Snel zoeken
Wanneer is mijn baby klaar voor een drinkbeker?
Er komt een moment dat je kleintje mag gaan proberen om uit een beker te gaan drinken. De overgang van fles naar beker wordt vaak overbrugt door de introductie van een tuitbeker of anti-lekbeker. Deze drinkbekers zijn speciaal gemaakt voor baby’s en dreumesen om het gevoel van een open beker na te bootsen. Ook bereid de grotere doorstroom ze voor op een andere manier van slikken.
De eerste keer de drinkbeker introduceren
Het is goed om een drinkbeker te introduceren zodra je kindje rechtop kan zitten in een kinderstoel. Het leert je kindje ook dat melk of water niet altijd uit een fles of borst moeten komen. En als de tijd rijp is, zal de drinkbeker ook de fles of borst vervangen.
Sommige ouders willen zo snel mogelijk de fles vervangen, omdat de flesspeen nadelig kan zijn voor de tandjes en kinderen soms moeite hebben om de fles te ontwennen. Sommige kinderen verliezen rond hun eerste verjaardag uit zichzelf interesse in de fles. Merk je dat bij je kleintje? Dan is dat het ideale moment om de fles te gaan vervangen.
Is een drinkbeker altijd nodig als tussenstap?
Al generaties lang zijn we gewend aan de overgang van fles naar drinkbeker, maar volgens experten is dat niet altijd nodig en kan het zelfs beter zijn om bij het ontwennen van de fles direct naar een open beker te gaan. Dit heeft te maken met de tanden, die door een tragere doorstroming van vloeistof langer blootgesteld worden aan suikers (want ook in melk zit veel suiker). Bovendien is het nooit verkeerd om je kindje al vroeg uit een open beker te leren drinken. Rond een jaar of twee is je kindje daar sowieso klaar voor en wen je de drinkbeker best af.
De voor- en nadelen van een drinkbeker op een rijtje:
+ Je hebt minder lekjes en ongelukjes
+ Je kleintje kan de drinkbeker gemakkelijk zelf pakken
+ Je neemt een drinkbeker gemakkelijker mee in je tas of auto
– Door langzame doorstroom kan het slecht zijn voor de tanden
– Minder honger door meer drinkmomenten
– Niet dezelfde drinkbeweging als aan een open beker
Hoe introduceer ik een drinkbeker?
Zodra je baby zelf rechtop kan zitten, kun je hem of haar laten wennen aan de kinderstoel en het deelnemen aan maaltijden aan tafel. Probeer op dat moment ook wat borstvoeding of babymelk in een drinkbeker te geven. Zo leer je je kleintje ook dat eten aan tafel hoort en op vaste momenten, in plaats van zomaar de hele dag door. Belangrijk hierin is dat je zelf meedoet en het juiste voorbeeld geeft. Als je zelf drinkt en laat zien dat dat lekker is, zal je baby je na een tijdje vanzelf nadoen.
TIP: Als je kindje interesse toont in jouw eigen glas water op tafel, laat hem of haar dan gerust eens – met wat hulp en bijstand – daaruit drinken. Let hierbij wel op dat je drinken geen stukjes bevat, zoals ijs of fruit.
Tips om een drinkbeker aan te wennen
Zie je op tegen het overstappen naar de drinkbeker? Geen nood. Met een beetje geduld en een paar handige tips zul je zien dat je kindje het snel onder de knie heeft en de fles uiteindelijk links laat liggen.
1. Vul je beker met een bekende smaak
Je kindje is misschien niet anders gewend dan de smaak en textuur van melk. Door de drinkbeker daar eerst mee te vullen, creëer je een vertrouwde situatie, alleen met een ander object. Zorgt het oude vertrouwde juist voor een tegenreactie? Probeer dan een ander of vergelijkbaar product te introduceren, zolang dit maar kind- en tandvriendelijk is.
2. Begin rustig
Omdat je baby nog niet weet hoe dit vreemde object werkt, zal de doorstroom van de drinkbeker hem of haar waarschijnlijk verrassen. Probeer eerst een paar druppels tegen of in de mond van je kindje te laten stromen. Bij een positieve reactie kun je dit steeds wat meer laten toenemen. Het kan gebeuren dat hij of zij niet weet wat de bedoeling is en het water weer naar buiten laat stromen, of dat er een hoestreactie komt. Doe het in beide gevallen rustig aan om verslikking (en een negatieve ervaring) te voorkomen.
3. Laat je baby zelf ontdekken
Baby’s leren de wereld kennen door er zelf mee aan de slag te gaan. Zo ook met een drinkbeker. Laat ze deze nieuwe ervaring zelf ontdekken door de beker uit handen te geven. Je baby zal eraan voelen, erin bijten en ermee spelen. Allemaal prima, zolang jij erbij bent.
4. Wissel af tussen bekers
Door verschillende soorten bekers af te wisselen, zorg je ervoor dat je kindje verschillende gezichtsspieren blijft trainen en vermijd je eventuele tandproblemen die door één soort verergerd worden. Laat hoe dan ook de introductie van de open beker niet tot het laatst wachten en help je kindje om af en toe een slok uit een ‘grote-mensen-glas’ te nemen.
Mijn baby weigert een drinkbeker!
Heb je ondanks alles te maken met een baby die geen drinkbeker wil aannemen? Het kan zijn dat je te maken hebt met een tijdelijk probleem, waarbij je kleintje nog niet weet wat hij met de drinkbeker moet. In dat geval is het een kwestie van gewenning. Je kunt ook een aantal keer voordoen hoe hij of zij van de beker moet drinken. De een heeft het soms sneller in de vingers dan de ander.
Ook kan het zijn dat je kindje gewoon niet zoveel behoefte heeft om te drinken – dit kan ook variëren, afhankelijk van het weer. Dwing een weigerende baby niet om de beker te gebruiken, maar wacht geduldig af. Duurt het meer dan een maand en gebruikt je kindje de drinkbeker nog steeds niet? Of is hij of zij ouder dan 2 jaar? Dan win je best advies in bij een professional, zoals een medewerkers van Kind en Gezin. Zij kunnen je helpen met de tijdige overschakeling naar een drinkbeker of open beker.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een drinkbeker?
Zoals met veel babyproducten, zul je vanzelf een eigen voorkeur krijgen voor een bepaalde drinkbeker. Maar daarvoor wil je natuurlijk niet eerst een hele rits bekers aanschaffen. We helpen je alvast op weg met wat kenmerken waar je op kunt letten:
Anti-lek
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk van een goede drinkbeker. Elk merk heeft zo zijn eigen anti-leksysteem. Kijk gerust eens naar ons artikel over de beste anti-lekbekers.
Zonder ftalaten
De ene soort plastic is de andere niet. Kijk zeker of je drinkbeker vrij van BPA en ftalaten is.
Handvaten
Drinkbekers met handvaten geven je baby meer grip. Het is niet altijd nodig, maar sommige kinderen hebben er zeker profijt van en laten de beker zo minder snel vallen.
Verzwaarde bodem
Een stevige, ietwat zware drinkbeker kan tegen een stootje, is gemakkelijk neer te zetten en blijft beter staan.