Een baby in aantocht? Dan is de zoektocht naar de beste kinderwagen begonnen. Bij de keuze van een kinderwagen komt immers het één en ander kijken. Zo zijn zaken zoals budget, opbergruimte, compactheid, gewicht en accessoires doorslaggevend bij het maken van de juiste keuze.
Het aanbod aan kinderwagens is zo groot, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom stellen we jou onze favorieten voor en leggen we uit voor wie deze best passen. Zo kies je best een kinderwagen die bij je levensstijl past.
Wil je meer dan 5 suggesties? In het overzicht van de kinderwagens kan je ook wat verder zoeken. Zo hebben we ook een lijst specifiek voor 3-in-1 kinderwagens. Heb je een tweeling of zoek je voor twee kinderen bekijk dan zeker de alternatieven in de lijst beste duo kinderwagens.
Onze selectie kinderwagens
- Best 3-in-1 kinderwagen:Â Joolz Geo 3
- Goedkope kinderwagen: Kinderkraft Xmoov
- Beste voor de stad: Cybex Priam
- Compact voor vliegtuig & onderweg: Bugaboo Ant
- Beste om te lopen:Â Thule Urban Glide 2
- Beste voor tweelingen: Cybex Gazelle S
- Beste duo kinderwagen: Bugaboo Donkey 5 duo
- Lichte all-terrain: Bugaboo Fox 5
Snel zoeken
Beste 3 in 1 kinderwagen: Joolz GEO 3 urban
- Topkwaliteit
- Rijdt makkelijk op elk terrein
- Complete set (+ duo optie)
- Opgeplooid in 1 seconde
- Met autostoel en isofix base
- Levenslange garantie
- Prijskaartje
- Weinig uitvoering
Er zijn heel wat aspecten waar je aan moet denken bij het kopen van een kinderwagen. Deze combiwagen biedt een jonge familie alles wat ze nodig heeft. Het is een compacte en tegelijk ook zeer degelijke en veilige kinderwagen die je snel en makkelijk kan opklappen.
Je kan er zeer lang van genieten want de Joolz Geo 3 begeleidt jullie waar jullie ook gaan, van geboorte tot je kindje eruit gegroeid is. Hij is dan ook geschikt voor elk terrein en ligt makkelijk in de hand. Wandelingen in het bos of in de stad, de Joolz kan alles aan. Nadien kan je hem ook blijven gebruiken als buggy.
Een echte allrounder dus voor wie net dat tikkeltje meer van een kinderwagen verwacht. Bovendien kan je deze kinderwagen ook omvormen tot een duo (of tweeling) kinderwagen voor twee kindjes.
Tijdens de zomermaanden kan je gebruikmaken van de grote zonnekap met UPF50+-bescherming. Daarnaast kan je het zitje ombouwen tot een summerseat met extra ventilatie. Tijdens warme dagen zorgt ook het ventilatievenstertje in de zonnekap voor voldoende luchtdoorstroom. Je kindje komt dus niets te kort.
Met een prijskaartje hoger dan €900 is hij zeker niet de goedkoopste op de markt, maar voor mensen met een ruimer budget is de Joolz Geo 3 ongetwijfeld een mooie investering. Ook is hij qua gewicht eerder aan de zwaardere kant, voor een lichtere kinderwagen verwijzen we jullie graag door naar onze beste lichtgewicht in deze top 5.
We hebben de Jools Geo 3 ook met andere 3-in-1 kinderwagens vergeleken.
De Joolz Geo 3 is de nieuwe versie van de Geo2. Hier lees je ons volledig verslag.
Beste goedkope:Â Kinderkraft XMoov
- Budgetvriendelijk
- 3 in 1 alles inbegrepen (geen isofix)
- Hoge duwstang
- Verschillende accessoires
- Licht maar stevig genoeg
- Zonder base
- Veel plastiek
- Luchtbanden kunnen leeglopen
Heb je een beperkt budget of zoek je een goedkope kinderwagen dan is de Xmoov van Kinderkraft een goed alternatief. Veel goedkoper dan andere modellen maar daarom niet veel slechter. De Xmoov heeft een licht stalen frame (8.5 kg) en is compact opgevouwen. Je neemt het makkelijk mee, het past in zo goed als elke koffer.
De duwstang is verstelbaar en ook redelijk hoog. Goed voor langere mensen die hier nood aan hebben. Onderin heb je wat opslagruimte om een luiertas mee te nemen, of enkele boodschappen te doen.
Door het zitje, de wieg en de autostoel spreekt men van een 3-in-1 kinderwagen. Je kan de kinderwagen blijven gebruiken tot je kind 22 kg weegt, enkele jaren dus. De autostoel zal je wel moeten vervangen met een groep 1/2/3 autostoel.
Nadelen zijn er ook, zo kunnen de banden leklopen en wordt er veel plastiek gebruikt in het ontwerp. Er zijn accessoires maar niet zo heel veel. Je krijgt geen isofix base of voetenzak, maar gelukkig kan je dit allemaal apart kopen.
Kinderwagen in de stad: Cybex Priam
- Makkelijk te manoeuvreren
- Lichtgewicht
- Grote wieg met traagschuim
- Vering
- Duur
De Cybex Priam is ideaal voor de stad omdat hij redelijk smal is en uitstekend kan manoeuvreren. Het comfort voor het kindje is ook zeer hoog. De koets is afgewerkt met hoogwaardige materialen, en de vering zorgt ervoor dat schokken amper gevoeld worden.
Voor echt drukke stadcentra is deze kinderwagen misschien iets te breed. Dan kijk je beter naar buggy’s die ook kunnen dienen als kinderwagen. Zo is de Babyzen Yoyo 2 de grote favoriet van de meeste ouders.
Ook deze koets is een 3-in-1 kinderwagen. Er wordt geen base bijgeleverd, die dien je apart te kopen. Cybex staat bekend voor hoge kwaliteit en een gebruiksvriendelijk ontwerp. Opvouwen gaat in één vlotte beweging. Ook de duwstang kan gemakkelijk versteld worden.
De hoogte van de zitstoel is ook opvallend. Deze is hoger dan gemiddeld en is even hoog als een gewone tafel. Hierdoor hoef je in een restaurant of café niet te denken aan een hoge kinderstoel. De Priam is wel duur. Een goedkoper alternatief is de Kinderkraft B-tour.
Op reis en onderweg:Â Bugaboo Ant
- Trolley formaat
- Lichtgewicht
- Hoge draagkracht
- Voldoende opslagruimte
- Stoeltje in de rijrichting niet verstelbaar in slaapmodus
- Geen veiligheidsbeugel
- Kleine harde wieltjes
De Bugaboo Ant is ondanks zijn geringe gewicht van 7,2 kg toch heel stevig en belastbaar. In opgeplooide toestand is hij heel licht en compact, zodat hij bij veel vliegtuigmaatschappijen als handbagage mag meegenomen worden. En over bagage gesproken, de Bugaboo Ant heeft een ruime bagagemand waarin je tot 8 kg aan spullen kan opbergen. Ook handig voor onderweg is de ‘trolleymodus’. Zo kan je de kinderwagen achter je aan trekken net zoals een trolley.
De kleine wieltjes met vering zorgen voor extra veel mobiliteit en rijcomfort. Het stoeltje en de duwstang kan je naar wens verstellen. Een nadeel is wel dat je het stoeltje in de rijrichting niet plat in slaapmodus kan zetten. Dat is dus minder comfortabel voor je kindje wanneer het een dutje wil doen. Ook heeft de Bugaboo Ant geen veiligheidsbeugel die bij andere kinderwagens meestal wel aanwezig is.
Zoek je naar een zeer compact model, als je vaak reist of voor in de stad, dan is de Bugaboo Ant de beste kinderwagen voor jouw gebruik.
Kom meer te weten over de Bugaboo Ant in het volledige online review.
Joggen of lopen: Thule Urban Glide 2
- Grote snelle wielen
- Handrem
- Verstelbare duwstang voor juiste hoogte
- Reflectie (avondloop)
- Prijzig
- Geen slaapstand
De Thule Urban Glider is onze favoriete all-terrain kinderwagen die ook geschikt is om te lopen of joggen. De grote wielen zorgen ervoor dat je makkelijk door kan lopen. De stang is verstelbaar zodat je het op de perfecte hoogte kan plaatsen. De Thule is wel niet goedkoop, kijk naar onze vergelijking van loopkinderwagens voor alternatieven.
Het voorwiel kan 360 graden draaien. Op een oneffen ondergrond kan je het ook vastzetten voor meer stabiliteit. De kinderwagen vouwt ook makkelijk toe maar is redelijk groot door de wielen.
Je kindje zit goed veilig en comfortabel. Thule maakt gebruik van stevige en duurzame materialen. Met de 5-puntsgordel zit je kind goed vast. Er is wel geen slaapstand, deze dient voor te lopen, joggen of wandelen. De reflecterende strepen zijn handig voor de avond, al raden we altijd fluo vestjes aan bij het stappen.
Kinderwagen voor tweeling: Cybex Gazelle S
- Hoog comfort
- Ook als mono kinderwagen
- Makkelijk inklapbaar
- Veel accessoires
- Onderste zitje heeft geen open zicht
- Geen regenkap inbegrepen
- Moeilijker te manoeuvreren in kleine ruimtes
De Cybex Gazelle S is een multifunctionele kinderwagen die geldt als mono-, duo- en tweeling kinderwagen. Je kan het gebruiken van geboorte tot 4 jarige leeftijd. Vooral als je hem als mono kinderwagen gebruikt heb je heel wat extra opbergruimte.
Voor een tweeling plaats je de twee reiswiegjes naast elkaar, met de opening naar jou toe. De wiegjes zijn gewatteerd en heel comfortabel. Cybex heeft ook veel accessoires zoals zonne- en regenkappen of een paraplu.
Rijcomfort is aanwezig, de koets rijdt makkelijk en het manoeuvreren valt goed mee, zeker voor zo’n grote kinderwagen. De voorwielen zijn wat klein waardoor je wel wat moet opletten als je een drempel oprijdt.
Opvouwen gaat makkelijk en is redelijk compact voor een duo kinderwagen. Zeker als je de wiegjes achterwegen kan laten geraakt deze makkelijk in de koffer.
Beste duo kinderwagen:Â Bugaboo Donkey 5 Duo
- Te gebruiken als solo of duo kinderwagen
- Eenvoudig in te klappen
- Inclusief autostoel
- Veel opbergruimte
- Stevig, sterke wielen
- Zonder base (autostoel)
- Duur, topsegment
De Bugaboo Donkey 5 is gekend als een uitstekende duo of tweeling kinderwagen. Het is een koets van topkwaliteit dat je overal kan gebruiken, van bossen en velden tot in de stad. De Donkey gaat jaren mee. Maar opgelet, het is wel een van de duurste kinderwagen sets.
De kinderwagen is redelijk groot maar rijdt goed, is makkelijk te manoeuvreren en wordt snel toegevouwen. Het ontwerp biedt heel wat opties. Met het uitschuifbaar frame kan je deze kinderwagen tot een mono- en twin-kinderwagen ombouwen. De Donkey is smal genoeg, je kan ermee door een normale deur.
Ga je voor de Donkey Twin dan krijg je twee reiswiegjes, zitjes en twee Cybex Cloud Z autostoeltjes (met adapters). Ook hierdoor is het normaal dat de prijs hoog ligt. De Cybex Cloud Z alleen al kost zo’n 289 euro.
Ook in onze lijst tweeling kinderwagens scoort de Donkey zeer goed.
Lichte wendbare kinderwagen: Bugaboo Fox 5
- Modulair en verstelbaar ontwerp
- Zeer goed rijcomfort (vering)
- Topkwaliteit
- Grote lekvrije banden
- Zeer hoog gebruiksgemak
- Niet de compactste opgevouwen
- Duur
Design meets functionality. Zo kan je de nieuwe Bugaboo Fox 5 wel samenvatten. Het ontwerp biedt voordelen voor de ouders; gebruiksgemak, manoeuvreerbaar, modulair en licht. Maar ook voor de kinderen: hoog rijcomfort, hoge positie en lekker afgeschermd zitten.
De Fox 5 is echt handig en makkelijk. Geen onnodig geklik en gepruts, deze kinderwagen vouwt zich in één beweging, en in 1 seconde. Nadien is het even eenvoudig weer open te klappen.
Met zijn 10.4 kg is deze Bugaboo de lichtste kinderwagen binnen zijn categorie. De grote, lekvrije wielen met vering zorgen voor een kleine draaicirkel en veel rijcomfort. De kinderwagen rijdt zo vlot en is zo beweeglijk dat je er makkelijk mee kan gaan joggen.
In vergelijking met andere kinderwagens is de opbergruimte wel eerder aan de kleinere kant. Al merk je in onze test dat er vrij veel onder geraakt. Zoek je een polyvalent ontwerp voor platteland (velden en bossen) en stad, dan is dit de beste kinderwagen voor jou.
Ook de Quinny Moodd werd meegenomen in deze vergelijking. Het blijft een goede optie voor een lager budget, of voor mensen die absoluut een driewieler kinderwagen willen. De Quinny is vooral handig in de stad. De Bugaboo kan alles aan.
Tot zover onze vergelijking van de beste kinderwagens. Zoals je kan zien kiezen we uit duo kinderwagens, maar ook 3 in 1 sets of eentje met een beperkt budget. Ze zijn niet goedkoop en er zijn er heel wat. Vergelijk gerust verder, in het kinderwagen overzicht vind je nog heel wat specifieke artikels.
Stap ook gerust eens een kinderwinkel binnen en test de verschillende modellen. Zo leer je snel waar je naar op zoek bent en is een keuze maken veel gemakkelijker.
Waar op letten wanneer je een kinderwagen wil kopen
Wanneer we spreken over de beste kinderwagen, dan houden we er uiteraard rekening mee dat wat voor de ene familie een uitstekende kinderwagen is, voor de andere misschien toch niet de perfecte match is. Toch is een kinderwagen een must-have voor nieuwe ouders. Je wil afentoe eens naar buiten kunnen.
De meeste kinderwagens vervullen hun functie als transportmiddel voor je kindje(s) uitstekend, maar elk heeft zo zijn eigen karakter en eigenschappen. Waar de ene ouder belang aan hecht, is dan weer minder van belang voor de ander. Hieronder geven we jullie alvast een checklist met de dingen waarop jullie moeten letten bij het maken van de juiste keuze.
- Budget
- Omvang en gewicht
- Terrein en wielen
- Kinderwagen opvouwen/opbergen en compatibiliteit auto
- Opbergruimte
- Leeftijd/lengte kind en aantal kindjes
- Accessoires
- Design en materiaal
Hoeveel kost een kinderwagen?
Een van de eerste en laatste zaken waar je naar kijkt, is het beschikbare budget. Hoeveel wil en kan je aan een kinderwagen uitgeven. Er is een overgroot aanbod aan modellen voor elke prijscategorie. Maar je moet het natuurlijk als een slimme investering zien.
Een degelijke kinderwagen kan jaren, zelfs een leven lang meegaan en is een grote hulp in het dagdagelijkse leven. Let er ook op dat niet alle onderdelen en accessoires (dekentje, cup holder, regenscherm, autostoeltje, organizer…) steeds inbegrepen zijn bij je aankoop. Calculeer deze ‘extraatjes’ dus zeker ook mee in je budget.
Compact of comfort?
Woon je in de stad op een klein appartementje, dan zal je met een lichte compacte kinderwagen het beste geholpen zijn. Zeker wanneer je de kinderwagen vaak naar boven en beneden moet dragen is kiezen voor een lichtgewicht geen overbodige luxe.
Bovendien wil je er ook zeker van zijn dat je deze makkelijk en snel kan opvouwen. Reizen jullie vaak met de auto? Kies dan zeker voor een model dat in opgevouwen toestand niet te veel plaats inneemt. Slim kiezen is hier dus de boodschap!
Denk ook aan de opbergruimte van de kinderwagen. Niet elke kinderwagen heeft evenveel ruimte om dingen op te bergen. Kan je leven met wat minder ruimte om je spullen op te bergen of hou je eerder van veel opbergmogelijkheden, jij kiest. Veel kinderwagens beschikken over bijpassende organizers, tassen en vakjes met extra opbergruimte, dus dat kan in geval van een tekort aan opbergruimte een oplossing bieden.
Grote of kleinere wielen?
Houden jullie van lange wandelingen in het bos of de bergen, dan zijn een stel robuuste kwalitatieve anti-lek banden, een solide frame en een degelijke vering onmisbaar. Kies een kinderwagen dus zeker ook in functie van jullie activiteiten en hobbies!
Grotere wielen met luchtbanden komen vooral bij zwaardere kinderwagens voor. Dit type banden is uiterst geschikt voor lange wandelingen op het strand of in het bos. Er bestaan daarnaast ook banden die met schuim of foam geïnjecteerd zijn. Deze zijn uiterst duurzaam en de kans dat ze lek gaan is bijna nihil.
Een kinderwagen met kleine wendbare wielen en een licht frame is dan weer ideaal voor het leven in de stad. Hier heb je vaak nog de keuze om de wielen vooraan vast te zetten. Verder kan je kiezen tussen kinderwagens met 3, 4 of zelfs 6 wielen. Een kinderwagen met drie wielen is beter wendbaar dan een kinderwagen met vier wielen. Daarom tref je 3 wielen vaak aan bij jogging kinderwagens.
Opvouwen, opbergen en in de auto passen!
Een kinderwagen die in een handomdraai in elkaar te klappen of uit te vouwen is maakt je het leven een stuk eenvoudiger. Gelukkig zijn de hedendaagse modellen zo ontwikkeld dat veel van hen makkelijk met 1 hand te hanteren zijn.
Niet onbelangrijk, bekijk zeker ook hoeveel ruimte jullie in huis hebben om de kinderwagen op te bergen. Sommige kinderwagens nemen in opgeklapte toestand al wat meer plaats in dan andere.
Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is of je de kinderwagen met de auto gaat vervoeren. Een niet al te grote omvang in geplooide toestand en een bijhorend verstelbaar autozitje zijn dan zeker onmisbaar. Check dus zeker altijd of de kinderwagen in je auto past, zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
Aantal kinderen, hun leeftijd en hun lengte
Heb je meerdere jonge kindjes in huis, dan zou het maar al te gek zijn moest je voor elk een eigen kinderwagen hebben. Een duo kinderwagen komt in verschillende maten, gewichten en opstellingen.
Bij sommige zijn de zitplaatsen naast elkaar opgesteld, bij anderen boven/achter elkaar. Kijk steeds na of het kinderzitje verstelbaar is en of er een verstelbaar voetensteuntje aanwezig is. Zo kan de kinderwagen probleemloos met jullie meegroeien en pas jij aan waar nodig.
Zoals hierboven al vermeld zijn buggy’s en wandelwagens op zich niet geschikt voor baby’s die niet zelfstandig rechtop kunnen zitten. Daarom kijk je best altijd of er een combifunctie bestaat waarbij je een bijhorende wieg kan monteren op de bestaande kinderwagen, zoals het geval bij bv. 3 in 1 combiwagens.
Design, merk en materiaal
Het oog wil natuurlijk ook wat. Een kinderwagen hoeft niet per sé zwart of grijs te zijn, je hebt vaak de keuze uit andere vrolijke kleurencombinaties. Ook het frame en de opstelling ervan bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van een kinderwagen.
Moderne kinderwagens bevatten vaak een intelligent design dat je toelaat de opstelling en dus de algemene look te veranderen. Bovendien hechten producenten vandaag de dag ook veel belang aan duurzaamheid en de keuze voor duurzame materialen.
Veel kinderwagens zijn uiterst onderhoudsvriendelijk met wasbare hoezen en zitjes. Ideaal voor jonge kindjes dus. Ben je op zoek naar een kinderwagen met een luxueuze look?
VERSTELBARE RUGGENSTEUN
Wil je kindje tijdens de wandeling een dutje doen, dan is het mooi meegenomen wanneer je het zitje naar beneden in slaapstand kan zetten. Een verstelbare ruggensteun draagt veel bij aan het zitcomfort van je kleintje.
VERSTELBARE VOETENSTEUN
Een kindje groeit snel. Dan wil je zeker zijn dat je kinderwagen met hem/haar meegroeit. Met een verstelbare voetensteun is de kinderwagen altijd perfect afgesteld op je kindje. Zo kan je kleintje altijd van een comfortabele en veilige rit genieten.
Accessoires voor de kinderwagen
Het aanschaffen van een kinderwagen kan je in zekere zin vergelijken met het kopen van een auto. Afhankelijk van je prijscategorie, merk en model zijn er tal van bestaande en extra opties al dan niet inbegrepen bij de aankoop.
Veel kinderwagens zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een zonneklep, voetsteuntjes en regenscherm, maar wat dacht je van een insectenscherm, extra organizers, lampjes, wieltjes of zelfs bekerhouders? Kijk bij je aankoop na wat er inbegrepen is, en wat je eventueel nog achteraf apart kunt aanschaffen.
Het verschil tussen een kinderwagen en een buggy?
Het verschil tussen een kinderwagen en een buggy zit in het formaat. Een kinderwagen heeft een groter (en vaak ook steviger) frame en een zitje dat je kan verwijderen of van leunstand kan veranderen. Deze zijn ideaal voor de eerste maanden wanneer je vaak wisselt tussen liggen, leunen of zitten.
Een buggy is een soort compacte kinderwagen met beperkte functionaliteit. De voornaamste functie is zitten en vervoeren, je kan ze meestal ook zeer makkelijk opvouwen en opbergen.
Een buggy en normale wandelwagen zijn pas bruikbaar wanneer het kindje zelfstandig kan zitten, dat is zo rond een maand of 6. Bij een buggy heb je dan wel het voordeel dat deze veel lichter en compacter is dan een wandelwagen, maar minder robuust en rijvaardig dan een standaard kinderwagen. Deze zijn vaak compatibel met reiswiegjes voor pasgeborenen. Een combiwagen combineert verschillende functies in 1 wagen. Zo kan je jouw kinderwagen aanpassen naar gelang de gelegenheid (wandelen, met de auto rijden…) en ook de verschillende groeifases van je kindje.
Nu we de verschillende types toegelicht hebben kunnen we overgaan tot de specificaties van een kinderwagen. Het is belangrijk dat je deze grondig doorneemt om de perfecte match voor jou te vinden.
Klein en compact of groot en robuust, grote luchtbanden of kleine wieltjes, al dan niet een verstelbare duwstang en voetsteun… Alles is mogelijk en speelt een grote rol bij jullie rijcomfort. Laten we hieronder dus eens kijken waarop je zoal moet letten bij het aanschaffen van een kinderwagen.
Onze voorkeur van buggy’s vind je in het overzicht ‘Onderweg – buggy’s’. Ook voor kinderwagens hebben we enkele voorkeuren, aangepast per situatie. Deze kan je terugvinden op de pagina ‘Onderweg – kinderwagens’.