Je bent op zoek naar de beste doppler want je wil je kindje zo vaak mogelijk horen. Het is een mooi gevoel, wanneer je de hartslag van je kindje voor de eerste keren hoort. Zo snel, het blijft speciaal.
Normaal zie je je baby enkel tijdens een echografie. Met een doppler kan je ook thuis naar de hartslag van je kindje luisteren. Let op, dit is niet altijd mogelijk. Soms ligt de baby gedraaid, of omgekeerd, en dan kan je de hartslag niet altijd vinden. Geraak zeker niet meteen in paniek. Heb je twijfels, bel de vroedvrouw of laat je opnemen in spoed voor een kleine check.
In dit artikel overlopen we verschillende modellen. We maakten een selectie van de beste dopplers en geven hierbij de voor- en nadelen van het toestel. Denk wel goed na voor je een doppler aanschaft, het is een overbodige luxe.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Luvion AngelSounds Fetal Doppler
- Beste met display: Baby and More Baby Hartmonitor
- Beste high-end: Luvion Doppler Deluxe 80
- Beste met app: Babymoov Cocoon Life
- Beste koop: Jumper Angelsound
Beste prijs-kwaliteit: Luvion Angelsound Fetal Doppler
- De originele Doppler
- Geen speciale gel nodig
- Vanaf 14 weken (redelijk snel)
- Gel (optioneel) apart verkrijgbaar
Deze AngelSounds is de originele doppler. Het Nederlandse merk Luvion is bekend voor z’n kwalitatieve babyfoons en ook deze doppler is erg goed ontworpen. De AngelSounds werkt niet met een aparte “probe”, wel met een extragroot handstuk, waarmee je elk geluid goed oppikt. Het ligt ook fijn in de hand.
Met deze beste doppler kan je het volume instellen en ook opnames maken. Da’s niet alleen heel fijn als herinnering, maar ook om te kunnen delen met vrienden en familie. Als je je zorgen maakt over iets, is het fijn om een opname te hebben die je aan de verloskundige kan laten horen.
Je kan apart doppler-gel aankopen, maar AngelSounds werkt ook prima met handcrème of bodylotion. Vanaf veertien weken zwangerschap kan je thuis luisteren naar het hartje van je baby, maar afhankelijk van de ligging van de baby kan het even duren voor je de hartslag duidelijk hoort. Schiet dus niet meteen in paniek als je deze niet vindt.
Beste met display: Baby&More hartmonitor
- Apart handstuk
- LCD Scherm
- Inclusief gel
- Ingebouwde speaker
- Vanaf 12 weken (snel)
- Geluidsopname via kabel
Deze doppler van Baby and More is licht en ligt goed in de hand. Dankzij de probe kan je heel nauwkeurig op zoek naar je baby’s hartslag. Deze babyhartmonitor pakt uit met een straffe meetnauwkeurigheid van +- 1 bpm. Vanaf 12 weken zwangerschap kan je de hartslag meten.
Gezien het doppler-apparaat met geluidsgolven werkt, is het onschadelijk voor je baby. Ook met deze hartmonitor kan je de prachtige geluiden van je baby’s hartslag en bewegingen opnemen, maar daarvoor moet je de doppler wel met een usb aan de computer verbinden, wat niet zo comfortabel werkt.
De hartmonitor van Baby and More werkt met een schermpje, waarop je steeds duidelijk de frequentie van je baby’s hartslag te zien krijgt. Doordat er een ingebouwde speaker is hoef je geen koptelefoon of oortjes aan te sluiten en kunnen jij en je partner tegelijk luisteren.
Beste high-end: Luvion Doppler Deluxe 80
- Met LCD scherm
- Inclusief gel
- Compact
- Vanaf 12 weken (snel)
- Opname via kabel
- AAA-batterijen niet meegeleverd
Zonder prijs in overweging te nemen is dit de beste doppler op basis van kwaliteit en performance. Deze doppler van Luvion is net als de AngelSound topkwaliteit, alleen is deze ook medisch gecertificeerd. Het is een compact doppler-apparaat dat al vanaf twaalf weken zwangerschap te gebruiken is.
Het geluid van baby’s hartslag kan je ook opnemen, al moet je dat wel doen door een usb-kabeltje aan te sluiten op je computer. Niet zo handig, omdat het soms wel even zoeken is voor je de hartslag hoort en een millimeter verschuiven kan al betekenen dat je het geluid weer niet meer hoort.
De Doppler Deluxe krijg je inclusief hoofdtelefoon en doppler-gel. Die laatste hoef je niet per se te gebruiken, met bodylotion lukt het ook. Op het LCD-scherm krijg je duidelijk de hartslagfrequentie te zien.
Beste met app: Babymoov Cocoon Life
- Opnemen via app
- Mooi design
- Inclusief gel
- Vanaf 12 weken (snel)
- Duurder
De Babymoov Cocoon Life is een van de nieuwste doppler-apparaten op de markt. Het design is net iets frisser en eleganter dan de andere dopplers, maar ook qua snufjes is dit een moderne Doppler.
In combinatie met de gratis app kan je heel makkelijk opnames van je baby’s hartslag maken én ze even makkelijk delen, ook via social media. Veel handiger dan prutsen met een usb-kabeltje naar je computer, maar je betaalt voor de doppler ook meer dan voor een doppler zonder app.
Je krijgt bij deze doppler ook oordopjes een handleiding die je duidelijk maakt waar je precies op zoek moet. De Babymoov-Doppler werkt via ultrasonen, die 15 tot 60 keer minder krachtig zijn dan de echografie bij de gynaecoloog. Dit is een iets duurdere doppler, maar het is een kwalitatief toestel dat werd ontwikkeld in samenwerking met een gynaecoloog, en dat merk je.
Beste koop: Jumper Angeslound
- Goede prijs / kwaliteit
- Inclusief gel
- Ligt goed in de hand
- Vanaf 16 weken (trager)
- Alleen via oortjes
Dit is een “dupe” van de originele Luvion AngelSounds, maar Jumper levert een kwalitatief goede doppler, tegen een erg mooie prijs. Je krijgt er oordopjes en een (kleine) tube gel bijgeleverd en het wordt klaar voor gebruik geleverd. Het doppler-apparaat zelf is eivormig en ligt daardoor goed in de hand. Qua design leunt het sterk aan bij de originele AngelSounds, alleen kleiner.
Zoals bij de andere dopplers is het in het begin wat zoeken naar een hartslagje, maar je krijgt er een praktische handleiding bij die je duidelijk toont waar je precies moet zoeken. In het begin van de zwangerschap is dat namelijk veel lager dan je zou verwachten!
Is budget een probleem en zoek je een goed goedkoop model, dan is dit de beste doppler.
Dopplers vergelijken
Wat is een doppler?
Een doppler is een toestel waarmee je thuis naar het hartje van je ongeboren baby kan luisteren. Het zendt geluidsgolven uit die in de buik worden weerkaatst op de trillingen van de bloedsomloop van de baby. Een doppler-apparaat werkt met minder krachtige geluidsgolven dan de doptone van de gynaecoloog of verloskundige, om het toestelletje compact en betaalbaar te houden.
De doptone van de gynaecoloog werkt met ultrasone geluidsgolven. Een doptone is krachtiger en technisch ook veel beter. Een doppler is perfect voor thuisgebruik, maar kan niet de professionele doptone of echografie (dat gebruikmaakt van radiogolven) vervangen.
Modellen in deze top 5 beste doppler zijn die dat het meeste kans geven op een accurate hartslag. Goedkopere modellen zijn minder gevoelig waardoor je de hartslag misschien niet zal vinden.
Waarom een doppler kopen?
Een doppler is geen essentieel baby-item om in huis te hebben. Je kan een perfect aangename zwangerschap beleven zonder doppler. De hartslag van je baby hoor je immers regelmatig als je op afspraak gaat bij de gynaecoloog, verloskundige of vroedvrouw. Een doppler kan zelfs voor meer kwaad dan goed zorgen. Wanneer je de doppler gebruikt en je de hartslag niet kan vinden moet je de rust kunnen bewaren.
Dat gezegd zijnde, het is wel fijn om een doppler te hebben. Je kan tussen afspraken door even naar je baby’s hartje luisteren, wat zeker fijn is als je geen zorgeloze zwangerschap beleeft. Bovendien is het een goeie manier om al vroeg een band met je kindje te vormen én is het iets wat je kan delen met je partner.
Dopplers bestaan tegenwoordig ook in vorm van smartphone apps. Deze zijn niet gecertifieerd en werken minder goed dan de modellen in deze top 5 beste doppler. Hoewel ze gratis zijn raden wij een echte doppler aan (als je zeker weet dat je een doppler wil) om onnodige stress te vermijden.
Is een doppler schadelijk voor de baby?
Sommige mensen maken zich zorgen dat het gebruik van een doppler slecht zou kunnen zijn voor je baby en kan leiden tot een miskraam. Er bestaat theoretisch gezien een risico dat je ongeboren baby langdurig blootstellen aan geluidsgolven schade kan toebrengen door opwarming van het weefsel. Maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch raden verloskundigen en gynaecologen aan om een doppler niet vaker dan één keer per week te gebruiken. Een ander risico van het gebruik van een doppler is dat je de hartslag niet kunt vinden terwijl deze er wel is. Zoals je je kunt voorstellen kan dat paniek veroorzaken, en dat is ook niet goed voor de baby.
Voordelen van een doppler
- helpt je al vroeg in de zwangerschap een band te vormen met je baby
- kan partner een betrokken gevoel geven
- kan geruststellend zijn als je een stressvolle zwangerschap beleeft
- opnames zijn mooie herinnering voor later
Nadelen van een doppler
- kan stress creëren wanneer je hartslag niet meteen vindt
- effect van geluidsgolven op de groei en ontwikkeling van baby’s is niet duidelijk
- niet makkelijk om de hartslag te vinden
- kan vals gevoel van veiligheid opwekken
Hoe moet je een doppler-apparaat gebruiken?
Omdat er nog weinig geweten is over de effecten van geluidsgolven op de ontwikkeling van een foetus, wordt aangeraden het gebruik van een doppler te beperken tot één keer per week, enkele minuten lang.
Sommige dopplers mag je vanaf twaalf weken gebruiken, maar de baby kan dan nog achter het schaambeen zit, waardoor het heel moeilijk kan zijn een hartslag te vinden. Je kàn dus wel een hartslag horen, maar het is geen zekerheid.
Tot 24 weken moet je sowieso vrij laag op de buik op zoek gaan. Let goed op waar op je buik de gynaecoloog je onderzoekt en probeer diezelfde plekken thuis uit. Vanaf de 24ste week kan je meer ter hoogte van je navel beginnen te zoeken.
Ga stap voor stap tewerk:
- Leg je comfortabel op bed, of zit licht achterover op de stoel
- Plaats de doppler op je onderbuik
- Beweeg zeer traag om de hartslag te zoeken
- Stop met bewegen zodra je een harslag hoort
Ga met de doppler rustig en langzaam over je buik. Als je het hartje hoort, maar het is heel stil of onduidelijk, kan je de doppler rustig, millimeter per millimeter, opschuiven. Zeker in het begin is je baby heel beweeglijk en kan een millimeter al genoeg zijn om de hartslag niet meer te horen.
Hoe groter je baby is, hoe duidelijker het wordt waar je de doppler moet plaatsen voor een grotere kans om het hartje te horen. Koop je een goedkoop model dan is er minder kans dat je de hartslag zal vinden. De modellen uit dez top 5 beste doppler kunnen deze taak het beste aan.
Hoor je niets? Probeer het nog eens wanneer je wat hebt rondgelopen of actief bent geweest. Na een maaltijd wordt je baby ook wat actiever. Soms kan het helpen de doppler in een andere hoek te houden.
De hartslag van een baby fluctueert tussen 120 en 160 slagen per minuut en klinkt als een galopperend paard. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt de frequentie iets lager (zo’n 160 slagen per minuut vòòr week 20 en zo’n 139 slagen per minuut in week 31 tot 40).
Doppler gebruiken – Tips & tricks:
- Zet het volume van de doppler pas hoger wanneer je het hartje hoort. Als je contact met de buik verliest, krijg je immers een hoge pieptoon te horen. Zet het toestel daarom ook uit alvorens je het van de buik haalt.
- Neem ook eens een opname van mama’s hartslag. Die kan je later afspelen wanneer je baby geboren is om hem tot rust te brengen.
- Als je al een vrij grote buik hebt, kan je ook met een lege rol keukenpapier naar de hartslag van je baby luisteren. Nu ja, jijzelf kan er dan vermoedelijk niet meer aan, maar je partner kan het wel proberen. Opgelet: je hoort geen luide badoem-badoem-badoem zoals bij een doppler, maar eerder een zacht getik. Vroedvrouwen die werken met een traditionele pinard tonen je graag hoe je het zelf eens kan proberen.
Bij twijfel, contacteer altijd je gynaecoloog, vroedvrouw of verloskundige. Je stoort hen echt niet. Beter een keertje te veel bellen dan een keertje te weinig.