In dit artikel gaan we op zoek naar de beste buggy van 2023 voor ouders die een alternatief willen voor de grote(re) kinderwagens.
Een buggy is een lichte, compacte wandelwagen met een ingebouwd zitstoeltje. Doordat een buggy zo licht is en gemakkelijk opvouwt, gebruiken veel ouders een buggy als ze een uitstapje maken. Maar ook als je gewoon een zitje bij de hand wilt hebben zodat je kleintje kan rusten is een buggy de ideale oplossing.
Tegenwoordig kun je buggy’s kopen die zo compact zijn dat ze zelfs in het opberg vak van een vliegtuig passen. In deze top 6 vertellen we je wat de beste buggy’s zijn op de markt van vandaag en waarom.
Onze selectie buggy’s
- Beste prijs / kwaliteit buggy: Maxi-Cosi Lara 2
- Beste all-terrain:Â Cybex Eezy S Twist+ 2Â
- Beste voor de stad:Â Bugaboo Butterfly
- Best compact / onderweg: Babyzen YOYO 2
- High-end luxe buggy: Joolz Aer
- Beste goedkope buggy: Hamilton R1
Snel zoeken
Beste prijs / kwaliteit buggy: Maxi-Cosi Lara 2
- Zeer compact
- Inklapbaar met één hand
- Past in bagagevak van vliegtuig
- Volledige ligstand mogelijk
- Raampje & shouderband
- Maxi-cosi autostoeltje mogelijk
- Niet de grootste
- Schokt redelijk op oneven terrein
De Maxi-Cosy Lara 2 kun je met één druk op de knop inklappen – en dat is handig als je je kleintje op de arm hebt. Een ander voordeel van de Lara 2 is de gewichtslimiet: je kindje kan de buggy blijven gebruiken tot 22 kilo. En, je kunt de buggy ook gebruiken vanaf de geboorte, want hij wordt geleverd met adapters voor een autostoeltje van Maxi-Cosi. Dat betekent dat je minstens drie tot vier jaar plezier hebt van de Lara 2.
Je kunt deze buggy als handbagage meenemen in het vliegtuig. Het model is gemakkelijk over je schouder te dragen dankzij de schouderband die je uit kunt ritsen. Daarnaast kun je de rugleuning op meerdere standen zetten. In de zonnekap zit ook een raampje verwerkt. Zo kun je op elk moment zien hoe het met de kleine gaat.
De Maxi-Cosi Lara 2 kent weinig nadelen. Maar net zoals bij de goedkopere modellen in deze top 6 beste buggy’s is het soms moeilijk om ermee over een hobbelweg te rijden. Dat komt doordat de wielen niet zo groot zijn en op stenen of kinderkopjes kunnen blijven hangen. Bovendien is de Lara 2 wel geschikt voor kinderen tot 22 kilo, maar is het zitje niet heel groot. Daardoor kan het zijn dat een groter of langer kind na verloop van tijd niet meer comfortabel in de buggy past.
Met een prijskaartje van rond de 199 euro is de Lara 2 zeker niet de goedkoopste buggy op de markt. Maar hij is gemakkelijk in het gebruik, eenvoudig en compact op te vouwen en er kan een autostoeltje op bevestigd worden. Dat, en zijn prijs-kwaliteitverhouding, maakt hem tot een van de beste buggy’s die je kunt kopen voor je gezin.
Afmetingen ingeklapt: 43 x 26 x 52 cm
Afmetingen uitgeklapt: 70 x 50 x 104 cm
Gewicht: 6,4 kg
Beste stevige buggy: Cybex Eezy S Twist+ 2
- Grote lekvrije banden met vering
- Verstelbare (lederen) duwstang
- Hoog comfort en kwaliteit
- Mogelijkheid om autostoeltje erop te bevestigen
- Klapt makkelijk open en toe
- Ruime boodschappenmand en zonnekap
- Verstelbare vijfpuntsgordel (alle leeftijden tot 22 kg)
- Niet zo licht als anderen
- Hoge aankoopprijs (top segment)
Cybex heeft met de Eezy S Twist+ 2 een unieke buggy op de markt gebracht. Deze buggy is een stevig maar licht model (9.3 kg) waar je elk terrein aan kan. Dankzij het robuuste frame, grote verende wielen en kwalitatieve materialen heb je het comfort van een kinderwagen.
De Cybex Eezy S straalt luxe en exclusiviteit uit met zijn kunstlederen duwstang. Die kan trouwens hoog uitgeschoven worden. Ook de wielen zijn stevig en kunnen heel wat terreinsoorten aan. Nog een van de opvallende eigenschappen is de grote zonnekap.
De rug van het zitstoeltje is in drie standen naar beneden te verstellen. Volgens Cybex is de buggy geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden. Het zitje kan je eerst naar jou gericht plaatsen, na enkele maanden kan je het omdraaien. Ook een Cybex autostoel kan op het kader gemonteerd worden.
De Eezy S Twist+ 2 is bedoeld als meegroei-buggy. De vijfpuntsgordel kan versteld worden om in te spelen op de lengte van je kind. Je kan de buggy gebruiken tot je kind 22 kg weegt.
Dankzij zijn stevigheid en slimme extra’s is de Nexo zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Met zijn 10 kilo is hij niet even handzaam als andere wagens in onze lijst van beste buggy’s. Je betaalt voor het comfort van de Nexo wel een redelijk hoge prijs, namelijk tussen de 260 en 300 euro. Datzelfde geld zou je kunnen uitgeven aan een volledige kinderwagen.
Afmetingen ingeklapt: 31 x 45 x65 cm
Afmetingen uitgeklapt: 80x 45 x 103 cm
Gewicht: 8.3 kg
Compacte buggy voor stad: Bugaboo Butterfly
- Zeer compact, ook opgevouwen
- Lichtgewicht
- Past in bagagevak van vliegtuig
- Volledige ligstand mogelijk
- Schouderband
- Kleine boodschappenmand
- Kleine zonnekap
- Schokt op ruw terrein
De Bugaboo Butterfly heeft een grote stoel en biedt heel wat comfort. Door de verschillende verstellingen kan je kindje bijna volledig liggen. Voldoende voor dutjes tijdens een dagje in de stad. De stevige wielen zijn uitgerust met vering. Zo is je kind beschermd tegen de schokken van drempels of kasseien.
De grote zonnekap heeft een doorzichtig gedeelte zodat je nog steeds contact kan hebben met je kindje. De UV cover zorgt voor zonnewering.
De buggy klapt makkelijk en snel toe. Daarbij is het een lichtgewicht dat makkelijk gedragen kan worden via de handige riem met schouderpadding. Opgevouwen neemt het weinig plaats in. Makkelijk voor een kleine koffer of op het vliegtuig.
Ook deze buggy groeit mee met je kind. De Buttefly kan tot 30 kg (stoel 22 kg, mand 8kg) gewicht aan. De grote stoel biedt comfort voor alle leeftijden.
Afmetingen ingeklapt: 54 x 45 x 23 cm
Afmetingen uitgeklapt: 104 x 48 x 80 cm
Gewicht: 7,3 kg
Compact lichtgewicht voor onderweg: Babyzen YOYO2
- Zijhandgrepen op autostoeltje
- Zeer zacht voor pasgeborenen
- Grote zonnekap
- Tot 22 kg
- Veel opbergruimte
- Luchtbanden, kunnen leeglopen
- Hoge prijsklasse
De Babyzen Yoyo 2 is één van de best verkochte buggy’s van het afgelopen jaar. Aan het ontwerp alleen zie je dat het om een compacte en lichte buggy gaat. Je kan hem met één hand in- en uitklappen. De compacte plooibuggy geraakt in zo goed als elke auto. Door de schouderband en het lichte gewicht kan je hem ook gewoon dragen op meenemen op het openbare vervoer. Ook op het vliegtuig past deze zonder probleem in het bagagevak. Een ideale buggy voor onderweg of mensen die in de stad wonen.
De Yoyo 2 past in heel wat categorieën. Het is een plooibuggy, maar ook een meegroeibuggy die je tot 22 kg kan blijven gebruiken. Net zoals de Maxi Cosi Gia kan het ook dienen als alternatief voor een kinderwagen. Je kan de Babyzen Yoyo 2 gebruiken met een reiswieg, waardoor je baby (naar jou toe) kan liggen. Eens je baby recht kan zitten kan je dan overschakelen naar het zitje. Omdat je ook een autostoeltje kan bevestigen door gebruik van adapters wordt dit een 4-in-1 kinderwagen. Buggy, reiswieg, zitje en autostoel. Voor de richtprijs van € 430 zit dit ook in een uitstekende prijsklasse.
De wielen zijn klein en dun. Bij de meeste buggy’s zorgt dit voor veel schokken, maar door de vering op alle vier wielen wordt dit goed opgevangen. Hierdoor kan je nog redelijk goed op de kassei straten rijden, maar hoe ruwer het terrein hoe meer de vering verwaarloosbaar wordt. De Yoyo 2 presteert hier zeer goed, maar je moet dus ook niet overdrijven als dit type buggy niet bij jouw omgeving past.
Het wordt stilaan duidelijk waarom deze buggy zo populair is. Je kan ook kiezen uit verschillende kleuren. Het frame is zwart, maar daarbuiten kan je de kleur zelf bepalen. Deze plooibugy is geen luxe buggy, het is gewoon een goed ontwerp dat eerder handig is zonder al te veel prul.
Afmetingen uitgeklapt: 106 x 44 x 86
Afmetingen ingeklapt: 52 x 44 x 18
Gewicht onderstel: 6,2 kg
Gewicht met zitje: 12,5 kg
Exclusieve high end buggy: Joolz Aer
- Met één hand op te vouwen
- Even groot als vliegtuig check-in bagage
- Bijzonder licht
- Grote zonnekap
- Sterke wielen
- Grote boodschappenmand
- Geen volledige ligstand
- Rugverstelling met een rits
- Hoge prijs (top segment)
Met zijn gestroomlijnde design is de Joolz Aer een echte eyecatcher. Deze luxe buggy is voorzien van een stevig frame en een zacht en comfortabel stoeltje. Desondanks is het een van de lichtste buggy’s op de markt: hij weegt maar 6,1 kilo. Zijn sterke wielen glijden over elke ondergrond en je kunt er zelfs mee over kinderkopjes en gras rijden.
Je kunt de Aer blijven gebruiken tot je kindje 18 kilo weegt. Een van de weinige nadelen aan het design van deze buggy is de verstelbare rugleuning met rits. In principe geen probleem bij het neerlaten, maar onhandig als je de rits weer moet sluiten en het gewicht van je kindje moet tegenhouden. De rugleuning kan ook niet volledig platgelegd worden.
Een echte troef is dan weer de knop op de duwstang waarmee je de gehele buggy in één beweging inklapt. Eenmaal opgevouwen is de Joolz Aer klein genoeg om in het handbagagecompartiment van een vliegtuig te passen. Tegelijkertijd is dit meer dan alleen een reisbuggy. Dankzij de grote boodschappenmand en flinke zonnekap is hij namelijk geschikt voor zowel korte ritjes als langere uitstappen. Gezien de luxe eigenschappen is de Joolz Aer bijna een volwaardige kinderwagen. En daar betaal je ook voor: deze buggy kopen kost je tegen de 399 euro.
Het is ongetwijfeld de beste buggy voor ouders die elke dag comfortabel en stijlvol op weg willen gaan – en daar ook voor willen betalen.
Afmetingen ingeklapt: 53,5 x 45 x 21,5 cm
Afmetingen uitgeklapt: 83 x 45 x 105,5 cm
Gewicht: 6,1 kg
Joolz heeft met de Joolz Geo 2 ook een top gamma kinderwagen ter beschikking. Meer hierover kan je lezen in het artikel over de beste kinderwagens.
Beste goedkope buggy: Hamilton R1
- Zeer goede prijs / kwaliteit
- Lichte maar stevige frame
- Compact opgevouwen
- Handig onderweg of op het vliegtuig
- Max 15 kg draaggewicht
- Beperkt comfort
- Het smalle ontwerp kan sneller omvallen
De Hamilton buggy’s doen denken aan de YOYO2 van Babyzen. De Hamilton R1 is een smalle buggy op kleine wielen dat zeer licht en compact is.
Opgevouwen is snel en makkelijk. Je kan het met één hand doen. Door het compacte ontwerp is het makkelijk te dragen en op te bergen. Ook voor auto’s met een kleine koffer is dit een goede buggy.
Het grootste pluspunt van deze buggy is de prijs. De buggy is redelijk goedkoop in vergelijking met andere modellen. Je krijgt nochtans heel wat voordelen en weinig nadelen.
De wielen hebben vering, je hebt een verstelbare vijfpuntgordel en een zonnekap met UV bescherming. Deze heeft ook een doorkijkvenster om contact te houden. Je kan hem wel maar gebruiken tot 15 kg.
Zoek je een goedkope buggy onder 100 euro dan raden we de Hauck Shopper Neo II aan.
Afmetingen ingeklapt: 57 x 48 x 26 cm
Afmetingen uitgeklapt: 64 x 48 x 102 cm
Gewicht: 6,8 kg
Tot zover onze selectie beste buggy’s. In de overzichtelijke pagina ‘Onderweg‘ vind je andere alternatieven om je baby te vervoeren. Naast een buggy kan je ook opteren voor kinderwagens.
Is plaatsgebrek net het probleem dan kan je nog vergelijken met vouwbuggy’s of draagzak. Combineer het éne met de andere om de beste situatie voor jullie te voorzien.

Waar op letten bij het kiezen van een buggy
Het uitkiezen van een buggy lijkt op het kiezen van een kinderwagen. Je moet rekening houden met jouw situatie, en beseffen hoe het ontwerp van je buggy hierop zal inspelen. Woon je in de stad met beperkte ruimte dan is een grote bombastische buggy uit den boze. Heb je geen opbergruimte dan heb je niet veel (of net teveel) aan een buggy die niet kan toevouwen.
Omgekeerd gelden dezelfde regels. Ga niet voor kleine wiebelende bandjes wanneer je op oneffen terrein wil rijden. Met je buggy voor de stad op een open oneven veld rijden is een onaangename ervaring voor je kind. Het is daarbij ook iets te vroeg voor rollercoastertraining en overgeven doen ze voorlopig nog genoeg!
Denk over al deze elementen na en overweeg de voor- en nadelen. Elke situatie en budget is anders, dit beïnvloed jouw keuze van buggy. Ook de leeftijd van je kindje is van belang, sommige buggy’s zijn geschikt voor latere leeftijd wanneer je de kinderwagen wil vervangen. Met de Maxi Cosi Gia heb je een kinderwagen/buggy in één, met zijn eigen voor- en nadelen.
De belangrijkste punten om te overwegen zijn:
- Budget
- Omvang en gewicht
- Terrein en wielen
- Opvouwen/opbergen en plaats in de auto
- Opbergruimte
- Leeftijd/lengte kind en aantal kindjes
- Accessoires
- Design en materiaal
FAQ – vaak gestelde buggy vragen
De afmetingen van de buggy – zowel opgevouwen als uitgevouwen – spelen zeker een rol in je keuze. Controleer dus voor de zekerheid hoeveel opbergruimte je hebt en wat er wel of niet in je auto zou passen.
Een ander aspect waar je best op let, is de grootte van de bagagemand. Is die groot genoeg om al jouw spulletjes straks mee te nemen? En bovenal is het verstandig om goed te bekijken of de buggy de juiste wielen heeft.
Grote wielen zijn vaak comfortabeler voor lange afstanden en oneffen grond, terwijl kleine wielen weer voor meer opberggemak zorgen. En wil je de buggy graag meenemen als handbagage in het vliegtuig?
In deze vergelijking van de beste buggy’s vermelden we een aantal modellen die daar geschikt voor zijn. Maar vergelijk altijd eerst het bagagebeleid van de vliegtuigmaatschappij met de afmetingen van de buggy die je wilt gaan kopen.
Wat is het verschil tussen een kinderwagen en een buggy?
Vanwege zijn handige meeneemformaat is een buggy veel lichter en compacter dan een kinderwagen. Tegelijkertijd betekent dit dat hij wat minder comfort en stevigheid biedt, afhankelijk van het design. Ook zijn de wielen van een buggy vaak wat kleiner en daarom niet zo handig op hobbelige wegen.
Bij een kinderwagen is de kwaliteit van de wielen juist weer een troef. Maar het belangrijkste verschil zit in de toepassing. Een buggy heeft namelijk alleen een zitstoeltje, terwijl je op een kinderwagen een zitstoel, reiswieg én autostoel kunt plaatsen.
Voor pasgeborenen en voor kindjes die lange tijd in de wagen moeten blijven zitten is een kinderwagen dus comfortabeler. Toch bestaan er vandaag ook luxe buggy’s die eigenlijk de kwaliteit van een kinderwagen hebben en nog steeds hun compacte formaat behouden.
Deze worden vaak wel tegen een duurdere prijs verkocht dan een standaardbuggy, dus dan moet je overwegen wat er in jouw situatie handiger is. Voor de meeste ouders is het echter niet of-of, maar en-en. Zo kunnen ze schakelen tussen kinderwagen en buggy wanneer hen dat uitkomt.

Vanaf wanneer kan ik een buggy gebruiken?
Een buggy kun je gaan gebruiken van zodra je kindje sterk genoeg is om zelfstandig recht te blijven zitten. Dat is bij de ene baby rond 6 maanden en bij de andere 7 of 8 maanden.
Sommige buggy’s hebben zitjes die ook naar achteren verstelbaar zijn – en soms zelfs helemaal plat. Er wordt dan vaak erbij vermeld dat er in de buggy baby’s kunnen die jonger zijn dan 6 maanden. Maar die functie biedt niet het comfort van een reiswieg.
Je kunt dus wel zo’n buggy kopen voor je baby, maar hem er niet voor langere tijd in laten liggen. Afhankelijk van het merk en model kun je de buggy tot 3 of 4 jaar gebruiken.ÂÂ

Wat zijn de voor- en nadelen van een buggy?
Het grootste voordeel van een buggy is dat ze compact, licht en gemakkelijk op te vouwen zijn. Je hebt bovendien niet veel ruimte nodig om een buggy op te bergen. Doordat het materiaal licht en het design eenvoudig is, betaal je ook minder voor een buggy dan voor een volledige kinderwagen.
Een mogelijk nadeel dat je zeker kunt overwegen: bij veel buggy’s kan het zitje niet verwijderd of andersom geplaatst worden. Dit betekent dat je kindje maar één kant op kan kijken. Wil je liever dat je kindje naar jou toe gedraaid zit, zoals aangeraden de eerste maanden, dan investeer je best in een kinderwagen of een buggy met die optie.
Hoe maak ik mijn keuze?
Belangrijk om te weten is hoe, waar, en hoe vaak je de buggy wilt gaan gebruiken. Pas dan kun je bepalen wat de beste buggy is voor jou.
Wil je de buggy bijna dagelijks gaan gebruiken? En op een ruwe ondergrond? Dan heb je een wat robuuster model nodig en kies je best voor een buggy met stevig frame en grote wielen. In de stad is dit omgekeerd, dan liever een compact wendbaar model met kleine wieltjes.
Gaat het je eerder om een regelmatig uitstapje over gebaande wegen? Dan kun je gerust voor een wat lichter model kiezen met kleinere wielen. Er is voor ieder wat wils. In deze top 6 beste buggy’s geven we je alvast een divers overzicht van de buggy’s die het beste scoren bij papa’s en mama’s.
