling. Dankzij de universele hals passen de meeste borstkolven op deze babyflesjes. Handig voor onderweg en zeker een opluchting voor veel mama’s. Je kan ook kiezen voor flesjes van 60 of 240 milliliter. Deze wegwerpbare babyflesjes zijn jammer genoeg niet zo milieuvriendelijk, maar ze bieden wel een goed alternatief voor op reis.
Materiaal: Kunststof | Geschikt voor: Newborn | Inhoud: 120 ml
Kort samengevat
Goede babyflesjes zijn onmisbaar voor elke ouder die borst- en/of flesvoeding geeft. Veel jonge baby’s hebben na het drinken last van krampjes. Om de luchtinname te verminderen zijn veel flesjes uitgerust met anti-koliekventieltjes of andere anti-kolieksystemen.
De babyflesjes van Dr. Brown’s en Difrax Newborn worden met succes ingezet bij krampjes. Voor flesweigeraars en bij de overgang van borst- naar flesvoeding kan je de flesjes van Tommee Tippee Closer To Nature of MAM proberen geven. De zachte flexibele speen met markeringen bootst het beste de tepel van de moederborst na.
Voor newborns heb je flesjes zoals de Philips Avent met een lage uitstroomsnelheid nodig. Flesjes uit glas zoals die van Hevea zijn het milieuvriendelijkst. Bovendien nemen ze geen nare geuren en kleuren op en zijn ze lang bruikbaar. Voor onderweg kunnen flesjes voor eenmalig gebruik zoals die van Cair de beste oplossing bieden.
Tot zover onze selectie beste babyflesjes. Deze kunnen dienen voor kunstvoeding (poeder) maar ook voor borstvoeding. Uiteraard moet je dan eerst kolven met een goede kolf, en bewaren met bewaarzakjes speciaal voor borstmelk.
Bekijk ook onze raad bij het uitkiezen van formula of poedervoeding. Let wel op en bespreek altijd met je pediater als bevestiging.
Waar op letten bij het kopen van babyflesjes?
Materiaal
De twee meest voorkomende materialen bij babyflesjes zijn glas en plastic. Glas heeft het grote voordeel dat het geen geuren of kleuren absorbeert. Het is BPA-vrij, milieuvriendelijk en breekt niet bij grote temperatuurverschillen. Het schoonmaken is makkelijk. Glazen flesjes zijn wel redelijk zwaar, ze kunnen breken en ze zijn duurder dan varianten uit kunststof.
Babyflesjes uit plastic zijn in tegenstelling tot glazen modellen goedkoop, licht in gewicht en ze liggen goed in de hand. Minpuntjes zijn dat ze geuren en kleuren opnemen en niet goed hittebestendig zijn. Bij je keuze ga je best voor BPA-vrije varianten. Deze flessen zijn minder milieuvriendelijk en duurzaam. Gebruik ze niet langer dan een paar maanden en vervang ze meteen wanneer je beschadigingen of krasjes opmerkt.
Daarnaast kom je soms ook siliconen babyflessen tegen. Deze zijn zacht en ze breken niet. In tegenstelling tot plastic flessen bevatten ze minder chemische stoffen. Het grootste nadeel is dat ze na verloop van tijd geuren en kleuren absorberen. Ten slotte bestaan er ook babyflesjes uit roestvrij staal. Deze zijn vrij van schadelijke stoffen en een goed alternatief voor plastic. Ze zijn niet breekbaar en ze hebben geen onaangename geuren of smaken. Ze zijn niet zo populair en je hebt maar weinig keuze qua merken en modellen. Een nadeel is dat je niet goed kan zien of het flesje grondig gereinigd is.
Vorm
De meeste babyflesjes komen in een langwerpige driehoek- of cylindervorm. Deze zijn makkelijk vast te nemen en ze liggen comfortabel in de hand. Brede drinkflesjes zijn net iets makkelijker te reinigen dan smalle varianten. Daarnaast bestaan er ook ergonomische flesjes die zowel jij als je kleine snuit makkelijk vast kunnen houden.
Sommige modellen zijn gemaakt in een S-vorm. Dankzij deze krommingen ligt je kleine drinkertje bij het drinken in een veel natuurlijkere drinkhouding. Dit creëert een ergonomische voedingshouding voor zowel jou als je kleintje. Zo hoef je niet van positie te veranderen en stoor je jouw drinkkampioen niet.
Hoe rustiger je baby kan drinken, des te minder lucht hij inslikt. Ook loopt de melk makkelijk naar de speen, zelfs wanneer het flesje bijna leeg is. Dit maakt dit soort flesjes ideaal voor kindjes die last hebben van krampjes. Zeker wanneer dit in combinatie met een anti-koliekventieltje gebruikt wordt.
Ga bij je keuze na of het flesje wel in jouw flessenwarmer of sterilisator past. Brede flesjes of flesjes met een ongewone vorm passen vaak niet in deze toestellen. Erg lange flesjes passen dan weer niet altijd in de microgolf.
Inhoud
Stem de inhoud van de fles altijd af op de leeftijd van je baby. Een pasgeboren kindje drinkt in de eerste maand niet zo veel. Met een flesje van 90 Ã 120 milliliter kom je dan ruimschoots toe. Rond de derde of vierde maand zal je zien dat je kleine groeikampioen meer melk wil gaan drinken. Schakel dan over op flesjes met een inhoud van 120 Ã 180 milliliter.
Rond zes maanden is een flesje van 180 Ã 240 milliliter aangewezen. Je zou kunnen besluiten dat een groot flesje op lange termijn een betere keuze lijkt. Maar wanneer je met plastic babyflesjes werkt moet je deze sowieso regelmatig vervangen. Het hangt er dus ook een beetje van af welke soort flesjes je gebruikt.
Hou ook zeker rekening met de uitstroomsnelheid van de speen. Deze bepaalt hoe snel (en hoeveel) melk uit de zuigspeen komt. Pasgeboren baby’s hebben nog weinig zuigkracht en ze hebben dus een specifieke speen nodig. Ze hebben geen baat bij een speen die veel melk doorlaat. Dan ligt de kans op oprispingen ook veel hoger. Na een tijdje kan je overschakelen op spenen met een variabele uitstroomsnelheid van fase 2. Daarbij pas je de stroom aan naargelang de eetlust van je kind.
Hoe maak je een babyflesje klaar?
Een babyflesje klaarmaken is niet moeilijk, maar het vraagt wel de nodige voorbereidingstijd. Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Zo verminder je de kans dat je kindje met bacteriën in contact komt. Omdat baby’s een lagere weerstand hebben is dit echt wel belangrijk. In de volgende stappen leggen we uit hoe je een flesje melk klaarmaakt.
- Was je handen en droog ze goed af met een propere keukendoek of keukenpapier.
- Leg het flesje en de speen klaar. Zorg dat deze goed schoon zijn (meer uitleg hierover lees je verder in dit artikel).
- Vul het flesje met de juiste hoeveelheid koud kraanwater of flessenwater. Hoeveel je nodig hebt kan je op de verpakking van de kunstvoeding terugvinden. Indien je flessenwater gebruikt, kan je de geopende fles tot drie dagen in de koelkast bewaren.
- Verwarm het flesje tot zo’n 30 à 35 graden. Kies hiervoor een flessenwarmer, een pannetje met warm water (au bain-marie) of de magnetron. Voor optie twee mag het water waarin je het flesje zet niet koken.
In de magnetron verwarm je op 600 Watt gedurende:
30 seconden voor een fles van 100 milliliter
45 seconden voor een fles van 150 milliliter
60 seconden voor een fles van 200 milliliter
5. Schud het flesje met het opgewarmde water zachtjes rond om de warmte gelijkmatig te verdelen.
6. Meet de juiste hoeveelheid poeder af. Schraap het teveel aan poeder af met een proper keukenmes of met het daarvoor bestemde staafje aan het blik. Voeg het poeder toe aan het water.
7. Rol het flesje nog een keer zachtjes tussen je handen in ronddraaiende bewegen tot het poeder opgelost is. Schud niet te wild om niet te veel lucht aan de formule toe te voegen.
8. Doe een druppeltje melk op de binnenkant van je pols om de temperatuur te controleren. Merk je dat de melk nog te heet is, laat het flesje dan even afkoelen, bijvoorbeeld onder stromend water.
Neem nooit bereide flesvoeding mee wanneer je op stap gaat. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel in melk en ze kunnen je kindje erg ziek maken. Wat je wel kan doen is een thermos warm water in je luiertas meenemen. Maak je voeding dan ter plaatse klaar. Giet overgebleven melk na het drinken altijd weg.
Waarom kiezen voor glazen babyfles?
Vandaag heb je als ouder naar babyspullen toe veel meer keuze dan vroeger. Dat is ook voor babyflesjes niet anders. Als het op het materiaal van de fles op aankomt zit kunststof in de lift. Het is makkelijk in verschillende vormen te gieten, is licht en bovendien goedkoop. Toch biedt een ‘ouderwetse’ babyfles uit glas ook heel wat voordelen.
Ten eerste is glas duurzaam en milieuvriendelijk. De natuur heeft jaren of zelfs generaties nodig om plastic af te breken. Glas is makkelijk recycleerbaar en houdt het lang uit. Daarbij komt ook nog dat glas niet krasgevoelig is. Dit is wel het geval bij plastic flesjes. Door veelvuldig reinigen kunnen scheurtjes ontstaan waarin zich bacteriën kunnen nestelen. Met glas heb je dit niet.
Bijgevolg zijn glazen babyflesjes hygiënischer en veiliger. Je kan ze bovendien ook makkelijk schoonmaken en er blijven geen onaangename kleur- of geurresten hangen. Glas is van nature ook vrij van BPA’s en andere chemische stoffen die je wel in plastic kan terugvinden.
Je zou wel kunnen denken dat glas heel gevaarlijk is omdat het kan breken bij een val of stoot. Toch hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het glas voor babyflesjes is schokbestendig. Voor extra bescherming kan je een aparte rubberen hoes aanschaffen.
Hoe maak je babyflesjes schoon?
Wanneer je kindje gedronken heeft gooi je eerst de resterende melk weg. Daarna volg je de volgende vijf stapjes:
1) Spoel het flesje grondig met koud water tot er geen melkresten meer overblijven.
2) Reinig de fles en speen met heet water en een druppel afwasmiddel. Je kan het sopje in een propere kom doen. Dat maakt het afwassen makkelijker. Gebruik eventueel ook een flessenborstel om tot bij de flessenbodem te geraken. Opteer voor een mild en milieuvriendelijk reinigingsproduct.
3) Spoel alles goed na met proper, heet water.
4) Laat de fles en speen ondersteboven op een propere (wegwerpbare) handdoek afdruppen. Met een droogrek (of afdruprek) gaat dit nog net iets vlotter. Droog eventueel nog na met keukenpapier.
5) Indien je dit wenst kan je de flesjes nog eens in de vaatwasmachine mee wassen. Kies hiervoor een lang programma op minimaal 55 graden. Spoel op het einde nog eens na met lauw water om de laatste resten van het spoelmiddel te verwijderen.
Om je babyflesjes volledig schoon en kiemvrij te krijgen moet je deze regelmatig steriliseren. Dat is enkel mogelijk bij hogere temperaturen. Nadat je de bovengenoemde stappen uitgevoerd hebt, kan je de flesjes uitkoken. Dat is vooral belangrijk in de eerste maanden en wanneer je kindje ziek is. Dan kan je dit proces best dagelijks uitvoeren.
Voor het uitkoken van flesjes gebruik je een sterilisator. Deze kan zowel elektrisch als voor in de microgolfoven zijn. Afhankelijk van het materiaal van je flesjes kan je ook simpelweg in een (druk)kookpot of (stoom)oven steriliseren.
Vanaf wanneer met babyfles beginnen?
Het is zeer simpel, je mag een baby met de fles voeden vanaf dag 1. Toch moet je rekening houden met de unieke situatie van jouw kind: krijgt je kindje borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van de twee.
Krijgt je baby’tje van bij het begin flesvoeding, dan start je vanaf dag 1 met flesjes. De flesjes groeien mee met je kindje naarmate hij groter wordt. Je introduceert stap voor stap andere speentjes en grotere maten.
Start je met borstvoeding, dan kan je ook vanaf dag 1 beginnen met afgekolfde moedermelk in flesvorm te geven. Op die manier kan je partner ook genieten van een voedingsmoment of weet je exact hoeveel je kindje drinkt. Een flesje helpt ook wanneer je kindje moeite heeft om de techniek te pakken te krijgen.
Ga je overschakelen van moedermelk naar poedermelk of heeft je gulzige drinker meer melk nodig, dan kan je flessen introduceren. In dat geval ga je best op zoek naar flesjes met een speen die de tepel zo natuurlijk mogelijk nabootst.
Alle flessen uit onze selectie zijn geschikt om er zowel moedermelk als poedermelk mee te geven, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor elke leeftijd. Sommige flesjes kan je meteen na de geboorte gebruiken, andere pas vanaf drie of zes maanden. Dit staat altijd zeer duidelijk aangegeven op de verpakking.
Vanaf wanneer babyfles afbouwen?
Na de fles zal je baby overstappen op een open beker om te drinken. Geen speen of tut meer aan het einde van de lange babyfles. Dit is een hele stap voor jouw kapoen, die het voordien zeer makkelijk had. Zuigen is aangeboren. Nu moet hij plots een hele nieuwe manier van eten en drinken aanleren en dat vraagt tijd.
De leeftijd om de babyfles af te bouwen kan verschillen van kind tot kind. De meeste kinderen beginnen tussen maand 6 en 8 over te stappen naar een drinkbeker. Dit is het geschikte moment om je flinke jongen of meisje deze nieuwe techniek aan te leren. Wacht dus zeker niet te lang. Introduceer je de beker na 12 maanden, dan blijft je kindje langer zitten in het primitieve zuig- en slikpatroon. Hierdoor duurt het ook langer vooraleer kindjes de zuigfles ontwend zijn.
Begin met water, dit is het makkelijkste om te drinken. Eens de techniek aangeleerd is, kan je overschakelen op andere dranken en vloeibaar eten. Je baby blijft daarnaast ook melkvoeding drinken. Deze mag je uit een flesje met speen blijven geven. Probeer richting 15 tot 18 maanden ook de melkvoeding via een beker te geven.