Home Onderweg Autostoelen kind & baby

Autostoelen kind & baby

door Sanne

Autostoelen baby & kind

Kinderautostoelen vergelijken

Individuele reviews

Autostoel koopgids: “Hoe kies ik de juiste autostoel”

autostoel groep 0 of groep 1

Kan ik een autokinderstoel tweedehands kopen?

Het is niet aangeraden een kinderautostoel tweedehands te kopen, omdat je niet kan weten of het nog volledig intact is. Er kan schade binnenin het stoeltje zijn of schade die niet met het blote oog te zien is.

Tegen de rijrichting in of toch met de rijrichting mee?

In België worden kinderen vaak vanaf 1 jaar met de rijrichting mee vervoerd, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Scandinavische landen is het de norm om kinderen achterwaarts te vervoeren tot ze vier jaar zijn. Dat is niet zomaar: in het geval van een frontale botsing zijn de krachten die op de nek van je kind worden uitgevoerd tot liefst vijf keer hoger bij een autostoel die met de rijrichting meegaat, dan eentje die tegen de rijrichting in bevestigd is.

Dat is enerzijds omdat het hoofd van een kind onevenredig zwaar is ten opzichte van het lichaam (bij een baby omvat het hoofd 25% van het lichaamsgewicht, tegenover 6% bij een volwassene), en anderzijds omdat de tussenwervelschijven bij baby’s en kleuters nog veel zachter en rekbaarder zijn dan bij volwassenen. Ook zijn de nekspieren nog niet volgroeid. De combinatie van een zwaar hoofd en rekbare tussenwervels kunnen zware schade aanrichten aan de nek en ruggengraat bij een frontale aanrijding. (1)

Ook bij ons zijn er steeds meer kinderautostoelen in groep 0+/1 of 1 waarbij je kinderen tot vier jaar makkelijk achterwaarts kan vervoeren.

Een vaak aangehaalde reden om je kind voorwaarts te draaien is dat de beentjes te lang worden en dat niet langer comfortabel zit voor je kind. Dat is in vele gevallen iets wat ouders vrezen, maar kinderen niet zo ervaren. Kinderen zijn erg flexibel en zitten ook nog gemakkelijk wanneer ze met hun voeten tegen de autozetel leunen of in kleermakerszit zitten.

Dat het niet veilig zou zijn om de beentjes tegen de autozetel aan te hebben, is een misconceptie. In geval van een botsing plooien de beentjes op in een soort van kanonskogelhouding (deze video, vanaf 2:39, toont een crashtest in beide rijrichtingen met een pop die een driejarig kind voorstelt).

autostoel baby tegen rijrichting