We geven ze allerlei namen, van een stoffen doek tot een hydrofiele tetradoek. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste tetradoeken die je online kan kopen. Dit zijn zachte polyvalente doeken die je kan gebruiken om een neus te snuiten, wat voeding op te vangen of gewoon als vod om op te kuisen.
Let goed op bij het kopen van tetradoeken. Deze worden vaak tegen de huid van je kindje gewreven. Het is dus logisch dat dit van een aangename stof moet zijn, zodat de wrijving geen irritatie veroorzaakt. Daarnaast kan je ook kiezen voor een stof waarvan je weet dat je kindje geen last heeft. Bekijk hieronder onze suggestieve lijst van de beste hydrofiele tetradoeken.
Onze selectie hydrofiele tetradoeken
- Beste prijs / kwaliteit: Jollein hydrofiele doeken 3-pack
- Meest veelzijdige tetradoek: Cloby UV-zonnedoek
- Beste XL-tetradoek: Aiden + Anais hydrofiele doeken
- Beste tijdens de winter: Fensilo flanellen hydrofiele doeken
- Mooiste ontwerp (konijntje): Liewood Rabbit
Snel zoeken
Beste prijs / kwaliteit: Jollein hydrofiele doeken 3-pack
Tetradoeken kan je nooit genoeg hebben. Je kan (en zal) ze voor alles gebruiken, dus kan je maar beter een voorraadje inslaan. Wie zich niet blauw wil betalen, maar toch heel goeie kwaliteit in huis halen, vindt deze van Jollein waarschijnlijk de beste hydrofiele doeken. Ze zijn precies goed van maat, zijn heerlijk zacht en zijn heel goed bestand tegen veelvuldig wassen (mag op 60°) en drogen. Sommige tetradoeken krimpen, vervormen of krijgen een vreemde textuur na machinedrogen, maar deze houden goed stand.
Je vindt deze hydrofiele doeken ook in heel veel leuke printjes. Extra fijn is dat je diezelfde prints ook ziet terugkomen in de rest van het assortiment (denk: slaapzakken, washandjes, …) en je dus je hele baby-inboedel kan laten matchen.
Meest veelzijdige: Cloby UV-zonnedoek
- 73 x 95 cm
- multifunctioneel
- drukknoopjes
- UV-werend
- zonder chemicaliën
- drie kleuren
- niet echt een tetradoek
- duurder
Deze UV-zonnedoek is technisch gezien geen tetradoek, maar door zijn multifunctionaliteit kon het dat net zo goed wel zijn. Hij is deels gemaakt uit bamboe, wat hem superzacht maakt.Nog specialer, hij houdt 98% van de UV-stralen tegen (wat een gewone tetradoek niet kan) en is heel luchtig.
Dankzij de drukknoopjes bevestig je hem makkelijk aan bijvoorbeeld de buggy om een schaduwdoek te maken, aan de draagzak om je kindje warm te houden of rond je nek als borstvoedingscover. Met de magnetische clips van Cloby erbij heb je nog meer bevestigingsmogelijkheden.
Deze zonnedoek is duurder in vergelijking met een gewone tetradoek, maar het is zijn geld waard door alle manieren waarop je hem kan gebruiken. Hij haalt bovendien consistent vijfsterrenreviews. Er wordt aangeraden te wassen op 30°. Machinedrogen kan op een lage stand.
Beste XL-tetradoek: Aden + Anais hydrofiele doek
Aden + Anais is een van de bekendste en geliefde merken als het gaat om slaapzakjes in mousseline en tetradoeken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en heel wat mooie en elegante prints, maar vooral de XL-versie is een favoriet.
Perfect om te gebruiken als schaduwdoek boven de kinderwagen, als luchtig deken (of warmer dekentje door dubbel te plooien), als picknickdeken, verschoonmatje, inbakerdoek, … De opties zijn vrijwel eindeloos.
De tetradoeken van Aden + Anais zijn superzacht omdat ze gemaakt werden uit voorgewassen mousselinekatoen en bij elke wasbeurt (30°) worden ze zachter. Ze krimpen of vervormen niet in de droger. Deze tetradoeken zijn ook licht stretchend, wat ze perfect maakt om te inbakeren. Doordat ze zo luchtig zijn, voorkom je dat je kind zou oververhitten.

Beste tijdens de winter: Fensilo flanellen hydrofiele doeken
Een tetradoek is meestal heel luchtig en dus perfect voor de zomer. Maar in de winter kan je wel iets warmer gebruiken. Met een flanellen hydrofiele doek kan je ook je kindje inbakeren, maar ze zijn ooks heerlijk warm om je kindje in in te wikkelen wanneer ze uit bad komen.
Als je ’s nachts een tetradoek onder het hoofdeinde van je baby’s bedje legt om spuug op te vangen, voelt zo’n flanellen doek veel aangenamer in de winter, wanneer de lakentjes al eens koud kunnen aanvoelen.
Deze van Fensilo zijn 100% katoen en bestaan in effen wit of verschillende genderneutrale printjes. Ze zijn bovendien superbetaalbaar, zeker als 3- of 6-pack. Je kan ze wassen op 60° en ze kunnen in de droger, wat aangeraden is om ze lekker zacht te houden.
Mooiste tetradoeken: Liewood Rabbit
Het Deense merk Liewood is inmiddels ook in ons land niet meer weg te denken. Zowel ouder en kind zijn fan van de eenvoudige, maar leuke ontwerpen. Dat is bij deze tetradoeken niet anders. Net wat anders dan anders, pakt deze set van twee uit met een schattig konijnengezichtje en twee lange oren waar je kind gegarandeerd door geëntertaind zal zijn. De afmetingen zijn bovendien ideaal voor inbakeren. Wie te veel afleiding vreest tijdens het verschonen of inbakeren kan uiteraard ook gaan voor een van de vele andere tetradoeken van Liewood. Fans van felle kleurtjes en prints moeten we teleurstellen, want Liewood verkiest neutrale aardetinten.
Jammer is dat deze hydrofiele doeken niet in de droger mogen. Je kan het er natuurlijk wel op wagen, maar verwacht dat ze wat krimpen. Wassen doe je op 40° en strijken hoeft helemaal niet, maar kan wel op lage temperatuur.

Hydrofiele doeken vergelijken
Wat zijn tetradoeken precies?
Tetradoeken, ook bekend als hydrofiele luiers of mousselinedoeken (muslin), zijn luchtige en zeer absorberende doeken. Ze drogen ook snel weer op.
Het zijn meestal vierkante doeken en ze bestaan in verschillende maten. Een standaardmaat is 60 x 60 cm of 70 x 70 cm, een XL-tetradoek is meestal 120 x 120 cm.
Ze worden vooral gebruikt als handdoek na het badje, als inbakerdoek, als cover tijdens de borstvoeding, als schaduw bij felle zon, als verschoonmatje, als dekentje, als spuugdoek, … De toepassingen zijn eindeloos.
Behalve de naam is er dus geen verschil tussen tetradoeken, hydrofiele luiers of doeken en mousselinedoeken.
Hoeveel tetradoeken heb je nodig?
Wanneer het op tetradoeken aankomt, wordt wel eens gezegd dat je er nooit genoeg kan hebben. Omdat ze zo veelzijdig zijn, zal je jezelf erop betrappen er heel vaak naar te grijpen. Wil je er dus een hele voorraad inslaan, doe gerust!
Een goede basis om mee te starten of om op je geboortelijst te zetten, is tien à twaalf stuks. Ook tetrawashandjes zijn handig om in huis te hebben.
Hydrofiele doeken gaan regelmatig in de was, dus kies vooral voor de beste tetradoeken van een hoge kwaliteit die bestand zijn tegen een heet wasje en de droger om te voorkomen dat ze te snel verslijten. Gebruik tetradoeken die niet boven 30° mogen gewassen worden eerder als dekentje dan als spuugdoek, zo moet je ze niet al te vaak wassen en blijven ze het langst mooi.
Waarom heb je tetradoeken nodig?
Tetradoeken zijn super-absorberend. Dat maakt ze ideaal als spuugdoekjes (zeer handig om ze in de buurt te hebben bij een voeding), maar ook als handdoekje na een badje. Ze zijn bovendien veel fijner van textuur dan een gewone handdoek. Daardoor krijg je de huidplooitjes veel makkelijker droog.
Wat ons betreft, en veel andere ouders, zijn tetradoeken een echte must-have door hun veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Hoe moet je tetradoeken wassen?
Ze kunnen gewoon in de wasmachine. Afhankelijk van de wasvoorschriften (altijd even het etiket checken) kunnen ze op 30°, 40° of 60°. De meeste tetradoeken worden na het wassen wat anders van textuur (meer “fluffy”).
De meeste hydrofiele doeken kunnen ook prima in de droogkast. Staat op het etiket dat ze niet in de droger mogen, kan je het wel nog steeds doen, alleen moet je rekening houden met lichte vervorming en krimping. Ze blijven wel even absorberend.
Strijken wordt niet aangeraden, omdat ze door het gladstrijken van de vezels iets minder goed vocht opnemen. Wil je ze graag glad en compacter opvouwen, dan kan je ze prima gladstrijken met je handen tijdens het opvouwen.