Home Baby producten De 5 beste leertorens

De 5 beste leertorens

Betrek je kind bij dagelijkse activiteiten

door katerina
Gepubliceerd: Laatste update
Ette Tete Goedkope leertoren

Met de beste leertoren maak je het jouw kindje extra makkelijk om aan je zijde nieuwe activiteiten te gaan ontdekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het wassen en schillen van fruit of groenten. Kleine kindjes zijn als een spons. Onvermoeibaar nemen ze de hele dag nieuwe informatie op die ze tijdens hun dutjes verwerken. Er gaat pas echt een nieuwe wereld voor je kleine spruit open wanneer hij ook zelfstandig dingen buiten de babykamer mag gaan ondernemen.

Je peuter kan op eigen houtje nieuwe dingen aanleren, wat hem een boost aan zelfvertrouwen geeft. Jij als ouder kan hem daarbij extra stimuleren met lovende en aanmoedigende woordjes. Een goede leertoren ondersteunt je kindje bij het leerproces van allerhande dagdagelijkse dingen en verrijkt zijn zintuiglijke waarnemingen. Wij nemen de vijf beste leertorens alvast onder de loep. Verder ontdek je ook vanaf welke leeftijd zo’n leertoren zinvol is. Betrek je kind bij dagelijkse activiteiten, lees hier verder om de beste leertoren te vinden.

Onze selectie leertorens

Beste prijs-kwaliteit: Pinolino Fino

Pinolino beste leertoren
 • Instelbare hoogte
 • Afgeronde kanten
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Zwaar en stevig
 • Kwetsbare schroeven

De Fino Leertoren van Pinolino is een veilige en stevige toren gemaakt van massief beukenhout. Hij kan heel wat gewicht aan dankzij zijn draagcapaciteit tot zestig kilogram. Zo kan grote broer of zus of eventueel zelfs mama de toren bijvoorbeeld als opstapje gebruiken. Daarnaast groeit hij met je peuter mee. Je kan zowel de trede als het vlak voor de voetjes in drie verschillende hoogtes verstellen. Voor de uitvoering heb je de keuze uit onbehandeld beukenhout of een gelakte versie in wit of antraciet.

Alle vernissen, oliën en glazuren die bij de productie van deze leertoren gebruikt worden zijn kindvriendelijk. De Fino toren meet 85 x 40 x 44 centimeter en is acht kilogram zwaar. Indien gewenst kan je de uitvalbeveiliging bovenaan wegnemen, dat is het plankje dat ervoor zorgt dat je kind niet naar achteren kan vallen. Dat is handig wanneer je kindje de leertoren ontgroeid is. Het enige minpuntje aan deze toren is dat de bijgeleverde schroeven kunnen breken wanneer ze te hard aangeschroefd worden.

Beste houten: Bianconiglio Kids Evo

Bianconiglio beste leertoren
 • Instelbare hoogte
 • Afgeronde kanten
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Mooi design
 • Duur

De beste houten leertoren is de Evo van Bianconiglio Kids. In vergelijking met andere houten leertorens is het een extra solide toren die gemaakt is uit elf lagen berkenhout. De oppervlaktes zijn behandeld met kindvriendelijk vernis en kunnen makkelijk met een vochtig doekje proper gemaakt worden. Naarmate je peuter opgroeit kan je de hoogte aanpassen van vijftig naar veertig of dertig centimeter. Zo staat je kindje steeds veilig en stabiel. Het kan zich daarbij ook makkelijk optrekken aan de aanwezige handgreep bovenaan.

Er zijn geen scherpe hoeken of kanten aanwezig. Alles is volledig afgerond. Deze leertoren is snel te monteren en past in elke ruimte. Hij meet 32 x 40 x 90 centimeter, weegt zes kilogram en heeft een draagvermogen tot veertig kilogram. Het is een van de duurdere leertorens op de markt. Je kan kiezen uit een kleurloze of een witte uitvoering. Voor extra valbescherming kan je een apart Kid Safe System uit behandeld hout en katoen aanschaffen.

BEKVÄM beste leertoren
 • Unieke gepersonaliseerde leertoren
 • Kan geverfd worden
 • Goedkoop
 • Hoogte niet instelbaar
 • Hoeken niet afgerond
 • Zelf samenstellen

De IKEA leertoren die we hier voorstellen koop je niet kant-en-klaar. Je moet er twee producten voor combineren. Mits een beetje geduld en eventueel hulp van een handige Harry heb je in een handomdraai een leuke originele én zelfgemaakte leertoren in huis. De twee belangrijkste onderdelen van de toren zijn het BEKVÄM trapje en de ODDVAR kruk. Daarnaast zal je ook schroeven en eventueel houtlijm nodig hebben. Hoe je de twee producten precies ombouwt tot een toren zie je in dit IKEA hack filmpje.

Het trapje bestaat uit massief onbehandeld espenhout en is slijtvast. Het heeft een maximale belasting van honderd kilogram. Het krukje is gemaakt van massief grenen dat je kan afschuren en afwerken met was, olie, lak of lazuur. Voor een nog meer gepersonaliseerde look kan je de zelfgemaakte toren afwerken met een laagje verf naar keuze. Deze leertoren is niet inklapbaar en hij neemt best wel wat ruimte in. Het is een goedkoop en creatief alternatief voor de gangbare leertorens die je op de markt vindt.

Aangezien deze producten niet specifiek voor kinderen ontwikkeld zijn, vind je hier wel scherpe hoeken terug. Die kan je eventueel zelf afronden met behulp van een vijl. Het hout is onbehandeld en het is dus gevoelig voor vlekken wanneer het niet geverfd of gelakt is.

Beste inklapbaar: Ette Tete Step’n Sit

Ette Tete beste leertoren
 • Tafel, zitbankje en toren in één
 • Inklapbaar
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Afgeronde kantenMontagemateriaal inbegrepen
 • Smalle rugleuning
 • Lastige montage

De Step’n Sit inklapbare leertoren van Ette Tete is veelzijdig inzetbaar. Zo kan je hem als leertoren gebruiken om je kindje mee te laten helpen in de keuken. Daarnaast kan je hem inklappen tot tafeltje met zitbankje om te knutselen, spelen en kleuren. Je hoeft dus niet wachten tot je kindje achttien maanden oud is om de tafel/toren in huis te halen. Het in- en uitklappen verloopt makkelijk en daarna gebruik je simpelweg de metalen clips om alles vast te zetten. Wanneer je kindje oud genoeg is kan het zelfstandig op de toren klimmen. De Step’n Sit is gemaakt van duurzaam en FSC-gecertificeerd berken multiplex dat behandeld is met kindveilig vernis op waterbasis.

Er zijn horizontale planken aanwezig die verhinderen dat je kindje uit de toren kan vallen. Bij het opklimmen kan je peuter zich aan een metalen buis vasthouden en optrekken. Deze buis is wel relatief smal waardoor ze oncomfortabel aanvoelt wanneer je kindje er veel tegenaan leunt. Blijf altijd in de buurt wanneer je peuter deze leertoren gebruikt. Dat geldt overigens voor elke leertoren. De afmetingen van de Step’n Sit zijn 40 x 40 x 90 centimeter. Je hebt de keuze uit een witte, grijze of zwarte uitvoering. Bij je aankoop is montagemateriaal inbegrepen, maar sommige gebruikers geven aan dat de toren niet zo makkelijk te monteren is.

Beste goedkope: MineraKids Montessori

MineraKids beste leertoren
 • Handvaten aan zijkant en leuning
 • Instelbare hoogte
 • Afgeronde kanten en antislipstrips
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Goedkoop
 • Niet inklapbaar

De beste goedkope leertoren voor mensen met een kleiner budget is de MineraKids. Het is een robuuste toren gemaakt uit MDF (houtvezels) van degelijke kwaliteit. Het stavlak voor de voetjes kan je naargelang de lengte van je kindje op drie hoogtes instellen. Ook het opstapje is verstelbaar met keuze uit twee verschillende hoogtes. Deze leertoren kan een gewicht tot vijftig kilogram aan. Zo groeit hij mooi met je peuter mee en kan je kindje er lang gebruik van maken. De zijkanten zijn uitgerust met ingebouwde handvaten waaraan je kleintje zich veilig kan optrekken.

Ook aan de bovenkant zijn twee handvaten voorzien die voor meer stabiliteit zorgen. Andere elementen die deze toren extra veilig maken zijn de brede valbescherming aan de achterzijde en de antislipstrepen op het stavlak. Er is daarbij voldoende plaats aanwezig voor de voetjes. De Montessori Leertoren van MineraKids meet 40 x 50 x 90 centimeter en is te verkrijgen in een neutrale, antraciet of witte uitvoering. Deze toren is zo afgewerkt dat je hem makkelijk schoonveegt met een vochtige doek.

Tot zover onze lijst met beste leertorens van 2022.
Afhankelijk van je budget zijn er dus enkel heel toffe en polyvalente modellen bij. De ene kan dienen als een bureau, de andere als een krijtbord. Let vooral op de veiligheid eens je je kindje in de keuken toelaat. Ze vinden het heerlijk om te zien hoe jij kookt, en om te helpen.

pinolino Goede leertoren
Afbeelding: Pinolino

Wat is een leertoren?

Een leertoren is een soort van verhoogd platform of bankje met leuningen voor peuters. Je kindje kan erop klimmen en het staat zo meteen een stukje hoger. Daardoor kan het deel gaan uitmaken van activiteiten die anders niet haalbaar zijn. Denk maar aan zelfstandig de handjes of de tanden wassen in de badkamer of fruit en groentjes wassen en schillen in de keuken. Een leertoren is stabiel en robuust en biedt nog net iets meer opties dan een gewoon opstapje of peuterstoeltje (zoals bijvoorbeeld de Montessori stoelset van Little Nice Things).

Leertorens bestaan meestal uit hout, kunststof of een combinatie van de twee en komen in verschillende designs. Van simplistische torentjes met afgeronde hoeken tot uitvoeringen in hippe dierenvormen. Er bestaan zelfs handige online tutorials die je tonen hoe je er makkelijk zelf eentje in elkaar knutselt (zoals bijvoorbeeld de Ikea hack leertoren). Het ziet er alvast leuk uit en het kan veelzijdig ingezet worden. Het basisprincipe achter de leertoren steunt op de visie van het Montessori onderwijs. Wat dat precies is leggen we hieronder uit.

Tissi beste leertoren
Afbeelding: Tissi

Wat is Montessori?

De naam Montessori verwijst naar Maria Montessori, een arts en pedagoge uit Italië. Deze vrouw begreep al snel dat jonge peuters en kinderen van nature een grote drang tot zelfrealisatie en -ontwikkeling hebben. Hun aangeboren nieuwsgierigheid en vooral hun leergierigheid zijn daarbij de grootste drijfveren om dingen te willen gaan ontdekken.

Daarom ontwikkelde Montessori haar eigen methode met het Montessori onderwijs. Centraal staat daarbij de gedachte dat je kinderen de kans moet geven om zelf hun omgeving te leren kennen en zelfstandig taken te gaan uitvoeren. Door het aanreiken van de juiste materialen en het creëren van een ideale leeromgeving kan je daarop inspelen.

Een leertoren laat je peuter toe om zelfstandig kleinere taakjes uit te voeren. Daarbij worden alle zintuigen gestimuleerd. Je kindje zal nieuwe dingen kunnen ontdekken op zijn eigen tempo. De beste leertoren is dus een educatief hulpmiddel dat je kindje op alle vlakken helpt bij zijn ontwikkeling.

Ette Tete Goede leertoren
Afbeelding: Ette Tete

Vanaf welke leeftijd gebruik je een leertoren?

Je kan een leertoren in huis halen wanneer je kindje zo’n achttien maanden oud is. Dat is ongeveer de leeftijd waarop je kleine spruit vlot gaat lopen en staan en beweeglijker wordt. Zo zal hij makkelijk op de leertoren klimmen, door de gaten heen klauteren en met gemak terug naar beneden kruipen. Als je de leertoren kan inklappen tot een tafeltje kan je deze natuurlijk al vroeger inzetten.

Een leertoren gaat best lang mee, tot je kindje hem ontgroeid is, wat zo’n jaar of vier à vijf is. De bovenste leuning van de toren moet altijd minimaal tot aan het middel komen zodat het gebruik ervan veilig en verantwoord blijft.

Lees meer artikels in de categorie ‘Veiligheid’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy