In dit artikel gaan we op zoek naar de beste bakfiets om kinderen in te vervoeren. Om je kinderen mee te nemen op de fiets, bijvoorbeeld naar de opvang, school of winkel, zijn er verschillende opties. Zo is er de fietskar, fietsstoeltjes of elektrische longtail-fietsen, maar ook de klassieke of elektrische bakfiets. Het aanbod is enorm groot en het is dus niet makkelijk de beste elektrische bakfiets voor jou en je gezin te vinden.
We vergelijken verschillende modellen en kijken naar de verschillende soorten bakfietsen. Per categorie kiezen we er de beste uit en schuiven het naar voor als onze selectie. Onderin lees je waar je op moet letten als je zelf wil beginnen vergelijken.
Wil je eerst nog verder onderzoeken? Bekijk dan ook onze koopgidsen waarin we fietskarren, fietsstoeltjes en elektrische longtail-fietsen onderzochten. Fiets veilig en vergeet ook de fietshelm voor je kleintje niet.
Onze selectie e-bakfietsen
- Beste kindvriendelijke bakfiets: Cargon Classic
- Beste prijs / kwaliteit: Urban Arrow Family
- Veiligste bakfiets: Ca Go FS 200 Family
- Beste voor dagelijks gebruik: Gazelle Makki
- Beste voor grote gezinnen: Babboe Max-E
- Beste met drie wielen: Cangoo Keewee E-bike Bakfiets
Snel zoeken
Met deurtje voor kinderen: Carqon Classic
- geïntegreerd deurtje
- extra veilig
- dubbel kinderslot
- Isofix-bevestiging
- plaats voor twee kinderen en baby
- duurder
- vrij breed
Als je een elektrische bakfiets koopt als alternatief voor een stadswagen, met het idee dat je zo praktischer en vlotter kinderen kan vervoeren, dan wil je ook dat die bakfiets top is qua veiligheid. Deze Carqon Classic komt tegemoet aan die eis en vormt een écht alternatief voor de stadswagen. Stijlvol, robuust, maar ook wendbaar en licht dankzij het aluminium frame, de krachtige motor en het lage zwaartepunt.
De Carqon Classic voldoet aan veiligheidseisen door gebruik te maken van een extrahoge, stevige bak gemaakt uit sterk HDPE-kunststof. Dankzij het handige deurtje kunnen de kinderen makkelijk zelf in- en uitstappen. De deur sluit je af met een dubbel kinderveiligheidsslot.
In de bak is plaats voor twee kinderen op het comfortabele bankje (met veiligheidsgordel) en een baby in een Maxi-Cosi (Maxi-Cosi-drager is apart aan te kopen). Ook een peuterstoel voor kinderen van 8 tot 18 maanden is apart aan te kopen.
Beste prijs / kwaliteit: Urban Arrow Family
- plaats voor twee kinderen en baby
- uitbreidbaar tot vier kinderen
- voorzien op gebruik door families
- veel accessoires beschikbaar
- hoge laadcapaciteit
- drie prijspunten
- Maxi-Cosi-drager
- vrij lang
De Urban Arrow Family is een gevestigde waarde, want niet alleen bestaat hij al meer dan tien jaar, het is ook een van de meest verkochte modellen in België en Nederland. Dankzij het aluminium frame en de bak uit EPP-materiaal (een soort industrieel piepschuim, wat je ook in motorhelmen terugvindt) is het een vrij lichte fiets, wat hem ook vrij wendbaar maakt. Dat laatste wordt nog vergroot door het lage zwaartepunt. Doordat het achterwiel groter is dan het voorwiel ondervind je ook meer stabiliteit tijdens het fietsen.
De bak zelf zit vrij laag bij de grond, wat het makkelijker maakt om je kinderen er in of uit te halen. Dat de bak laag zit is ook een pluspunt bij een eventuele val.
De Urban Arrow Family bestaat in drie versies, afhankelijk van het remsysteem. De basisversie is nog best duur, maar levert ook een hoge kwaliteit. In de bak kunnen twee kinderen en een baby mee (met de apart verkrijgbare drager voor Maxi-Cosi of peuterstoel). Je kan apart ook een tweede zitbankje aankopen, waardoor je tot vier kinderen kan vervoeren.
Opgelet: heb je al een Urban Arrow-bakfiets en heeft die rode veiligheidsriempjes? Dan moet je een afspraak maken bij een Urban Arrow-dealer om die te laten vervangen door zwarte riempjes.
Veiligste elektrische bakfiets: Ca Go FS200 Family
- Vijfpuntsgordels
- Ortho Collar (extra bescherming)
- Veilige bak
- Krachtige motor en batterij (optie)
- Kan ook zonder bak of bankjes gebruikt worden
- Veel accessoires
- vrij lang
- duur
- zwaarder
De Ca Go is een uitstekende aankoop als je een elektrische bakfiets wil om je kinderen te vervoeren. De bak is zeer veilig, het merk gebruikt innovaties uit de autoindustrie. Als optie heb je ook nog een extra Ortho Safety Collar om voor extra beveiliging.
In de bak heb je een stevig bankje met twee verstelbare vijfpuntgordels. Ook de batterij zit hier, die is netjes onder de bak geplaatst. Hier is ruimte voor twee batterijen van 625 wh. Als accessoires heb je een handig dak dat kan dienen als zonnekap (open zijkanten) maar je kan het ook volledig toedoen om je kind te beschermen van regen, wind of beide.
Je kan de fiets ook als cargofiets gebruiken. De transportbox kan uitgerust worden met een deksel, of je kan de transport gewoon weghalen en gebruik maken van het laadvak.
Meest praktische bakfiets: Gazelle Makki Load
- ontworpen voor gebruik met kinderen
- goede prijs-kwaliteitsverhouding
- hoge laadcapaciteit (250 kg)
- veel accessoires beschikbaar
- plaats voor drie kinderen
- adapter voor autostoel
- zwaar
De Gazelle Makki Load is een mooie, maar vooral praktische en veilige bakfiets. Bij het ontwerpen ervan werd rekening gehouden met input van zowel ouders als kinderen. Dat maakt het een echt gezinsvriendelijke bakfiets.
De bak zelf is gemaakt uit het lichte EPP-materiaal. Er is geen deurtje zoals bij de Urban Arrow Family, maar er is een verlaagde instap en een opstapje, zodat je kinderen iets makkelijker in en uit de bak kunnen. Het stuur zit dicht bij de bak, waardoor je het gevoel hebt van dicht bij je kinderen te zitten en een goed zicht op je kids te hebben, terwijl je ook de voorkant van de fiets goed kan zien.
De Makki Load heeft een mooi, strak design, maar het is met 53,5 kg wel een van de zwaardere modellen. Het grotere achterwiel en het lage zwaartepunt maken de fiets wel goed wendbaar en stabiel tijdens het fietsen. Praktisch pluspuntje is ook dat de fiets supervlot van de standaard gaat. Vlot vertrekken met een volle bak lukt zonder moeite.
Beste elektrische bakfiets voor grote gezinnen: Babboe Max-E
- voor liefst zes kinderen
- babyschaal of peuterstoel
- met afsluitbaar deurtje
- inclusief regentent
- niet geschikt voor autostoe
- zwakkere motor
De meeste bakfietsen bieden vaak plaats voor niet meer dan drie kinderen. Deze Babboe Max-E is daarom ideaal voor grotere gezinnen, want liefst zes kinderen kunnen gezellig mee op een fietstochtje. Ook voor kinderdagverblijven en onthaalmoeders is deze bakfiets een leuk ding, hoewel het vooral interessant is voor iets oudere kinderen. Je kan er wel een babyschaal of peuterstoel in installeren, maar maximaal drie. Ook een adapter of drager voor de autostoel is niet mogelijk.
De Babboe Max-E heeft een achterwielmotor die wordt aangestuurd door een rotatiesensor bij de trappers. Dat betekent dat je dus eerst enkele seconden moet trappen voor je elektrische ondersteuning krijgt. Dat is best prima voor een lichte, constante helling, maar bij een lange, steile helling schiet de ondersteuning tekort. Zelfs zonder zes kleuters erbij moet je nog flink bijtrappen om boven te geraken. Ook de derailleurversnelling is minder ideaal, omdat regelmatig onderhoud toch wel een vereiste is.
Omdat er weinig alternatieven voor grote gezinnen zijn, vinden we dat deze Max-E toch een plekje op de lijst van beste elektrische bakfietsen verdient. Ook is het een van de goedkopere modellen op de lijst.
Beste op drie wielen: Cangoo KeeWee E-Bike Bakfiets
- goede wegligging
- veilig
- comfortabele zitjes voor kinderen
- ruimte voor vier kinderen
- inclusief regenhuif
- richtingaanwijzers
- afneembare accu
- waarder
De Cangoo KeeWee werd uitgeroepen tot “best getest” bij Fietstest.nl en houdt volgens Cangoo zelf het midden tussen een praktische bakfiets en een luxeauto. Dat zit ‘m deels in de krachtige middenmotor en ergonomische vormgeving, maar vooral in de slimme technologische snufjes, zoals de overzichtelijke display en gestroomlijnde verlichting.
Dat er plaats is voor vier kinderen vinden wij heel interessant. Zo is hij voor grotere gezinnen een goed alternatief voor de Babboe Max-E. De fiets rijdt zeer aangenaam en heeft erg goede remmen, en ook de ondersteuning van de motor is voldoende krachtig. Qua adviesprijs zit de fiets bovendien op een vrij laag prijspunt, in vergelijking met de andere bakfietsen op deze lijst. Met 90 kg is het wel een erg zware fiets. Bovendien is een driewieler net iets minder wendbaar dan een bakfiets met twee wielen.
Toch vinden we dit een van de beste elektrische bakfietsen. Het is niet alleen een praktische en kindvriendelijke bakfiets voorzien van alle comfort voor bestuurder en passagiers, maar het is ook een luxueuze streling voor het oog. Hoewel we vinden dat een bakfiets vooral praktisch moet zijn, dragen de richtingaanwijzers, claxon en handige display ook echt toe aan het rijgemak en de veiligheid.
Bakfietsen vergelijken
Niet meer weg te denken uit het straatbeeld: bakfietsen zijn een ideaal alternatief voor een stadswagen of tweede auto geworden. Zeker elektrische bakfietsen bieden voldoende ondersteuning om vlot twee tot zelfs vier kinderen te vervoeren.
Wat is een bakfiets precies?
Een bakfiets is zoals het woord zegt: een fiets met een bak. De bak zit voor het stuur en kan cargo, honden of kinderen vervoeren. Als het een bakfiets voor kinderen is, dan is er een bankje of zitje waar meestal twee, maar vaak ook drie en soms ook vier kinderen kunnen plaatsnemen. Er is ook nog ruimte om boodschappen of rugzakken te vervoeren.
Er zijn twee soorten bakfietsen: tweewielers of driewielers. Bakfietsen met twee wielen hebben meestal minder ruimte en minder laadcapaciteit, maar zijn wel wendbaarder en iets makkelijker te besturen in bochten. Driewielers kunnen dan weer meer kinderen vervoeren, er is geen standaard nodig en ze voelen stabiel aan tijdens het rijden. Bochtwerk kan wel wat meer oefening vragen.
Een bakfiets is volledig geïntegreerd in het straatbeeld, want het is een praktische, veilige en milieuvriendelijke manier om te fietsen. Het is een perfect alternatief voor een tweede wagen.
Hoe veilig is een bakfiets voor kinderen?
Van alle manieren om kinderen te vervoeren met de fiets, is de bakfiets een van de veiligste opties. Een fietsstoeltje blijkt volgens een onderzoek van de Duitse wegenwacht ADAC het minst veilig te zijn bij een crash tegen een obstakel.
Een fietskar is een stuk veiliger, doordat het dichter bij de grond zit. Bij bakfietsen gaat men van dezelfde redenering uit, maar eigenlijk is er nog weinig onderzoek gedaan naar hoe veilig bakfietsen precies zijn.
Volgens een recenter onderzoek van Test Aankoop zijn een fietskar of fietsstoel dan weer veiliger dan een bakfiets, omdat ze minder ver over het asfalt schuiven bij een ongeluk. Kinderen zouden steviger zitten in een fietsstoel of fietskar. Het is niet duidelijk of er rekening gehouden werd met zichtbaarheid in het verkeer, want dat zou een fietskar dan weer minder veilig maken dan een bakfiets.
Het is wel zo dat een bakfiets, in tegenstelling tot een fietskar, van een steviger materiaal kan worden gemaakt. EPP bijvoorbeeld wordt ook gebruikt voor motorhelmen.
Waar een bakfiets, maar ook fietskar, wel mee te kampen heeft, is kantelgevaar. Een bakfiets is een vrij log ding, dus in bochten en bij verkeersdrempels is het belangrijk dat je rustig fiets. Ook stoepranden zijn te vermijden. Bij normaal gebruik is er weinig kantelgevaar, maar zeker bij tweewielers is ook een gestaag tempo belangrijk om de bakfiets stabiel te houden.
Er zijn een aantal belangrijke elementen die een bakfiets veiliger maken, zoals driepuntsgordels, een dubbele stuurstang, verlichting en een sterke standaard. Niet alle bakfietsen zijn daar standaard mee uitgerust. Zo zijn veiligheidsgordels in bakfietsen niet wettelijk verplicht. Ga dus steeds eens na of de fiets aan je eisen voldoet.
Let er ook op dat er voldoende reflectoren zijn en opteer eventueel voor veiligheidsvlagjes, zo blijf je goed zichtbaar in het verkeer. Ook een fluorescerend hesje en een fietshelm dragen houdt je veiliger.
Hoe gebruik je een bakfiets voor kinderen te vervoeren?
Bakfietsen hebben een bankje of ingebouwd zitje waarop kinderen tot zeven jaar kunnen vervoerd worden. Let goed of er (driepunts)gordels zijn, voor extra veilig gebruik.
Net zoals bij fietsstoelen geldt dat je kind al stevig zelfstandig moet kunnen zitten om met de fiets mee te kunnen. Kan je kind dat nog niet? Dan zijn er drie mogelijkheden om je kind mee te nemen in de bakfiets:
- Peuterstoel: een soort van fietsstoel dat je kan bevestigen in de bak. Geschikt voor kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar.
- Babyschaal: een speciaal voor fietskarren en bakfietsen ontworpen kinderzitje. Meestal gemaakt uit hetzelfde materiaal als fietshelmen en iets compacter dan een autostoel. Geschikt voor kinderen vanaf drie maanden tot ongeveer negen maanden.
- Autostoel: veel bakfietsen beschikken over een apart accessoire, meestal een drager of adapters, om je autostoel of Maxi-Cosi in de bakfiets te bevestigen. Zeker voor baby’s jonger dan negen maanden is dat een aanrader.
Niet elke bakfiets is standaard uitgerust met adapters of bevestigingen voor een peuterstoel, babyschaal of autostoel, maar de meeste merken beschikken wel over apart verkrijgbare accessoires om de stoeltjes veilig en correct te kunnen vastmaken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een bakfiets?
Er zijn ontzettend veel verschillende modellen. Daarom is het aangeraden om een proefrit te maken met enkele types. Ook kan het helpen om een wensenlijstje te maken, want wat wij de beste elektrische bakfiets vinden is daarom nog niet de beste voor jou. Enkele zaken om rekening mee te houden:
Budget
Een elektrische bakfiets kost al snel enkele duizenden euro’s. Is elektrische aandrijving geen must? Dan kan je veel besparen door een gewone bakfiets te kiezen. Bovendien zijn veel accessoires niet inbegrepen, dus heb je ook een autostoeldrager, peuterstoel, regenhoes, bagagedrager, … nodig, dan moet je die ook al in je eindbudget mee calculeren.
Wil je toch een premium model maar heb je het budget niet, bekijk dan ook de tweedehands en refurbished opties. Soms kom je daar plots de bakfiets van je dromen tegen met heel wat afslag. Uiteraard is die dan wel gebruikt.
Onderhoud
Het is aangeraden om een elektrische fiets één à twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven door de fietsenmaker. Maar afhankelijk van het type versnellingen en remmen kan meer onderhoud nodig zijn. Heb je zelf geen kaas gegeten van fietsenonderhoud of heb je er helemaal geen zin in? Dan kan het budgetvriendelijker zijn om meteen een onderhoudsvriendelijke bakfiets te kopen dan geld uitgeven aan onderhoud of herstellingen. Hoeveel onderhoud een bepaald model bakfiets nodig heeft, vraag je het best na aan je fietsenspecialist.
Soort motor en remmen
Er zijn veel kwaliteits- en prijsverschillen in het type motor en remsysteem. Een voorwielmotor is meestal goedkoper, stiller en is vaak goed genoeg. Voor een zwaardere bakfiets, in heuvelachtige landschappen of voor gebruik met oudere kinderen is een middenmotor interessanter. Die voelt het meest natuurlijk aan, alsof je benen gewoon sterker zijn, omdat de motor je eigen trapkracht versterkt. Een middenmotor is het meest gangbaar.
Mogelijke accessoires
Een bakfiets is een beetje als een boldercar op een fietes gemonteerd. Je hebt een bak, maar er zijn nog veel opties. Er zijn ontzettend veel accessoires mogelijk, maar niet elke bakfiets is compatibel met elk accessoire. Sommige merken leveren standaard ook een regenhoes bij, andere niet.