Home Babynamen

Babynamen

door Sanne
goede babynaam vinden

Babynamen

Een goede babynaam vinden is voor jou misschien belangrijk, voor jouw kind is het nog veel belangrijker. Omdat jouw kind die naam heel zijn leven zal dragen moet het een goede naam zijn. Krachtig, of net zacht. Kort of lang. Er komt heel wat bij kijken. Heb je nog geen idee hoe je een babynaam moet kiezen, lees dan zeker onze handige gids!

Een geschikte babynaam kiezen is iets dat de mensheid al duizenden jaren doet. In de afgelopen decennia zijn bepaalde namen zeer populair geworden en gebleven. Andere namen komen en gaan, afhankelijk van de trends van de jaren. Een unieke naam heeft niet veel naamgenoten. Populaire namen zijn meer dan honderd, tot zelf duizenden naamgenoten.

Op deze pagina gaan helpen we je verder met een hele boel suggesties en inspiratie zodat jij de perfecte naam kan uitkiezen. Wil je willekeurig aan de slag, dan kan je ook onze babynaam generator gebruiken!

Unisex babynamen

Een babynaam kan je uitvinden maar je kiest misschien toch best eentje dat goed klinkt. Sommige namen zijn mooi en uniek, maar worden zeer beperkt gekozen. Andere namen zijn saai of traditioneel maar behoren wel tot de meeste populaire babynamen. Dankzij de data van statbel kunnen we dit historisch nagaan en de lijst populairste babynamen voorleggen.

Een babynaam uitkiezen is eigenlijk één van de eerste keuzes dat je als ouder zal maken. Voor jouw kind is het ook één van de belangrijkste keuzes.

babynamen zoeken

België – Vlaamse babynamen en Franse babynamen

De populairste babynamen van de afgelopen 20 jaar zijn Emma en Thomas. Thomas was de populairste babynaam van 1995 tot 2008, waardoor er nog steeds heel wat Thomassen rondlopen. Met 15451 naamgenoten heeft hij er 2000 meer dan Lucas of Louis. Deze behoren nog steeds tot de populairste babynamen en zullen uiteindelijk Thomas overtreffen. Ook Nathan, Arthur en Noah zijn zeer populaire babynamen voor jongens.

Emma is dan weer de populairste babynaam voor meisjes. Net zoals Thomas telt Emma zo’n 15250 naamgenoten, kort opgevolgd door Laura, met 15145 andere Lauras. Vooral in Vlaanderen is Emma een populaire babynaam, in Wallonië staat ze slechts op de 6e plaats. Léa en Manon leiden de rangschikking in het Franse gedeelte van het land. In Vlaanderen wordt de top 5 afgerond door Marie, Louise en Sarah. Jullie en Charlotte vielen net buiten de top 5 babynamen.

Populaire babynamen zijn vaak afkomstig van bekende mensen, of gebeurtenissen uit het verleden. De populariteit van Noah komt van Yannick Noah die de harten van vele Belgen veroverd heeft. Zo zien we ook dat Vince en Eden, onze Rode Duivels, ook heel wat invloed hebben op de rangschikking.

In 2016 kozen 271 mensen voor Eden en Vince. Toevallig dus ook even veel, maar met een gedeelde 17e plaats was het dat jaar een zeer populaire keuze.

Populaire babynamen

Populaire babynamen komen en gaan. Eén die zeker opvalt is Olivia, de populairste babynaam van 2019 en 2020. Waarom Olivia plots opnieuw zo populair is, behalve dat het een mooie naam is, is ons niet bekend. Vroeger was deze naam heel wat minder gebruikt.

In 2008 stond Olivia slechts op de 30e plaats. Elena, Eline en Lina zijn gelijkaardig in dat ze plots zeer populaire babynamen zijn. Bij de jongens zijn er minder duidelijke verschillen, hoewel Leon en Jules terug zijn van weggeweest.