Home Baby producten De 8 beste luiers

De 8 beste luiers

Welke wegwerpluiers zijn nu de beste, en welke zijn duurzaam?

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste luiers wegwerp 2021

Of sommige babyspullen echt nodig zijn, daarover kan je debatteren. Maar één ding heb je echt wel nodig: luiers. Meerdere keren per dag, jarenlang, moet je kleintje ververst worden. Het is dus zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar de beste luiers voor jullie. Je baby draagt ze immers de hele dag door en jij ververst ze ( …ook de hele dag door), dus zijn ze maar beter de moeite waard.

De merknaam Pampers is zodanig ingeburgerd in België dat die vrijwel synoniem staat voor ‘luiers’. Omdat ‘pampers’ als soortnaam een begrip op zich is, gebruiken we het in dit artikel ook als synoniem voor luiers, ongeacht het merk. Spreken we over het merk Pampers dan zal dit aangevuld worden met het type pamper – zoals de Pampers Premium Protect.

Pampers, wegwerpluiers, hydrofiele luiers, wasbare luiers, luierbroekjes, … Oef. Als ouder komt er zoveel op je af. Je baby grootbrengen is één ding, maar je weg banen door die zee van babyspullen kost soms nog het meeste energie. Wat luiers betreft, kijk je toch het best eens naar wat er allemaal te vissen valt.

Onze selectie wegwerpluiers

 • Beste all-around luiers:   KRUIDVAT PURE
  “Kwaliteit, duurzaam, prijs, … door in te spelen op duurzaam gebruik maken deze luiers het plaatje volledig. Deze nieuwe Kruidvat luiers zijn heel aangenaam, in gebruik en voor de portefeuille.
 • Beste prijs / kwaliteit luiers ‘goedkoop’:     KRUIDVAT DROOG & VERTROUWD
  “Iemand heeft het zoiso al aangeraden; de luiers van het Kruidvat zijn van zeer goede kwaliteit, makkelijk te gebruiken en zeer budgetvriendelijk. Deze luiers zijn een test zeker waard.”
 • Best luiers – Belgisch & ecologisch:      BEBIO LUIERS
  “Met een goede prijs / kwaliteit verhouding, Belgische makelij en van recycleerbare materialen doe je niets verkeerd. BeBio is iets duurder maar doet wat het moet doen, met glans.”
 • Beste luiers uit de supermarkt:     RASCAL&FRIENDS 
  “Enkel beschikbaar in de Colruyt is het grootste nadeel. Daarnaast zijn deze luiers zeer zacht, handig in gebruik en absorberen ze zeer goed. Daarbij is Rascal&Friends ook budgetvriendelijk.”
 • Milieuvriendelijke duurzame luiers:         KIT&KIN 
  “Duurzaam en milieuvriendelijk, van alle luiers zijn deze het snelste (natuurlijk) afgebroken. Ook het ontwerp is goed en aangepast voor baby’s. Ze worden wel in Mexico gemaakt, het overvliegen zal niet zo milieuvriendelijk zijn.”
 • Beste Pampers:      PAMPERS PREMIUM PROTECT
  “Uit het volledige gamma van Pampers is de Premium Protect de beste. Ze absorberen meer, zitten gemakkelijk en vallen mee in prijs als je in bulk kan aankopen.”
 • Luiers per abonnement:      LITTLE BIG CHANGE
  “Liever geen zorgen over het halen van pampers? Little Big Change laat de luiers leveren op maandelijkse basis. Daarbuiten bestaan ze ook in losse pakketten.”
 • Budget-vrije luiers:         HUGGIES LUIERS
  “Maakt budget niet uit in jouw keuze van luiers dan verdienen Huggies een eervolle vermelding. Deze luiers zijn uitstekend kwa kwaliteit, zachtheid, vochtopname en gebruik. Omdat de prijs te hoog is valt deze net uit onze top 5 beste luiers.”

Jaarlijks zal je zo’n 2000 luiers gebruiken en weggooien. Dit zorgt voor veel afval. Afval dat je niet zomaar in de keuken in de vuilnis wil gooien. Een volle pamper is zwaar en neemt veel plaats in. Een goede luieremmer naast de ververstafel is voor ons een must. Je kan met een klein simpel model beginnen. Eens je kindje groter wordt stap je over naar een groter model dat ook geur tegen kan houden. Onze favorieten vind je in de lijst beste luieremmers.

Beste all around luiers:      KRUIDVAT PURE

Beste recycleerbare luiers
 • Duurzaam in gebruik
 • Goede pasvorm en fit
 • Zacht, geen uitslag
 • Goedkoop
 • Urine + maat indicator
 • Iets minder absorbtie dan ‘kruidvat droog’

Het enige dat ontbrak aan Kruidvat luiers was een minder schadelijke afvalberg. Met de Pure luiers hebben ze ook hier een oplossing gevonden. Ben jij milieu bewust, dan kan je nu ook Kruidvat luiers overwegen.

Geweldig nieuws voor Kruidvat fans; ze komen nu ook met duurzame luiers. Kruidvat staat bekend als een goede prijs / kwalitiet luier. Ze voelen goed aan, zijn niet te dik maar absorberen goed. Makkelijk aan te doen, met urine-indicator, en makkelijk uit te doen. Het grootste voordeel is de prijs, Kruidvat luiers zijn te vinden aan dezelfde prijs als Pampers in promotie.

Met de Kruidvat Pure pampers worden de Kruidvat fans nog wat extra verwend. Het enige dat echt ontbrak aan deze luiers was duurzame materialen. Dit kost meestal wat meer en dus was dit voor Kruidvat geen prioriteit. Nu met de Pure pampers heb je ook duurzame Kruidvat luiers. Voor ons dus een makkelijke keuze in deze lijst beste luiers, gezien we al fan zijn van de ‘normale’ luiers.

Beste prijs / kwaliteit luiers:      KRUIDVAT DROOG & VERTROUWD

kruidvat luiers vergelijken
 • Goede absorbering
 • Goede pasvorm en fit
 • Zacht, geen uitslag
 • Goedkoop
 • Urine + maat indicator
 • Haters gonna hate

3000 luiers is een heel budget, met de luiers van het Kruidvat ben je het minste geld kwijt. Daarbij zijn ze uitstekende pampers. Geloven we de online reviews dan zijn de Kruidvat luiers zelf de beste op de markt, ongeacht hun goedkope prijs.

De luiers van Kruidvat hebben net geen cultstatus, zo populair zijn ze bij budget-minded (jonge) ouders. De luiers hebben alles wat je van een goeie pamper verwacht – zacht, goede absorptie en niet duur. De budgetluiers van Kruidvat vormen een evenwaardig alternatief voor de duurdere premiumluiers van bekende merken en danken daar hun populariteit aan. Er is geen lijst beste wegwerp luier zonder de pampers van Kruidvat.

Er is een urine-indicatiestreepje en een duidelijke maataanduiding. Weinig gekende hack: bij de Kruidvat-luier kan je makkelijk zien wanneer de pamper te klein wordt, via een systeem van gekleurde bolletjes. Komen de sluitstickers tot aan de groene bolletjes? Prima! Zit je al aan de oranje bolletjes? Dan is het tijd om een maatje groter te gebruiken. De luier is te klein wanneer je aan de paarse bolletjes zit.

De Kruidvat-luiers hebben ook een fijne pasvorm die goed aansluit en ze absorberen goed, zowel overdag als ’s nachts. Ze zijn bovendien vrij van latex, lotion, parfum en de 26 allergenen uit de EU-lijst. Omdat Kruidvat geregeld aanbiedingen en promoties heeft, kan je de luiers in bulk aankopen en een flinke duit besparen.

Beste luiers online:       BEBIO LUIERS

bebio biologische recycleerbare luiers
 • Belgische luiers
 • Zacht en milieuvriendelijk
 • Goede kwaliteit
 • Natuurlijke materialen
 • Goede absorbering
 • Enkel Delhaize en Carrefour (koop online)

Ook aanwezig in de lijst beste wegwerp luiers zijn de BeBio luiers. Met BeBio doe je meer goed dan slecht, het was redelijk moeilijk een echt nadeel te vinden. Deze luiers zijn grotendeels recycleerbaar, zacht, absorberen goed en makkelijk in gebruik. Daarbij koop je Belgisch!

BeBIO-luiers zijn Belgische eco-wegwerpluiers, zonder schadelijke stoffen en zacht voor de huid. Ze zijn samengesteld uit natuurlijke materialen, waardoor ze lief zijn voor huid én milieu. De luiers zijn zowel online als bij de meeste vestigingen van Delhaize en Carrefour verkrijgbaar. Handig wanneer je plots zonder luiers zit!

Het feit dat ze ecologisch zijn, maakt ze een tikje duurder dan de meeste luiers die je in de supermarkt vindt, maar wat prijs-kwaliteit betreft zit je met BeBIO wel goed. De luiers hebben een vrolijk design, voelen zacht aan en hebben een duidelijke maataanduiding. Ze houden je kleintje 12 uur lang droog, dus zijn perfect ’s nachts te gebruiken.

De luiers bestaan uit 50% biologisch afbreekbaar materiaal. De verpakking uit gerecycleerd materiaal kan je opnieuw recycleren. BeBIO-luiers bevatten zo weinig mogelijk nasties. Geen chloor, latex, ftalaten, geur, petrolatum of hormoonverstoorders, dus.

Goede ecologische luiers die ook nog eens huidvriendelijk zijn niet altijd evident in de supermarkt. Gecombineerd met de goede absorptie en de zachte prijs, maakt dat van BeBIO een erg goede optie.

Beste luiers uit de supermarkt:     RASCAL + FRIENDS

luiers van colruyt vergelijken
 • Geen schadelijke stoffen
 • Zeer betaalbaar
 • Vriendelijk voor huid en milieu
 • Zeer absorberend
 • Bewegen goed mee
 • Geen urine-indicator
 • Redelijk groot en dik
 • Enkel in Colruyt of via Collect&Go

Shop je in de Colruyt dan ga je best gewoon voor Rascal&Friends. Dit merk is betaalbaar, comfortabel, redelijk milieuvriendelijk en superabsorberend. Ben je al in de juiste winkel dan voeg je deze gewoon toe aan je boodschappenlijst.

Rascal + Friends wil luiers zonder schadelijke stoffen beschikbaar maken voor elke ouder, ook die met een kleiner budget. De luiers zijn in België exclusief verkrijgbaar bij Colruyt en Collect & Go. Wij vinden het alvast de moeite om ze op je boodschappenlijstje te zetten. De luiers zijn lief voor huid en milieu en hebben een zacht prijsje.

De pampers van Rascal + Friends hebben een hoger rugpand en zijn gemaakt uit heel zacht materiaal. De 3D-kern en unieke diepe zak zijn wat de luier superabsorberend maken. Het nadeel is dat de luiers daardoor nogal dik zijn. Vooral wanneer de luier na de nacht goed vol zit, is de luier ietwat onhandig voor je baby.

De luiers bewegen wel goed mee en zijn fluweelzacht, waardoor ze weinig tot geen irritatie veroorzaken. Ze hebben een leuk blauwgroen design en zien er best stoer uit. De maat is aangegeven met een cijfer, maar er is geen urine-indicator.

De samenstelling, de absorbatiefactor, het design en de zachtheid maken de Rascal + Friends een heel goede, budgetvriendelijke optie. Je moet er wel mee rekening houden dat ze niet overal verkrijgbaar zijn, wat minder handig is als je plots zonder luiers zit.

Milieuvriendelijke luiers:         KIT & KIN 

afbreekbare wegwerp luiers
 • Mooi ontwerp
 • Zeer zacht en aangenaam
 • Natuurlijke materialen
 • Milieuvriendelijke optie
 • Toch enkele chemische stoffen
 • Geen urine-indicator

Kies je voor milieu (zonder te kiezen voor herbruikbare luiers) dan ga je voor Kit & Kin. Deze breken het snelste af en zijn dus mileuvriendelijk. Daarnaast zitten ze goed en geniet je van enkele toffe ontwerpjes.

Een huidvriendelijke luier kan je baby ongemak en zelfs pijn besparen. Kit & Kin-pampers bevatten minder chemicaliën en zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Zo voorkomen ze luieruitslag, roodheid en eczeem. Vaak is luierzalf zelfs overbodig. De luiers absorberen goed, waardoor je baby’s billetjes zelfs bij een natte pamper droog aanvoelen en je kleintje ook ’s nachts droog blijft. Maar als de maat niet meer helemaal goed zit en de luier té vol zit, kunnen lekjes toch gebeuren. Er is geen urine-indicatiestreepje, dus het is vaak (letterlijk) aftasten of de luier vol is.

De designs maken die schattige babybillen nog schattiger. Er staat geen cijfertje op, dus de print op de poep is de enige manier om te weten wat de maat is. Er zijn twee designs per maat (bv: giraf en nijlpaard voor maat 3). Wat prijs betreft, blijven Kit & Kin-luiers in de buurt van de standaardmerken.

De samenstelling van de luiers maakt ze zeer milieuvriendelijk, want ze zijn binnen drie à zes jaar volledig afgebroken. Maar, hoewel ze vriendelijk zijn voor huid en milieu, zijn ze niet volledig zonder chemische stoffen. Ook worden ze in Mexico geproduceerd. De enige écht milieuvriendelijke luier blijven wasbare of hydrofiele luiers.

Beste Pampers:           PAMPERS PREMIUM PROTECTION

beste pampers
 • Goede vocht absorbering
 • Goed ontwerp en sluiting
 • Zeer zacht en droog
 • Goede prijs / kwaliteit (koop bulk)
 • Niet de mooiste
 • Niet bepaald milieuvriendelijk
 • Niet goedkoop (koop bulk)

Wil je absoluut pampers van Pamper dan ga je best voor de Premium Protection Pampers. Deze zijn kwalitatief de beste, en koop je in bulk dan is de prijs zeer gelijkaardig aan andere merken.

Spreken we over luiers, dan moeten we het ook over Pampers hebben. Pampers-luiers zijn vaak de eerste die je meekrijgt op de kraamafdeling en zelfs de grootste babyleek weet wat Pampers zijn. Premium Protection is de Pampers-luier die het zachtst is voor babyhuidjes. Ze voelen ook zacht aan en houden babybilletjes droog, ook na twaalf uur lang.

De luiers hebben handige rekbare zijkanten, waardoor ze goed aansluiten én goed meebewegen. De kans op lekken wordt zo geminimaliseerd. Alleen de Premium Protection-luiers hebben een urine-indicator. Pampers vind je o-ve-ral, dus er is altijd wel een aanbieding of promotie waarmee je een aardige duit kan besparen.

De Premium Protection-luiers zijn makkelijk aan te brengen (handig wanneer je kleintje in de rolfase beland is) en voelen ook zacht en comfortabel aan voor je baby. Zoals bij elke luier moet je wel even checken dat de “antilekgootjes” langs de billetjes goed zitten, zodat je baby ook effectief droog blijft. Pampers is niet de mooiste, de meest milieuvriendelijke of de goedkoopste luier, maar het blijft een oerdegelijke luier waarbij je waar voor je geld krijgt.

Luiers per abonnement / subscription:        LITTLE BIG CHANGE

little big change pampers
 • Maandelijks thuis geleverd
 • Keuze in maten
 • Stoerder ontwerp
 • Geen schadelijke stoffen
 • (Gedeeltelijk) bio-afbreekbaar
 • Niet goedkoper

HelloFresh voor pampers? Dan ben je met Little Big Change goed op weg. De luiers zijn zeer vergelijkbaar met andere merken, je maakt wel gebruik van een abonnementen-systeem. Voor sommigen is dit perfect, voor anderen liever niet.

Naar de winkel rennen omdat je zonder luiers zit, is écht niet leuk. Abonnementsformules (denk Netflix of HelloFresh) worden steeds populairder en ook voor luiers is een vaste maandelijkse levering handig. Little Big Change biedt die optie aan in België (in Nederland is ook Lillydoo een optie). Voor €49 per maand krijg je een box vol luiers (in één maat) gratis thuis geleverd. De frequentie kies je zelf op basis van hoeveel luiers je per dag nodig hebt. Ook kan je makkelijk switchen wanneer de huidige maat te klein wordt. Geen fan van abonnementen? Er zijn verplichtingen, maar je kan ook losse pakketten bestellen.

De luiers zelf zijn uiteraard het belangrijkste. Ze hebben een stoere opdruk met woorden als “kiss”, “oops” en “rockstar” op voor- en achterkant. De slogan “In our nappies, no other shit than ours” geeft het al aan: er werd aandacht besteed aan het beperken van schadelijke stoffen (parfum- en chloorvrij). De luiers zijn gedeeltelijk bio-afbreekbaar en werden op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd. De verpakking is 100% recyclebaar. Kanttekening: de (maandelijkse) thuislevering is dan weer niet ideaal voor het milieu.

Budget-free optie:     HUGGIES LUIERS

huggies luiers
 • Urine-indicator
 • Rekbare taillerand
 • Stevig en rekbaar
 • Zacht
 • Zeer goede vochtabsorbering
 • Hoge aankoopprijs

Uitstekende luiers, de beste luiers op de markt als we geen rekening houden met de hoge aankoopprijs. Is dit voor jou geen probleem dan moet je ze zeker eens testen.

Ook Huggies is een zeer populair merk van luiers. Vooral in andere landen is deze bekender, maar sinds kort zijn ze ook in België beschikbaar via online bestellingen. In de supermarkt zijn we deze luiers voorlopig nog niet tegengekomen. Deze luiers worden op onze lijst beschreven als budget-free optie omdat de aankoopprijs aanzienlijk hoger ligt dan andere merken. Gemiddeld betaal je 30 tot 40 eurocent per luier.

Behalve de hogere aankoopprijs scoren de Huggies, op andere aspecten, even goed of beter dan andere merken. Vocht absorberen, zachtheid maar ook stevig en rekbaar. Is de pamper vol vocht, dan blijft deze toch goed op zijn plaats zitten. Het is vooral in vocht absorberen dat deze luier erbovenuit steekt. Er is ook een urine indicator voorzien, wat ook een klein voordeel is. Dit is dus een uitstekende luier. Is prijs geen probleem dan raden we je aan de Huggies eens uit te proberen.

Tot zover onze vergelijking van de beste wegwerp luiers.
Sta je ook open voor herbruikbare luiers, bekijk dan ook onze suggesties.
Daarnaast bekeken we ook luierbroekjes, zwemluiers en billendoekjes.

Beste pampers 2021

Hoe kies ik de beste luiers

Luiers zijn luiers, zou je denken. Maar pampers zijn geen Pampers. In se doet elke luier hetzelfde: ontlasting en urine opvangen, liefst zonder lekken. Of je dus wasbare of hydrofiele luiers, of toch wegwerpluiers gebruikt, de taak is hetzelfde.

Heb je geen voorkeur, dan moet je alleen letten op de maat en je baby’s gewicht. Zo verzeker je dat de luier goed aansluit zonder te knellen en dat hij goed absorbeert. Een luier in de verkeerde maat kan immers lekken.

Algemene richtlijnen (dit kan licht verschillen per merk):

[table id=8 /]

Elk merk heeft eigen maten, die je terugvindt online en op de verpakking. Uiteraard is ook elk kind anders.

Maat 4 gebruik je in principe het langste. Aankopen in bulk wanneer er een mooie aanbieding of promotie geldt, is zeker een slimme zet. Online promoties kan je volgen via luiergids.be. Bij enkele webshops kan je bovendien testpakketten kopen. Dat is een budgetvriendelijke manier om te testen wat de beste luiers voor je baby zijn.

Vanaf maat 5 kan je kind klaar zijn voor het potje. Op dat moment wordt vaak overgeschakeld naar luierbroekjes. Die gaan makkelijker aan en uit wanneer je kind snel op het potje moet. Voor meer informatie hierover kan je ook onze lijst beste luierbroekjes lezen.

Beste wegwerp luiers vergelijken

Milieuvriendelijkheid:

Gemiddeld gebruik je zo’n acht luiers per dag. Per jaar zit je dus aan zo’n 3.000 luiers. Standaardwegwerpluiers doen er gemiddeld zo’n 500 jaar (!) over voor ze volledig zijn afgebroken. Ecologische alternatieven zijn soms in minder dan zes jaar volledig afgebroken.  In onze lijst beste luiers geven we dus ook een voorkeur aan merken die denken aan hun ecologische voetafdruk.

Huidvriendelijkheid:

Baby’s hebben per definitie een gevoelig huidje, maar sommige baby’s zijn extra gevoelig voor irritatie. Roodheid, luieruitslag en eczeem kunnen soms voorkomen worden door voor huidvriendelijke luiers te kiezen. Dit hangt ook volledig af van jouw baby en het beste dat je kan doen is testen. Sommige baby’s zullen allergisch zijn voor bepaalde stoffen, gelukkig heb je meer dan genoeg alternatieven om uit te testen.

Design:

Een schattige, stoere of vrolijke print kan het verversen van luier na luier wat – ahem – opfrissen. We spreken hier niet over het ontwerp van de luier (eerder de kleuren en prints), deze worden vergeleken in de top 5 beste luiers.

Urine-indicator:

Een luier met urine indicator geeft aan wanneer deze vochtig is. Zo moet je niet gaan voelen, gewoon even kijken. Een handige extra die zeker die eerste maanden helpt.

Verkrijgbaar in de supermarkt of online:

niet iedereen shopt graag online en snel een pak van je vertrouwde luiers kunnen meepikken in de winkel is mooi meegenomen. Online kan je dan weer makkelijker je slag slaan tijdens promoties, zeker wanneer jouw voorkeursmerk niet de goedkoopste luiers zijn.

Budget:

Luiers nemen een flinke hap uit je budget. Luiers kosten gemiddeld zo’n 0,30 euro per luier. Duurder betekent evenwel niet altijd beter en ook de goedkoopste luiers kunnen prima de job volbrengen. Zoek ook goed naar kortingen, het kopen van pampers of luiers in bulk kan de prijs doen dalen naar 0,15 euro per luier. Natuurlijk is het goed om tegen dan al te weten welke de beste luiers voor jouw kind zijn. Anders kom je met een hele berg ongebruikte luiers te zitten.

welke luiers kopen

Hoe duur zijn wegwerp luiers

Je keuze in luier merken zal het budget van luiers bepalen. Ga je voor het merk Pampers of de generieke van het Kruidvat, dan maakt dit al een groot verschil. Koop je telkens kleine pakken in plaats van in bulk te kopen dan gaat de prijs ook omhoog. Let hierom altijd goed op mogelijke deals – bij Bol.com vinden we vaak de beste bulk luier aankopen, zolang het om een merk gaat (Zwitsal of Pampers).

Luiergids maakt een mooi overzicht van de kostprijs per luier als je deze in bulk aankoopt.

Luiers moet je enerzijds weggooien. We vertelden je reeds hoe makkelijk en handig een goede luieremmer kan zijn. Hetzelfde is waar voor een luiertas – een zak met alle babyspullen dat je nodig hebt als je met je baby op stap gaat. Is een gewone rugzak even goed? Hangt ervan af of die rugzak ook een koelvak heeft voor de melk! Meer hierover in het overzicht van beste luiertassen dat je online kan kopen.

beste luiers 2021

Lees meer artikels in de categorie ‘luiers’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy