In dit artikel gaan we op zoek naar de beste vouwbuggy’s. Zijn jullie veel onderweg met de kindjes? Dan mag een goede plooibuggy zeker niet ontbreken. Welke plooibuggy bij jullie behoeftes past en waar moet je bij de aankoop op letten lees je in dit artikel.
Buggy’s zijn extra handig, compact en makkelijk in gebruik. Vouw- of plooibuggy’s zijn nog wat extra speciaal en zijn op hun best in situaties waar je vaak onderweg bent en je niet veel ruimte hebt om alles mee te nemen.
Een paraplubuggy (genoemd door het vouwbare ontwerp), is compact en zeer licht. Het vouwt zonder problemen toe en ook openvouwen moet met één hand kunnen. Eens opgevouwen nemen ze amper plaats in beslag.
De beste plooibuggy kies je niet alleen op basis van zitcomfort, je kiest vooral op basis van gebruiksgemak. Wij bieden je alvast enkele suggesties aan.
Onze selectie plooibuggy’s
- Beste verkochte plooibuggy: BABYZEN YOYO²
- Beste compacte plooibuggy: GB GOLD POCKIT PLUS ALL TERRAIN
- Beste lichte vouwbuggy: HAMILTON ONE R1 SPORT
- Beste plooibuggy onder 100 euro: LIONELO EMMA
- Beste duo buggy: JOOVY KOOPER X2
- Beste design kinderwagen: QUINNY ZAPP FLEX PLUS BUGGY
Snel zoeken
Best verkochte vouwbuggy: BABYZEN YOYO²
- Hoogwaardig materiaal
- Licht en compact
- Verstelbare comfortabele zitstoel
- Vering op de wielen
- Voldoende opbergruimte
- Iets duurder
De bestverkochte plooibuggy is volgens onderzoek de Babyzen Yoyo². Net als de GB Gold Pockit Plus is het een lichte en zeer compact op te vouwen buggy.
Perfect voor onderweg en op reis. Hij kan (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij) mee als handbagage en is in één beweging open te klappen. Met de gevoerde schouderband draag je hem overal comfortabel mee. De rugleuning met zacht zitkussen biedt voldoende zitcomfort en is in 3 posities verstelbaar.
De wielen bevatten individuele vering voor een schokvrije rit op elk terrein en het stuur voelt zacht aan dankzij het imitatieleer. Verdere features zijn een zonnekap met UPF 50+, een ruime boodschappenmand, een extra opbergzakje achteraan en een 5-puntsgordel.
De Babyzen Yoyo² is gemaakt van hoogwaardig robuust materiaal (aluminiumlegering) en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Mits een apart verkrijgbare set is hij ook geschikt vanaf de geboorte. Deze plooibuggy komt met een stevig prijskaartje dat evenwel niet binnen een klein budget past.
Beste compacte plooibuggy: GB GOLD POCKIT PLUS
- Heel compact in opgevouwen toestand
- Lichtgewicht
- Slim 3-in-1-reissyssteem
- Minder robuust
- Kleiner stoeltje
Een zeer compacte plooibuggy is de gb Gold Pockit Plus All Terrain voor kindjes vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Dankzij zijn compacte afmetingen in opgeplooide toestand en gering gewicht mag hij als handbagage mee in het vliegtuig. Het inklappen is simpel en de zitting is verstelbaar tot een halfliggende positie.
Deze plooibuggy is wel minder robuust dan een kinderwagen en heeft een kleinere stoel. De dubbele wielen met zwenkwielen aan de voorkant zijn geschikt voor elk terrein. Er is een kleine boodschappenmand, een 5-punts-gordel en een zonnekap met UPF50+ aanwezig. De gb Gold Pockit Plus All Terrain is combineerbaar met gb/Cybex-autostoelen en de gb Gold-reiswieg Cot to Go (mits adaptor). Zo is hij ook geschikt voor pasgeborenen.
Een alternatief is de Easywalker Buggy XS met ruime boodschappenmand en de Maxi Cosi Lara 2 met draagriem en extra opbergvakken. Twee duurdere compacte plooibuggy’s zijn de Babyzen Yoyo² en de Cybex Gold Buggy Eezy S.
Lichte vouwbuggy voor stad: HAMILTON ONE R1 SPORT
Een zeer lichte vouwbuggy is de Hamilton One R1 sport. Grappig, voordien waren de Maclaren buggy’s enorm populair, nu gaat Hamilton met de prijs lopen. Deze One Sport R1 is licht, comfortabel en vouwt zeer makkelijk en compact op.
Deze buggy is ontworpen in Nederland en heeft een stevig maar licht frame van 6.8 kg. De buggy geraakt zonder problemen in de koffer. Uit- en inklappen kan met één hand. Ideaal dus voor een uitstapje naar de stad of wanneer je op reis gaat met het vliegtuig.
De wielen zijn redelijk groot voor een kleine buggy. Vooraan is er zelfs vering aanwezig om drempels en schokken zo goed mogelijk op te vangen. De buggy is redelijk stabiel, zelf al is ze zeer smal. Je kan het gebruiken voor kinderen van 6 maand tot 4 jaar (of 22 kg).
Verstelbare schouderkussens, een grote voetrem, 5-puntsveiligheidsgordels en enkele accessoires (zonnekap, regenkap, ..) maken deze vouwbuggy af. De Hamilton One is ook goedkoper dan de Babyzen Yoyo, een handig alternatief voor wie de Yoyo te duur is.
Beste plooibuggy onder 100 euro: LIONELO EMMA
- Stevig frame
- Grote zonnekap
- Extra dienbladen
- Comfortabele handgreep
- Gevoelige wielen, niet voor elk terrein
Een budgetvriendelijke plooibuggy onder 100 euro is de Lionelo Emma voor kindjes vanaf 6 maanden tot 3 jaar (15 kg). Hij heeft een licht en stabiel stalen frame en is compact op te vouwen in één beweging. De rugleuning is verstelbaar van een zittende tot liggende positie en is gevoerd voor meer zitcomfort.
De voorwielen zijn uitgerust met schokdempers en een draaivergrendeling en op de achterwielen zit een rem. De Lionelo Emma is uitgerust met een 5-punts-gordel, een grote zonnekap met venster, een ruime boodschappenmand en een extra opbergvakje achterin.
Er is ook een dienblad aanwezig op de handgreep en vooraan de buggy. De wielen zijn niet all-terain en daarom is deze plooibuggy minder geschikt voor oneffen terreinen.
Een gelijkaardig alternatief in deze prijsklasse is de Hauck Shopper Neo 2, geschikt voor kindjes tot 22 kg.

Beste duo buggy: JOOVY Kooper X2
- Goede prijs / kwaliteit
- Belastbaarheid (2×20 kg)
- Compact eens opgevouwen
- Grote zonnekap
- Veel opbergruimte
- Gewicht
De beste duo plooibuggy is volgens ons onderzoek de Joovy Kooper X2. Hij biedt plaats aan 2 kindjes tot 25 kg en heeft 2 stoelen die je apart en tot een bijna platte slaappositie kan verstellen. De wielen zijn relatief groot en laten je makkelijker manoeuvreren.
Het inklappen verloopt snel en eenvoudig en de buggy meet dan nog ongeveer 66 x 76 x 33 cm, geschikt voor in de kofferbak. Er is een grote zonnekap en boodschappenmand aanwezig, net als 2 bekerhouders en 2 zakken met ritssluiting voor persoonlijke spullen. Voor extra veiligheid zorgt de (afneembare) bumper en het vijf-punts-systeem.
Een goedkoper alternatief is de Chicco Ohlala Twin met zijn 8 kg het overwegen waard. Deze duo plooibuggy is lichter en dus ook iets minder stevig.
Op zoek naar meer duo buggy’s? Bekijk dan ook zeker onze vergelijking van de beste duo buggy’s of neem een kijkje naar al onze tweeling artikels.
Beste design kinderwagen: QUINNY ZAPP FLEX PLUS BUGGY
- Gunstige prijs (€ 115)
- Wendbaar
- Kan door normale deur
- Zitting kan snel te klein worden
- In- en uitklappen loopt wat stroef
Onze editor’s choice is deze keer de Quinny Zapp Flex Plus, geschikt vanaf de geboorte (mits een uitgebreid systeem) tot 3 jaar (15 kg). De zitting is omkeerbaar zodat je kindje naar jou kan kijken, wat wel een handige feature is die bij weinig buggy’s aanwezig is. De stoel kan platgelegd worden en je kan er een Maxi-Cosi of Quinny Lux reiswiegje op bevestigen.
De grote massieve banden zorgen voor meer stabiliteit en comfort tijdens het rijden. Hij beschikt over een zonnekap en een kleine boodschappenmand. Met zijn 10,3 kg is hij ietsje zwaarder dan bv. de Maclaren Quest of de gb Gold Pocket. Daarvoor is hij compact in te klappen en het design oogt best zeer modern.
De prijs ligt voor een buggy aan de hogere kant, maar de prijs-kwaliteit-verhouding zit wel goed.

Plooibuggy kopen, waar op letten?
De ene plooibuggy is de andere niet. Het aanbod is groot en sommige modellen zijn al beter geschikt voor jullie. Hou daarom bij je aankoop zeker rekening met de volgende puntjes:
- Gebruik
- Gewicht en afmetingen
- Hoe in- en uitklappen?
- Ergonomie en veiligheid
- Duo plooibuggy
Waarvoor ga je de plooibuggy gebruiken?
Weet je nu al dat je vooral korte afstanden wil afleggen (bijvoorbeeld voor kleine verplaatsingen van en naar de auto), dan is het niet nodig om een luxe plooibuggy aan te schaffen. Zeker als je al een normale kinderwagen hebt die je daarnaast regelmatig gebruikt.
Een budgetvriendelijke plooibuggy zoals de Lionelo Emma is dan zeker meer dan voldoende. Wil je juist wel een reisbegeleider om lange afstanden mee af te leggen? Dan zijn een verstelbaar zitje, een verstelbare duwstang en 2 paar (all-terrain) banden met vering onmisbaar voor een comfortabele rit. Meer comfort en kwaliteit spiegelen zich meestal ook in een hoger prijskaartje.
Hoe verloopt het in- en uitklappen?
Je kan een plooibuggy op verschillende manieren plooien. Sommige kunnen langwerpig zoals een paraplu (paraplubuggy) opgevouwen worden, andere kan je dan weer compact in een vierkant of rechthoek (koffermodel) plooien. Ga dus zeker na hoeveel plaats je in je auto hebt en welk model het beste past.
Reizen jullie met het vliegtuig? Weet dan dat je sommige plooibuggy’s, zoals bv. de gb Gold Pockit Plus perfect als handbagage kan meenemen. (Informeer je voor je op reis vertrekt best bij de betreffende vliegtuigmaatschappij).
Ook goed om te weten: Voor gezinnen die veel met de fiets onderweg zijn bestaat er een speciale bagagedrager die je op je fiets kan monteren. Zo laten zich plooibuggy’s tot max. 7 kg zoals bv. de Maclaren Quest Arc makkelijk achterop meenemen.
Hoe groot en zwaar is de plooibuggy?
Een plooibuggy is meestal compacter en lichter dan een standaard kinderwagen. De lichtere plooibuggy’s wegen slechts rond 5 kg, de zwaardere modellen gaan zo tot een 10 à 15 kg. Daarbij is een lichter model wel handig als jullie veel reizen.
Bij het kiezen van een plooibuggy wil je zeker ook rekening houden met de afmetingen in uit- en ingeklapte toestand. Een kleine en compacte plooibuggy zoals de gb Gold Pocket of de Babyzen Yoyo² is een ideale reisbegeleider. Ga bij een paraplubuggy ook na of die qua lengte makkelijk in je auto(koffer) past.

Ergonomie en veiligheid
Ga je veel kilometers met de plooibuggy afleggen? Dan zorgen een verstelbare rugleuning en/of voetensteun voor extra zitcomfort. Zeker bij lange afstanden is een slaappositie onmisbaar.
Ga zeker ook voor zwenkwielen met een vering, zodat je op oneffen terrein (bv. bos) comfortabel kan wandelen. Naar veiligheid toe zijn opties zoals een drie- of vijf-punts-gordel, een zonnekapje en blokkeerbare wielen belangrijke features.
De beste plooibuggy is functioneel, compact en licht in gewicht. Extra features zoals bijkomende opbergruimtes, een draagsysteem en bekerhouders (bij de Lionelo Emma) zijn natuurlijk altijd handig.
Duo plooibuggy: 2 baby’s aan boord
Heb je thuis 2 kleine kindjes lopen? Dan is een plooibuggy voor 2 of duo plooibuggy zeker iets voor jullie. Daarbij zal je versteld staan dat deze vaak makkelijk en compact ineen te klappen zijn.
Sommige zoals bv. de Chicco Ohlala Twin zijn verrassend licht. Wil je de plooibuggy al vanaf de geboorte gaan gebruiken, ga dan voor een model met verschillende slaapstanden zoals de Joovy Kooper X2.
Ben je eerder op zoek naar een standaard kinderwagen? Bekijk dan onze lijst beste kinderwagens.

Vaak gestelde vouwbuggy vragen
Verschil tussen een vouwbuggy en standaard kinderwagen?
Je zou kunnen zeggen dat een plooibuggy een lichtere, compactere versie van een standaard kinderwagen is. Je kan hem makkelijk opvouwen en hij neemt weinig plaats in, waardoor hij ideaal voor op reis is. Daarbij is een plooibuggy in de meeste gevallen ook goedkoper.
Door de keuze voor lichtgewicht materialen is hij minder robuust en kan hij minder gewicht dragen. Je moet dus vaak wel een beetje aan comfort inleveren, maar daarvoor kan je hem makkelijk overal mee naartoe nemen.
Waarom een plooibuggy kopen?
Plooibuggy’s zijn compact, licht en eenvoudig in de omgang. Zijn jullie een actief gezin dat houdt van reizen en daguitstapjes maken? Dan kan een opvouwbare buggy een handige aanwinst zijn om snel en makkelijk overal mee te nemen. Het hangt er dus een beetje van af, of dit voor jullie een meerwaarde kan betekenen.
Toch bestaan er vandaag ook luxe buggy’s die eigenlijk de kwaliteit van een kinderwagen hebben en nog steeds hun compacte formaat behouden. Deze worden vaak wel tegen een duurdere prijs verkocht dan een standaardbuggy, dus dan moet je overwegen wat er in jouw situatie handiger is.
Voor de meeste ouders is het echter niet of-of, maar en-en. Zo kunnen ze schakelen tussen kinderwagen en buggy wanneer hen dat uitkomt.