Home Baby producten Beste babydoekjes

Beste babydoekjes

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste babydoekjes natte billendoekjes

Laatste update op 22 January 2022

Beste babydoekjes 2021 - Top 5

Babydoekjes, billendoekjes, noem het hoe je wil je zal er duizenden nodig hebben. Maar welke zijn nu de beste babydoekjes? We vergelijken onze favorieten en maken een top 5 beste billendoekjes 2021.

Die eerste explosieve kaka en plots zijn babydoekjes je kostbaarste bezit, naast je baby dan. Van alle babygerelateerde aankopen zijn billendoekjes niet degene waar we heel lang over nadenken of naarstig vergelijken. Toch kan het interessant zijn dat wel te doen. Ze komen immers in nauw contact met je baby’s huid, en dat meermaals per dag. Wij lijstten de beste babydoekjes op en gingen na waarvan die billendoekjes nu juist gemaakt zijn.

* het wordt afgeraden uitwerpselen te composteren, je mag billendoekjes niet in de GFT gooien*

TOP 5 beste natte babydoekjes 2021:

 • Babydoekjes uit de supermarkt:          PAMPERS AQUA PURE
  “Je vindt ze overal. Ze zijn sterk, zacht, parfum- en alcoholvrij, alsook pH neutraal en hypoallergeen. Er is weinig slecht op aan te merken, alhoewel ze iets duurder zijn. Zoek online naar bulk-kortingen!”
 • Beste billendoekjes voor gevoelige billetjes:       JACKSON REECE WATERBASED
  “Zo weinig mogelijk ingrediënten + topkwaliteit, op deze manier onderscheidt JR zich van anderen. Heeft je kindje een gevoelige huid, dan doe je hiermee het minste kwaad.”
 • Prijs / kwaliteit billendoekjes met de minste ingrediënten:          WATERWIPES
  “Uitstekende prijs / kwaliteit en geen onnodige toegevoegde ingrediënten. Water + 1% fruitextract, meer komt er niet bij kijken. Deze zijn handig in gebruik maar afentoe heb je er meer dan eentje nodig voor dezelfde klus te klaren. “
 • Beste wasbare babydoekjes:         CHEEKY WIPES
  “Wassen is duurzaam. Met Cheeky Wipes zet je je extra in voor de natuur. Ze kunnen in de wasmachine, samen met wasbare luiers en zijn gemaakt van kwaliteit katoen of bamboo.”
 • Duurzame babydoekjes zonder plastic:                 NAÏF BILLENDOEKJES
  “Toch geen wasbare luiers, ga dan voor Naïf – een babydoekje zonder plastic, vegan en oceaanvriendelijk. Deze billendoekjes vergaan heel wat sneller dan de anderen.”

Naast een goede luier (- of wasbare luiers) zijn billendoekjes je beste vriend. Handen, billen, uitgespuwde melk en natuurlijk ook pipi en kaka – voor het beginnen met verversen zorg je best altijd dat de billendoekjes kort bij liggen. Er zijn ook zoveel soorten! Natte of droge, met geur of zonder, met olie of fruitextract. In deze lijst beste babydoekjes bekijken we onze favorieten, stellen we een top 5 samen. Onderin zie je ook waar je op moet letten bij het aankopen en het gebruiken van billendoekjes.

Ben je op zoek naar meer verzorgings-tips, bekijk dan ook zeker de babyverzorging-pagina.

Beste babydoekjes:          PAMPERS AQUA PURE

pamper billendoekjes natte
 • Sterke doekjes
 • Parfum- & alcoholvrij
 • Drogen niet uit
 • Sluitbare verpakking
 • 99% water + 1% extract
 • Prijs / kwaliteit
 • Geen echte nadelen
 • Koop in bulk voor extra korting

De Pampers Aqua Pure-billendoekjes zijn luxueus dik en heerlijk zacht. De doekjes zijn parfumvrij, alcoholvrij, pH-neutraal en hypoallergeen. De Aqua Pure-babywipes drogen niet uit, ook wanneer het pakje langere tijd open blijft.

Dankzij het harde plastic sluitdeksel blijft het pak goed gesloten, waardoor ze zelden uitdrogen. Merk je dat sommige doekjes droog zijn terwijl andere net heel nat zijn? Het pakje even op z’n kop leggen doet wonderen!

De pamperdoekjes bestaan uit 99% water en 1% reinigingsmiddel. Je kan ze uiteraard gebruiken om je baby’s billetjes te reinigen, maar ook voor gezicht en handjes. Een pakje bevat 48 doekjes en kost gemiddeld € 2,99. Pampers is een zodanig bekend merk dat je deze pamperdoekjes op heel veel plaatsen kan kopen, waardoor je altijd wel kan genieten van een fijne promotie.

Je kan ook kiezen voor de Pampers Pure Cocunut – deze hebben een klein laagje kokosolie dat helpt met hydrateren en een zacht gevoel achterlaat op de huid. De lichte kokosgeur is beperkt maar zeer aangenaam. Heeft je baby last van uitslag, gebruik dan doekjes op basis van (enkel) water.

Beste babydoekjes voor gevoelige billetjes:       JACKSON REECE WATERBASED

Duurzame billendoekjes zonder plastic
 • Weinig (8) ingrediënten
 • bio-afbreekbaar & plasticvrij
 • Goed voor gevoelige huid
 • Iets duurder

Jackson Reece heeft meerdere soorten babydoekjes en snoetenpoetsers die allemaal zo weinig mogelijk irriterende ingrediënten bevatten. De Waterbased-versie haalt onze lijst, omdat ze met acht ingrediënten het laagste aantal ingrediënten bevatten van het gamma. Die acht ingrediënten hebben geen schadelijke effecten op de gezondheid van je kind en zijn ook hypoallergeen.

De vochtige doekjes zijn bio-afbreekbaar en volledig plasticvrij. De verpakking is gemaakt uit gerecycleerde folie, de doekjes zelf zijn gemaakt uit houtpulp en zijn composteerbaar*. De babywipes zijn ook ongeparfumeerd en alcoholvrij.

Deze doekjes zijn ideaal voor kinderen met een hypergevoelige huid, met eczeem en/of die snel luieruitslag krijgen. In een pakje zitten 56 doekjes, de marktprijs is gemiddeld € 4,5.

* het wordt afgeraden uitwerpselen te composteren, je mag billendoekjes niet in de GFT gooien*

Babydoekjes met de minste ingrediënten:          WATERWIPES

waterwipes babydoekjes op basis van water
 • Herbruikbare zwemluier
 • Sluit volledig af
 • Buitenkant waterbestendig
 • Optie voor inleggers
 • Tot max 15 kg
 • Inlegger apart kopen

WaterWipes bevatten 99% water en 1% grapefruitextract, meer niet. Ze werken erg goed, zo goed dat je je afvraagt waarom andere billendoekjes meer ingrediënten bevatten. Ze zijn te vergelijken met de luiers van kruidvat – populair, prijs/kwaliteit en weinig nadelen.

Het grote verschil met anderen is dat WaterWipes geen conserveermiddel bevatten, wat als gevolg heeft dat een pakje een houdbaarheidsdatum van vier weken heeft eens geopend. Dat maakt dat WaterWipes minder geschikt zijn voor in de luiertas of bij de grootouders, waar je niet dagelijks vochtige doekjes nodig hebt.

Dankzij de schone ingrediënten zijn deze doekjes ook prima geschikt voor handjes en gezicht, en is er geen reden tot bezorgdheid wanneer je kindje een doekje uit het pakje ritst om op te sabbelen.

WaterWipes zijn vlot verkrijgbaar, zowel online als in meerdere supermarkten. Je kan ze ook geregeld met een mooie korting op de kop tikken. Een pakje bevat 60 vochtige doekjes en kost zo’n € 3,99.

Beste wasbare babydoekjes:         CHEEKY WIPES

herbruikbare babydoekjes billendoek
 • Bamboe en katoen – absorbeert goed
 • Goede pasvorm
 • Luier met inlegger (makkelijk opruimen)
 • Zachte materialen
 • Waterbroekje (+) apart kopen (-)
 • Inleggers zijn universeel (+) apart te kopen (-)
 • Niet echt voor in de dag (maar kan wel)

Babydoekjes zijn niet goedkoop, en als je er even goed nadenkt: dat geld gooi je bijna letterlijk in de vuilnisbak. Sowieso zijn ze niet erg milieuvriendelijk en bevatten ze af en toe twijfelachtige ingrediënten. Wasbare babydoekjes bieden dan een geruststellend alternatief.

Cheeky Wipes werkt met een systeem van een tiental herbruikbare doekjes, in katoen of bamboe, en twee dozen. De propere doekjes maak je vochtig en bewaar je in de ene doos, de vuile doekjes bewaar je in een wasnetje in de andere doos. Netje vol? Dat gooi je zo de wasmachine in, samen met je andere was.

Het vergt wat meer werk dan een nieuw pakje babydoekjes opentrekken, maar al snel ondervind je dat het Cheeky Wipes-systeem even makkelijk en betrouwbaar is.

Wie geen fan is van dit systeem, kan een kijkje nemen naar BilliesBox. Die wasbare babydoekjes bewaar je droog. Net voor gebruik spuit je ze nat met een lotion.

Duurzame babydoekjes zonder plastic:                 NAÏF BILLENDOEKJES

beste duurzame babydoekjes
 • Goede vocht absorbering
 • Voor pasgeboren baby (newborn)
 • Zacht en niet te dik
 • Vanaf 2 kg
 • Max tot 8 kg
 • Overbroekje apart kopen

Het klinkt vreemd, maar de meeste babydoekjes zijn gemaakt uit plastic. Gezien hoeveel we er dagelijks (laat staan op jaarbasis) gebruiken, belandt daardoor dus best veel plastic op de vuilnisbelten.

De billendoekjes van het Nederlandse merk Naïf zijn volledig plasticvrij. De verpakking bestaat uit suikerriet. De billendoekjes zelf zijn gemaakt van eucalyptusvezels en zijn ook nog eens 100% vegan en oceaanvriendelijk. Eens weggegooid bij het restafval, lossen ze binnen een aantal weken op.

De vochtige doekjes bestaan uit 99% water en zijn alcohol- en parfumvrij. Naïf-doekjes zijn 36 maanden houdbaar (ongeopend), waardoor je een mooi voorraadje kan inslaan wanneer er een interessante promotie loopt. Je mag de babydoekjes ook gebruiken voor gezicht en handjes. Een pakje bevat 54 doekje en kost zo’n € 3,49.

beste billendoekjes 2021

Welke billendoekjes & babydoekjes vergelijken

Waarvan zijn babydoekjes gemaakt?

Babydoekjes zijn meestal gemaakt van een combinatie van viscose, polypropyleen, katoen of polyester. In principe worden ze gemaakt uit hetzelfde materiaal als plastic waterflessen, alleen werd het anders geproduceerd waardoor het een zachte textuur krijgt.

Babydoekjes zijn in feite een vorm van wegwerpplastic. Een standaard pakje babydoekjes bevat ongeveer 58 gram plastic (wat overeen komt met twee PET-flessen van een liter).

Billendoekjes kunnen ook worden gemaakt uit houtpulp. Dan zijn ze afbreekbaar. Ook doekjes uit katoen of bamboe zijn bioafbreekbaar.

Wanneer men spreekt over “bestaat uit 99% water”, slaat dat op de lotion die het doekje vochtig maakt, niet het doekje zelf.

Hoe slecht zijn babydoekjes?

Babydoekjes worden streng gereguleerd. Alle doekjes op de markt worden dus als veilig beschouwd. Toch zitten in sommige billendoekjes twijfelachtige ingrediënten die mogelijk schadelijk kunnen zijn.

Verschillende consumentenorganisaties, zoals de Nederlandse Consumentenbond (1), het Franse QueChoisir (2) en het Radio 2-programma De Inspecteur (3), deden vrij recentelijk onderzoek naar de bestanddelen van vochtige doekjes voor baby’s.

Zeker te vermijden ingrediënten zijn:

 • Propyleenglycol (PG): een bestanddeel op basis van petroleum dat de huid moet ontvet en drogen (wordt ook gebruikt in verf, remvloeistof en sigaretten). Kan opgenomen worden in de bloedbaan en zo schade aan nieren, lever en zelfs DNA veroorzaken.
 • Disodium EDTA (ethyleendiaminetetra-azijnzuur): een synthetisch conserveermiddel dat een gevaarlijk gehalte ethyleenoxide of dixaan kan bevatten. Dat zijn beide kankerverwekkende stoffen die ook genetische afwijkingen kunnen veroorzaken.
 • Fenoxyethanol: een bewaarmiddel dat de doekjes vochtig en bacterievrij houdt, maar het kan contactallergieën veroorzaken en zelfs een negatief effect hebben op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en de lever van je kind. (5)

Natriumbenzoaat (sodium benzoate) is een twijfelgeval. Dat is vooral schadelijk wanneer het wordt ingeslikt. Het gebeurt weleens dat een kind op een babydoekje sabbelt, maar zolang je kind dat niet dagelijks en in grote hoeveelheden doet is het risico verwaarloosbaar.

De billendoekjes in onze lijst zijn vrij van deze ingrediënten, uitgezonderd de babydoekjes van Naïf en Pampers, die niet meer dan de wettelijk toegelaten dosis van sodium benzoate bevatten. De Aqua Pure-doekjes bevatten ook een veilige hoeveelheid Disodium EDTA (7).

100% schone alternatieven voor billendoekjes zijn wasbare babydoekjes of liniment, een mengeling van olijfolie en kalkwater. Onder andere Weleda en Mustela verkopen liniment, maar je kan het ook prima zelf maken. Een recept vind je hier.

billendoekjes vergelijken

Hoeveel billendoekjes heb je nodig?

Dat hangt af van de leeftijd van je kind. Bij kinderen die uitsluitend melkvoeding krijgen is de stoelgang lopend én heb je soms twee à drie keer per dag een vuile luier. Krijgt je kleintje al vaste voeding, dan wordt de stoelgang vaster en heb je dus minder babydoekjes nodig.

Gemiddeld gebruik je tussen de 5.000 en 14.000 billendoekjes per jaar per kind.

beste babydoekjes 2021

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy