Met een sterilisator of flessenreiniger kun je gemakkelijk flessen, kolven en spenen steriliseren. Vergelijk onze favorieten in de lijst beste sterilisators.
Steriliseren kan een taakje van lange adem zijn wanneer je het op de ouderwetse manier doet: grote pot laten vollopen, wachten tot het water kookt en hopen dat alles er weer uitkomt zonder al te veel kalkaanslag. Een sterilisator voor baby’s op stoom of een magnetronsterilisator kan dat saaie klusje veel sneller geklaard krijgen. Hoe zo’n sterilisator werkt en of het zijn geld waard is, lees je hier.
Onze selectie flessenreinigers
- Beste compacte sterilisator: PHILIPS AVENT SCF291/00
“Handige sterilisator, zeker voor wie Avent-flesjes gebruikt, die weinig ruimte inneemt op het aanrecht. Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk.” - Beste magnetronsterilisator: ALECTO BW-04
“Heel populaire en budgetvriendelijke magnetronsterilisator. In zes minuten klaar, alleen jammer dat er maar vier flesjes in passen.” - Beste sterilisatorzakjes: MEDELA QUICKCLEAN MAGNETRON STERILISATIEZAK
“Goed alternatief voor wie slechts af en toe iets wil steriliseren of voor wie geen groot toestel wil aankopen. De zakjes zijn herbruikbaar, maar beperkt.” - Beste grote sterilisator: BÉABA STERIL’EXPRESS EVOLUTIF
“Praktische, no-nonsense sterilisator die extra veel ruimte biedt voor liefst negen flessen. Goede optie voor wie alles in één keer wil klaar hebben of voor ouders van meerlingen.” - Beste sterilisator voor op reis: TOMMEE TIPPEE CLOSER TO NATURE ENKELE FLES
“Kan in de microgolfoven of met koud water gebruikt worden, en je krijgt er een flesje bij, wat deze sterilisator ideaal maakt voor onderweg.”
Om de bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor baby’s zwakke immuunsysteem te doden, worden babyflessen en spenen nog vaak gesteriliseerd. Zeker voor een eerste gebruik is sterilisatie nodig. Een sterilisator voor baby’s (ook wel flessenreiniger genoemd) zorgt ervoor dat flesjes en toebehoren, maar ook kolfonderdelen, snel en zonder veel gedoe perfect schoon zijn.
Nog op zoek naar babyflessen? De handigste exemplaren vind je op onze lijst van beste babyflesjes.
Snel zoeken
Meest compacte sterilisator: PHILIPS AVENT SCF291/00 FLESSENSTERILISATOR
- Stoomsterilisator
- Tot zes flessen
- Geïntegreerde lekbak
- Eenvoudig schoon te maken
- Veel onderdelen
- Aan de duurdere kant
- Duurt iets langer (10 minuten)
Deze flessensterilisator van Philips is een slank, relatief compact toestel dat belooft 99,9% van de bacteriën te doden. Dat doet het met stoom, wat betekent dat er geen chemicaliën aan te pas komen. Het is een praktisch apparaat dat tot zes flessen (van Avent) tegelijk kan steriliseren. Ook kleinere babyspullen, zoals speentjes, fopspenen, een handkolf en een eventuele bijtring, kunnen prima gesteriliseerd worden. Ondanks dat er vrij veel in kan, neemt hij weinig plaats in op het aanrecht.
Fijn aan deze sterilisator is dat hij makkelijk schoon te maken is, jammer is dat het om vrij veel onderdelen gaat. Maar dankzij de geïntegreerde lekbak vergt de sterilisator weinig onderhoud, doordat eventuele melkrestjes daarin worden opgevangen om de kans op slechte geuren te beperken. Wanneer je het deksel dichthoudt, blijft de inhoud bovendien 24 uur steriel.
Beste magnetronsterilisator: ALECTO BW-04
- In zes minuten
- Bpa-vrij
- Makkelijk schoon te maken
- Budgetvriendelijk
- Slechts vier flessen
- Vrij lomp
Deze magnetronsterilisator reinigt flessen en spenen via stoom en doodt zo effectief 99,9% van de bacteriën. Als je het deksel gesloten houdt, blijven de flesjes bovendien 24 uur lang steriel. Je kan gewoon kraantjeswater gebruiken en er is nul risico op kalkaanslag. Zes minuten op de hoogste stand en voilà, brandschone flesjes zonder moeite.
Het jammere aan deze magnetronsterilisator is dat hij ondanks zijn grootte slechts vier flessen tegelijk kan steriliseren. Wanneer je zes flesjes per dag geeft moet je het toestel dus twee keer laten draaien per dag.Het is best een log ding, dus de ruimte wordt niet zo optimaal benut. Het mooie is wel dat hij supersnel klaar is, soms zelfs al in vier minuten. Past in de meeste microgolfovens, maar best wel even de maten checken (26,5 cm diameter en 15,5 cm hoog).
Goed alternatief is de magnetronsterilisator van Difrax. Omdat sommige ouders vermelden problemen te hebben met de sluiting van het deksel, verdiende de Alecto het plekje op de lijst meer.
Beste sterilisatorzakjes: Medela Quickclean Magnetron Sterilisatiezak
- In drie minuten
- Compact op te bergen
- Makkelijk voor onderweg
- Duurder
- Alleen flesjes tot 250 cc
Deze sterilisatiezakjes (vijf in één doosje) zijn een handig alternatief voor een groter apparaat. Ideaal dus voor wie weinig opbergruimte of een kleine microgolfoven heeft, of voor op reis. Ook zijn deze zakjes een makkelijke optie voor wie alleen borstvoedingsaccessoires of af en toe fopspenen te steriliseren heeft. Voor wie flesvoeding geeft en dagelijks wil steriliseren, zijn er duurzamere en betaalbaardere opties.
Het sterilisatiezakje klaart het klusje in drie minuten: je stopt alles in het zakje, giet er wat water bij en zet het in de magnetron. De stoom doodt 99,9% van de bacteriën en kiemen die schadelijk kunnen zijn voor baby’s. Supermilieuvriendelijk is het systeem niet, maar doordat je elk zakje tot twintig keer kan hergebruiken is het wel handig voor iedereen die maar af en toe iets te steriliseren heeft.
Beste grote sterilisator voor baby’s: Béaba Steril Express Evolutif
- Stoomsterilisator
- 2-in-1
- In zes minuten
- Extra groot (tot negen flessen)
- Iets duurder
Deze 2-in-1-sterilisator van Béaba steriliseert snel (in zes minuten) negen flessen met een smalle hals of zes flessen met een brede stand. Het toestel bestaat uit twee onderdelen die je apart of samen kan gebruiken: een kleinere stolp voor accessoires zoals speentjes of fopspenen, en een groter deel waarin je de flesjes plaatst. Alle soorten zuigflessen passen erin.
Het is geen klein apparaat, maar neemt niet te veel ruimte in op het aanrecht. Bovendien is de ruimte goed verdeeld, waardoor je er optimaal gebruik van kunt maken en alles in één keer kan steriliseren. Deze Steril’Express verwijdert, net als de andere op deze lijst, 99,9% van de bacteriën. Handig is dat het apparaat automatisch uitschakelt wanneer de sterilisatie afgerond is.
Beste sterilisator voor onderweg: Tommee Tippee Closer to Nature Enkele Fles
- Heel compact
- Met stoom of koud water
- Inclusief zuigfles
- Niet voor wie alles in één keer wil kunnen steriliseren
Deze compacte sterilisator is geschikt voor slechts één flesje per keer, wat hem minder geschikt maakt voor wie veel of uitsluitend flesjes geeft, maar het is wel de ideale optie voor mensen die slechts af en toe een flesje gebruiken of voor onderweg.
Vooral op reis is het een handig systeem. Zo kan je de sterilisator gebruiken in de microgolf, waarbij de fles in drie minuten gesteriliseerd is, of je kan kiezen voor koud water met een chloortablet die de bacteriën vernietigt, wat dertig minuten duurt. Op autoreis kan je daardoor ervoor kiezen om bagage te besparen en slechts één flesje mee te nemen en dat telkens op een tussenstop of onderweg te laten steriliseren.
Leuk is dat je er een fles van 260 ml van Tommee Tippee bijkrijgt. De Closer to Nature-flessen van Tommee Tippee scoorden goed op onze lijst van beste babyflesjes tijdens de overgang van borst- naar flesvoeding.
Sterilisators voor flesjes, spenen en kolven vergelijken
Heb je een sterilisator nodig?
Sinds 2018 geeft Kind & Gezin niet langer het advies om dagelijks flessen en spenen te steriliseren, mits grondige reiniging na elk gebruik. Voor een eerste gebruik moet je wel steeds steriliseren.
Opgelet: voor premature baby’s en kinderen met primair immuundeficiëntie of na behandeling met chemotherapie is steriliseren wel nodig.
Steriliseren wordt gedaan om bacteriën te doden die aanwezig zijn op alles wat je kind in z’n mond gehad heeft. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet langer nodig is, omdat borstvoeding langer stabiel blijft dan aanvankelijk gedacht. Hetzelfde geldt voor kunstvoeding. Uiteraard is een grondige reiniging van de babyflessen en alle toebehoren essentieel. Spoel daarom de flesjes en spenen meteen om na gebruik en was af met heet water en afwasmiddel.
Je hoeft dus zeker niet een sterilisator in huis te halen. Wil je wel steriliseren, kan je ook gewoon alles uitkoken in een grote pot. Omdat dat meer tijd en handeling vraagt, en er vaak kalkaanslag of een gele waas op de flesjes komt, kiezen mensen dan liever wel voor het gemak van een sterilisator, die dan het werk voor je doet.
Er wordt wel aangeraden plastic babyflessen na sterilisatie nog drie keer om te spoelen, om het aantal microplastics in de fles te verminderen. Het steriliseren vergroot immers het vrijkomen van microplastics.
Hoe werkt een sterilisator?
Er zijn twee types en ze werken allebei op stoom. Een derde mogelijke manier is met koud water en chloortabletten.
Een stoomsterilisator is een elektrisch apparaat dat babyflessen en toebehoren steriliseert aan de hand van stoom. Deze toestellen zijn vaak iets trager (rond de tien minuten) en soms ook duurder. Het voordeel is dat ze iets meer capaciteit hebben. Dit type moet je bij dagelijks gebruik ergens op het aanrecht kwijt, maar de meeste moderne modellen zijn vrij compact.
Een magnetronsterilisator werkt ook via stoom, maar je hebt er wel een microgolfoven voor nodig. Dit type sterilisator werkt sneller (meestal in vier tot zes minuten). Afhankelijk van het model kunnen er iets minder flessen in, maar de kortere sterilisatietijd maakt veel goed. Bovendien zijn deze sterilisatoren vaak goedkoper.
Tip: was voor het steriliseren de flesjes en spenen. Zo vermijd je geurtjes en dat de melkresten zich vastzetten. Gebruik een flessenborstel of zet ze in de vaatwasmachine.
Moet je een sterilisator ook ontkalken?
Ontkalken is zeker aangeraden om te verzekeren dat het toestel correct blijft werken. In de handleiding of op de verpakking van je sterilisator staat vermeld hoe je dat precies moet doen en hoe vaak. Over het algemeen verhit je een mengeling van azijn en water om kalkaanslag te verwijderen, gevolgd door grondige naspoeling.
Verkies je om te steriliseren door uit te koken? Dan kan een scheutje azijn in het water ook kalkaanslag op de flesjes helpen te voorkomen!
Hoeveel water gebruikt een sterilisator?
Ook dat staat vermeld in de handleiding of op de verpakking van je toestel. Bij de meeste magnetronsterilisators giet je het water gewoon bij de flesjes, bij stoomsterilisatoren is er vaak een apart reservoir. Simpel kraantjeswater is prima!
Wat na het steriliseren?
Als alles gesteriliseerd is, is het belangrijk alles proper te houden! Gebruik dus een propere tang of was je handen alvorens je de flesjes uit de sterilisator neemt (opgelet: de stoom is heet!). Wil je de flesjes afdrogen, gebruik dan een schone keukenhanddoek. De binnenkant raak je beter niet aan. De flesjes kan je afdekken met de speentjes en afsluitring en bewaren op een droge plaats.