Home Baby producten De 5 beste peuterbedden

De 5 beste peuterbedden

Overbrug de leeftijd van baby tot kindje, kies een geschikt bed voor je peuter

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste peuterbed

Je kleine baby blijft niet altijd klein. Al snel wordt hij te groot voor een babybedje en wordt het tijd voor een “groot bed”. Kies je voor een meegroeibedje of toch liever een peuterbed? En wat is zo’n peuterbed precies? Hoe kies je het beste peuterbed? Om de overgang, zowel voor je kleintje als voor jou, wat makkelijker te maken, gingen wij er de reviews op na om de beste peuterbedden te vinden.

Nog niet toe aan een peuterbed? Bekijk even onze koopgidsen voor de beste babybedjes, co-sleepers en wiegen.

Onze selectie bedjes voor peuters

 • Beste peuterbed in de vorm van een huisje: Bopita My First House
  “Dit meegroeibedje kan je vanaf de geboorte gebruiken, maar is ook ideaal voor wie op zoek is naar een uniek peuterbed met een dakje (een bedhuisje).”
 • Stoer peuterbed voor jongens: Topbeds Racing Car peuterbed
  “Stoer, cool peuterbed voor jongens, maar uiteraard ook voor meisjes. Minder praktisch doordat het geen uitsparing heeft om makkelijk in en uit bed te kruipen.”
 • Prinsessen peuterbed voor meisjes: Wildkidzz Prinsessenbed
  “Ambachtelijk gemaakt peuterbed voor meisjes (of jongens) die houden van prinsessen en/of roze. Mooie details en kan leuk gepersonaliseerd worden met je kinds naam.”
 • Beste met lade: Petite Amélie Plume
  “Eenvoudig, maar mooi peuterbed met wat hogere zijhekjes, zodat je kind het geborgen gevoel van een ledikant behoudt. Optioneel met opberglade.”
 • Beste houten: Petite Amélie Cerise
  “Prachtig houten peuterbed in natuurlijk, massief hout. De zijhekjes gaan rond het hele bed, met een uitsparing, maar zijn vrij laag. Daardoor is het bed minder geschikt voor woelige slapers.”

Beste bedhuisje voor peuters: Bopita My First House

Bopita My First House peuterbed
 • leuk design
 • ook babybed
 • in wit of hout
 • exclusief matras

“Van baby tot peuter tot leuke bedbank. Dit Bopita-peuterbed gaat enkele jaren mee en is daarom ideaal voor kinderen die moeite hebben met verandering.”

We zijn fan van dit erg schattige “bedhuisje”. Daarom vind je het ook terug op onze lijst van beste meegroeibedden. Dit bed van Bopita bestaat in twee versies: 120 x 60 cm of 140 x 70 cm. Die eerste maat is geschikt voor ouders die op zoek zijn naar een meegroeibed vanaf de geboorte. De tweede maat kan je zeker ook als babybed gebruiken, maar is vooral bedoeld als peuterbed.

Heel leuk is dat je de bedbodem kan verhogen en verlagen, waardoor je het dus prima vanaf de geboorte zou kunnen gebruiken. Wanneer je kindje dan een peuter wordt, verwijder je een van de zijkanten. Zo krijg je een leuk peuterbed.

Het voordeel is dat je kleintje in zijn vertrouwde bedje kan blijven slapen, maar toch kan leren zelf in en uit bed te klimmen. Ook leert hij het gevoel van een groter, meer open bed te ervaren.

Tip: wie meer op zoek is naar een bedhuisje met een “echt” dak, vindt dit peuterbed van Childhome vast fantastisch.

Beste peuterbed voor jongens: Topbeds Racing Car peuterbed

Peuterbed Top Beds Racing Car
 • budgetvriendelijk
 • inclusief matras
 • voor raceautofans
 • voor jongens en meisjes
 • iets moeilijker om uit te klimmen

“Een stoer autobed voor stoere jongens en meisjes. Zachte prijs, maar minder handig voor jonge peuters. “

Is het een raceauto? Is het de Batmobiel? Nope, het is een bed! Dit coole peuterbed in de vorm van een zwarte auto is een echte blikvanger en maakt bedtijd net wat stoerder. Dit raceautobed is zeker geschikt als peuterbed voor jongens, maar uiteraard ook voor meisjes.

Het nadeel aan dit bed is dat je kind het design mogelijk wat sneller beu wordt dan een simpel bedje. Echte autofans zullen met plezier elke avond in hun autobed springen, maar als je kind plots meer van dino’s dan auto’s houdt, wordt hij misschien minder enthousiast.

Ook is het bed wat moeilijker om uit te klimmen. Een deur die echt kon openen was een leuke toets geweest. De zachte prijs van het bed en het echt wel toffe design geven dit peuterbed toch een verdiend plaatsje in onze top vijf van beste peuterbedden.

Opgelet: de matrasmaat is 140 x 70 cm, maar de buitenmaat van het bed is 151 x 75 cm.

Fans van flashy raceauto’s, vinden hun ding vast in dit felgroene racebed. En is je kind geen autofan, maar wel op zoek naar het beste peuterbed voor jongens? Dit bed in de vorm van een kasteel is misschien wel wat je zoekt.

Beste peuterbed voor meisjes: Wildkidzz prinsessenbed

Peuterbed prinsessenbed
 • voor fans van roze en/of prinsessen
 • inclusief matras
 • handgemaakt
 • Geen echte nadelen

“Prinsessenbed pur sang voor de echte prinsessenfans. Leuk dat je het kan personaliseren, zoals de naam laten graveren of een andere matras.”

Dit roze prinsessenbed wordt handgemaakt in Nederland en is van goede kwaliteit. Met een matrasmaat van 150 x 70 cm is het prima als peuterbed. Opgelet, de buitenmaat is 160 x 88 cm. Het bed heeft een hoofdeinde in de vorm van een kroon, afgewerkt met zilveren bollen en een hart. Fans van prinsessen, of dat nu meisjes of jongens zijn, zijn zonder twijfel ook fan van dit peuterbed.

Je krijgt er de matras bij, eentje van 12 centimeter dik in polyether. Wil je een andere matras of andere accessoires, zoals de naam van je kind gegraveerd in het hoofdeinde of een matraslade voor onder het bedje, kan dat ook! Daarvoor moet je wel bestellen bij Wildkidzz zelf en niet via Bol.com.

Fan van royalty, maar minder van roze? Dit witte peuterbed met kroon is wat meer basic, maar even mooi. Superfan van prinsessen én roze én Disney? Dan is dit peuterbed in de vorm van een koets misschien wel iets voor jouw kleintje.

Beste peuterbed met lade: Petite Amélie peuterbed Plume

Amélie Plume peuterbed
 • uitvalhekje
 • optionele lade
 • tot 6 jaar
 • budgetvriendelijk
 • inclusief lattenbodem
 • vrij van schadelijke stoffen
 • exclusief matras

“Eenvoudig en betaalbaar, maar toch kwaliteitsvol peuterbed van Petite Amélie. Perfect geschikt voor zowel jongens als meisjes.”

Dit prachtige peuterbed van Petite Amélie is simpel en praktisch. Het uitvalhekje is wat hoger rondom het bed, waardoor je kind het geborgen gevoel van een ledikant behoudt. Ook de maat (matrasmaat 140 x 70 cm) is ideaal voor peuters die een zachte overgang vragen. Het uitvalhekje heeft een uitsparing, waardoor je kindje makkelijk kan in- en uitklimmen. Ook kan je het zowel links of rechts plaatsen, waardoor het bed in elke kamer past.

Optioneel kan je er ook een bijpassende lade bij bestellen waarin je heel wat spullen kwijt kan. Een matras wordt niet bijgeleverd, maar Petite Amélie heeft wel een voordeelset waarbij je de matras en het peuterbed aan een voordeligere prijs kan kopen.

Het bedje kan je gebruiken tot zesjarige leeftijd, of tot 20 kg. Het bed is echter wel getest om tot 95 kg te kunnen dragen, zodat ouders kunnen plaatsnemen om bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen.

Liever een lade die dienst kan doen als logeerbed? Bij dit leuke bedhuisje kan je een logeerbedlade toevoegen als optie.

Beste peuterbed in hout: Petite Amélie peuterbed Cerise

Amélie Cerise peuterbed
 • massief hout
 • natuurlijke look
 • hoge kwaliteit
 • uitvalhekje
 • budgetvriendelijk
 • inclusief lattenbodem
 • exclusief matras

“Houten peuterbed dat zowel in klassieke als moderne kinderkamers past. “

Petite Amélie staat bekend voor simpele, kwaliteitsvolle en betaalbare kindermeubels, en deze Cerise is niet anders. Het is een prachtig houten peuterbed met witte details dat tegelijk heel tijdloos, maar toch modern oogt. De zijhekjes voorkomen dat je peuter ’s nachts uit bed zou rollen. Omdat ze vrij laag zijn, geven ze echter niet het knusse, geborgen gevoel van een babybedje. Er is een uitsparing waardoor je kindje makkelijk in en uit bed kan stappen.

De witte coating op de spijlen en de lak op het hout is niet schadelijk voor kinderen. Het bedje moet je zelf in elkaar stoppen. De matras zit er niet bij, die moet je apart aankopen. Bij Petite Amélie vind je ook andere meubels in dezelfde serie, zoals een boekenkist en een speelgoedkist. Leuk als je de kinderkamer nog aan het inrichten bent.

Deze Cerise bestaat ook in meegroeiledikant.

Beste peuterbed Worlds apart
Afbeelding:Worlds Apart

Peuterbedden vergelijken

Co-sleepers, wiegen, ledikanten, meegroeibedden, peuterbedden, juniorbedden, … Je wist vast al dat er heel wat komt kijken bij de slaap van een baby, maar wie had gedacht dat het type bed ook een impact kon hebben?

Wanneer je kind opgroeit en klaar is voor een “groot bed”, kan dat slaapproblemen veroorzaken die er vroeger niet waren. Een meegroeibedje of een peuterbed helpt de overgang van babybed naar groot bed te verzachten, zodat je kindje geleidelijk aan kan wennen.

 

Wat is een peuterbed precies?

Een peuterbed zit wat tussen een ledikant en een eenpersoonsbed in qua maat. Het meet meestal 140 x 70 cm, tegenover (120 x 60 cm voor babybedden en 200 x 90 cm voor eenpersoonsbedden). De meeste peuterbedden hebben een verhoogde zijkant, met spijlen of een valhekje. Ook zijn ze vaak lager bij de grond, zodat de peuter zelf makkelijker in en uit bed kan klimmen.

Doordat een peuterbed niet veel groter is dan een babybed en er nog steeds een geborgen gevoel blijft door de verhoogde zijwanden, kan het een kind minder angstig maken om zijn vertrouwde bedje achter te laten.

 

Wanneer ga je over naar een peuterbed?

Dat hangt af van kind tot kind, maar over het algemeen is een babybed geschikt tot zo’n 2,5 jaar. Veel peuters zijn vanaf twee jaar al klaar om in een peuterbed te slapen en anderen pas rond de drie jaar.

Een goede leidraad om aan overschakelen te denken is wanneer je kind:

 • tussen twee en drie jaar oud is
 • doorslaapt (met wat uitzonderingen)
 • echt te groot wordt voor het babybedje
 • zelf aangeeft eraan toe te zijn
 • uit het babybed begint te klimmen
Beste peuterbed in de vorm van een Vipack
Afbeelding:Vipack

Waar moet je op letten bij het overschakelen naar een peuterbed?

Je kind is niet gewend van makkelijk zelf uit zijn bed te kunnen kruipen. Een peuterbed is open en laag bij de grond, dus de kans bestaat dat je peuter ’s nachts besluit op avontuur te gaan.

Let erop dat zijn kamer veilig is door:

 • stopcontacten te beveiligen
 • loshangende kabels vast te maken of weg te stoppen (denk ook aan touwtjes van rolgordijnen)
 • rondslingerende spullen van de grond te halen
 • meubels tegen de muur te bevestigen, zodat je kind niets over zich kan trekken
 • breekbare spullen uit handbereik te houden
 • een veiligheidshekje voor de deur te zetten
 • de sleutel uit het sleutelgat te halen, zodat je kleine avonturier zichzelf niet per ongeluk kan insluiten

Jonge kinderen bewegen veel in hun slaap en ze zijn gewend vrijuit te kunnen rollen in hun babybed. Heeft je peuterbed geen ingebouwd valhekje? Dan kan je eentje installeren, of je kan dikke dekens of een extra matras op de grond naast het bedje leggen.

 

Slaapzak of donsdeken?

Met het afscheid van het babybed hoort meestal ook het einde van de slaapzak. Een slaapzak maakt het moeilijker voor je kind om uit het bed te kruipen, waardoor hij kan vallen en zich bezeren. Om de overgang te vergemakkelijken kan je eventueel gebruikmaken van een slaapzak met “benen” (ziet er een beetje uit als een skipak) zoals deze of deze, zeker als je kind nog veel woelt in bed.

Let wel, een dekbed is niet veilig voor een kind jonger dan twee jaar. Vanaf twee jaar kan je veilig een donsdeken gebruiken, maar als je kind nog heel beweeglijk is, blijft een slaapzak zeker een optie.

Prinsessen peuterbed
Afbeelding:Canva.com

Hoe pak je de overgang naar een peuterbed aan?

Onthoud dat dit een natuurlijke stap voor jou is, maar voor je kind komt het uit het niets en kan het als een enorme verandering aanvoelen, wat best eng is! Neem er dus je tijd voor en verwacht geen “perfectie” vanaf de eerste nacht.

Probeer je kleintje al voor te bereiden door er met hem over te praten. Let wel, probeer een normaal gesprek aan te gaan. Er te veel focus op leggen, kan het net enger maken. Vertel je kind wat er gaat veranderen en ga even na of hij vragen heeft.

Betrek je kind door hem te laten helpen bij het kiezen van een peuterbed of bij het inrichten van de kamer of het uitkiezen van de lakens, of zelfs helpen bij het verschonen van het bed.

Op de dag zelf kan je hem eraan herinneren dat hij in het nieuwe bedje zal slapen, zodat het niet als een plotse verrassing komt. Volg jullie vaste slaapritueel zoals gewoonlijk.

Bovenal: wees geduldig. De verandering van zijn slaapomgeving kan voor je kind een big deal zijn, waar hij even tijd voor nodig heeft om aan te wennen. Blijf dus geduldig als het de eerste nachten moeilijker verloopt en laat je kind weten dat je er bent.

 

Peuterbed of meegroeibed

Een peuterbed is de ideale optie voor ouders die ondervinden dat hun kleintje het moeilijk heeft met het idee naar een groot bed over te schakelen. Wil je op (korte) termijn kunnen overschakelen naar een eenpersoonsbed, dan kan je kiezen voor een meegroeibed.

Wanneer je kind gewend is aan het peuterbedje, kan je proberen het bed uit te trekken tot de grootte van een eenpersoonsbed. Nog geen succes? Dan schuif je het bed gewoon terug in elkaar.

Een meegroeipeuterbed gaat langer mee dan een gewoon peuterbed, dat je meestal slechts tot ongeveer zes jaar kan gebruiken.

Slaapt je baby nog in een wiegje of co-sleeper? Dan kan je een meegroeibabybed kopen in plaats van een gewoon ledikant. Die groeit van ledikant uit tot peuter- of juniorbed en kan je dus wat langer gebruiken.

beste peuterbed VidaXL
Afbeelding:VidaXL

Lees meer artikels in de categorie ‘Babykamer’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy