Met de beste zwemluier genieten jij en je kleine waterratje van zorgeloze waterpret. Niets leuker dan op een zonnige dag (smeer goed in!) je kleintje te laten plonzen in een ploeterbadje. Of misschien neem je wel samen een duik in het zwembad of de zee. Maar met een baby in het water is de kans op ongelukjes groot.
Dankzij een goede zwemluier kan je energiebundeltje lekjesvrij in het water vertoeven. In dit artikel stellen we alvast onze keuze van de 7 beste zwemluiers voor. Hoe je de beste zwemluier kiest en waar je op moet letten ontdek je eveneens op deze pagina.
Onze uitgekozen zwemluiers
- Beste prijs-kwaliteit: TotsBots Puffling Paddle bij Bol.com
- Beste goedkope: BonBini’s Blue Yellow Rainbow bij Bol.com
- Beste voor baby: Lässig Tijger Print bij Bol.com
- Beste verstelbare: HappyBear Zeedieren bij Bol.com
- Beste zwemluierbroekje: Splash About Happy Nappy bij Amazon
- Beste wegwerp zwemluiers: Huggies Little Swimmers bij Bol.com
- Beste wegwerp zwemluierbroekjes: Pampers Splashers bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Totsbots Puffling Paddle
- Goede reputatie
- Ademt goed
- Zeer licht
- Duurzame materialen
- Veel keuze in ontwerpen
- Slechts twee maten
- Klittenband slijt sneller
De wasbare luiers van Totsbots hebben een steengoede reputatie. Ook hun herbruikbare zwemluiers komen als beste uit de test. Het zijn aangename en ademende zwempampers. Ze zijn bovendien erg licht, zowel droog als nat, waardoor je baby vrij en ongehinderd kan spelen. De zwemluiers bevatten geen neopreen en ze zijn gemaakt met duurzame materialen. Ze voelen zacht aan, schuren niet en laten geen rode strepen achter op je baby’s gevoelige huidje. Ook de binnenzijde uit microvezel voelt streelzacht aan.
De luier sluit met velcro en past goed rond het buikje. De beenopeningen zijn elastisch en voorkomen zo eventuele lekjes. De luiers bestaan in twee maten (van 4,5 tot 9 kilogram en van 9 tot 16 kilogram). Deze herbruikbare zwemluiers kunnen ook in de droogkast, wat het droogproces aanzienlijk verkort natuurlijk. In de ontelbare vrolijke prints (van blije meeuwen tot funky zeesterren) vind je altijd wel je ding.
Wasbaar: Ja | Geschikt voor: 4,5 tot 16 kg | Beschikbaar in: Twee maten
Beste goedkope: BonBini´s Blue Yellow Rainbow
- One size, groeit mee tot 15 kilogram
- Eenvoudig verstelbaar met drukknoopjes
- Ligt zacht tegen de huid aan dankzij microfleece
- Goedkope zwemluier
- Verschillende designs
- Slechts tot 15 kilogram
De beste goedkope zwemluier die met je baby meegroeit is de Blue Yellow Rainbow van BonBini’s. Deze wasbare zwemluier gaat mee vanaf de geboorte tot zo’n twee jaar (15 kilogram). Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je kleine spruit pas je simpelweg de drukknoopjes aan. Deze zijn heel makkelijk in gebruik. De zwemluier zelf bestaat uit een waterdichte buitenlaag uit kunststof en een zachte binnenlaag van microfleece.
Zo ligt deze luier zacht tegen de gevoelige babyhuid aan en zorgt hij tegelijk voor een hygiënische barrière. Bovendien is de BonBini’s ook uitgerust met een extra opstaande rand aan de buik en beenopeningen. Dit helpt doorlekken voorkomen.
Deze wasbare zwemluiers zijn zeker onderhoudsvriendelijk. Na gebruik werp je ze gewoon in de luierzak van je luieremmer. Daarna kan je ze met de hand of in de wasmachine op 40 graden wassen. De BonBini’s zwemluier dient overigens ook als gewone wasbare luier. Dat is twee vliegen in één klap. Je hebt de keuze uit meerdere lieve designs.
Wasbaar: Ja | Geschikt voor: 3 tot 15 kg | Beschikbaar in: One size
Beste voor baby: Lässig Tijger Print
- Gemaakt van gerecycleerde materialen
- Vochtabsorberende en -regulerende binnenlaag
- Elastische tailleband en beenopeningen
- Met uv-beschermende laag
- Beschikbaar in verschillende prints
- Duur
- Niet verstelbaar met knoopjes of velcro
De beste zwemluier voor baby’s is makkelijk aan te trekken, licht in gewicht en onderhoudsvriendelijk. Precies deze eigenschappen bezitten ook de zwemluiers van Lässig. Deze zachte luiers zijn gemaakt van gerecycleerd polyester en ze kunnen gewassen worden op een fijnwasprogramma tot 30 graden. De binnenvoering is vochtabsorberend en -regulerend.
Met de elastische tailleband trek je het zwembroekje simpelweg omhoog. Het broekje weer uittrekken is net iets minder handig wanneer de luier vol is. Met een luier met velcro of knopjes verloopt dat net iets makkelijker. De zwemluier is beschikbaar van luiermaat 3+ tot 6+, ofwel van 5 tot 16+ kilogram. De Lässig zwemluier is uv-bestendig en biedt bescherming tegen sterke zonnestralen. Ideaal voor aan het strand dus.
Deze wasbare zwemluier is beschikbaar in meerdere prints voor jongens en meisjes. Het is wel een van de duurdere zwemluiers op de markt. Maar daarvoor krijg je een degelijke luier die veel bescherming biedt.
Wasbaar: Ja | Geschikt voor: 5 tot 16+ kg | Beschikbaar in: Drie maten
Beste verstelbare: HappyBear
- Verstelbaar met drukknoopjes
- Duurzaam in gebruik
- Elastische sluiting rond buik en beentjes
- Meerdere leuke prints
- One size, groeit mee
- Sluit iets minder goed aan dan zwemluiers op maat
De beste verstelbare zwemluier is die van HappyBear. Deze onesize luier is perfect naar jouw hand te zetten door middel van de handige drukknoopjes aan de voorkant. Zo verstel je hem snel in wel drie verschillende maten. Je kan hem gebruiken tot je kind zo’n drie jaar oud is. Hij is licht en compact. Bovendien is hij duurzaam in gebruik en mag hij in de wasmachine gewassen worden op 40 of 60 graden.
Met de elastische sluiting rond de beentjes en buik garandeer je een goede pasvorm. Hierdoor sluit hij goed aan en blijft zelfs ontlasting in de luier. Het is wel zo dat een one size luier net iets minder goed aansluit dan een zwemluier op maat. Zo kan het zijn dat de luier bij kleinere baby’s een waterzak gaat vormen. Deze heeft weliswaar geen invloed op de werking, maar het ziet er wel vreemd uit en het voelt wellicht onaangenaam voor je kindje.
Het fijne is wel dat je voor heel die periode maar één zwemluier nodig hebt. Dat zorgt voor uren waterpret op vakantie of in je eigen opbouw zwembad thuis. Je hebt bovendien de keuze uit meerdere leuke prints.
Wasbaar: Ja | Geschikt voor: 4 tot 16+ kg | Beschikbaar in: One size
Beste zwemluierbroekje: Splash About Happy Nappy
- Elastische sluiting rond buik en beentjes
- Meerdere leuke prints
- Beschikbaar in heel wat maten
- Uv-proof
- Strakke pasvorm
- Niet verstelbaar
De beste zwemluierbroekjes voor zwemgrage baby’s en peuters vind je bij het merk Splash About. Deze Happy Nappy zwemluiers uit wetsuitmateriaal hebben een uitstekende pasvorm. Ze hebben een ergonomisch design met afsluitende boorden langs de rug en beentjes. De achterkant is voorgevormd en zorgt mee voor een betere pasvorm.
De Happy Nappy zwemluierbroekjes zijn UV-proof (UPF 50+) en bieden bescherming tegen straffe zonnestralen. Ondanks de voorgevormde pasvorm zijn deze zwembroekjes zeer beweeglijk en soepel. Ze zijn volledig lekdicht en makkelijk te reinigen. Je hebt de keuze uit heel wat kleuren en designs. Deze luierbroekjes zijn verkrijgbaar in vijf maten, van XS tot XXL (16+ kilogram). Sommige ouders gebruiken deze zwemluier met een extra inlegvel voor meer bescherming.
Wasbaar: Ja | Geschikt voor: 3 tot 16+ kg | Beschikbaar in: Vijf maten
Beste wegwerp zwemluier: Huggies Little Swimmers
- Zeer populaire zwemluier
- Makkelijk verkrijgbaar
- Leuke ontwerpen
- Zeer zacht en beweeglijk
- Sluitklevers iets moeilijker los te maken
De Little Swimmers van Huggies zijn vaak het eerste merk waar mensen aan denken wanneer het gaat over de beste wegwerp zwemluiers. Ze zijn erg populair en bekend, want ze bestaan al jaren. Dit komt onder meer doordat ze heel vlot verkrijgbaar zijn. Je vindt ze in de meeste supermarkten en drogisterijen. De Little Swimmers bestaan in drie maten en je kan ze gebruiken vanaf 3 tot 18 kilogram.
De Huggies zwemluiers hebben een leuke print met de Disneyfiguurtjes Nemo en Dory. Dat valt bij kleine kindjes altijd in de smaak. De luiers zijn zacht, bewegen goed mee en zijn verstelbaar. Je sluit ze als een gewone luier. Dat kan ook een nadeel zijn als je kleintje staat te popelen om te gaan zwemmen. Wanneer de sluitklevers dubbelplooien krijg je ze moeilijk weer los.
Wasbaar: Nee | Geschikt voor: 3 tot 18 kg | Beschikbaar in: Drie maten
Beste zwemluierbroekje: Pamper Splashers
- 360 graden elastische band sluit goed aan
- Redelijk licht
- Dubbele beschermrand
- Leuke print
- Kans op scheurtjes bij aantrekken
Als het over luiers gaat moeten we het ook over Pampers hebben. De Pampers zwemluier is net als de gewone pamper een degelijke, zachte en lekjesvrije luier. De 360 graden elastische tailleband sluit net als de beenopeningen goed aan. Door die tailleband trek je de luier aan als een broekje. De Pamper Splashers zwemluiers hebben een schattige print met frisse kleurtjes en ze passen perfect bij een dagje waterpret.
Het materiaal is vrij dun, waardoor ze wel licht aanvoelen voor je baby. Hierdoor zijn ze net iets gevoeliger voor scheurtjes bij het aantrekken. Eenmaal de luier aan is sluit hij wel prima aan. De dubbele beschermranden houden eventuele ongelukjes tegen. Er is dus wat voorzichtigheid geboden bij het aantrekken, maar die typische Pampers-extraatjes maken dit toch een van de beste zwemluiers.
Wasbaar: Nee | Geschikt voor: 4 tot 16+ kg | Beschikbaar in: Drie maten
Kort samengevat
De keuze van de beste zwemluier voor jouw kindje hangt af van meerdere criteria. Sommige ouders verkiezen wegwerp zwemluiers zoals de Pampers Splashers of de Huggies Little Swimmers. Deze gooi je na gebruik in de vuilbak en ze zijn ideaal wanneer je slechts zelden gaat zwemmen. Voor echte waterratten en zwemkampioenen zijn wasbare modellen voordeliger op lange termijn.
De Happy Nappy’s van Splash zijn gemaakt van wetsuitmateriaal en ideaal onder water. Maar ook gewone modellen uit polyester zoals die van HappyBear of Lässig sluiten mooi aan. Zwemluiers op maat hebben meestal een betere pasvorm dan one size verstelbare varianten. Vooral bij kleinere kindjes.
Onze favoriete zwemluier is de Puffling Paddle van TotsBots. Hij is extra duurzaam en gemaakt van gerecycleerd materiaal. Hij voelt zacht tegen de gevoelige babyhuid en mag in de droogtrommel.
Waar op letten bij het kopen van een zwemluier?
Type
Net zoals bij gewone luiers bestaat er een wegwerp- en een herbruikbare variant. Wanneer je maar heel af en toe gaat zwemmen is een pak wegwerp zwemluiers de handigste en goedkoopste optie. Ga je daarentegen juist wekelijks of toch heel vaak naar het zwembad, dan grijp je best naar een wasbare variant. Deze is initieel duurder in de aankoop, maar gaat net zoals een gewone wasbare luier heel lang mee. Bovendien zijn de meeste herbruikbare zwemluiers verstelbaar. Zo kan je ze blijven gebruiken voor een tweede of een derde kindje.
Het grootste nadeel bij een wasbare zwemluier is dat je hem moet wassen. Is hij vuil, dan moet je hem na het zwemmen meesleuren in je luiertas. Dat is minder fijn wanneer je na jullie zwembeurt bijvoorbeeld op restaurant gaat. Een wegwerp zwemluier gooi je gewoon in de vuilnisbak en klaar is de klus. Dit is natuurlijk niet de meest milieuvriendelijke variant en het zorgt voor meer afval.
Naar verkrijgbaarheid toe zijn uitwasbare zwemluiers niet overal te vinden. Daarvoor kan je best online of in een babyspeciaalzaak terecht. Wanneer je kleine spruit bovendien last heeft van luieruitslag, dan is een wasbare variant de zachtste optie. Zo hoeft er geen luierzalf aan te pas te komen na het zwemmen. Je kleine zwemkampioen kan een wasbare zwemluier bovendien gewoon zo zonder zwembroek dragen. Met knoopjes of klittenband zorg je ervoor dat de luier steeds goed aansluit.
Bij wegwerpvarianten moet je goed uitkijken voor de kwaliteit. Sommige luiers kunnen makkelijk scheuren, wat je zeker wil vermijden. Je kan stellen dat wasbare zwemluiers kwalitatief beter zijn. Sommige modellen zijn zelfs UV-beschermend. Ideaal voor op vakantie en in de zomer. Ten slotte zien herbruikbare varianten er leuker uit en heb je heel wat keuze qua prints en opdrukken. Zoals je ziet hebben beide hun voor- en nadelen en het hangt er vooral van af wat je zelf gemakkelijk vindt.
Maat
Een goede zwemluier kan maar een optimale bescherming bieden wanneer je ook de juiste maat voor je kindje kiest. Zeker rond het middel en rond de beentjes moet de luier goed aansluiten. Zorg er echter voor dat hij niet te veel spant. Het moet comfortabel blijven voor je kleine zwemmer. Wanneer er rode markeringen in de huid achterblijven, heb je een maat groter nodig. Over het algemeen sluiten zwemluiers wel sowieso iets strakker aan dan gewone luiers.
Het tegendeel wil je natuurlijk ook vermijden. Er is niets vervelender dan een te grote luier die plots beslist om alleen verder te drijven. Een losse luier vangt bovendien ook helemaal niets op en daar draait het ten slotte om.
Voor de juiste maat oriënteer je je het beste naar de bestaande luiermaten. Deze gaan van nul tot acht en ze houden rekening met het gewicht van je lieve schat. Je vindt deze maten meestal op de achterkant van de verpakking terug.
Maten van wasbare luiers richten zich eveneens naar het gewicht van je kind. Ze zijn vaak verkrijgbaar in Baby- (3 tot 10 kilogram), Dreumes- (10 tot 13 kilogram), Peuter- (15 tot 17 kilogram) en Kleutermaat (17 tot 22 kilogram).
Design
Zwemluiers komen in tal van maten, uitvoeringen en designs. Voor veel ouders moet een goede zwemluier niet alleen functioneel zijn. Hij moet er ook leuk uitzien. Feit is dat wasbare luiers een groter aanbod aan verschillende prints en kleuren bieden. Van blauwe luiers met rode kreeftjes of speelse dolfijnen tot roze luiers voor meisjes met een watermeloenprint. De keuze is heel groot. Waar je bij herbruikbare zwemluiers de print kan kiezen, is dit bij wegwerpvarianten niet het geval.
Wat het uiterlijk van je luier ook mee bepaalt is het sluitingsmechanisme. Drukknoopjes zijn makkelijk te gebruiken en een tikkeltje steviger dan klittenband. Maar met klittenband heb je wel meer controle over hoe strak de luier moet zitten. Een zwemluier met elastiek heeft het meeste weg van een klassieke zwembroek. Ten slotte zijn sommige zwemluiers nog voorzien van een extra sluitingsrandje of versiering rond de buik- of beenopeningen.
Houdt een zwemluier plas tegen?
Het antwoord op deze vraag is simpel: neen. In tegenstelling tot een gewone luier neemt een zwemluier geen urine op. Deze gaat los door de luier heen, tenzij je een wasbare zwemluier gebruikt. Deze zijn meestal voorzien van een plasticlaag die het eerste beetje urine probeert tegen te houden.
Maar zelfs dan komt de plas door de beweeglijkheid van je zwemkampioen meestal in het zwembadwater terecht. Gelukkig wordt urine in het zwemwater door de aanwezige chloor en zuiveringssystemen afgebroken.
Hoe werkt een wasbare zwemluier?
Zwemluiers hebben net als gewone luiers één doel: ontlasting opvangen. Zwemluiers zijn minder absorberend dan gewone luiers, die net alle vocht opzuigen. Dat doet een zwemluier niet. Die moet vooral licht blijven zodat je kind makkelijk én veilig kan rondlopen en spelen.
Wanneer je met je baby naar het zwembad gaat mag je hem nooit een gewone luier aandoen. Die absorbeert al het water en wordt erg zwaar. Dat kan gevaarlijk zijn. Ook kan een gewone luier lucht bevatten, waardoor je kind kopje onder kan gaan. Heb je geen zwemluier bij de hand, dan is het beste alternatief een zwembroekje of gewoon in z’n blootje.
Een zwemluier werkt het beste wanneer de openingen rond de beentjes en de tailleband goed aansluiten. Dan vangt hij zeker alle ongelukjes op en kan je jouw baby met een gerust hart laten plonzen en spetteren.
Omdat zwemluiers net niet absorberend werken doe je ze het best niet vroeger dan nodig aan. Ideaal is net voor je in het water gaat. Een zwemluier die je van thuis al zou aandoen kan je weleens een natte autostoel opleveren. Beter voorkomen dus.
Hoeveel zwemluiers heb je nodig?
In principe ververs je een zwemluier even vaak als een gewone luier: wanneer hij vuil is. Wanneer je jouw kind vijf keer per dag verschoont, dan neem je best ook vijf zwemluiers mee. Sowieso heb je er beter eentje te veel dan te weinig mee. Want hoewel je baby perfect naakt kan zwemmen, is een zwemluier op vele plekken verplicht om hygiënische redenen.
Bij wasbare zwemluiers kan je werken met wegwerpbare inlegvliezen of een binnenbroekje. Deze ververs je dan in plaats van de volledige luier. Vergeet bij je bezoekje aan het zwembad ook zeker niet om de zwembandjes en de babyshampoo mee te nemen.