Home Baby producten De 5 beste doppler

De 5 beste doppler

Hiermee kan je naar de hartslag van je kindje zoeken en luisteren

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste doppler 2021

Je bent op zoek naar de beste doppler want je wil je kindje zo vaak mogelijk horen. Het is een mooi gevoel, wanneer je de hartslag van je kindje voor de eerste keren hoort. Zo snel, het blijft speciaal. Ben je zwanger dan zie je de baby enkel tijdens een echografie. Met een doppler kan je ook thuis naar de hartslag van je kindje luisteren. Let op, dit is niet altijd mogelijk. Soms ligt de baby gedraaid, of omgekeerd, en dan kan je de hartslag niet altijd vinden. Geraak zeker niet meteen in paniek. Heb je twijfels, bel de vroedvrouw of laat je opnemen in spoed voor een kleine check.

In dit artikel overlopen we verschillende modellen. We maakten een selectie van de beste dopplers en geven hierbij de voor- en nadelen van het toestel. Denk wel goed na voor je een doppler aanschaft, het is een overbodige luxe.

Onze selectie dopplers

 • Beste doppler – editor’s pick:       Luvion AngelSounds Doppler XL
  “De originele AngelSounds: doppler van heel goede kwaliteit die makkelijk in gebruik is en goed aanvoelt in de hand en op de buik.”
 • Beste doppler met handstuk:      Baby and More Baby Hartmonitor
  “Deze doppler gebruikt een handstuk of “probe” om nauwkeurig de hartslag te zoeken. Inclusief display, waarop je de hartslagfrequentie ziet.”
 • Beste doppler van premiumkwaliteit:      Luvion Doppler Deluxe 80
  “Medisch gecertificeerd en met LCD-schermpje, deze doppler kan je al vanaf tien weken zwangerschap gebruiken. Zonder gel of batterijen geleverd, maar topkwaliteit.”
 • Doppler met beste prijs-kwaliteit:     Jumper Angelsound
  “Superbetaalbare doppler die qua design sterk lijkt op de originele AngelSounds en ook qua kwaliteit niet moet onderdoen. Goede optie voor wie op zijn budget let.”
 • Beste doppler met app:      Babymoov Babyhartslagmeter Cocoon Life
  “Moderne doppler zonder display, maar met app, waar je je opnames kan maken, opslaan en delen. Mooi design, ontwikkeld door een gynaecoloog.”

Beste doppler:      LUVION ANGELSOUNDS DOPPLER XL

beste doppler baby
 • De originele Doppler
 • Geen speciale gel nodig
 • Vanaf 14 weken (redelijk snel)
 • Gel (optioneel) apart verkrijgbaar

AngelSounds is al vaak gekopieerd, maar de originele blijft top. Goed ontworpen, maar kan pas vanaf 14 weken, terwijl de concurrentie vaak vanaf 12 weken al kan. Inclusief hoofdtelefoon, maar zonder gel.

Deze AngelSounds is de originele doppler. Het Nederlandse merk Luvion is bekend voor z’n kwalitatieve babyfoons en ook deze doppler is erg goed ontworpen. De AngelSounds werkt niet met een aparte “probe”, wel met een extragroot handstuk, waarmee je elk geluid goed oppikt. Het ligt ook fijn in de hand.

Met deze beste doppler kan je het volume instellen en ook opnames maken. Da’s niet alleen heel fijn als herinnering, maar ook om te kunnen delen met vrienden en familie. Als je je zorgen maakt over iets, is het fijn om een opname te hebben die je aan de verloskundige kan laten horen.

Je kan apart doppler-gel aankopen, maar AngelSounds werkt ook prima met handcrème of bodylotion. Vanaf veertien weken zwangerschap kan je thuis luisteren naar het hartje van je baby, maar afhankelijk van de ligging van de baby kan het even duren voor je de hartslag duidelijk hoort. Schiet dus niet meteen in paniek als je deze niet vindt.

Beste met apart handstuk:      BABY AND MORE BABY HARTMONITOR

hartslag meten baby monitor
 • Apart handstuk
 • LCD Scherm
 • Inclusief gel
 • Ingebouwde speaker
 • Vanaf 12 weken (snel)
 • Geluidsopname via kabel

Met deze hartmonitor kan je nauwkeuriger op zoek dankzij het handstuk. De meetnauwkeurigheid is top, maar opnemen is ook hier niet zo handig. Leuk dat er een scherm met duidelijke hartfrequentieweergave is.

Deze doppler van Baby and More is licht en ligt goed in de hand. Dankzij de probe kan je heel nauwkeurig op zoek naar je baby’s hartslag. Deze babyhartmonitor pakt uit met een straffe meetnauwkeurigheid van +- 1 bpm. Vanaf 12 weken zwangerschap kan je de hartslag meten.

Gezien het doppler-apparaat met geluidsgolven werkt, is het onschadelijk voor je baby. Ook met deze hartmonitor kan je de prachtige geluiden van je baby’s hartslag en bewegingen opnemen, maar daarvoor moet je de doppler wel met een usb aan de computer verbinden, wat niet zo comfortabel werkt.

De hartmonitor van Baby and More werkt met een schermpje, waarop je steeds duidelijk de frequentie van je baby’s hartslag te zien krijgt. Doordat er een ingebouwde speaker is hoef je geen koptelefoon of oortjes aan te sluiten en kunnen jij en je partner tegelijk luisteren.

Doppler van premiumkwaliteit:       LUVION DOPPLER DELUXE 80

goede doppler voor baby hartslag
 • Met LCD scherm
 • Inclusief gel
 • Compact
 • Vanaf 12 weken (snel)
 • Opname via kabel
 • AAA-batterijen niet meegeleverd

Medisch gecertificeerd en straffe kwaliteit, zoals we van Luvion gewend zijn. Gel en hoofdtelefoon krijg je erbij. Verschil met AngelSounds is het schermpje, waarop je duidelijk de hartslagfrequentie ziet.

Zonder prijs in overweging te nemen is dit de beste doppler op basis van kwaliteit en performance. Deze doppler van Luvion is net als de AngelSound topkwaliteit, alleen is deze ook medisch gecertificeerd. Het is een compact doppler-apparaat dat al vanaf twaalf weken zwangerschap te gebruiken is. Het geluid van baby’s hartslag kan je ook opnemen, al moet je dat wel doen door een usb-kabeltje aan te sluiten op je computer. Niet zo handig, omdat het soms wel even zoeken is voor je de hartslag hoort en een millimeter verschuiven kan al betekenen dat je het geluid weer niet meer hoort.

De Doppler Deluxe krijg je inclusief hoofdtelefoon en doppler-gel. Die laatste hoef je niet per se te gebruiken, met bodylotion lukt het ook. Op het LCD-scherm krijg je duidelijk de hartslagfrequentie te zien.

Budgetvriendelijke doppler:      JUMPER ANGELSOUND

goedkope doppler
 • Goede prijs / kwaliteit
 • Inclusief gel
 • Ligt goed in de hand
 • Vanaf 16 weken (trager)
 • Alleen via oortjes

Kwalitatief goede doppler, ook al lijkt het design erg sterk op dat van de originele AngelSounds. Inclusief oordopjes, gel en praktische handleiding. Ligt goed in de hand en is een prima optie voor een lagere prijs.

Dit is een “dupe” van de originele Luvion AngelSounds, maar Jumper levert een kwalitatief goede doppler, tegen een erg mooie prijs. Je krijgt er oordopjes en een (kleine) tube gel bijgeleverd en het wordt klaar voor gebruik geleverd. Het doppler-apparaat zelf is eivormig en ligt daardoor goed in de hand. Qua design leunt het sterk aan bij de originele AngelSounds, alleen kleiner.

Zoals bij de andere dopplers is het in het begin wat zoeken naar een hartslagje, maar je krijgt er een praktische handleiding bij die je duidelijk toont waar je precies moet zoeken. In het begin van de zwangerschap is dat namelijk veel lager dan je zou verwachten!

Is budget een probleem en zoek je een goed goedkoop model, dan is dit de beste doppler.

Doppler met smartphone app:     BABYMOOV BABYHARTSLAGMETER COCOON LIFE

hartslag baby luisteren doppler
 • Opnemen via app
 • Mooi design
 • Inclusief gel
 • Vanaf 12 weken (snel)
 • Duurder

Elegant design en moderne gebruikswijze. De Babymoov is met de gratis app het handigste om opnames te maken en te delen. Ontwikkeld door een gynaecoloog, wat het, in combinatie met de app, de duurdere aankoopprijs waard maakt.

De Babymoov Cocoon Life is een van de nieuwste doppler-apparaten op de markt. Het design is net iets frisser en eleganter dan de andere dopplers, maar ook qua snufjes is dit een moderne Doppler. In combinatie met de gratis app kan je heel makkelijk opnames van je baby’s hartslag maken én ze even makkelijk delen, ook via social media. Veel handiger dan prutsen met een usb-kabeltje naar je computer, maar je betaalt voor de doppler ook meer dan voor een doppler zonder app.

Je krijgt bij deze doppler ook oordopjes een handleiding die je duidelijk maakt waar je precies op zoek moet. De Babymoov-Doppler werkt via ultrasonen, die 15 tot 60 keer minder krachtig zijn dan de echografie bij de gynaecoloog. Dit is een iets duurdere doppler, maar het is een kwalitatief toestel dat werd ontwikkeld in samenwerking met een gynaecoloog, en dat merk je.

dopplers vergelijken baby hartslag

Dopplers vergelijken

Wat is een doppler?

Een doppler is een toestel waarmee je thuis naar het hartje van je ongeboren baby kan luisteren. Het zendt geluidsgolven uit die in de buik worden weerkaatst op de trillingen van de bloedsomloop van de baby. Een doppler-apparaat werkt met minder krachtige geluidsgolven dan de doptone van de gynaecoloog of verloskundige, om het toestelletje compact en betaalbaar te houden.

De doptone van de gynaecoloog werkt met ultrasone geluidsgolven. Een doptone is krachtiger en technisch ook veel beter. Een doppler is perfect voor thuisgebruik, maar kan niet de professionele doptone of echografie (dat gebruikmaakt van radiogolven) vervangen. Modellen in deze top 5 beste doppler zijn die dat het meeste kans geven op een accurate hartslag. Goedkopere modellen zijn minder gevoelig waardoor je de hartslag misschien niet zal vinden.

Waarom een doppler kopen?

Een doppler is geen essentieel baby-item om in huis te hebben. Je kan een perfect aangename zwangerschap beleven zonder doppler. De hartslag van je baby hoor je immers regelmatig als je op afspraak gaat bij de gynaecoloog, verloskundige of vroedvrouw. Een doppler kan zelfs voor meer kwaad dan goed zorgen. Wanneer je de doppler gebruikt en je de hartslag niet kan vinden moet je de rust kunnen bewaren.

Dat gezegd zijnde, het is wel fijn om een doppler te hebben. Je kan tussen afspraken door even naar je baby’s hartje luisteren, wat zeker fijn is als je geen zorgeloze zwangerschap beleeft. Bovendien is het een goeie manier om al vroeg een band met je kindje te vormen én is het iets wat je kan delen met je partner.

Hoewel het populair is wordt een doppler niet aangeraden door verloskundigen, maar is niet schadelijk. Het gebruik ervan heeft z’n voor- en nadelen, dus in geval van twijfel kan je altijd even te rade gaan bij de gynaecoloog. In onze mening en ervaring heb je geen doppler nodig en is een zwangerschap aangenamer zonder. Lees hier ook de richtlijnen van Kind&Gezin.

Dopplers bestaan tegenwoordig ook in vorm van smartphone apps. Deze zijn niet gecertifieerd en werken minder goed dan de modellen in deze top 5 beste doppler. Hoewel ze gratis zijn raden wij een echte doppler aan (als je zeker weet dat je een doppler wil) om onnodige stress te vermijden.

Doppler smartphone app

Voordelen van een doppler

 • helpt je al vroeg in de zwangerschap een band te vormen met je baby
 • kan partner een betrokken gevoel geven
 • kan geruststellend zijn als je een stressvolle zwangerschap beleeft
 • opnames zijn mooie herinnering voor later

Nadelen van een doppler

 • kan stress creëren wanneer je hartslag niet meteen vindt
 • effect van geluidsgolven op de groei en ontwikkeling van baby’s is niet duidelijk
 • niet makkelijk om de hartslag te vinden
 • kan vals gevoel van veiligheid opwekken
hoe doppler gebruiken tips tricks

Hoe moet je een doppler-apparaat gebruiken?

Omdat er nog weinig geweten is over de effecten van geluidsgolven op de ontwikkeling van een foetus, wordt aangeraden het gebruik van een doppler te beperken tot één keer per week, enkele minuten lang.

Sommige dopplers mag je vanaf twaalf weken gebruiken, maar de baby kan dan nog achter het schaambeen zit, waardoor het heel moeilijk kan zijn een hartslag te vinden. Je kàn dus wel een hartslag horen, maar het is geen zekerheid.

Tot 24 weken moet je sowieso vrij laag op de buik op zoek gaan. Let goed op waar op je buik de gynaecoloog je onderzoekt en probeer diezelfde plekken thuis uit. Vanaf de 24ste week kan je meer ter hoogte van je navel beginnen te zoeken.

Ga met de doppler rustig en langzaam over je buik. Als je het hartje hoort, maar het is heel stil of onduidelijk, kan je de doppler rustig, millimeter per millimeter, opschuiven. Zeker in het begin is je baby heel beweeglijk en kan een millimeter al genoeg zijn om de hartslag niet meer te horen. Hoe groter je baby is, hoe duidelijker het wordt waar je de doppler moet plaatsen voor een grotere kans om het hartje te horen. Koop je een goedkoop model dan is er minder kans dat je de hartslag zal vinden. De modellen uit dez top 5 beste doppler kunnen deze taak het beste aan.

Hoor je niets? Probeer het nog eens wanneer je wat hebt rondgelopen of actief bent geweest. Na een maaltijd wordt je baby ook wat actiever. Soms kan het helpen de doppler in een andere hoek te houden.

De hartslag van een baby fluctueert tussen 120 en 160 slagen per minuut en klinkt als een galopperend paard. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt de frequentie iets lager (zo’n 160 slagen per minuut vòòr week 20 en zo’n 139 slagen per minuut in week 31 tot 40).

Doppler gebruiken – Tips & tricks:

 • Zet het volume van de doppler pas hoger wanneer je het hartje hoort. Als je contact met de buik verliest, krijg je immers een hoge pieptoon te horen. Zet het toestel daarom ook uit alvorens je het van de buik haalt.
 • Neem ook eens een opname van mama’s hartslag. Die kan je later afspelen wanneer je baby geboren is om hem tot rust te brengen.
 • Als je al een vrij grote buik hebt, kan je ook met een lege rol keukenpapier naar de hartslag van je baby luisteren. Nu ja, jijzelf kan er dan vermoedelijk niet meer aan, maar je partner kan het wel proberen. Opgelet: je hoort geen luide badoem-badoem-badoem zoals bij een doppler, maar eerder een zacht getik. Vroedvrouwen die werken met een traditionele pinard tonen je graag hoe je het zelf eens kan proberen.

Bij twijfel, contacteer altijd je gynaecoloog, vroedvrouw of verloskundige. Je stoort hen echt niet. Beter een keertje te veel bellen dan een keertje te weinig.

goede doppler vergelijken

Lees meer artikels in de categorie ‘Veiligheid’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy