Home Baby De 11 beste speeltjes voor een baby van 1jaar

De 11 beste speeltjes voor een baby van 1jaar

Het beste speelgoed voor een kind van 1 jaar

door Steven Jay
Houten speelgoed

Het beste speelgoed voor een kind van een jaar moet stevig, duurzaam en vooral heel leuk zijn. Je peuter heeft immers veel energie en is vooral heel enthousiast om nieuwe vaardigheden te leren. Tussen een en twee jaar maakt je kind enorme sprongen. Zijn wereld wordt heel wat groter wanneer hij leert praten en lopen.

Niet alleen de motorische vaardigheden krijgen een boost, ook de mentale skills worden aangescherpt. Zo leert je kind oorzaak en gevolg, ontwikkelt hij zijn geheugen en verbeeldingen ook coördinatie krijgt hij steeds beter onder de knie.

Je kleine baby is intussen een flinke peuter geworden en hij wordt steeds zelfstandiger. Met jouw hulp ontdekt hij die grote nieuwe wereld met veel zelfvertrouwen, enthousiasme en plezier. Bied je kind daarom voldoende leuk en gevarieerd speelgoed aan en denk daarbij vooral niet in patronen, normen of verwachtingen. Laat je kind met een open mind vrij verkennen en geniet van je openbloeiende peuter.

Onze selectie speeltjes

Wobbel 1-jaar

Als je maar één speeltje koopt voor je kind, laat het dan een Wobbel Board zijn. Het is niet het meest goedkope speelgoed, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Een Wobbel lijkt simpel, gewoon een gebogen houten plank, al dan niet met een laagje vilt erop. Leuk houten speelgoed, meer niet.

In het brein van je kind is een Wobbel echter een brug, een stoel, een balanceerbord, een schommel en nog veel meer. Een Wobbel is het schoolvoorbeeld van ‘open-ended play’. Dat is speelgoed dat je kind geen spelregels oplegt. Je peuter is vrij om te ontdekken en te experimenteren en een speeltje te gebruiken zoals hij zelf geschikt vindt.

In al zijn simpliciteit is een Wobbel dus ook educatief speelgoed en bevordert het de motoriek, creativiteit, fantasie en houdt het je kind in beweging.

SmartMax 1 jaar

SmartMax werd meermaals uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar. Helemaal terecht, want de sets introduceren magnetisme op een innovatieve manier. Met de magneten in leuke dierenvormen traint je kind zijn motorische vaardigheden op speelse wijze. De ‘My First’-reeks heeft heel wat variaties, maar deze safaridieren behoren tot het beste speelgoed 1 jaar. De dieren liggen goed in de hand en ze hebben voldoende grip, de vrolijke kleuren spreken aan en de vormen zijn herkenbaar.

De kleinsten vinden het leuk dat ze makkelijk iets kunnen bouwen en het even makkelijk weer uit elkaar kunnen halen. Kinderen krijgen dus de voldoening van een succeservaring. Een oudere peuter vindt het hilarisch om gekke combinaties te maken. Krokodillenhoofd met nijlpaardkont, het kan allemaal. Naarmate je kind groeit, ontdekt hij nieuwe invalshoeken en zal hij op een andere manier spelen met het speelgoed. Eerlijk is eerlijk, dit is ook voor ouders best leuk en educatief speelgoed en het maakt samenspelen nog gezelliger.

LEGO 1 jaar

Blokken zijn heel veelzijdig en ze stimuleren de motoriek, de creativiteit en het logisch denken. Voor peuters behoort Duplo tot het beste speelgoed 1 jaar wat betreft bouwblokken. Duplo gaat generaties lang mee. Het is stevig, duurzaam en makkelijk in elkaar te zetten.

Deze bouwdoos bevat tachtig blokken waarmee je vijftien modellen kan bouwen. Zo kan je kind een bloem of een helikopter bouwen, maar hij is ook vrij zich aan een eigen constructie te wagen. Duplo heeft ontzettend veel sets, van graafmachines tot paardenstallen, voor wie liever rond een vast thema bouwt.

Als je meer fan bent van houten speelgoed, zijn deze houten blokken van Little Dutch een prima en even duurzaam alternatief. Blokken vallen sowieso onder open-ended speelgoed, maar als je wil bouwen op groot niveau zijn de stapelstenen van Stapelstein ook een echte aanrader.

Wheelybug 1 jaar

Rond de leeftijd van een jaar is een goed moment om een loopwagen te introduceren. Of je kind zijn eerste stapjes al gezet heeft of het voorlopig bij rechtstaan blijft, een loopwagen stimuleert je kind om in beweging te komen zonder druk te leggen. Een Wheelybug ziet er extra uitnodigend uit dankzij zijn schattige dierenontwerp.

Vooral leuk aan de Wheelybug is dat hij heel wendbaar is dankzij de vier zwenkwielen. Een traditionele loopwagen is vaak te star en vergt wat behendigheid van je kind om er het hele huis mee rond te manoeuvreren. Een minpuntje aan de Wheelybug is dat er geen rem is en dit lieveheersbeestje kan best wel vaart maken. Vanaf ongeveer achttien maanden kan je kind er ook op zitten en het gebruiken als loopfiets. De Wheelybug is beschikbaar in twee maten.

Muziekjes 1 jaar

Als je iets zoekt waarmee je kind zich ook alleen kan bezighouden, vallen activiteiten- en muziekboeken in de categorie ‘beste speelgoed 1 jaar’. Er valt heel wat te ontdekken in boeken met prachtige, kleurrijke illustraties. Dit mooie boek heeft stevige pagina’s met op elke bladzijde een aanstekelijk en typerend muziekje uit een ander land.

In het begin zal je kind vooral luisteren en dansen. Een wat grotere peuter kan zelf op de knopjes drukken, wat zijn coördinatie stimuleert. Rond de leeftijd van achttien maanden vindt hij het ook leuk om alle dieren en dingen te benoemen. Dit boek is een aanrader als je kind houdt van muzikaal speelgoed, maar jij geen fan bent van luide, vervelende deuntjes.

Boris 1 jaar

Rond de leeftijd van achttien maanden hoort je kind graag verhaaltjes. Ook leesboeken zal hij steeds leuker vinden. Een boek met stevige, dikke pagina’s zoals dit is helemaal op maat van peuters.

Het verhaal is kort, simpel en relevant voor je kind, een beertje dat zich klaarmaakt voor bedtijd. Je kan het verhaal voorlezen of je eigen verhaal verzinnen, zodat het helemaal aansluit bij jullie eigen bedtijdroutine.

Leuk aan dit boekje is dat het relevante informatie voor ouders bevat en in één zin inzicht geeft in waarom je kind een bepaald gedrag vertoont, bijvoorbeeld huilen bij bedtijd omdat hij bang is gescheiden te worden.

Sightseeing 1 jaar

Toen je kind nog kleiner was, heb je mogelijk al een vormensorteerder met de klassieke vormen (vierkant, cirkel, …) in huis gehaald. Nu je kind wat ouder is, leert hij relationele verbanden leggen en is hij in staat zijn fantasie te gebruiken om een verhaal te begrijpen en zelfs te creëren.

In deze autobus moeten alle toeristenpopjes een plekje krijgen. Zo oefent je kind de vaardigheden die hij geleerd heeft met de vormensorteerder, maar op een nieuwe manier. Bovendien kan hij ook met de bus rijden en stimuleert het zijn fantasie. Dit mooie houten speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf achttien maanden.

Yookido 1 jaar

Wanneer je baby een peuter wordt, toont hij steeds meer zijn eigen wil. Badtijd kan daarom plots heel wat moeilijker verlopen. Misschien is je peuter bang van de sproeier en wil hij niet dat zijn haar wordt afgespoeld of misschien speelt jouw kleintje ineens liever met de kraan dan met zijn badspeelgoed. Als badtijd weer wat aangenamer moet worden voor je kind (en voor jou), dan is deze watersproeier een goed idee.

De watersproeier gebruikt het badwater om een kraaneffect te produceren. Hij bevat drie bekers met gaatjes en heeft een waterrad onder het water. Zo biedt de Flow Fill & Spout voldoende variatie en interactie om je peuter blij te houden in bad.

Negendelige 1 jaar

Een puzzel is perfect om logisch denken en ruimtelijk leren te stimuleren. Kies voor een puzzel met grote stukken. Eentje van drie stukken is perfect als eerste puzzel, maar is ook voor een wat oudere peuter nog leuk. Die puzzel valt immers makkelijk in elkaar, waardoor je kind gemotiveerd wordt door zijn succes.

Een inlegpuzzel zoals deze is ook makkelijk te maken. Dankzij de houten knopjes kan je kind de stukken goed grijpen en verplaatsen. Vooral voor kinderen die de pincetgreep en tweevingergreep nog niet helemaal onder de knie hebben, is dit het beste speelgoed 1 jaar.

Bayer 1 jaar

Een pop introduceren is een goed idee voor zowel jongens als meisjes. Je kind imiteert wat hij ziet en zal zijn eigen rituelen en routines nabootsen. Hij leert verzorgende handelingen nabootsen op een pop, zoals jij ze bij hem uitvoert.

Zo wil hij misschien een van zijn eigen luiers bij de pop aantrekken of wil hij het popje in bed stoppen. Het is heerlijk om je kind uit het niets de pop te zien opnemen om haar een stevige knuffel te geven.

Wanneer je kind grote broer of zus wordt, is een pop bovendien een goede manier om hem of haar te betrekken bij de verzorging van de nieuwe baby.

Play Box 1 jaar

Omdat je baby de eerste duizend dagen van zijn leven continu groeit en leert, is het belangrijk om voor speelgoed te kiezen dat hem daar zo veel mogelijk in ondersteunt. Je kan perfect op eigen houtje leuke speeltjes kiezen of je kan werken met een abonnement op een Play Box. In dat geval krijg je tweemaandelijks een doos vol (vooral houten) speelgoed dat is afgestemd op de leeftijd van je kind.

Elk speeltje stimuleert vaardigheden die je kind op die leeftijd leert te verfijnen. Leuk is de handleiding die uitlegt wanneer en hoe je elk speeltje kan introduceren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij het beste speelgoed voor een kind van 1 jaar vinden. Er zijn nog heel wat leuke en boeiende speeltjes die je kind op de juiste manier uitdagen. Waar je moet op letten bij het kiezen van het beste speelgoed 1 jaar, lees je hieronder.

Deze 11 beste speeltjes voor kinderen van 1 jaar vonden wij geschikt.
Er zijn uiteraard nog heel wat andere speeltjes die voldoen aan de voorwaarden. Let bij het uitkiezen vooral op de voorbestemde leeftijd, het materiaal en de educatieve waarde.

beste-speelgoed-1-jaar
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van speelgoed?

Leeftijd

Op eenjarige leeftijd wordt je kleintje plots niet langer baby, maar wel peuter genoemd. Je merkt dat je kind meer leert, meer wil en kan en dat zijn persoonlijkheid steeds duidelijker wordt. Hij zal het meeste babyspeelgoed ontgroeien en dus is het een goed moment om nieuw, leuk en educatief speelgoed te introduceren.

Speelgoed met aanbevolen leeftijd van een jaar is afgestemd op de vaardigheden en behoeften van een eenjarige, maar ook speelgoed vanaf achttien maanden kan je al introduceren. Wanneer je merkt dat je kind nog niet rijp is voor het speeltje en het hem vooral frustreert, neem het dan weg en probeer het later nog eens. Vermijd speelgoed met kleine stukjes, want ook nu durft je peuter nog weleens iets in zijn mond te stoppen.

Educatieve waarde

Tussen zijn eerste en tweede levensjaar maakt een kind enorme sprongen. Hij leert lopen, spreken en allerlei kleine dingen die hij enkele weken eerder nog niet kon. Net omdat hij zienderogen dingen bijleert, is het goed om te kiezen voor speelgoed dat zijn ontwikkeling ondersteunt.

Een speeltje mag je kind ook wat uitdagen en het stimuleren iets nieuws aan te leren. Je kind staat immers te popelen om te leren. Je kan dus actief aanmoedigen, maar houd het daarbij vooral plezierig en leg je kind geen druk op. Frustratie omdat het niet lukt is geen fijn gevoel, noch voor jou, noch voor je kind.

Ook samenspelen met jou of met andere kinderen heeft educatieve waarde. Zet je dus af en toe naast je kind en speel mee. Betrek je kleintje waar mogelijk bij het dagelijkse leven. Gebruik een leertoren zodat hij kan helpen koken of boterhammen smeren. Hij wil niet alleen graag helpen, maar hij leert er veel van en hij zal je in zijn spel proberen na te bootsen.

Levensduur

Je kleintje speelt steeds vaker met speelgoed en hij zal met het speelgoed dat hij voor zijn eerste verjaardag krijgt nog maanden, soms zelfs jaren, spelen. Ga dus voor duurzaam speelgoed dat tegen een stootje kan. Een peuter zal er immers ook grootser, ruwer en enthousiaster mee spelen.

Om de levensduur van speelgoed te verlengen, en om de interesse erin levendig te houden, kan je een speelgoedrotatie inbouwen. Speeltjes waar je kindje al even niet meer mee speelde kunnen zo na enkele weken plots weer wel interessant zijn.

LEGO beste-speelgoed-1-jaar
Afbeelding: LEGO

Lees meer artikels in de categorie ‘Baby’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy