Snel zoeken
Luiertas baby essentials: dit moet in je luiertas
Wat stop je zoal in je luiertas? Deze vraag hebben veel kersverse mama’s en papa’s zich zeker al eens gesteld. En terecht, want een luiertas is een superhandig item waar je veel spullen in kwijt kan. Ga je met je baby op stap, dan ben je graag op alles voorbereid.
Met onze luiertas checklist geven we je alvast een overzicht van de dingen die zeker niet in een luiertas mogen ontbreken. Zo kan ook jij voortaan met een gerust hart de deur uit! Heb je nog geen luiertas – bekijk dan onze handige top 5 suggesties.
De absolute basics van een luiertas checklist
1. Luiers
De naam zegt het zelf. Ga je met je kleintje op stap, neem dan altijd voldoende luiers mee. Reken zo ongeveer 1 stuk voor ieder uur dat je onderweg bent. Wanneer je wasbare luiers gebruikt neem je best ook extra luierbroekjes en inleggers mee.
Hebben jullie een dagje waterpret gepland? Vergeet dan zeker ook niet de zwemluiers mee te nemen. In onze top 7 beste luiers lees je alvast welke volgens ons onderzoek de beste luiers 2021 zijn.
2. Verschoonmatje
Bij veel luiertassen zit een aankleed- of verschoningsmatje standaard inbegrepen. Is dit niet het geval, dan loont het zich zeker eentje aan te schaffen. Zo ligt je baby toch enigszins comfortabel als je hem/haar buitenshuis wil verschonen.
Deze matjes hebben vaak extra ruimte voorzien voor luiers, billendoekjes e.d. Ze bieden je het voordeel dat je niet je volledige luiertas moet meesleuren wanneer je jouw kindje gaat verschonen. (Heeft je verschoningsmatje geen extra vakjes, dan kan je de luiers ook in een aparte luieretui opbergen).
In onze top 6 beste aankleedkussens vind je ook handige aankleedkussens en schoonmaakmatjes voor onderweg.
3. Hydrofiele luiers
Dit zijn handige en veelzijdige dunne handdoekjes die je op je verschoonmatje legt. Ze zijn makkelijk afwasbaar, zorgen ervoor dat je matje proper blijft en passen perfect in je luiertas.
Je kan ze bovendien ook als luier, dekentje en doek bij het voeden gebruiken. Het merk Aden + Anais biedt mooie, duurzame en sneldrogende hydrofiele doekjes in verschillende prints.
4. Billendoekjes
Vochtige doekjes zijn ook een absolute must voor je luiertas. Deze handige schoonmaakdoekjes voor de billetjes van je baby zijn meestal in handige pakjes verpakt. Dan hoef je maar het aantal uit te trekken dat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je deze steeds goed afsluit zodat ze niet gaan uitdrogen.
Kijk ook altijd eens na of er nog genoeg billendoekjes inzitten voor je volgende uitstap. In onze top 5 beste natte babydoekjes vind je naast duurzame babydoekjes ook doekjes voor gevoelige billetjes.
5. Luierzakjes
Hiermee bedoelen we plastic wegwerpzakjes zoals bv. boterhamzakjes voor vuile luiers, natte kleding, gebruikte lepeltjes e.d. Zo hou je alles mooi proper en geurvrij in je luiertas.
6. Babypoeder en -zalf
Heeft je kleintje regelmatig last van geïrriteerde billetjes? Pak dan ook zeker een flesje babypoeder en/of zinkzalf in.
7. Extra babykleding
Een klein ongelukje is snel gebeurd. Neem dus zeker een extra paar kleertjes mee. Denk maar aan een romper of shirt en een broekje. Ook extra sokjes en eventueel schoentjes zijn best handig, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je luiertas heeft.
8. Slabbetje en/of spuugdoekje
Kan je niet veel kleertjes meenemen, dan ben je met een slabbetje zeker ook al gediend. Je kan er eten en spuug mee opvangen en ook je baby’s mondje proper maken.
9. Fopspeen
Het is je misschien wel al overkomen dat je baby zijn fopspeen verliest. Pak daarom zeker eentje extra in, je weet maar nooit. Bewaar het hygiënisch in een afsluitbaar fopspeendoosje.
10. Baby speelgoed
Wat zeker ook niet in je luiertas mag ontbreken is een klein speeltje, een rammelaar, knuffelbeertje of kinderboek. Deze zijn ideaal om je kleintje tijdens het schoonmaken af te leiden, te troosten wanneer het weent of simpelweg tijdens de reis bezig te houden.
11. Pleisters
Geen must (maar zeker wel handig als je het nodig hebt) zijn EHBO-spulletjes zoals pleisters, een thermometer, eventuele medicijnen e.d. Ga je voor langere tijd weg, dan kan een baby nagelknipper ook wel handig zijn om de vingertjes en teentjes van je baby verzorgd te houden.
Geef je borstvoeding? Stop dit zeker ook in de luiertas
Borstvoedingsdoek
Wanneer je onderweg bent, heb je niet altijd de mogelijkheid om in alle privacy borstvoeding te geven. Met een borstvoedingsdoek kan je jouw baby ongestoord en verstopt onder het dekentje voeden. Ook geschikt hiervoor is bv. een hydrofiele luier.
Zoogkompressen
Het is niet ongewoon dat er soms moedermelk uit de tepels lekt. Door zoogkompressen te gebruiken, kan je dit opvangen en verhinderen dat je natte plekken op je kledij krijgt. Heb je nog plaats in de luiertas? Dan kan je ook een extra beha en/of T-shirt meenemen.
Borstzalf
Heb je als mama last van gevoelige of gekloofde tepels, dan kan borstzalf deze symptomen verzachten. Een goede zalf is bv. Lansinoh HPA Lanolin Creme.
Luiertas essentials bij flesvoeding
Melkpoeder
Neem altijd een beetje meer melkpoeder mee dan je nodig zal hebben. Bewaar het in een luchtdicht doosje.
Thermoskan met warm water
Wanneer je onderweg bent, heb je niet altijd toegang tot proper (warm) water dat ook voor babyvoeding geschikt is. Een thermos met warm water kan daarom zeer handig zijn. Je kan eventueel nog een flesje met koud water meenemen om de flesvoeding op temperatuur te brengen.
Ongeopende kant-en-klare flesvoeding
Dit is een handig en snel alternatief voor het klassieke melkpoeder. Na opening moet je deze zeker koel bewaren en binnen de 24 uur opgebruiken.
Meerdere babyflesjes
Neem zeker altijd een extra melkflesje mee, zo heb je zeker altijd minstens een proper flesje bij de hand.
Extra speen
Zorg ervoor dat de speen op de fles altijd proper is voor het voeden. Een extra speen komt altijd van pas en neemt bijna geen plaats in.
(Optioneel) Flessenwarmer
Heb je onderweg toegang tot een plek waar je een flessenwarmer kort kan aansluiten? Dan kan het wel handig zijn als je deze ook mee in je luiertas pakt. Er bestaan heel wat compacte modellen die in een luiertas passen.
Opgelet: Hoe groot de verleiding ook mag zijn om melkvoeding op voorhand te bereiden, wordt dit sterk afgeraden. Simpelweg, omdat bacteriën zich snel ontwikkelen wanneer je flesvoeding op voorhand bereidt. Je baby kan er zelfs ziek van worden.
De beste en meest veilige manier om je kindje onderweg te voeden, is door de flesvoeding ter plaatse te bereiden. Indien je favoriete merk ook kant-en-klare flesvoeding aanbiedt, is dit uiteraard ook een goed optie voor onderweg.
Je luiertas aanpassen aan bepaalde situaties
Inhoud luiertas voor oudere baby’s en peuters
Eet je kleintje ook al vaste voeding? Neem dan zeker enkele fruit-/groentehapjes en tussendoortjes mee. Finger food zoals stukjes appel, banaan, brood … kan je makkelijk bewaren in kleine potjes.
- Babylepeltje en bordje
- Drinkbeker
- Bavet / slabbetje
Seizoensgebonden spullen voor in de luiertas
Afhankelijk van het seizoen zijn er nog wat spullen die je zeker in je luiertas wil hebben. Zo kan je jouw kindje ten aller tijde en bij alle weersomstandigheden veilig mee buiten nemen.
- Zonnebrand baby. Het huidje van je baby is zeer kwetsbaar en gevoelig. Om het tegen straffe zonnestralen te beschermen, gebruik je best zonnemelk met factor 30. Beter nog is factor 50. Je hoeft zeker niet te sparen met zonnecrème. Via deze link vind je onze favoriete zonnecrémes voor kinderen.
- Babyzonnebril. Ook de oogjes van je baby hebben extra bescherming nodig. Met een speciale zonnebril voor baby’s kan je kleintje in alle gemak en veiligheid van zijn omgeving genieten. Ook hiervoor hebben we een lijstje samengesteld.
- Zonnehoedje baby of baby petje. Zorg bij straffe zon altijd voor een gepast hoofddeksel.
- Voor als het buiten afkoelt.
- Babymutsje en -handschoenen. Bescherm je kindje tegen koude temperaturen met een warme babymuts en matchende handschoentjes.
Luiertas checklist voor mama en papa
Naast je gewoonlijke spullen zoals je gsm, sleutels en portefeuille mogen de volgende zaken ook zeker niet in je luiertas ontbreken:
Antibacteriële gel
Je hebt onderweg niet altijd de mogelijkheid om je handen te wassen met zeep. Een klein flesje ontsmettende handgel kan dan echt welkom zijn. Zeker als je babyvoeding wil bereiden zorg je er best voor dat je handen goed proper zijn. Antibacteriële handgel komt in alle vormen en maten.
Heb je extra gevoelige handen, kies dan een variant zonder alcohol of eentje die mild voor je huid is. Een extra tube handcrème kan dan ook van pas komen. Want ja, die komen toch altijd van pas.
Zakdoekjes
Want ja, die komen toch altijd van pas.
Flesje water
Zorg ervoor dat ook jij voldoende gehydrateerd blijft onderweg. Zeker als je als mama borstvoeding geeft moet je ervoor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Je kan natuurlijk ook een thermos met je favoriete thee meenemen.
Kleine snack of tussendoortje
Neem gerust iets mee voor de kleine honger tussendoor. Een stukje fruit, nootjes, een granenreep …
Met al deze spullen zal je luiertas waarschijnlijk al goed vol zitten. Moest je toch nog ergens een plaatsje vinden kan een draagdoek of draagzak ook wel zeer handig zijn. En heb je zelf nog ideeën, laat het ons zeker weten.
Heb je onze top 5 beste luiertassen al gelezen? Deze bieden allemaal voldoende plaats voor al je spullen.