Autorijden zal altijd gevaar met zich meebrengen. Daarom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste autostoelen van groep 1, baby’s van 9 maanden en ouder. Voor de juiste groep te bepalen kijk je best naar lengte en gewicht (vanaf 9 kg). Deze autostoelen zijn beschikbaar met isofix en kan je soms ook 360 graden draaien voor wanneer je kindje ouder wordt.
Omdat er vier verschillende groepen zijn moet je goed opletten bij het kopen van de autostoel. Koop geen onnodige modellen, of autostoelen die niet passen bij de leeftijd en gewicht van je kindje. Heb je reeds een isofix, kijk dan naar modellen die hier op passen.
Onze selectie groep 1 autostoelen
- Beste tegen rijrichting in: Britax Romer Swingfix M i-size
- Beste prijs/kwaliteit: Britax Romer King II
- Beste kwaliteit en comfort: Cybex Sirona Z i-size
- Beste van de test: BeSafe iZi Kid X3
- Beste Maxi-Cosi: Maxi-cosi Pearl Pro
Snel zoeken
Achterwaarts gerichte autostoel: Britax Romer Swingfix M i-size
- Hoge score op crashtesten
- 90° draaibaar
- Extra zijdelingse bescherming
- Tot 4 jaar tegen de rijrichting in
- Isofix
- Kind heeft beperkt zicht
- Alleen tegen de rijrichting in
- Geen bevestiging met autogordel
Wanneer je kindje zwaarder wordt, wordt een draagbare autostoel best onhandig om heen en weer te sleuren. Vanaf 9 kg kan je overschakelen naar een groep 1-autostoel. Een erg veilige optie is de Britax Römer Swingfix M i-Size. De autostoel is geschikt voor kinderen van 61 tot 105 cm.
Hij draait 90°, waardoor je je kind makkelijk in en uit de stoel tilt. De Swingfix M is extra beveiligd in geval van zijwaartse botsingen, dankzij het stalen schild binnenin (SICTinside). Ook de hogere hoofdsteunen bieden meer bescherming, maar ze beperken wel het zicht van je kindje.
Met deze kinderautostoel kan je je kind uitsluitend tegen de rijrichting in vervoeren, dus tot vier jaar (of 105 cm) kan dat perfect. In de realiteit draaien ouders vaak de autostoel voorwaarts vanaf de leeftijd van 15 maanden.
In dat geval is de Dualfix een betere optie, gelijkaardig in eigenschappen, maar 360° draaibaar. De Swingfix kan je niet met de gordel bevestigen. Het is best een zwaar stoeltje, dus installeren kan wat moeizamer gaan.
Beste koop in groep 1-autostoelen: Britax Romer King II
- Relatief licht (11 kg)
- Makkelijk verplaatsbaar
- Goede veiligheidsscore
- Intuïtief gebruik
- Alleen met de rijrichting mee
- Alleen vastmaken met autogordel
Deze King II van Britax Römer werd zowel door Test Aankoop als ANWB bestempeld als beste koop. Het is een praktische, veilige kinderautostoel die vooral uitstekend scoort bij zijdelingse aanrijdingen. De King II is makkelijk aanpasbaar naarmate je kind groeit, eenvoudig te reinigen en kwaliteitsvol afgewerkt.
Qua design is het niet de mooiste stoel, maar wel een van de gebruiksvriendelijkste. Dankzij het intuïtieve ontwerp is er weinig kans op verkeerd gebruik (uiteraard wel de handleiding lezen!).
Deze autostoel is bovendien heel compact en daardoor ook geschikt voor kleinere auto’s, maar wel voldoende ruim zodat je kind er goed en ergonomisch in kan zitten.
De kinderautostoel zelf weegt 11 kg. Hoewel dat niet zeer licht is, is het een aanvaardbaar gewicht als je de stoel geregeld van auto moet wisselen. Dat verplaatsen gaat ook makkelijk doordat je de King II met de gordel vastmaakt.
Isofix-bevestigingspunten zijn niet aanwezig. Dat is best jammer, vooral wanneer je achterwaarts wil vervoeren. Bevestiging met de gordel vergt ook meer aandacht om correct toe te passen. Maar gezien de gebruiksvriendelijkheid en goede veiligheidsscores verdient de King II toch een plaatsje op de lijst van beste kinderautostoelen.
Allround beste kinderautostoel: Cybex Sirona Z i-size
- Tot 4 jaar tegen rijrichting in
- 360° draaibaar
- Isofix
- Optionele SenSorSafe
- Lichtgewicht (7,4 kg)
- Modulair systeem
- Kan voor- en achterwaarts
- Vastmaken met autogordel kan niet
- Neemt veel ruimte in beslag
De Cybex Sirona Z i-Size is onderdeel van de Cybex Platinum-reeks en past op de Isofix-basis Base Z, net als de draagbare autostoel Cloud Z i-Size, waardoor je vanaf de geboorte tot vier jaar dezelfde Isofix-basis kan gebruiken én veilig onderweg bent.
De Sirona Z (in tegenstelling tot de Sirona Z R) is 360° draaibaar, waardoor je je kind zowel tegen als met de rijrichting mee kan vervoeren. Dat draaimechanische maakt het bovendien handig om je kind makkelijk te laten in- en uitstappen.
De Sirona Z komt met een heel duidelijke handleiding, dus er is weinig kans op verkeerd gebruik. Het is een intuïtieve autostoel die je met één hand kan bedienen (zowel de ligstand als het draaimechanisme).
Deze autostoel heeft ook een geïntegreerd LSP-systeem (Linear Side Impact) dat extra bescherming biedt in geval van zijdelingse impact. In het geval van een voorwaartse aanrijding, beschermt de Energy Reduction Technology de nek van het kind door de krachten op de nek met 20% te verminderen.
Minpuntje is dat het een erg ruime autostoel is, vooral in achterwaarts gerichte opstelling. Ook is het vastgespen minder makkelijk dan bij andere groep 1-autostoelen.
De Sirona Z is compatibel met SensorSafe, een clip die je aan het veiligheidsharnas bevestigt die je waarschuwt (via app) als je kind de gordel heeft losgemaakt, wanneer je kind te lang heeft gezeten en wanneer de temperatuur te hoog oploopt.
Cybex is het merk van Dreambaby en staat gekend voor goede prestaties en kwaliteit. Deze Sirona Z is populair en kon niet ontbreken in de lijst beste kinderstoel auto.
Beste van de test: BeSafe iZi Kid X3
- Tegen de rijrichting in tot 4 jaar
- Met Isofix
- Zit- en ligpositie
- Veel beenruimte
- Zware autostoel (14,5 kg)
- Alleen met de rijrichting mee
- Vastmaken met autogordel kan niet
Zowel bij Test Aankoop als bij de Nederlandse consumentenbond ANWB krijgt de BeSafe iZi Kid X3 i-Size de titel ‘Beste van de test’. Het is een erg veilige autostoel die zowel bij frontale als zijdelingse aanrijdingen hoog scoort.
De iZi Kid X3 is makkelijk te installeren en even eenvoudig te bedienen, alleen het vastgespen verloopt wat onhandig. Daardoor is het extra belangrijk goed de handleiding te lezen, om het risico op verkeerd gebruik te minimaliseren. De stoel is relatief compact en neemt niet te veel ruimte in, maar het de iZi Kid X3 biedt wel voldoende ruimte voor je kind.
Qua comfort scoort deze autostoel iets lager. De zithouding is best goed, alleen worden de beentjes niet optimaal ondersteund en is het zicht naar buiten beperkt. Dat is wel meestal zo bij autostoelen die je tegen de rijrichting in plaatst.
Aan de andere kant biedt de iZi Kid X3 wel veel beenruimte, wat een echt voordeel is om de autostoel zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te laten staan. Dat is te danken aan de flexibele Isofix-basis, die extra diep ingeklikt kan worden. Op die manier kan je schuiven en meer beenruimte creëren. Doordat je tussen zit- en ligpositie kan switchen, kan je het comfort voor je kind verhogen.
Ga je puur voor veiligheid boven comfort dan is dit de beste kinderstoel auto 2022.
Beste Maxi Cosi groep 1: Maxi-cosi Peral Pro 2 i-size
- Gebruiksvriendelijk
- Tegen de rijrichting
- Isofix
- Laag gewicht (7,5 kg)
- Modulair systeem
- Budgetvriendelijk
- Voor- en achterwaarts vervoeren
- Geen montage met autogordel
- Kan niet draaien naar de deur
De Maxi-Cosi Pearl Pro is een autostoel groep 1 die perfect is als opvolger van de draagbare autostoel Pebble Pro of de Jade-reiswieg, want beide passen op de FamilyFix3-basis (de Pearl Pro past ook op de FamilyFix2 en de 3wayFix).
De Pearl Pro levert de vertrouwde kwaliteit en veiligheid die we verwachten van Maxi-Cosi tegen een betaalbare prijs. Deze autostoel pakt bovendien uit met een aantal leuke functies, zoals een openstaand gordelsysteem. Daardoor blijven de gordeltjes staan wanneer je ze losklikt, wat het heel wat makkelijker maakt om je kind in en uit de stoel te tillen.
De hoofdsteun is verstelbaar en werkt in samenhang met het gordelsysteem. Op die manier worden beide tegelijk aangepast. De Pearl Pro-autostoel kan in vijf zit- en ligposities worden geplaatst, zeker handig voor langere reizen.
Dankzij het Side Protection System is er extra ingewerkte bescherming tegen impact van een zijwaartse aanrijding. Nadeel is dat de autostoel vrij veel ruimte inneemt en dus minder geschikt is voor kleinere auto’s.
De Pearl Pro is zowel voor- als achterwaarts te gebruiken. Opgelet: deze autostoel kan je niet naar de deur toedraaien om makkelijk je kind in en uit de stoel te tillen. Wil je een 360° draaibare Maxi-Cosi, dan is de Pearl 360 (groep 0+/1) een beter alternatief.
Grote fan van Maxi Cosi, of liever alles van één merk kopen, dan is dit de beste maxi cosi kinderstoel voor de auto.

Groep 1 kinderstoelen vergelijken
Wat is een autostoel voor groep 1?
Groep 1 betekent dat de autostoel geschikt is voor kinderen met een
- gewicht van: 9 tot 18 kg
- lengte van: 60 tot 105 cm
- leeftijd van: 9 maanden tot vier jaar
Wat zijn de veiligheidsvoorschriften waaraan kinderautostoelen moeten voldoen?
Momenteel zijn er twee Europese labels:
- UN-ECE R44/04
- UN-ECE R129 (i-Size)
De R44/04 is de oudste regelgeving. Elke autostoel met dit label wordt onderworpen aan een voorwaartse en achterwaartse aanrijdingstest, evenals een rolbeweging in de auto. Autostoelen met een R129 of i-Size-label worden eveneens getest op bescherming bij een zijwaartse aanrijding.
Het grootste verschil tussen beide labels is hoe ze worden opgedeeld. R44/04 wordt opgedeeld volgens gewicht en in vier groepen: 0, I, II en III. Kinderen vanaf 9 kg mogen voorwaarts vervoerd worden.
i-Size wordt opgedeeld volgens lengte. Tot 15 maanden moet je kind verplicht tegen de rijrichting in worden vervoerd. Ook moet een i-Size-autostoel met Isofix worden gemonteerd.
Het R44/04-label wordt niet langer toegekend aan nieuwe autostoelen. Het is wel nog van kracht, omdat vooral oudere auto’s nog niet beschikken over Isofix.
Alle producten in deze top 5 beste kinderstoel auto – groep 1 voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Wat is het verschil tussen groep 1 en groep 0+/1?
Groep 0+/1 is een overlappende groep, die voorziet dat een kind langer achterwaarts kan blijven zitten (tot 15 maanden) dan een autostoel van groep 0+ (vaak tot 12 maanden). Op die manier wordt voldaan een de i-Size-wetgeving. Groep 0+/1 houdt dus rekening met veiligheidseigenschappen die voor beide groepen relevant zijn, vooral gericht op achterwaarts vervoeren.
Een stoel van groep 1 is in de meeste gevallen bedoeld om voorwaarts te vervoeren, omdat je volgens de oude (nog steeds geldige) veiligheidsnorm een baby vanaf 9 maanden voorwaarts mag vervoeren. Volgens de nieuwere i-Size-norm mag dit niet! Heb je een i-Size-autostoel, dan moet je je baby tot 15 maanden achterwaarts vervoeren. Nu al wordt aangeraden je kind zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Nu zijn nog niet alle wagens uitgerust met Isofix, maar op termijn zal de ECE R44/04-richtlijn compleet vervangen worden door de i-Size-regelgeving.
Een ander verschil is prijs. Autostoelen uit groep 0/1 zijn vaak een heel stuk duurder dan kinderautostoelen uit groep 1. Dat komt omdat groep 0/1 voor meerdere leeftijden moet geschikt zijn. Je kan ze daardoor ook wel langer gebruiken, wat ook het prijsverschil verklaart.
Een autostoel uit groep 1 is dus prima als het gaat over een autostoel voor in een tweede auto, of bijvoorbeeld bij oma en opa, of wanneer budget een belangrijke factor is. Uit veiligheidsoverwegingen raden wij een groep 0/1 aan.
Weet ook dat je geen autostoel groep 1 hoeft te kopen. Een baby van 9 maanden past nog perfect in de Maxi-Cosi/autostoel groep 0+. De eerste autostoel die je voor je baby koopt is perfect geschikt voor gebruik tot ongeveer 1 jaar of zelfs 1,5 jaar. Pas wanneer het hoofd van je kind boven de rand uitsteekt, moet je van autostoel wisselen. Op dat moment is het hoofd van je kind namelijk niet meer ten volle beschermd.
Deze lijst beste kinderstoel auto is enkel geschikt voor kinderen die binnen groep één vallen. Heb jij nog een pasgeboren baby of is je kindje al wat ouder dan kan je ook opteren voor groep 0 (pasgeboren) en groep 2 of zelfs groep 3.

Voorwaarts of achterwaarts vervoeren?
In België zijn we geneigd om onze kleintjes vrij snel voorwaarts te vervoeren. Vanaf 9 maanden of 15 maanden, afhankelijk van je autostoel, mag dat wettelijk. De veiligste optie is het echter niet.
Heel wat Europese landen, net als de Verenigde Staten, raden sterk aan (of verplichten zelfs) om tot vier jaar je kind achterwaarts te vervoeren. Daar zijn verschillende redenen voor:
- het hoofd van je kind is onevenredig zwaar. Bij een volwassene is het hoofd 6% van ons totale gewicht, bij een baby van 9 maanden is dat liefst 25%.
- De nekspieren zijn nog niet volledig ontwikkeld.
- De tussenwervelschijven bij baby’s zijn zachter en rekbaarder dan bij volwassenen.
Zit je kind met de rijrichting mee, kan je kind in geval van een aanrijding zware letsels oplopen aan nek en ruggengraat.
Achterwaarts vervoeren is vijf keer veiliger dan voorwaarts vervoeren in geval van een aanrijding. Geeft dit voor jou de doorslag, bekijk dan enkel dit type stoel in de lijst beste kinderstoel auto.