Home BabyBabynamen Populaire jongensnamen

Populaire jongensnamen

door Johan Deschrijver
691 views

Laatste update op 24 October 2021

TOP 100 - Populaire jongensnamen

De lijst populaire jongensnamen van 2021 is een overzicht van de meest gekozen jongensnamen van de afgelopen 25 jaar in België!

Een goede jongensnaam uitkiezen blijft een hobbelig parcour vol twijfel en een overvloed aan keuzes. Hieronder vind je 100 populaire jongensnamen die in de laatste 25 jaar het meeste gebruikt werden in België. Dit zijn de populairste jongensnamen van heel België.

top 10 populaire jongensnamen vlaanderen

Tijdens de zwangerschap zijn er heel wat speciale momenten. Een passende jongensnaam vinden is één van de belangrijkste beslissingen die je zal maken. Kies je een klassieke sterke naam, of liever een zeldzame naam? Of, ga je toch voor de naam die al generaties in de familie zit? Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen, zoals deze lijst populaire jongensnamen, om je verder te helpen. Elk jaar verzamelt de statbel de lijst van populairste babynamen van zowel jongens als meisjes.

De meest populaire jongensnamen van 2020 – Lucas, Noah, Arthur, Finn en Elias – zijn al een tijdje dezelfde populaire jongensnamen. Toch zien we met Finn een nieuwe naam opduiken in de recente top 10. Andere kanshebbers zijn Adam, Louis, Liam en Gabriel.

Over de loop van de jaren komen er enkele nieuwe namen bij en verdwijnen anderen naar de achtergrond. Vergelijken we deze top 10 met de meest populaire jongensnamen van de afgelopen 25 jaar dan merken we toch enkele heel wat nieuwkomers.

Thomas en Hugo zijn stilaan verdwenen en heeft plaats gemaakt voor de terugkeer van Adam en Jules. Ook Mohamed verliest aan populariteit, maar dit is voornamelijk omdat Arabische kinderen nu ook Rayan of Adam noemen.

De TOP 100 populaire jongensnamen sinds 1995

1 tot 10 11 tot 20 21 tot 30 31 tot 40 41 tot 50 51 tot 60 61 tot 70 71 tot 80 81 tot 90 91 tot 100
Thomas Victor Mathis Wout Sam Samuel Axel Matthias Yanis Dries
Lucas Robin Jonas Lars Florian Jens Quentin Brent Oscar Valentin
Louis Tom Dylan Alexander David Martin Arnaud Mathieu Thibault Jarne
Nathan Hugo Théo Ruben Senne Jasper Gilles Clément Mathéo Baptiste
Noah Adam Luca Seppe Daan Aaron Lukas Quinten Bram Emile
Arthur Liam Milan Matteo Elias Sacha Anthony Alexis Jelle Mats
Maxime Alexandre Gabriel Guillaume Maxim Raphaël William Diego Michiel Xander
Mohamed Jules Julien Benjamin Ethan Niels Tristan Sander Jason Finn
Nicolas Antoine Romain Loïc Arne Kevin Bryan Vincent Vince Leon
Simon Robbe Mathias Kobe Rayan Adrien Stan Jonathan Arno Rune

Recent populaire jongensnamen

Terwijl sommige jongensnamen zoals Noah, Arthur en Louis al jaren in de top 10 populairste jongensnamen staat zijn er ook enkele recente opkomers. De terugkeer van oude sterke Belgische namen zoals Victor en Jules zijn hier goede voorbeelden van. Andere namen zoals Luca en Théo zijn dan weer iets meer richting de top 30 verschoven. Ook de Rode Duivels hadden invloed, zo zien we Vince en Eden als populairste voetballers in spe.

Sommige namen, zoals Mohamed of Rayan kennen we van onze lijst ‘Arabische jongensnamen‘. Deze zijn nieuwere namen dat populair zijn in bepaalde culturen en daarmee ook de Belgische lijsten aanvullen.  Andere namen zoals Maxime of Alexander zijn al langer populair in België.

Oude populaire jongensnamen

Keren we nog een extra aantal jaren terug dan kijken we naar namen die al decenia lang populair zijn. Dit zijn vaak korte sterke namen, of namen met bijbelse afkomst. Thomas, Kevin, Stijn en Tom zien we nog redelijk vaak. Andere namen zoals Dylan, Jonas, Jens en Jordy zien we al veel minder.

Wat opvalt is dat de oude populaire jongensnamen minder verschilt van de huidige lijst, in vergelijking met populaire meisjesnamen. Een hele reeks populaire jongensnamen zijn ondertussen zo ver weg dat ze in de lijst unieke jongensnamen terecht zijn gekomen. Bekijk ook deze lijst voor wat meer inspiratie!

Heb je onze babynaam generator al gezien? Daar hoef je enkel wat parameters in te vullen en je krijgt honderden babynamen aangeboden.

populaire jongensnaam kiezen

Sterke populaire jongensnamen

Wat opvalt bij populaire jongensnamen is dat het bijna altijd om een naam van twee lettergrepen gaat. Het komt mooi over, roept gemakkelijk 😉 en klinkt kort en krachtig. In de top 20 vinden we slechts 3 namen met meer lettergrepen terug; Nicolas, Alexandre en Mohamed. Ben jij zo’n fan van langere namen – check dan ook de top 10 lange babynamen. Voor meer korte jongensnamen kan je ook terecht op de top 100 korte jongensnamen.

Richt je je op een lijst van populaire jongensnamen, denk dan ook aan hoe deze klinkt als de achternaam erbij komt. Probeer de naam ook zelf enkele keren uit. Een babynaam klinkt altijd anders in het hoofd! Wil je een populaire jongensnaam wat unieker maken, denk dan na over verschillende schrijfwijzes of accenten. Hou de veranderingen wel beperkt! Er is een reden waarom dit de populairste jongensnaam is, en niet jouw vernieuwing.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy