Snel zoeken
Zo bescherm je je baby met zonnecrème
Fijn samen naar buiten? Vergeet niet om het huidje van je baby in te smeren met de juiste zonnecrème. In dit artikel geven we je de beste tips om je kindje tegen de felle zon te beschermen.
Met je kindje van de zon genieten
Zon, een zalig weertje, misschien zelfs wel strandplannen – van de zomer genieten we met volle teugen. Voor wie kleine kinderen heeft, is het echter opletten geblazen, want de kleintjes hebben een zeer gevoelige huid die snel verbrandt. En als je íets wilt vermijden, dan is het toch wel de pijn en ellende van een verbrande babyhuid.
Zeker nu de zon soms feller schijnt dan anders, kies je er best voor om op de heetste uren van de dag (van 11:00 tot 15:00) gewoon binnen te blijven met je kids. Dat klinkt misschien niet gemakkelijk, maar als je tijdens de overige uren wél met ze buitenspeelt, komen ze toch nog aan hun trekken en kunnen ze hun energie prima kwijt.
Zonnecrème smeren tijdens je zonnige uitjes is altijd een goed idee, of het nu 10 uur ’s ochtends of 6 uur ’s avonds is.
Vanaf welke leeftijd zonnecrème smeren?
Baby’s jonger dan 6 maanden
Houd je best volledig uit de zon. Dit komt doordat hun huid nog erg kwetsbaar is en hun lichaam niet gemakkelijk de hitte kwijtraakt. Ook kan zonnecrème best een sterk middeltje zijn met zonwerende ingrediënten en parfums waar de tere babyhuid nog niet goed mee om kan gaan.
Baby’s ouder dan 6 maanden
Smeer je best in met een zonnecrème van factor 30 of 50. Probeer dit eerst een keer uit op een klein stukje van de huid, zodat je kunt zien of de crème ze mogelijk irriteert. Een dag lang geen problemen gespot? Smeer de crème dan over alle delen van het lichaam die aan zonlicht blootgesteld worden.
Heeft je kleintje wel een gevoelige huid? Doe dan zeker het nodige zoekwerk en koop een huidvriendelijke, zo natuurlijke mogelijke zonnecrème die ook voor de gevoelige kinderhuid geschikt is. Kies hierbij liefst wel de hoogst mogelijke beschermingsfactor.
TIP: net zoals shampoo is het niet fijn om zonnecrème in je ogen te krijgen. Wees dus zeker geduldig met het insmeren van het gezicht van een bewegend kindje.
Hoeveel zonnecrème gebruiken?
Jonger dan 6 maanden
smeer je in met een kleine hoeveelheid, en alleen op de plekjes waar het echt nodig is. Let daarbij vooral op gevoelige lichaamsdelen zoals de neus, oren en wangen.
Ouder dan 6 maanden
kunnen wel een flinke hoeveelheid zonnecrème gebruiken en verdragen. Zorg ervoor dat ze ruim een kwartier ingesmeerd zijn voordat ze in de volle zon gaan spelen, zodat de crème goed kan intrekken. Denk ook aan gevoelige plekjes die je normaal misschien niet insmeert maar die nu wel aan de zon blootgesteld worden, zoals de tenen van je kindje als hij of zij sandalen draagt.
Ben je langere tijd buiten? Of de hele dag op stap? Smeer je kind dat meerdere keren in. Door zweten of zwemmen kan zonnecrème immers vervagen.
Welke zonnecrème is geschikt voor mijn baby?
Uiteraard hebben wij een lijst van onze favoriete (en vooral geschikte) zonnecrèmes voor baby’s opgesteld. Neem een kijkje hier, al deze crèmes zijn geschikt voor baby’s en kinderen. Let dus op, niet elke zonnecrème is geschikt voor de kleinsten. Kies er sowieso een die een speciale formule heeft voor baby’s en kinderen.
Andere aspecten waar je op moet letten? Kies een waterproof zonnecrème, ook als je baby misschien niet gaat zwemmen. Hierdoor blijft de crème langer op de huid bij zweten en vegen. En sommige zonnecrèmes zorgen voor irritatie, doordat de chemische bestandsdelen door de huid worden opgenomen.
Zoek daarom naar een crème die gebruik maakt van titanium dioxide of zinc oxide. Deze ingrediënten zorgen vaak voor een wat wittige gloed, maar zijn vriendelijker voor de gevoelige huid en vormen een beschermend laagje.
Opgelet: een hogere SPF-factor betekent niet dat je minder vaak hoeft te smeren! 😉
Je baby beschermen tegen de zon
Naast zonnecrème zijn er nog een aantal andere manieren waarop je je baby kunt beschermen tegen de zon. Ga hierbij altijd voor en-en, niet of-of. Het is beter voorkomen dan genezen!
- Blijf zoveel mogelijk binnen tijdens de warmste uren van de dag.
- Probeer jezelf en je kindje(s) zoveel mogelijk in de schaduw te houden.
- Kleed je baby met lichte, losse kleding waar je niet doorheen kunt kijken (want dan kan het zonlicht er ook doorheen).
- Zorg voor een hoedje dat het gezicht en de nek beschermt, en eventueel ook een zonnebril.
- Leg nooit dekentjes over een wandelwagen voor de schaduw, want hierdoor ontstaat het risico op verstikking en oververhitting. Gebruik in plaats daarvan de attributen die bij de wandelwagen werden meegeleverd, zoals de parasol, of gebruik een lichte tetradoek (hydrofiele luier).
- Geef een baby jonger dan 6 maanden extra borstmelk of poedermelk, en een baby ouder dan 6 maanden extra water of aangelengde melk.
TIP: Neem altijd het zekere voor het onzekere. Vermoed je dat je kindje verbrand is? Zorg dan voor onmiddelijke verkoeling en schaduw en leg een koel compres op de verbrande huid. Let ook zeker op de symptomen van oververhitting, zonnesteek en uitdroging en neem contact op met een medische professional als je vragen hebt.