Een goede nachtrust is een hemels geschenk voor een zwangere vrouw. Daarom zoeken we hier naar het beste zwangerschapskussen, en geven we een suggestie per soort kussen.
Let op, een voedingskussen dient om te voeden, een zwangerschapskussen dient om te slapen. Deze zijn niet altijd hetzelfde. Elk zwangerschapskussen kan dienen als voedingskussen maar het omgekeerde is niet altijd waar.
Weet je het verschil tussen een U vorm, C vorm of J vorm? Hier proberen we je wegwijs te maken in de voor- en nadelen van de verschillende soorten zwangerschapskussens zodat jij ‘s nachts comfortabel kunt slapen.
Onze selectie zwangerschapskussens
- Polyvalent zwangerschapskussen: Nagui slaap en voedkussen
- Beste groot (XL): Ella U-vorm kussen
- C-vorm zwangerschapskussen: Ella C-vormÂ
- J-vorm zwangerschapskussen: Â Litollo J-VORM
- Beste voor onderweg: Doomoo On the go
- Beste lichaamskussen: Suite Sheets body pillow
Snel zoeken
Polyvalent zwangerschapskussen: Nagui slaapkussen
- Een polyvalent zwangerschapskussen
- Zeer lang en flexibel
- Neemt niet teveel ruimte in
- Beschikbaar in 3 verschillende kleuren
- Lang maar niet dik/breed
- Mocht wat meer volume hebben
- Weinig ruimte voor hoofdkussen
Het beste zwangerschapskussen voor de meeste mensen is de Nagui. Dit kussen kun je door zijn flexibele vorm zowel gebruiken als zwangerschapskussen en als voedingskussen.
Wanneer je gaat slapen kun je het kussen positioneren in een U vorm of in een C vorm, wat jij het liefste hebt. Door zijn compacte vorm neemt hij niet enorm veel ruimte in van het bed. Minpuntje is wel dat je hem best in combinatie gebruikt met een hoofdkussen.
Dit zwangerschapskussen is zo lang dat het volledig rond je lichaam gaat (U-vorm). Dit is aangenaam en handig als je vaak van kant veranderd. Door de vorm vervangt dit kussen (meestal) ook je hoofdkussen. Maar omdat het wat dun is en volume ontbreekt ligt je hoofd redelijk laag, wat we een nadeel vinden.  Pluspunt is dat je de keuze hebt uit grijs, roze of blauw.
Extra groot (XL): Ella U-vorm kussen
- XL Formaat
- Zeer zacht en comfortabel
- Beide kanten (U-vorm)
- Voedingskussen
- XL Formaat
- Groot bed nodig
- Ocharme de partner
Het U-vormige zwangerschapskussen is één van de beste zwangerschapskussens om een goede ligpositie te vinden. Vooral voor zijslapers is dit aangenaam want het vervangt je hoofd- en kniekussen. Je buik wordt ondersteund en ook na de geboorte kan je dit gebruiken als één groot voedingskussen. Kleine voedingskussens geven je kindje comfort, zwangerschapskussens geven ook moeders en vaders wat extra rugsteun.
Dit zwangerschapskussen koop je aan tijdens de zwangerschap om de druk op de buik, rug en heupen wat weg te nemen. Daarbij gaat het hier om een XL formaat. Dit kussen is zeer breed en in U-vorm, dus aan beide kanten van het lichaam. Hou rekening met je partner, die zal heel wat plaats moeten inleveren.
Beste c-vorm: SuperMamiÂ
- C vorm zwangerschapskussen
- Neemt niet teveel plaats in
- Ook handig als voedingskussen
- Dun aan het hoofd
Dit zwangerschapskussen met C vorm kun je helemaal rond je lichaam leggen. Op die manier kun je het kussen tussen je knieën steken en heb je ondersteuning van je onderrug. Je kan dit kussen gebruiken voor het geven van borstvoeding in een liggende en zittende positie.
Wanneer je neer zit kun je dit kussen helemaal rond je heen slaan om je baby in een comfortabele positie te plaatsen. Zo dient dit zwangerschapskussen nadien ook als voedingskussen.
De C-vorm is slechts aan één kant van het lichaam. Ben je een vaste zijslaper langs één kant dan is dit ideaal. Verander je vaak van kant dan moet je het hele kussen meesleuren, wat een nadeel is. Heb je voldoende ruimte dan kies je best voor een U-vorm. Ben je een goede slaper dan is een C-vorm waarschijnlijk voldoende.
Beste J-vorm :Â Litollo J-vorm
- Handig alternatief voor C-vorm
- Pakt weinig plaats in tegenover anderen
- Veel kleuren en patronen beschikbaar
- Voornamelijk voor zijslapers
Het verschil tussen een J en een C zwangerschapskussen is redelijk beperkt. Het grootste verschil is dat de uiteindes minder lang zijn. Je zal bij een J-vorm minder materie hebben voor tussen de knieën. Ook het hoofdkussen is wat anders.
De voor- en nadelen blijven hetzelfde. Ook een J-vorm is aangeraden voor zijslapers die één kant verkiezen. Daarbuiten doet dit zwangerschapskussen hetzelfde als de andere modellen.
Dit kussen is ongeveer 112 cm lang en 60 cm breed. Het biedt steun aan de knieën, hoofd en buik, en kan dienen als voedingskussen eens je kindje geboren is.
Beste voor onderweg:Â Doomoo on the go
- Zeer compact
- Makkelijk meenemen
- Goed voor zijslapers
- Hoofdkussen behouden
- Geen lange vorm
- Knie- of buiksteun (niet beide)
Als je op zoek bent naar een zwangerschapskussen dat weinig ruimte inneemt overweeg dan de Doomoo on the go. Dit kussen is speciaal ontworpen voor onderweg en kreeg zelf een prijs voor hun innovatief ontwerp.
Vanaf het derde trimester kan het namelijk zeer moeilijk worden om een comfortabele slaappositie te vinden. Je buik zit altijd in de weg en het is moeilijk om op je rug te blijven liggen. Dit kussen plaats je tussen de knieën of onder de buik. Op deze manier heb je steun en meer kans op een goede nachtrust.
Door het kleine formaat ga je je partner ook niet storen. Het biedt een goede ondersteuning en je kan je hoofdkussen gewoon houden. Het grootste voordeel; je kan het ook makkelijk meenemen, onderweg of op reis. Na de zwangerschap kan je het nog altijd blijven gebruiken als steunkussen.
Beste zonder vorm:Â Suite Sheets body pillow
- Zelfde voordelen
- Neemt iets minder plaats in
- Kan dienen als gewoon kussen
- Blijft handig na de zwangerschap
- Geen ondersteunende vorm
- Blijft groot
Een zwangerschapskussen moet geen U, C of J vorm hebben. Ze worden zo ontworpen om ook als kniesteun en hoofdkussen te werken. Sommige mensen willen hun eigen kussen behouden. Een goed orthopedisch hoofdkussen kan veel geld kosten. Je wil dit niet op kant gooien voor een zacht zwangerschapskussen.
De oplossing is dan een kleine wedge, kniesteun of een body pillow zoals deze Suite Sheets. Dit langwerpige kussen heeft geen (zwangerschaps-) vorm. Het is een rechthoekig kussen en kan door iedereen gebruikt worden. Ook voor mannen of niet-zwangere vrouwen kan zo’n kussen van pas komen.
Deze kussens zijn voornamelijk voor zijslapers bedoelt. Het grootste voordeel is dat je je eigen kussen kan behouden, en dat het kussen polyvalent gebruikt kan worden.
Tot zover onze lijst beste zwangerschapskussens.
Denk daarnaast ook gewoon aan de voordelen van een goed ergonomisch hoofdkussen en een goede matras.

Waar op letten als je een zwangerschapskussen koopt
1. Formaat & grootte van het kussen
Er zijn zowel grote als kleine zwangerschapskussens. Het is afhankelijk van jouw situatie wat het beste zwangerschapskussen is. Je zult daarom goed op moeten letten tijdens de aanschaf.
Een klein kussen is voornamelijk bedoeld wanneer je jouw baby borstvoeding gaat geven. Deze plaats je eenvoudig op schoot, waardoor de baby goed kan liggen en de juiste positie aangenomen wordt. Daarnaast kun je deze gebruiken om jouw hoofd te ondersteunen wanneer je nekklachten hebt. Je herkent de kussens aan het maanvormige model.
Een groot kussen is voornamelijk te gebruiken als ondersteuning voor het slapen. Slapen met een zwangerschapskussen kan jou namelijk helpen om de beste ligpositie te vinden met de zwangerschapsbuik. Voornamelijk aan het einde van de zwangerschap kan jou dit veel comfort bieden, doordat jouw buik niet altijd meewerkt aan een goede nachtrust.
Na de zwangerschap kan dit zwangerschapskussen jou ook helpen om een goede zitpositie aan te houden. Je kunt hem om je heen leggen, waarna er genoeg plaats overblijft voor de baby. Uiteindelijk zou je het kussen zelfs kunnen gebruiken om jouw kind te leren zitten.
U-VORM ZWANGERSCHAPSKUSSEN
Een U-kussen heeft, zoals de naam al aangeeft, de vorm van de letter U en is op veel verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dichte kant onder te leggen, zodat je hem tussen jouw benen kunt plaatsen. Ook kun je de dichte kant bij jouw hoofd leggen en zo meer steun aan jouw nek bieden.
De zijkanten leg je bij zowel jouw buik als bij jouw rug. Er wordt hierdoor aan alle kanten van jouw lichaam voldoende ondersteuning geboden, zodat je een goede ligpositie krijgt en je weer kunt genieten van een goede nachtrust.

C-VORM ZWANGERSCHAPSKUSSEN
De C-kussens hebben een iets andere manier van gebruiken. De ene kant kun je namelijk tussen jouw benen klemmen, terwijl je de andere kant onder je hoofd legt. De rest van het zwangerschapskussen zorgt ervoor dat de natuurlijke vorm van jouw lichaam gevolgd wordt, zodat jouw buik ondersteund kan worden.
Ook voor het geven van borstvoeding is dit het ideale kussen. Je kunt hem namelijk voor je langs leggen, zodat de baby een comfortabele houding aan kan nemen en op de goede hoogte ligt. Dit kan veel moeilijke bewegingen schelen en je hebt direct een zachte ondergrond voor jouw kind. Ook geeft dit extra veiligheid, zodat je met een gerust hart door kunt met de voeding.

J-VORM ZWANGERSCHAPSKUSSEN
Hoewel de C-vorm en J-vorm zwangerschapskussens redelijk gelijkaardig zijn is er een klein verschil. Het C kussen heeft niet echt een richting, de boven en onderkant zijn vaak identiek. Bij de U-vorm wordt het hoofd altijd onderin de U gelegd, bij de C kunnen beide kanten gebruikt worden om het hoofd en de knieën te ondersteunen.
Een J-vorm heeft duidelijk een boven en onderkant. De J-vorm is eigenlijk een halve U voor mensen die zich ongemakkelijk voelen met een kussen aan beide kanten.

WEDGE / WIGKUSSEN
Het unieke ontwerp van een ‘Wedge’ is polyvalent en zo klein dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen in huis of op reis. De wig geeft u de juiste buiksteun om zwelling en rugbelasting te verminderen of een goede heup positie door de knieën uit elkaar te houden. Deze zwangerschapskussens maken gebruik van traagschuim die kan helpen de pijn van de heupzenuw te verlichten.

2. Materiaal & hoes
Net zoals een ergonomisch hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen. Natuurlijke materialen zorgen voor een goed ademend kussen die koel blijft tijdens de warme nachten. Hoewel katoen de meest voorkomende materie is moet je goed kijken naar de kwaliteit van het katoen.
Makkelijk wassen, een zachte stevige stof, en een houdbare vorm zijn hierbij van belang. Belangrijk bij een goed zwangerschapskussen is dat de hoes / kussensloop eraf gehaald kan worden om makkelijk te wassen.
3. Vulling
Daarnaast is ook de vulling van belang voor de nachtrust. het kussen moet zacht genoeg zijn zodat het hoofd en de nek op een natuurlijke positie liggen, daarnaast hard genoeg om niet door te zakken. Net zoals een hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen.
Hoe stevig een kussen moet zijn, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De een houdt liever van een stevig kussen, terwijl de ander liever een zacht kussen heeft. De stevigheid wordt grotendeels bepaald door de vulling van een kussen.
De grote of kleine korreltjes in het kussen, welke vaak ook navulbaar zijn, is hierbij van groot belang. Hoe groter de korrels, hoe zachter het kussen. Een stevig kussen kan wel voor langere tijd gebruikt worden.
Je kunt er daarom voor kiezen om een navulbaar kussen aan te schaffen, zodat het ook in de tijd van de borstvoeding nog een handig hulpmiddel is.
4. Ontwerp
Er zijn veel verschillende merken en designs waar je op terug kunt vallen tijdens het kopen van jouw beste zwangerschapskussens. Merken staan vaak bekend om de betere kwaliteit, maar zijn over het algemeen ook duurder.
Een Doomoo zwangerschapskussen is een kussen die voldoende kwaliteit biedt. Ook het zwangerschapskussen van Dreambee is een goede oplossing. Daarnaast heb je merkloze kussens die steeds beter worden, waarmee je jezelf iets kunt besparen bij de aankoop.
Het is ook voornamelijk het design en materiaal dat de doorslag geeft. Je wilt niet alleen een goed kussen, maar ook een leuke print of veel kleur. Ook dan kun je veel aanbod terugvinden.
5. Prijs
Hoewel je het liefst zo veel mogelijk comfort wilt hebben, wil je ook aan jouw eigen portemonnee denken. De zwangerschap en de jaren erna zijn al duur genoeg en dan kun je op sommige onderdelen best besparen. Vaak zijn de beste zwangerschapskussens online goedkoper te vinden.
Ook hier vind je alle merken terug, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de kwaliteit naar beneden gaat. Houd de prijs echter wel realistisch. Voor een gedegen kussen zul je toch wat geld neer moeten leggen voor de beste ondersteuning.

FAQ – vaak gestelde zwangerschapskussens vragen
Een zwangerschapskussen is een kussen dat speciaal ontworpen is voor tijdens en na de zwangerschap. Niet alleen geeft jou dit veel steun en een goede positie tijdens het slapen met een zwangerschapskussen, ook kan het na de zwangerschap helpen om in een goede houding borstvoeding te geven en jouw baby extra steun te geven.
Als je jezelf afvraagt vanaf wanneer je zwangerschapskussens gaat gebruiken, dan is het antwoord simpel: gedurende jouw gehele zwangerschap en de eerste maanden daarna.
Heb ik een zwangerschapskussen nodig?
Maar hoe moet je dan liggen met een zwangerschapskussen? In principe is dit geheel aan jou. Je kunt het kussen gebruiken om jouw benen en heupen te ondersteunen, maar ook jouw bovenlichaam.
Het is afhankelijk van jouw lichamelijke klachten waar je het kussen neerlegt. Je kunt hem ook gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.
Hoe gebruik je een zwangerschapskussen tijdens de borstvoeding? Sla hem om je taille heen zodat je zelf steun in je rug hebt en je kunt jouw baby op een van de uiteinden leggen die op jouw schoot liggen. Zo hebben zowel jij als mama als jouw baby voldoende steun.

Waarom een zwangerschapskussen kopen?
Als je zwanger bent, wil je het liefst dat alles comfortabel is. De buik zit de laatste maanden voornamelijk in de weg en ook heb je regelmatig last van lichamelijke klachten. Dit kan niet alleen de dagelijkse bezigheden belemmeren, maar zorgt er ook voor dat je niet voldoende uitrust.
Met een zwangerschapskussen kun je ervoor zorgen dat dit verleden tijd is en je altijd comfortabel in bed kunt liggen. Ook na de zwangerschap kan het zwangerschapskussen jou nog hulp bieden bij bijvoorbeeld het geven van borstvoeding.
Omdat persoonlijke voorkeur van belang is bij het kiezen van een goed zwangerschapskussen. Daarom is het beste zwangerschapskussen voor iedereen anders.
Welke soort zwangerschapskussen past bij mij? Rug-, zij- en buikslapers.
De kussens zijn speciaal ontworpen om ondersteuning te bieden aan de gebieden waar vrouwen zich het meest ongemakkelijk voelen tijdens de zwangerschap. Uw behoeften zullen waarschijnlijk afhangen van het type slaper dat u bijvoorbeeld bent:
Zijslaper:
Enkel nood aan een lichaamskussen dat je lichaam in de volledige lengte ondersteunt. Zijslapers hebben vrije keuze uit alle type zwangerschapskussens
Rugslaper:
U-vorm is het beste zwangerschapskussen – deze omhult uw hele lichaam en biedt de comfort dat u nodig heeft, zelfs als u de hele nacht beweegt.
Eens u enkele maanden verder zit, richting het einde van de zwangerschap, dan schakelt u best over naar het slapen op de zijkant. De buik zal beginnen hangen door het gewicht wat niet comfortabel is. Zijwaards slapen verlaagt de druk en verbetert de nachtrust.
Buikslaper:
Hoewel er zwangerschapskussens zijn voor buikslapers blijft het toch afgeraden om op de buik te blijven slapen. Enerzijds raden we u dus aan geen zwangerschapskussen te kopen om op de buik te blijven slapen – dit kan voor problemen zorgen. Anderzijds blijft het uw keuze en uw nachtrust. Daarom raden we voor buikslapers een wigkussen aan.

Waarvoor kan je je kussen nog gebruiken?
Rugsteun
De rug wordt het meeste belast tijdens de hele zwangerschap. het is de buik die groeit maar de rug die het gewicht moet ondersteunen. In de nacht herstellen al de spieren van het harde werk, de rug moet in de nacht zoveel mogelijk rust krijgen om chronische letsels en pijn te vermijden.
Toch is dit niet altijd makkelijk, afhankelijk van de matras en het nachtkussen, je slaappositie en -gewoontes, kan je nachtrust onderbroken worden. Gebeurt dit te vaak dan loop je risico, daarom de nood aan het beste zwangerschapskussen.
Door steun te bieden aan de buik en knieën wordt ook de rug verder ondersteund. Met een goed zwangerschapskussen wordt de rug gecorrigeerd en de heupen recht gehouden.
Afhankelijk van de vorm van het kussen kan deze ook op andere plaatsen dan in de slaapkamer gebruikt worden.
Verbeterde nachtrust
Zoals vermeld helpt het kussen met het ondersteunen van de rug, wat zorgt voor een betere nachtrust. Maar toch zijn er nog elementen om rekening mee te houden. Beweeg je veel? moet je van slaappositie veranderen? Heb je een partner die hier last van kan hebben? Alles moet overwogen worden in de zoektocht naar het beste zwangerschapskussen.
De keuze van de vorm van kussen zal invloed hebben op de bovenstaande elementen. Een U-zwangerschapskussen zorgt voor meer rust omdat je bewegingen beperkt worden. Daardoor hou je je comfortabele positie ook langer aan, wat zorgt voor een betere nachtrust.
Gebruik als voedingskussen
Sommige zwangerschapskussens zijn polyvalent van gebruik. Enerzijds zijn ze modulair en kan je er onderdelen afhalen om van U-vorm naar C-vorm te gaan of omgekeerd.
Anderzijds kan je ze ook gebruiken als voedingskussen of om te rusten met de baby in de arm. Toch is een zwangerschapskussen voornamelijk in gebruik voor de geboorte, en is de eerste prioritaire functie toch het comfortabeler slapen.