Het beste speelgoed voor een baby van zes maanden stimuleert je kind op zo veel mogelijk manieren. Rond zes maanden begint je kleintje meer te bewegen. Misschien kan hij al rollen, zelfstandig zitten of probeert hij al te kruipen. Ook op mentaal en sociaal vlak zijn er flinke sprongen. Je baby begint verbanden te leggen en kan dingen herkennen. Hij is ook klaar om zijn fijne motoriek volop te oefenen.
Kies daarom voor leuk speelgoed met boeiende en verschillende materialen, texturen, kleuren of vormen. Introduceer af en toe muziek of geluidjes en laat je baby ook met alledaagse objecten spelen, zoals bijvoorbeeld een drinkbeker of een Tupperware-doosje, al dan niet gevuld met rijst. Boeken zijn op elke leeftijd een aanrader en ze vormen een rustmoment voor zowel baby als ouder. Een kind van zes maanden leert elke dag immers ontzettend veel bij.
Onze selectie speeltjes
- Beste telefoontje: VTech baby smartphone
- Beste rammelaar: OBall balvormige rammelaar
- Beste knuffeldoekje: Little Dutch Little Goose
- Beste blokjes: Soft Clemmy sensorische boerderij
- Beste muziekinstrument: Hape Magic Touch drums
- Beste activity gym: Treetop Friends Skip Hop
- Beste boekje: Baby ziet
- Beste loopwagen: Fisher Price Zebra
Snel zoeken
Baby Telefoontje van VTech
Als je kleintje nu al gefascineerd is door jouw smartphone, is dit een goed moment om een babytelefoon te introduceren. Duwen op de knopjes bevordert de fijne motoriek en de vrolijke deuntjes en grappige berichtjes maken het interactief. De telefoon werkt op batterijen, beschikt over automatische uitschakeling en kan bovendien tegen een stootje.
Dit is een vrij eenvoudig speeltje dat leuk is voor baby’s van zes maanden tot peuters. Voor de kleintjes zijn vooral de knopjes in primaire kleuren, lichten en geluidjes interessant. Oudere baby’s en peuters zien er een gebruiksvoorwerp in om de ouders na te bootsen. Dit is een veelzijdig en duurzaam speeltje dat zeker een plaatsje op ons lijstje ‘beste speelgoed 6 maanden’ verdient.
Rammelaar van Oball
Wanneer je kind rond de leeftijd van zes maanden beweeglijker wordt en meer geïnteresseerd raakt in de wereld rondom, dan is de verleiding groot om allerlei veelzijdige speeltjes te introduceren. Maar ook simpel speelgoed blijft boeiend voor je kind. Denk aan open ended speelgoed of zelfgemaakte speeltjes, zoals een flesje gevuld met rijstkorrels, maar ook aan iets eenvoudigs zoals een bal. Deze open bal van Oball is perfect grijpbaar voor kleine handjes en hij is erg licht. Hij is daardoor zelfs geschikt vanaf de geboorte of vanaf wanneer je kindje begint te graaien.
De bal is gemaakt uit een veilig en flexibel materiaal, waardoor je kind eraan kan trekken en duwen zonder dat hij breekt of vervormt. Hij is ook geschikt als bad speelgoed. In enkele gaatjes zit een venster met kleine balletjes, zodat dit speelgoed ook als rammelaar gebruikt kan worden. Oudere baby’s zullen de bal op nieuwe manieren gebruiken, door te rollen en te gooien. Deze bal stimuleert de fijne motoriek en past daardoor ook goed binnen een Montessori-visie. Als je kindje wat groter is, kan de bal mee de tuin in om dienst te doen als buiten speelgoed.
Little Goose Knuffeldoekje van Little Dutch
Als je kleintje nog geen knuffeldoekje heeft, is zes maanden een goede leeftijd om eentje aan te schaffen. Je kind kan rond zes maanden verlatingsangst krijgen en een knuffeldoekje kan troost bieden. Dit gansje van Little Dutch heeft verschillende grijpbare delen die makkelijk in een klein handje passen. Er is ook een touwtje om een tutje aan te hangen.
Tip, als je baby erg gehecht is aan zijn knuffel(doekje), koop dan meteen twee of drie exemplaren. Zo heeft je kind dezelfde vertrouwde knuffel in de crèche of bij de grootouders. Als je er eentje kwijtraakt, heb je zo ook steeds een reserve.
Soft Clemmy Sensorische boerderij van Clementoni
Een vormenstoof of blokkendoos behoort ook tot het beste speelgoed 6 maanden, maar rond zes maanden kunnen de meeste baby’s de blokjes nog niet in het juiste gaatje stoppen, wat vaak leidt tot frustratie bij baby (en ouders). Als gevolg blijft het speeltje vaak onaangeroerd. Deze sensorische boerderij is een leuk alternatief. De blokjes passen vlot in de openingen en ze kunnen er ook weer makkelijk uitgehaald worden.
Dit educatief speelgoed past perfect binnen een Montessori-aanpak omdat het focust op de bevordering van fijne motoriek en helpt om spelenderwijs te leren, net zoals bijvoorbeeld een leertoren. De blokjes zijn sterk, maar zacht. Erg handig is dat ze wasbaar zijn in de vaatwasmachine (op maximaal zeventig graden). Je kan je kindje ook meteen leren over de verschillende boerderijdieren en welke geluiden ze maken, plezier verzekerd.
Magic Touch Drums van Hape
Als je een kleine muziekliefhebber in huis hebt, is een muziekinstrument op babymaat erg leuk speelgoed. Deze drums hebben geen knoppen of toetsen; een kleine aanraking is voldoende om muziek te maken. De vrolijke dieren en opvallende kleuren intrigeren om aan te raken, waardoor je kleintje het principe snel beet zal hebben.
Handig aan de vorm van het drumstel is dat het met je kind meegroeit. Wanneer je kind nog regelmatig tummy time nodig heeft, kan je het voor hem neerleggen. Als hij rechtop kan zitten, kan hij het op schoot houden. De Magic Touch Drums is een combinatie van kunststof en houten speelgoed. Het werkt op batterijen en heeft verschillende geluidsniveaus.
Treetop Friends Activiteiten Gym van Skip Hop
Nu je kleintje wat bewuster wordt van de wereld rondom is het leuk om een speelmat of babygym te introduceren. Op de zachte mat kan je kleintje rustig liggen en op eigen tempo de verschillende speeltjes ontdekken. Er kan geknisperd, gerammeld en getikt worden en voor meer comfort is er een extra kussentje in halvemaanvorm. De hangende figuurtjes nodigen uit om vast te grijpen. De mat zelf bevat ook enkele activiteiten, zoals een spiegel en verschillende texturen en onderdelen om vast te grijpen. Zo kan je kind in elk hoekje iets nieuws ontdekken.
Een speelmat kan tummy time heel wat leuker maken. Vooral voor kinderen die écht geen fan zijn van buikliggen kan een speelmat het verschil maken. Deze speelmat heeft zachte kleuren en werkt zonder licht en geluid. Zo is ze ook geschikt voor kinderen die snel overprikkeld raken. Leg je ook gerust even naast je kleintje om te ervaren hoe de wereld eruitziet vanuit zijn oogjes. Je vouwt deze mat op in een handomdraai en door de handige plastic hoes neem je ze overal mee naartoe.
Baby ziet… kijkboekje met spiegeltje
Uit onderzoek is gebleken dat sterk contrasterende kleuren zoals zwart en wit het duidelijkst zijn voor jonge baby’s. Als je kleintje nog niet erg geïnteresseerd is in speelgoed, kan het een goed idee zijn om niet voor felle kleuren te gaan, maar net voor een zwart-wit speeltje. Zo’n ‘sensory’ toy is bedoeld om een specifiek zintuig van je kind te stimuleren, in dit geval de ogen. Blokken en grijpspeeltjes, maar ook boeken kunnen zo de aandacht van je kindje grijpen.
Dit kijkboekje kan je samen met je kleintje verkennen. De verschillende patronen bieden hoogcontrasterende en afwisselende uitdagingen. Met het spiegeltje kan je kleintje zichzelf ontdekken. Dit boekje is geschikt voor kinderen jonger dan zes maanden, maar blijft ook voor baby’s van zes maanden en ouder leuk speelgoed. Je stopt het zo in de luiertas zodat je altijd een leuke activiteit bij je hebt om je kleintje te stimuleren.
Loop Met Mij Zebra van Fisher-Price
Je baby is gek op verkennen en alles aanraken. Ook stilzitten hoort er niet langer bij. Een loopwagentje is voor de meeste kinderen nog niet aan de orde, maar het behoort toch tot het beste speelgoed 6 maanden en ouder. Wanneer je kind immers zelfstandig rechtop kan zitten, is een loopwagen toch al boeiend door de leuke speeltjes op ooghoogte. Wanneer hij eraan toe is, kan hij proberen zich eraan recht te trekken. Later kan hij proberen het lopertje vooruit te duwen en zijn eerste stapjes te zetten. Dit loopwagentje heeft geen rem, dus toezicht is aangeraden.
De speeltjes op het activiteitenpaneel laten je kind duwen, rollen, draaien en schuiven. De kleuren en muziek zijn fascinerend voor je kindje, maar als je het aantal geluiden en lichtjes wil beperken of als je meer van houten speelgoed houdt, dan is deze prachtige houten loopwagen in neutrale kleuren een leuk alternatief. Andere loopwagens vind je in onze beste lijst.
Tot zover onze mening over het beste speelgoed voor een baby van 6 maanden.
Naast onze suggesties zijn er nog heel wat andere speeltjes die perfect voldoen aan de noden van je kindje.
Let bij het uitkiezen vooral op de voorbestemde leeftijd, het materiaal en de educatieve waarde. Lees verder om hier meer over te weten te komen.
Waar op letten bij het kopen van speelgoed?
Leeftijd
Elk speeltje heeft een leeftijdsaanduiding. Speelgoed dat niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar heeft meestal losse of kleine onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen vormen. Baby’s van zes maanden hebben nog erg de neiging om de wereld te verkennen met de mond, dus de aanbevolen leeftijd volgen is aangeraden.
Het is vooral belangrijk om te luisteren en te kijken naar je kind. Als ouder weet je het best wat je kleintje al kan en wat hij leuk vindt. Je kan je kind stimuleren om nieuwe dingen te proberen of nieuwe vaardigheden te leren, maar op de leeftijd van zes maanden moet spelen vooral leuk zijn.
Je kind moet de ruimte hebben om op zijn eigen tempo te ontdekken en dingen uit te proberen. Vermijd over- of onderstimuleren. Zo zal hij zich niet gefrustreerd of verveeld voelen. Rond zes maanden is het leuk om af te wisselen tussen alleen spelen en samenspelen. Je kan stilaan ook beginnen te denken aan een gezelschapsspel op maat van je kleintje. Je kind leert er ontzettend veel van en het is een leuk verbindingsmoment voor jullie beiden.
Educatieve waarde
Op deze leeftijd heeft vrijwel elk speeltje educatieve waarde. Zelfs door op de knopjes van een afstandsbediening te duwen leert je kind zijn fijne motoriek te beheersen. Belangrijk is om je kind te volgen. De mijlpalen volgen elkaar snel op en het kan aanvoelen alsof je kindje te snel of net te traag is om iets aan te leren. Elk kind leert op zijn eigen tempo. Kijk daarom goed naar wat je kindje al kan. Het is voor je kind zeer leuk om ‘te slagen’ in een spelletje. Als er vaardigheden zijn die je wil stimuleren, let er dan op dat het leuk blijft voor je kind, bijvoorbeeld door samen te spelen.
Reageert je kind enthousiast op een speeltje en laat hij een ander links liggen, bied het dan later nog eens aan. Sowieso is rotatie in het speelgoed een goed idee om je kind niet te overweldigen en om het boeiend te houden (en zo hoef je niet steeds weer nieuwe dingen te kopen).
Bepaalde functies van speelgoed kunnen voor het ene kind een must zijn, terwijl het andere kind erdoor overprikkeld kan worden. Dat betekent niet dat je het moet weglaten, maar je kan het op een andere manier aanbieden. Wil je muziek aanbieden, dan kan je bijvoorbeeld in plaats van een elektronisch speeltje met geluid en licht een akoestisch speelinstrument geven.
Ook eenvoudig speelgoed zoals blokken, stapeltorens, trekdieren en puzzels stimuleren je kind om spelenderwijs te leren. Speelgoed hoeft niet flashy en opvallend te zijn om educatief zijn.
Levensduur
Speelgoed wordt al eens door de kamer geslingerd, het wordt niet altijd volgens de spelregels gebruikt en het moet soms ook meerdere kinderen (al dan niet tegelijk) aankunnen. Bovendien is speelgoed niet altijd goedkoop. Het beste speelgoed 6 maanden moet dus lang meegaan en tegen een stootje kunnen.
Houten speelgoed is vaak duurzamer, in alle betekenissen van het woord. Het is vaak ecologisch gemaakt en het verslijt niet snel. Kunststof of plastic kan ook jaren meegaan, maar het hangt af van het speeltje. Bouwblokken zoals Lego en Duplo zijn bijvoorbeeld vrijwel onverwoestbaar.
Als je merkt dat bepaald speelgoed de favoriet van je kind wordt, dan is het een goed idee om er vanaf de start wat extra zorg voor te dragen. Zo houd je het in goede staat en kan het wat langer mee.