Home Baby producten De 5 beste babyflessen

De 5 beste babyflessen

Vergelijk de verschillende soorten flesjes voor babyvoeding en ontdek hun voor- en nadelen

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste babyfles 2021

Eten doen we van geboorte tot we oud zijn. Dit gebeurt aan de borst, maar er zijn genoeg redenen om flesjes te moeten gebruiken. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste babyflesjes voor pasgeboren baby’s.

Je dacht waarschijnlijk dat dit een zeer makkelijke keuze was, maar hoe kies je de juiste babyfles? Moet je rekening houden met een borstkolf, of heb je al een sterilisator of flesverwarmer van een bepaald merk? Vaak gaan de flesjes van bepaalde merken samen met andere toestellen. Flesjes heb je uiteindelijk altijd nodig, of je nu borstvoedt of poedermelk geeft.

In dit artikel vertellen we je over de ins en outs en stellen we een suggestieve top 5 van beste flesjes voor baby’s samen.

Onze favoriete babyflesjes

 • Best babyfles 2022:  Dr. Brown babyfles
  “Beperkt de luchtinname met het mooie ontwerp. Beschikbaar in verschillende maten en wereldwijd zeer goed verkocht.”
 • Babyfles voor weigeraars: Tommee Tippee Closer to nature
  “Dit ontwerp wordt de beste genoemd voor babies die overgaan van borst naar fles. Ook voor flessenweigeraars werkt dit model goed.”
 • Beste verkochte babyfles: Philips Avent Natural SCD301
  “De Philips Avent lijn biedt een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Daarbij heeft Avent al verschillende innovatie-prijzen gewonnen.”
 • Babyfles tegen krampen:    Difrax S-Fles
  “Door de S-vorm wordt de luchtinname beperkt. Dit bevorderd de vertering en helpt tegen krampen.”
 • Beste babyfles uit glas:    Hevea babyfles glas
  “De beste optie voor een glazen babyfles. Schokbestendig en hygiënisch, wel moeilijk voor de flessenwarmer, maar dit is niet echt nodig.”

De beste babyfles uitkiezen hangt af van de noden van je kind. Heeft die veel last van krampen? Is het een gulle drinker of net een baby die flesvoeding weigert? Al deze elementen hebben invloed op je keuze van babyfles.

Melk en flesjes moet je ook op temperatuur brengen. Al deze flesjes kan je met een bain-marie op temperatuur brengen. Ook gewoon uit de koelkast zetten is mogelijk, melk moet niet verwarmd worden. Bekijk ook de lijst flessenverwarmers voor als je het jezelf makkelijk wil maken.

Beste babyfles 2022:   Dr. Brown babyflessen

dr brown babyfles tegen krampen
 • Effectief anti-koliekventiel
 • Goed bestand tegen steriliseren
 • BPA-vrij
 • Veel onderdelen om af te wassen
 • Kan lekken bij verkeerde sluiting

Een verrassende winnaar in deze lijst beste babyfles. De Dr. Brown babyflessen zijn goed voor de luchtinname te beperken. Met het speciale ventielsysteem heb je een anti-koliek babyfles in handen.

Wie voor het eerst ouder is geworden, kent na een paar weken maar één woord: koliek, ook wel krampjes genoemd. Je kleintje gilt de hele buurt bij elkaar en er is weinig dat jij voor het arme hummelke kunt betekenen. Wat je wel kunt doen, is de luchtinnamme van je baby beperken tijdens het voeden. Flesfabricanten spelen dan ook gretig in op de nood aan een anti-koliekoplossing.

In de Verenigde Staten is Dr Brown’s al jaren een betrouwbare hulp voor ouders en baby’s. Het merk kwam met een ingenieus ventielsysteem wat de lucht die tot in de speen komt, terugvoert naar de bodem van de fles. Het ventiel houdt de speen volledig open en zorgt ervoor dat deze niet vacuüm wordt getrokken. Hoewel niemand het probleem van koliek volledig kan verhelpen, zijn veel ouders het erover eens dat Dr Brown’s een belangrijk aandeel levert in het verminderen van ongemakken.

De fles moet wel steeds goed afgewassen worden. Elke fles bestaat uit vijf onderdelen, en vooral de ventieldeeltjes vragen een nauwkeurige blik na elke voeding. Er wordt een klein ragertje voor meegeleverd. Daarnaast word je, zoals bij elke fles, geadviseerd om alle onderdelen regelmatig te steriliseren.

Kinderhuis Tip

Bij de meeste flessen krijg je standaard een speen van maat 1 meegeleverd. Voor pasgeboren zuigelingen is dit echter vaak een te grote maat – niet vanwege de pasvorm, die blijft nagenoeg hetzelfde, maar vanwege de hoeveelheid melk die ze per slok binnenkrijgen. Sommige merken hebben een maat 0 in de winkel beschikbaar, bij anderen is die alleen online te verkrijgen.

Koop je één flesje of heb je te weinig spenen (sluitingen) dan zal je voortdurend bezig zijn met het wassen en steriliseren. Wij raden aan minstens 3 tot 4 flesjes te hebben. Zo kan je een dag voeden en moet je pas op het einde alles afwassen.

Overgang borst naar fles:  Tommee Tippee Closer to Nature

Beste babyfles tommee tippee onderweg
 • Succesvol bij flesweigeraars
 • En bij overgang borstvoeding/flesvoeding
 • Ligt makkelijk in de hand
 • BPA-vrij
 • Geen ragertje meegeleverd
 • Vorm is niet voor elke flesverwarmer geschikt

Door de speciale vorm is het een goede overgangsfles van borst naar babyfles. Zeer succesvol bij flesweigeraars. Door de vorm past het wel niet in elke flessenwarmer.

Deze fles van Tommee Tippee is, net zoals de andere flessen in deze top 5, in verschillende maten beschikbaar en neigt qua speenvorm naar die van Philips Avent. Ook hier is de speen zacht, flexibel, en zijn er markeringen op aangebracht die de borst en tepel nabootsen. De bijzondere flesvorm ligt goed in de hand en is gemakkelijk proper te maken. Echter, door de ongewone vorm kan de fles niet in alle flesverwarmers.

Ook bij Tommee Tippee is er een ventieltje verwerkt in de speen/dop van de fles. De speen die meegeleverd wordt, is bij dit merk wél direct geschikt voor pasgeboren baby’s. Verschillende ouders geven aan dat deze fles een echte uitkomst is voor baby’s die de borstvoeding af moeten leren, maar andere flessen steeds weigeren.

Ben jij bezig met de overgang, dan is dit de beste babyfles voor jou.

Best verkochte babyflessen:  Philips Avent Natural

Avent philips babyflessen anti krampen
 • Natuurgetrouwe speenvorm
 • Brede productenlijn
 • BPA-vrij
 • Geen ragertje meegeleverd
 • Grote doorstroming

Winnaar van innovatie prijzen en de best verkochte babyflessen. Met de Avent lijn van Philips doe je niets mis aan een goede prijs / kwaliteit verhouding.

De Avent-fles van Philips is vandaag de dag de meest gebruikte én bekendste babyflessenlijn. De belangrijkste troef waar Philips mee naar voren komt, is de natuurlijke speenvorm die de ronding van de borst imiteert. Ook is de speen zacht en flexibel om een zo natuurlijk mogelijk gevoel te geven. Baby’s wennen daardoor niet alleen sneller en beter aan de fles, je hebt ook een grotere kans dat ze zowel borst als fles blijven accepteren.

Philips claimt dat de fles een ingebouwd anti-koliekventiel heeft, maar dit heeft met de samenstelling van de dop en speen te maken. Er is alleszins geen uitgebreid ventielsysteem middenin de fles, zoals bij Dr Brown’s. Een groot voordeel van de flessen van Philips is het feit dat het bedrijf er ook een volledige lijn aan schoonmaak-, opwarm- en sterilisatieproducten voor heeft ontwikkeld. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken dat je flesjes niet in de opwarmer passen, dat je niet de juiste schoonmaakborstel hebt, etc.

Voor veel pasgeboren baby’s is de speen van Philips Avent een te ruime speen waar veel melk uitkomt, vooral bij de gretige drinkers. Om dit te verhelpen, zou je een extra maat 0-speen moeten aanschaffen. Avent heeft een heel gamma aan babyproducten. Koop je Avent babyflessen dan koop je alle andere producten (sterilisator, flesverwarmer, …) best van hetzelfde merk.

Babyfles tegen krampen:    Difrax S-Fles

antikoliek babyflessen
 • Ligt gemakkelijk in de hand
 • Voordelig geprijsd
 • Rustige doorstroom
 • BPA-vrij
 • Geen ragertje
 • Veel onderdelen om te wassen
 • Bodem is lekgevoelig

De S-vorm is ontworpen om krampen te vermijden. Het zorgt voor een goede doorstroom zonder extra lucht en zorgt daarbij voor makkelijk zittend drinken.

De flessen van Difrax springen in het oog vanwege hun unieke S-vorm. Volgens Difrax is dit zo ontworpen om de kans op luchtbelvorming te voorkomen, en inderdaad, veel ouders geven aan dat hun kind minder krampjes ervaart. Een bijkomend voordeel van de S-vorm is dat baby’s na een paar maanden hun fles zelf in zittende positie kunnen drinken.

De onderkant van de fles is los te schroeven, waardoor het afwassen in principe gemakkelijker zou moeten worden, maar met vijf onderdelen is het schoonmaken bijna even complex als bij de fles van Dr. Brown’s.

Ziet jouw baby ook vaak af van krampen, dan is dit onze keuze als beste babyfles. Krampen zijn zeer lastig en pijnlijk. Ook voor jouw oren kan het pijnlijk worden. Kies daarom slim en ga voor een model dat hier rekening mee houdt.

Beste glazen babyfles:   Hevea babyfles glas

beste glazen babyfles
 • Geen plastic
 • Gemakkelijk te poetsen
 • Eenvoudig ontwerp
 • Prijzig
 • Spenen mogen niet in de vaatwasser
 • Geen anti-kolieksysteem

Als budget geen kwestie is dit een geweldig toestel. De Slimme flesvoeding verwarmer van Easybaby wordt beschreven als de Senseo voor babymelk. Alles werkt zo goed als automatisch!

Recentelijk dook er in het nieuws een item op over het feit dat plastic flessen mogelijk plasticdeeltjes kunnen loslaten in de babymelk. De oplossing? Terug naar de glazen fles, precies zoals vroeger. Hevea brengt als een van de weinige merken zo’n fles op de markt, gemaakt van schokbestendig borosilicaatglas en daarom hygiënischer dan een plastic variant. De fles kreeg een heel klassieke, rechttoe rechtaan vorm en een speen van natuurlijk rubber.

Een nadeel van deze grote flessen is dat ze pas geschikt zijn voor baby’s vanaf 3 maanden. Voor jongere baby’s is er wel een kleiner flesje met een speciale ‘baldop’ beschikbaar, die de fles extra beschermt en de baby helpt om de fles vast te houden.

Tot zover onze selectie beste babyflesjes.
Bekijk ook onze raad bij het uitkiezen van formula of poedervoeding. Let wel op en bespreek altijd met je pediater als bevestiging.

beste babyfles kopen

Vanaf wanneer babyfles

Het is zeer simpel – je mag een baby met de fles voeden vanaf dag 1. Toch moet je rekening houden met de situatie van jouw kind. De meeste ouders beginnen met borstvoeding. Sommige kinderen happen niet goed aan, anderen kunnen geen borstvoeding geven voor medische redenen. De eerste vraag die je moet stellen is of je borstvoeding zal geven of niet.

Een persoon dat geen borstvoeding geeft heeft weinig keuze. De baby zal opgroeien met flesvoeding in vorm van poeder dat je met water moet mengen. Welke formule of melkpoeder je best gebruikt hangt af van jouw kind en bespreek je best met je pediater. Zoals je kan zien in de lijst beste flesvoeding kan je zien dat er heel wat merken zijn. En dat er voor elke situatie wel een speciaal type melk voorzien is.

Een persoon dat wel borstvoeding geeft wil niet zeggen dat er geen nood is aan een goede babyfles. Ook voor deze mensen kan het op verschillende manieren mislopen. De baby kan problemen hebben met de moedermelk te verteren of hapt slecht aan waardoor er veel te weinig gedronken wordt. Om zeker te zijn zullen de meeste ouders afkolven om een zicht te kunnen hebben op de inname.

Een borst is een gevoelig iets, en als de baby fout aanhapt kunnen problemen zich snel voordoen. Kloven in de tepel, of een ontstoken borst zorgt voor pijn en last tijdens het voeden. Soms wordt dit zo erg dat een medische ingreep nodig is. Om dit tegen te gaan kan je de borst afkolven en de baby voeden met een babyfles. Alle flessen in deze lijst beste babyfles zijn geschikt om zowel moedermelk als poedermelk op te dienen. Heb je last, neem dan snel contact op met een vroedvrouw of dokter om dit probleem uit te leggen.

fles voor babyvoeding vergelijken

Wanneer babyfles afbouwen

Na de fles zal je baby overgaan naar een open beker om van te drinken. Geen speen of tut meer aan het einde van de lange babyfles. Dit is een hele stap voor jouw baby die het voordien zeer makkelijk had. Zuigen is aangeboren, nu moet men plots een hele nieuwe manier van eten en drinken aanleren en dit pakt zijn tijd.

De leeftijd kan verschilllen van kind tot kind, maar de meeste kinderen beginnen tussen maand 6 en 8 over te stappen naar een drinkbeker. Dit is het geschikte moment om een kind deze nieuwe techniek aan te leren. Wacht je langer en leert de baby pas na 12 maanden uit een drinkbeker drinken, dan blijft het kind langer in het primitieve zuig- en slikpatroon. Hierdoor duurt het ook langer voor ze de zuigfles ontwend zijn. Iets dat je dus wil vermijden!

Begin met water, dit is het makkelijkste om te drinken. Eens de techniek aangeleerd is kan je overschakelen op andere dranken en vloeibaar eten. Je baby blijft ook melkvoeding drinken, deze mag je uit een flesje met speen blijven geven. Probeer richting 15 tot 18 maanden over te schakelen om ook de melkvoeding via een beker te geven.

Lees meer artikels in de categorie ‘verzorging’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy