Vliegen met een baby of peuter?
Dit moet je weten voordat je vertrekt
Als je van plan bent om met de peuter de lucht in te gaan, kun je vast wel wat tips gebruiken. Hieronder vind je een lijstje met handige ideeën om jullie reis hoog en (tranen)droog te laten verlopen.
Wie op reis gaat met een peuter, wil dat die reis vooral niet te lang duurt. Peuters zijn immers nogal high-maintenance, vind je niet? Sommige reisplannen, zoals bijvoorbeeld een langdurige rit met de trein, zullen dan ook niet heel aantrekkelijk klinken. Vliegen kan in dat geval echt een uitkomst zijn. En vliegen met een peuter hoeft echt geen drama te zijn, niet voor je medepassagiers maar ook niet voor jou. We geven je een aantal tips om je vliegreis met peuter straks een stuk prettiger te maken.
1. Boek een directe vlucht.
Normaal gezien is het hele gebeuren rond boarding en unboarding van meerdere vliegtuigen al heel wat, laat staan met een kindje in je kielzog. Ook kun je zo heel snel een slaaptekort opbouwen, en niemand wil met een moegestreden peuter door meerdere vliegvelden zeulen.
Zorg dus zeker dat je de meest gunstige vlucht boekt, met geen of zo weinig mogelijk overstapmomenten. Doet je peuter nog een dagelijks dutje? Probeer dan de vlucht rond die tijd te boeken, zodat je wat tijd kunt overbruggen met zijn of haar slaapje.
Is een overstap onvermijdelijk? Gebruik dan de wachttijd tussendoor om je peuter op een rustige plek even goed z’n benen te laten strekken. Rondjes rennen, springen, gillen en piepen, alles mag zolang je kleine zijn energie maar kwijt kan. Liever nu, dan in het krappe gevaarte waarmee jullie straks door de lucht zoeven. En dat zullen je medereizigers met je eens zijn ?
2. Reserveer een stoel aan het gangpad.
Ja, uit het raam kun je samen naar buiten kijken, maar op den duur ziet je kleintje daar alleen maar wolken en dan is het nieuwe er snel vanaf. Beter is het om direct bij het gangpad te zitten, zodat hij of zij regelmatig een stukje kan wandelen. Ook kun je zo gemakkelijker bij jullie spullen in het bagagevak en hoe je je niet langs meerdere mensen te wurmen om je peuter voor de miljoenste keer naar het toilet te kunnen brengen.
Wie een ruim budget heeft of met meerdere gezinsleden vliegt, kan natuurlijk ook gewoon alle stoelen op een rij boeken en op die manier zowel het raam als het gangpad benutten.
In onze selectie reisbedjes vind je ook een bedje voor het vliegtuig. De Stokke Bedbox bouwt je vliegtuigstoel om tot een handig bedje. Zo kan je kindje slapen en kan jij wat meer genieten van rust.
3. Bereid je voor op wachttijden.
Er zullen genoeg momenten zijn dat jij en je peuter ergens moeten staan of zitten om een volgende stap af te wachten. Denk bijvoorbeeld maar aan de wachtrij bij de security check, de paspoortcontrole of het wachten bij de gate.
Een gemakkelijk opvouwbare buggy is dan een echte redder in nood. Wanneer je haast hebt, klap je hem gemakkelijk uit of in. En sommige buggy’s zijn zelfs speciaal gemaakt om in een bagagevak te passen! Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je ook altijd vragen of een personeelslid de buggy meteen voor je klaar kan zetten als je uit het vliegtuig stapt.
Wil je de stressvolle momenten nog iets gemakkelijker maken voor jezelf en je kids? Denk dan goed na over comfortabele kleding, zoals bijvoorbeeld instappers. Zo hoef je niet te panikeren bij het aan- en uittrekken van schoenen bij de security check.
4. Vroeg boarden kan handig zijn.
Ken je dat moment, dat er bij de gate wordt omgeroepen dat ouders met kleine kinderen eerst mogen boarden? Ah, nu ben jij dat! Maak er dus gerust gebruik van, want wie als eerste in het vliegtuig stapt kan een flinke hoeveelheid bagageruimte voor zichzelf claimen. Toch moet je misschien je strategie nog even goed overdenken, want als eerste je stoel vinden betekent ook zo’n 30 tot 45 minuten aan extra tijd op het vliegtuig.
Je zou dus ook een reispartner eerst met alle spullen het vliegtuig in kunnen sturen, om zelf met je peuter op het allerlaatste moment te boarden.
5. De steward(ess) is je beste vriend.
Reis je alleen met je peuter? Vraag het personeel dan gerust om hulp. Het valt tenslotte niet mee om zowel je kind als je bagage helemaal zelf te moeten bijhouden. Ook de mensen om je heen vinden het vast niet erg om je even te helpen als je een tas of koffer probeert weg te steken.
Wees ook niet terughoudend naar het personeel toe maar vraag om alles wat je reis gemakkelijker kan maken, zoals extra kussens, dekens of wat flesjes water.
6. Een zoet kind hoor je (bijna) niet.
Als je regelmatig met kinderen reist, of dat nu met de auto, de trein of het vliegtuig is, weet je dat er eigenlijk maar één regel telt: je pakt zo veel mogelijk speelgoed en eten in als je kunt.
De handbagage voor je peuter stop je dus liefst helemaal vol met alles wat hij of zij aan zoethoudertjes nodig zou kunnen hebben. En een voorbereid mens telt voor twee, dus probeer van tevoren te informeren of je wel eten geserveerd krijgt tijdens de reis. Zo niet, dan zul je ook daarin moeten voorzien. Wat snelle en gemakkelijke snacks komen sowieso wel van pas.
Tip! Neem in je handbagage meer dan genoeg luiers, billendoekjes en alcoholgel mee en tenminste één extra setje kleding. O ja, en wat extra kleding voor jezelf, want de kans bestaat dat je anders de hele rit met een natte klets vruchtensap op je shirt zit.
7. Safety first: houd gevaarlijke spullen apart.
Naast de broodnodige spulletjes zullen er ook dingen in je bagage zitten die juist niet in de handen van een peuter mogen komen. Dingen zoals medicatie, kleine objecten die ingeslikt kunnen worden of cosmetica.
Bewaar deze dus zeker apart in een afgesloten zakje en berg ze op in een gedeelte van je bagage waar de kleine niet bij kan. Nog beter, indien mogelijk: bewaar ze in je ingecheckte bagage.
8. Denk aan de oortjes.
Het is ontzettend zielig, maar kinderen kunnen veel last hebben van ploppende oren in het vliegtuig. Wij als volwassenen ook, maar wij begrijpen waar dat door komt.
Neem dingen mee waar je kindje tijdens het stijgen en dalen op kan zuigen, zoals lolly’s, of een beker met een rietje. Wat ook helpt, zijn snacks waar je peuter flink op moet kauwen. Werkt het nog niet? Probeer hem of haar dan te laten gapen door zelf het gapen voor te doen.
Tip! Echt nood aan meer vermaak? Speel een spelletje met je kindje, zoals bijvoorbeeld ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Of tover elke 15 tot 30 minuten een nieuw speeltje uit de koffer. Zo krijg je de tijd ook om.
Begint je inspiratie stilaan op te geraken? Maak gebruik van wat je om handen hebt, zoals het vliegmagazine. Wie vindt er als eerste een plaatje van een hond? Enzovoort.