We zoeken het beste babybed. Want van alle babymeubeltjes is een babybed één van de belangrijkste. Je gebruikt hem niet meteen, maar enkele maanden na de geboorte zal je hier elke nacht gebruik van maken. Beginnen doe je misschien best met een goede co-sleeper.
Eens je kindje wat ouder is kan je hem of haar alleen te slapen leggen in de kinderkamer. In de lijst beste babybedje krijg je onze suggesties te zien. Zo kan jij vergelijken en er een goede uitkiezen.
Onze favoriete babybedjes
- Beste meegroei: Sebra Kili bij Bol.com
- Beste goedkoop: Ikea Gulliver bij Ikea
- Beste premium met lade: Pinolino Tuula ledikant
- Beste boho stijl: Rotan meegroeiledikant bij KidsDeco
- Beste retro stijl: Pinolino Natura bij KidsDeco
- Beste luchtdoorlating: Babybjorn Ledikant bij Bol.com
Snel zoeken
Beste meegroeibabybed: Sebra Kili
- Meegroeibed
- Mooi ontwerp
- Verschillende kleuren + hout
- Tot 7 jaar
- Geen standaard maat
- Matras apart kopen
- Duur in aankoop (maar meegroeibed)
Dit meegroeibabybed van Sebra is een prachtig babybedje met een warm Scandinavisch design. De afgeronde hoeken geven het bed een vintage aanblik. Dit babybedje is in verschillende kleuren beschikbaar, van klassiek wit tot naturel hout, maar ook grijs, blauw en beige zijn opties. De Kili is geen goedkoop bed, maar dat komt omdat het zowel een babybed als een juniorbed is. Je kan het bijgevolg gebruiken vanaf de geboorte tot wanneer je kind zo’n zeven jaar is.
Dit verstelbaar babybedje is exclusief matras te koop. De vorm en de afmetingen van het bed wijken af van de standaard, waardoor je geen keuze hebt in welke matras je kan gebruiken.
Het babybed meet 112,5 op 70 cm en is dus korter en breder dan gewoonlijk (120 x 60 cm). Het bedje rekt uit tot 150 cm, maar behoudt dezelfde breedte. De bodem is verstelbaar. Heb je voldoende budget, dan is dit voor ons het beste babybedje van 2022.
Goedkoop babybed: Ikea Gulliver
- Zeer betaalbaar
- Standaard maten
- Veilig en comfortabel
- Ook peuterbed
- Spijlen rondom (gebruik een baby bed bumper)
- Slechts 1 kleur
Babyspullen hoeven niet altijd duur te zijn om goed te zijn. Ikea biedt degelijke, kwaliteitsvolle én budgetvriendelijke babyspullen aan, en dat is niet anders voor babybedjes. Gulliver is een van hun beste babybedjes. Het is er eentje zonder frullen of speciallekes dat vooral doet wat het moet doen: je baby een veilige, comfortabele slaapplek bieden.
Gulliver bestaat in slechts één kleur: wit. Je kan het uiteraard wel overschilderen in een kleurtje naar keuze. Dit babybed heeft spijlen rondom, wat in geval van rondslingerende tutjes betekent dat er meer kans is dat die op de grond belanden.
Wil je een bedje met gesloten korte zijden, dan is Sundvik een goed alternatief. De bodem is verstelbaar. Ook kan je een lange zijde verwijderen en het babybed omvormen tot peuterbed. Exclusief matras.
Babybed met opberglade/schuif: Pinolino Tuula
- Standaard maten 140 x 70
- Meegroeibed tot 6 jaar
- Mooi ontwerp
- Hoge kwaliteit hout
- Opberglade
- Verstelbaar 27, 40 en 55 cm hoogte
- Duur
Kijken we minder naar prijs en meer naar gebruiksgemak dan valt de Pinolino Tuula ook meteen op. Het mooie ontwerp maakt gebruik van natuurlijk en massief hout. De gebruikte verf is kwalitatief en kindvriendelijk. Dit babybed straalt kwaliteit uit, ze wonnen ook een aantal prijzen. Let op, de aankoopprijs is veel hoger dan gemiddeld.
Naast ontwerp is ook gebruiksgemak één van de kenmerken van dit babybed. Standaard maten, zo kan je makkelijk van matras wisselen. Met 145 cm lang en 75 cm breed is het bed geschikt om mee te groeien tot 6 jaar. Je kan de ledikant openzetten om hier een peuterbed van te maken.
De lattenbodem kan je mee verstellen, 55 cm, 40 cm of de laagste stand 27 cm. De lattenbodem is dan net boven de opbergschuif. Deze lade is handig en ruim. Goed voor extra slaapmateriaal, boekjes of wat anders.
Boho ontwerp:Â Rotan Bermbach
- Speciaal mooi ontwerp
- Zeer goede kwaliteit
- Duurzame materialen
- Meegroeibedje (tot 6 jaar)
- Handgemaakt
- Duurder
- Geen standaard maat
Rotan is helemaal terug en superpopulair. De warme uitstraling van rieten geweven meubels doet ons nostalgisch terugdenken aan onze eigen jeugdjaren. Het bed is van Duitse (=straffe) kwaliteit. Het werd bovendien met de hand gemaakt uit duurzame materialen (stalen frame, houten bodem, gevlochten spijlen, leren riemen).
Een van de zijkanten kan je verwijderen, wat van dit bedje een meegroeibabybed maakt. Het is vanaf de geboorte tot zo’n zes jaar te gebruiken.
Het bedje komt niet standaard met een matras, maar je kan er wel eentje bijkopen. De maat wijkt af van de standaardafmetingen (130 x 70 cm), wat het moeilijker maakt een geschikte matras te vinden. Het bed is vrij prijzig, enerzijds doordat het handgemaakt is, anderzijds omdat je het zes jaar lang kan gebruiken.
Laten we ons gidsen door onze ogen dan is dit het mooiste en beste babybedje van de lijst.
Retro babybed:Â Pinolino Natura
- Houten retro ontwerp
- Goede kwaliteit hardhout
- Meegroeibed
- Ook peuterbed (tot 6 jaar)
- Standaard maat
- Stevig hout, maar vatbaar voor schade
Dit houten babybedje ziet er niet alleen mooi retro uit, maar is ook heel praktisch. Het is een handig meegroeibed dat je tot eerste kinderbedje om kan toveren. Dit babybed kan je dus vanaf de geboorte tot zo’n zes jaar gebruiken.
De bodem is in hoogte verstelbaar van 13 tot 29 of 38 cm. Het bed is 144 cm lang en 77 cm (standaard matras 140×70) breed. Gemaakt uit beukenhout. Dat is een erg stevige houtsoort, maar is gevoeliger voor kleine beschadigingen.
Wanneer je kindje tanden krijgt en aan de spijlen of randen van het bed zou sabbelen, kan je kleine inkepingen zien. Zorg er dus voor dat je een bijtring in de buurt laat, of plaats eventueel bijtbeschermers over de randen.
Beste luchtdoorlating: Babybjorn Ledikant
- Goede luchtdoorlating
- Zijwanden zijn ook iets warmer (geen wind)
- Wieg + babybedje
- Ook peuterbed (tot 2-3 jaar)
- Matras inbegrepen (ingebouwd)
- Duur in aankoop
- Ontwerp niet voor iedereen
Dit babybedje heeft in plaats van spijlen zijwanden in luchtdoorlatend mesh. Zo wordt de ademhaling van je baby niet belemmert, zelfs niet wanneer hij met zijn gezicht tegen de kant ligt. Ook blijft het bed door de luchtige netstof steeds koel. Het bedje is verstelbaar en vorm je om van wieg tot bedje. De poten, hout met een vleugje wit, zijn een opvallend element aan dit bedje. Wanneer je de bodem verlaagt, versmelten de poten mooi met de zijwanden.
Dit babybed kan je niet omvormen tot peuterbed. Je kind kan er vanaf de geboorte zo’n twee jaar in slapen. De matras hoef je niet apart aan te kopen. Die is op maat gemaakt en op zo’n manier ingebouwd dat je baby niet kan gekneld zitten dus de matras en de zijwanden.
Tot zover onze selectie van de beste babybedjes.
Eens ze hieruit groeien kan je opteren voor een peuterbed of een meegroeibed.
Babybedjes vergelijken
Wat zijn de afmetingen van een babybed?
Standaard zijn babybedden 120 x 60 cm groot. Per merk kunnen er variaties zijn. Zo zijn er grotere babybedjes van 140 x 70 cm. Die kan je ook vanaf de geboorte gebruiken, maar voelen minder geborgen aan voor je kindje. Vaak gaat het hier om meegroeibedden, die bij de overschakeling van babybed naar peuterbed niet meer veranderen in afmeting.
Een meegroeibabybed kan je omvormen tot peuterbed, maar meestal alleen in de lengte. De breedte blijft hetzelfde.
De matras moet dezelfde grootte hebben als het babybedje. Leg dus geen matrasje van 120 x 60 cm in een bedje van 140 x 70 cm. Je kind kan in de ruimte ertussen gekneld zitten en dat kan tot verstikking leiden.
Hoe lang kan je een babybed gebruiken?
Een babybed met standaardafmetingen kan je gebruiken vanaf de geboorte tot zo’n drie jaar. Vanaf drie jaar schakel je over naar een peuter- of kinderbed. Een peuterbed meet standaard 150 x 70 cm, iets groter dan een meegroeibabybed. Een kinderbed is een eenpersoonsbed met standaardafmetingen van 200 x 90 cm.
Wanneer moet je het babybed verlagen?
Het babybed verlagen wordt aangeraden vanaf wanneer je kind kan gaan zitten, op de knietjes gaat zitten of zich optrekt. Meestal gebeurt dat rond de leeftijd van zes maanden, maar elk kind is anders.
Sommige kinderbedden hebben meerdere standen. In dat geval is er een geschikte stand voor wanneer je kindje al wel op de knieën of poep gaat zitten, maar zich nog niet optrekt. Wanneer je kind zich begint op te trekken, moet het babybed verlaagd worden naar de laagste stand.
Hoe maak je een babybed op?
Kind & Gezin raadt aan om helemaal niets in het babybed te leggen, dus ook geen dekbed, lakens of dekentjes. Een slaapzak met geschikte TOG-waarde houdt je kind warm, geeft ze voldoende bewegingsvrijheid en voorkomt verstikkingsgevaar.
Je kà n dekens gebruiken, maar dat moet je op een veilige manier doen. Leg je kindje helemaal onderaan het bed, zodat hij niet onder de lakens kan zakken. Kies voor een deken dat niet te groot is voor het bedje. Een deel van het deken onder de matras vouwen wordt afgeraden, omdat je baby’s beentjes zo hoger komen te liggen dan zijn hoofd, wat niet goed is voor de doorbloeding. Om dat tegen te gaan, kan je een handdoek onder het hoofdgedeelte leggen.
In dit filmpje wordt stap voor stap getoond hoe je een babybedje moet opmaken en hoe je je baby moet instoppen. In grote lijnen verloopt het zo:
- Doe een hoeslaken over de matras (en matrasbeschermer)
- Is je baby nog klein of geeft hij veel terug? Leg dan een tetradoek waar zijn hoofdje ligt. Stop die strak in onder de matras. Geeft je kind terug, dan hoef je niet het hele bed te verschonen.
- Leg het laken van aan het voeteneinde tot ongeveer een derde van de matras. Leg het dekentje er zo’n twintig centimeter lager op. Vouw de rand van het laken over het deken.
- Blijft er veel stof van het laken en deken over? Vouw dat dan onder de matras. Merk je dat de matras daardoor hoger komt te liggen aan het voeteneinde, leg dan een opgevouwen handdoek of deken onder de matras aan het hoofdeinde.
Bij twijfels kan je de vroedvrouw of kraamzorg een kijkje laten nemen of vragen om je even voor te doen hoe het moet.
Gebruik geen kussen, dekbed, donsdeken of schapenvachtjes voor de leeftijd van twee jaar. Als je baby er met zijn gezicht tegenrolt, ontstaat er verstikkingsgevaar.
Een alternatief voor lakens is een slaapzak. Belangrijk daarbij is dat de juiste maat koopt, zodat je kind er niet kan in wegzakken. Ook is de TOG-waarde van belang, om te vermijden dat je baby het te koud of te warm heeft.
Wat heb je nog nodig in een Babybedje?
Bij een babybedje hoort uiteraard ook een matras, leuke lakentjes en eventueel een muggennet en bedomranding.
- Babybed omgevormd naar peuterbed? Tijd voor een donsdeken! Deze is heerlijk warm, lekker zacht en anti-allergeen.
- Muggen en zomer, jammer genoeg zijn ze onafscheidelijk. Met dit superhandige muggennet heeft je kindje er alvast geen last van.
- Neutrale kleur of opvallende print, zacht zijn de Little Dutch-hoeslakens altijd.
- Beweeglijk kindje dat al eens z’n hoofdje stoot? De bedomrander van Aerosleep laat lucht door en reguleert warmte.
Tot zover onze top 5 beste babybedjes van 2022!