Home BabyBabynamen Top 50 Arabische jongensnamen

Top 50 Arabische jongensnamen

door Sanne
667 views

Laatste update op 24 October 2021

TOP 50 Arabische jongensnamen

Ben je op zoek naar inspiratie voor een mooie Islamitische of Arabische jongensnaam? Wij zetten 50 bijzondere namen voor je op een rij.

Goede passende Arabische jongensnamen uitkiezen, dat kan weleens een uitdaging zijn. Maar toch ook zeker een leuke uitdaging. Wil je een korte of lange naam, populair of net uniek? Moet die uit de Koran komen of zoek je een Arabische jongensnaam die vervlaamst is? Voor het maken van die belangrijke keuze mag je best eens rondsnuffelen door de namen die momenteel helemaal in zijn.

Wij selecteerden de 50 beste Arabische jongensnamen die jou mogelijk zullen aanspreken. Namen die laatste jaren het meest populair zijn in België, of juist uniek. Sterke en korte Arabische namen alsook langere historische namen. Ook schenken we aandacht aan de top 10 islamitische jongensnamen (namen die in de Koran voorkomen) en de top 10 Vlaams Arabische jongensnamen.

10 Populaire Arabische jongensnamen … + bonus

Hier selecteerden we de 10 meest populaire Arabische jongensnamen van de afgelopen drie jaar in België. Deze zijn zo gewild onder Belgische ouders dat ze stuk voor stuk meer dan 100 keer per jaar worden gegeven. In dit lijstje bevinden zich logischerwijs ook veel namen die je in onze top 10 van islamitische jongensnamen zult terugvinden.

1.     Mohamed* 11. Hamza
2.     Rayan 12. Ayoub*
3.     Amir 13. Younes*
4.     Yanis 14. Haroun*
5.     Ilyas* / Ilyan 15. Ahmed*
6.     Youssef / Yusuf* 16. Yassine / Yassin*
7.     Imran* 17. Nassim
8.     Ali* 18. Zakaria*
9.     Ibrahim* 19. Issa*
10. Anas* 20. Moussa*

Wacht even, horen we je denken, zeiden jullie niet dat dit een top 10 zou zijn? Waarom staan er dan 20 namen in dit lijstje? Awel, daar hebben we een goede reden voor. De meest populaire Arabische jongensnamen zijn veelal namelijk ook populaire islamitische (*) namen. We combineren dus eigenlijk twee categorieën in één; en om jou meer keuze te geven, maken we die lijst graag een stukje langer.

Mohamed*

Helemaal bovenaan de lijst, en met recht: Mohamed. Deze populaire Arabische jongensnaam staat op nummer één in Brussel en op nummer tien in heel België. In veel gezinnen is dit een niet te missen naam. Ook de varianten Mohammed en Muhammad zijn heel populair. Traditioneel gezien wordt deze naam gegeven aan de eerstgeboren zoon. Tegenwoordig wordt het veel minder gedaan en is Mohamed gewoon een zeer populaire Arabische jongensnaam. Het is dan ook de naam van de profeet.

Mohamed is ook een naam dat we terugvinden in de lijst populaire jongensnamen. Ook Rayan komt voor in deze lijst en valt met een 49ste plaats net nog binnen de top 50.

Rayan

In 2020 werden alleen al in Vlaanderen 125 Rayans geboren. Het is natuurlijk ook een supermooie naam die in meerdere talen tot zijn recht komt. Vlot, stoer, en helemaal van nu. Wil je graag een spellingsvariant? Dan kun je ook nog kiezen uit Rayyan of Rayyen.

Amir

Amir is een klassieke Arabische jongensnaam en betekent ‘prins’ of ‘commandant’. Een koninklijke strijdersnaam dus. Je kunt je zoontje ook Emir noemen, een variatie die dezelfde betekenis draagt en ook vaak wordt gebruikt. Deze variant is ook zeer populair als Turkse jongensnaam.

Yanis

Als roepnaam is Yanis de laatste jaren enorm in opkomst. Alleen al in 2019 werd de naam 204 keer gegeven aan jongens in België. En wij begrijpen zeker waarom, want Yanis klinkt vriendelijk, speels, en van alle tijden.

Ilyas*

De populariteit van deze naam heeft eigenlijk altijd al hoog gelegen. Ilyas is een klassieke islamitische jongensnaam, maar heeft nog steeds een jeugdige, moderne feel. Ook Elias wordt natuurlijk ook vaak gebruikt, dit is ook een naam dat in Vlaanderen redelijk populair is.

Youssef*

Youssef is al jarenlang een bekende naam die vaak aan jongens wordt gegeven. Het betekent ‘God vermeerdert, God geeft’ en met de komst van jullie kleine is dat precies wat er in jullie gezinnetje gebeurt.

Imran*

Imran is toch wel heel populair de laatste tijd en werd alleen al in 2019 bijna 150 keer gebruikt als Arabische jongensnaam. Het is dan ook een hele stoere naam. Imran is een naam uit de Koran, hij is de vader van Maryem (Maria).

Ali*

Ali betekent ‘verheven, verhoogd, winnaar’. Een echte winner van een naam, dus! Ali is inmiddels ook gewoon een heel wereldse naam geworden. De bekende klank en bekende spelling zorgen voor veel gemak.

Ibrahim*

Ibrahim, in andere culturen ook wel Abraham genoemd, is in de Koran een belangrijke profeet met een mooi verhaal. Het is een ietwat lange naam, maar die leent zich ook goed voor liefkozende afkortingen als je dat zou willen.

Anas

De naam Anas is echt in opkomst. Hij wordt door veel ouders gekozen vanwege de mooie betekenis: wie Anas heet, zou een persoon zijn die je een gevoel van rust en vrede bezorgd. Klinkt perfect, vinden wij.

Hamza

Hamza is een catchy jongensnaam die je vlot uitspreekt en niet snel vergeet. Hij staat voor ‘sterk’ of ‘leeuw’.

Ayoub*

Ayoub staat ook wel bekend als Ayyub, of in westerse culturen Job. Deze naam met zachte klank staat symbool voor geduld.

Younes*

In de Koran is Younes een profeet. De naam is ontzettend populair en wordt in België gerust zo’n 90 keer per jaar aan een kind gegeven.

Haroun*

Ook Haroun is een profeet. In de islamitische overlevering is hij de broer van Moussa (zie verderop in deze lijst). Andere spellingsvarianten zijn Harun en Haroen.

 Ahmed*

 Wie zijn zoon graag naar Mohammed wil vernoemen maar liefst een andere vorm kiest, heeft met Ahmed een goede optie in handen. Ahmed is namelijk een populaire Arabische jongensnaam die beschouwd wordt als (kortere) variant van Mohammed. Een andere spellingsvariant is nog Ahmad.

 Yassine / Yassin

 Yasin is een hoofdstuk in de Koran, maar Yassine of Yassin is geen bestaande naam van een persoon daarin. Desondanks wordt de naam steeds vaker aan jongetjes gegeven. Wij vinden hem ook heel vrolijk en speels klinken.

 Nassim

Nog zo een mooie Arabische jongensnaam is Nassim. Nassim is een veel voorkomende naam, hoewel hij niet gemakkelijk te herleiden is qua betekenis of oorsprong. Maar laat dat de pret niet drukken!

 Zakaria*

 Als profeet in de Koran wordt de naam Zakaria of Zakariah relatief vaak gegeven, maar doordat korte namen momenteel erg hip zijn zien we een kleine daling in de populariteit van Zakaria. Toch leent de naam zich, net zoals Ibrahim, ook goed voor een leuke afkorting.

 Issa*

 De naam Issa of Isa ligt vlot in de mond en wordt nog heel regelmatig gekozen.

 Moussa*

Wist je dat Moussa, de profeet die in de christelijke cultuur ook wel als Mozes gekend wordt, de vaakst genoemde persoon in de Koran is? Deze naam klinkt ook gewoon heel stoer en kan – mocht je dat willen – ook gespeld worden als Mousa, Musa of Mosa.

korte arabische naam baby

10 ‘Vlaamse’ Arabische namen

Een naam kiezen is een heel persoonlijk moment. Ieder koppel heeft eigen wensen en ideeën, en al helemaal als je allebei uit een andere cultuur komt.  Veel ouders kiezen daarom voor een naam die in meerdere talen en contexten vlot klinkt. Om die reden bieden we hier een top 10 aan van Vlaams Arabische jongensnamen die heel goed passen bij zowel het Vlaams als het Arabisch. Wees niet bang om hierbij out-of-the-box te denken: een originele naam die van beide talen iets meeneemt kan juist een echte ijsbreker zijn.

 1. Abbas
 2. Adam
 3. Faiz
 4. Abraham (bram)
 5. Dries
 6. Louay
 7. Mo
 8. Esam
 9. Rayan
 10. Zayn

Abbas

Abbas is een Arabische jongensnaam die ‘leeuw’ betekent. En door de aanwezigheid van Bas (van Sebastiaan) leent hij zich ook heel goed voor een Vlaamse omgeving.

Adam

Als jongensnaam die zowel in het christendom, jodendom en de islam voorkomt is Adam een echte allrounder. Hij wordt de laatste jaren dan ook steeds populairder in België. Adam is ook nog eens makkelijk uit te spreken in verschillende talen. Van alle Arabische jongensnamen in deze lijst is Adammisschien de meest gebruikte in andere culturen.

Maan

Een romantische jongensnaam met een mooi symbool erachter. Maar wist je dat Maan ook een bestaande Arabische jongensnaam is? In die context betekent Maan ‘hulpvaardig’.

Abraham

Abraham is in de laatste eeuw niet altijd een veel voorkomende naam geweest, maar daar begint verandering in te komen. Als islamitische variant zou de naam Ibrahim zijn, waardoor Abraham een goede tussenweg vormt. Abraham leent zich ook heel goed voor afkortingen, zoals Bram of Ab.

Dries

Dries lijkt op en klinkt als de stoere Arabische jongensnaam Driss. Een leuke en vlotte naam die bij elk jongetje past. Dries komt van Idris. Idris was een profeet in de Koran en is dus ook een islamitische jongensnaam. Idris betekent slim of leerzaam in het Arabisch.

Louay

Louay is een razend populaire Vlaams Arabische jongensnaam, en wij begrijpen helemaal waarom. De uitspraak en spelling zijn heel mooi en geschikt voor meerdere talen. Ook lijkt Louay een beetje op Louis of Louie.

Mo

Het klinkt misschien wat ongewoon, bij familieleden of vriendjes onderling worden jongetjes met de naam Mohamed vaak Mo genoemd. En eigenlijk vinden wij die naam ook heel geschikt op zichzelf. In de huidige trend van korte namen komt Mo als korte, stoere, Vlaams Arabische jongensnaam helemaal tot zijn recht.

Esam

Hé, Sam! Of Esam? Deze naam is een leuke ijsbreker waar je zoon later veel plezier mee zal hebben. En eigenlijk klinkt deze naam ook best wel stoer! Voor sommigen klinkt dit een beetje vreemd, voor anderen is dit een goede Vlaams Arabische jongensnaam.

Rayan

Net zoals Louay is Rayan echt een hit in de naamlijsten van de laatste drie jaar. Het is natuurlijk ook een supermooie naam die in meerdere talen tot zijn recht komt. Wil je graag een spellingsvariant? Dan kun je ook nog kiezen uit Rayyan of Rayyen.

Zayn

Zayn heeft, zo vermoeden wij, aan populariteit gewonnen dankzij de gelijknamige zanger van boyband One Direction. Het is ook gewoon een hele leuke, moderne naam. Maar hij heeft ook zijn oorsprong in de Arabische cultuur, dus het is de ideale ‘hybrid’. Zayn betekent ‘mooi’ of ‘stralend’.

Voor nog meer speciale namen kan je ook terecht op de TOP 100 unieke jongensnamen. Deze komen minder voor in België en bevatten ook enkele (semi-) Arabische varianten.

beste arabische jongensnamen

10 unieke jongensnamen met Arabische achtergrond

Veel ouders willen graag een originele naam aan hun kindje geven, een die helemaal bij hem past. Ben je op zoek naar een bijzondere Arabische naam die je niet snel tegenkomt? Daar hebben we ook aan gedacht. Neem maar eens een kijkje in deze top 10 van unieke Arabische jongensnamen.

 1. Louai
 2. Ramey
 3. Yunis
 4. Yanel
 5. Leron
 6. Riaz
 7. Amad
 8. Siraj
 9. Mamoun
 10. Zinedine

Louai

De naam Louai klinkt lief en zacht en is bovendien heel gemakkelijk uit te spreken in meerdere talen. Wellicht daardoor is een andere variant, Louaye, de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Door de spelling subtiel aan te passen, creëer je een volledig unieke Arabische naam voor jouw zoontje.

Ramey

Op zoek naar een lieve Arabische jongensnaam? Ramey, soms ook wel als Rami geschreven, betekend ‘liefhebbend’ en klinkt precies even schattig. De naam stijgt inmiddels wat in populariteit, maar is in de schrijfwijze met -ey nog maar weinig gespot.

Yunis

Waarschijnlijk heb je al weleens een Younes ontmoet, maar wat vind je van Yunis? Deze stoere Arabische jongensnaam werd in de laatste 25 jaar maar 19 keer aan een kindje gegeven en is qua spelling helemaal mee met de namen van nu.

Yanel

Wil je graag een naam met Arabische klank die volledig uniek is? Yanel is er zo een. In de laatste twintig jaar werd deze lieve jongensnaam maar een enkele keer aan een kindje gegeven.

Leron

In de laatste tien jaar zijn er maar vijf Lerons geboren in Vlaanderen, dus als je hiervoor kiest ben je verzekerd van een unicum. Met als bijkomend voordeel dat deze stoere naam zeer geschikt is voor gebruik in het Frans, Nederlands en Engels.

Riaz

Als je liefst een hippe, korte Arabische jongensnaam kiest is Riaz zeker het overwegen waard. Gemakkelijk te spellen, gemakkelijk uit te spreken en een echte stoere Arabische jongensnaam. Ondanks al die voordelen werden er tot nu toe nog niet veel kindjes Riaz genoemd in België.

Amad

Met soortgelijke namen zoals Amed en Amit lijkt Amad in eerste instantie op een spellingsvariant. Maar deze korte Arabische jongensnaam klinkt niet alleen zacht, hij draagt een mooie betekenis met zich mee: ‘dankbaar’. En is dat niet wat je voelt als je je kindje eenmaal vasthoudt?

Siraj

Net zoals Aziz, verderop in deze top 20 van unieke Arabische jongensnamen, vinden wij Siraj echt een naam waar je vrolijk van wordt. Hij staat dan ook voor licht en zonneschijn.

Mamoun

Van Mimoun heb je waarschijnlijk weleens gehoord, maar ken je Mamoun ook? Deze variant klinkt jeugdig, speels, en is werkelijk uniek. De kans dat je kindje een andere Mamoun tegen het lijf loopt, is heel erg klein. Mamoun betekent ‘eerlijk en trouw’.

Zinedine

Deze lange islamitische jongensnaam is natuurlijk het meest gekend vanwege de Franse voetballer Zinedine Zidane. Maar wist je dat de naam Zinedine door de tijd heen steeds een klein beetje populairder wordt? Met zijn vlotte, bijna zingende klank is Zinedine een bijzondere voornaam voor een even bijzonder jongetje.

arabische namen uit koran

10 korte Arabische jongensnamen

Korte namen zijn helemaal in de mode. En waarom ook niet? Want een naam die krachtig in de mond ligt klinkt vaak ook heel stoer, en dat is perfect voor jongetjes. We zetten een leuke selectie van korte Arabische jongensnamen (niet meer dan één of twee lettergrepen) voor je op een rij.

 1. Joud
 2. Driss
 3. Zaid
 4. Rauf
 5. Isa
 6. Naji
 7. Yasr
 8. Adel
 9. Aza
 10. Nooh

Joud

Korte, krachtige namen zijn helemaal hip. Maar Joud wordt, ondanks zijn vlotte en speelse klank, tot nu toe nog maar weinig gekozen. Een gemakkelijke, overtuigende naam, en helemaal van nu.

Driss

Driss is een stoere Arabische jongensnaam die je gemakkelijk en vlot uitspreekt. Ook vinden wij de spelling heel leuk en speels. Driss sluit bovendien aan op de Nederlandse/Vlaamse naam Dries.

Zaid

Deze korte Arabische jongensnaam wordt ook wel gegeven als Sayyid, Sayed of Zayd en betekent ‘meester’.

Rauf

Rauf, of Ra’uf, staat voor compassie en liefde. Een heel lieve naam met een even zachte betekenis, maar tegelijkertijd past Rauf ook bij een echte stoere jongen.

Isa

Met de huidige trend van korte namen is Isa natuurlijk een echte topper. Als Arabische jongensnaam is Isa genoemd naar een islamitische profeet. Isa is ook een naam die voor meisjes kan werken, deze naam is redelijk unisex.

Naji

Naji is een krachtige, korte jongensnaam en betekent ‘overlever’. Ondanks die serieuze betekenis klinkt de naam heel vrolijk en vinden we het ook echt bij een klein baby’tje passen.

Yasr

Namen met een Y zijn altijd leuk. Dat is ook het geval bij Yasr. De naam doelt op rijkdom en kan trouwens ook als Yasir gespeld worden.

Adel

Deze naam is in onze ogen zo’n korte jongensnaam waar je op veel manieren van kunt genieten. Hij is kort, klinkt naar iets van weelde (adellijk, van adel), en heeft tegelijkertijd een mooie, Arabische toon. Adil, Adel en Abdel zijn allemaal zeer populaire Arabische jongensnamen.

Aza

Net zoals Isa heeft Aza die schattige, stoere spelling van drie letters. Korter kan het niet, toch? Fun fact: Aza kan aan zowel jongens als meisjes worden gegeven.

Nooh

Nooh is een naam waar je blij van wordt. Het is een afgeleide van Nuh of Noach (de profeet) en persoonlijk zijn wij helemaal weg van deze naam. De spelling, de klank, de zeldzaamheid – Nooh is een uitblinker!

10 stoere Arabische jongensnaam

Als jij op zoek bent naar een stoere Arabische jongensnaam, dan vind je vast wel iets van jouw gading in deze lijst die we voor je hebben samengesteld. Arabische jongensnamen zijn van zichzelf vaak al heel mannelijk en mooi van klank.  Stuk voor stuk namen die echt bij jouw stoere ventje passen.

 1. Maroan / Marouane
 2. Zaheer
 3. Rayyen
 4. Khalil
 5. Akeem
 6. Hashim
 7. Rimon
 8. Joud
 9. Driss
 10. Aziz

Maroan / Marouane

Vind je deze naam ook niet stoer klinken? Maroan heeft ergens een liefdevolle toets, maar ook een oerklank. Een unieke keuze voor jouw kindje! Voor een stoer voorbeeld hoeven  we niet ver te kijken. Marouane Fellaini is één van de sterkste Rode Duivels dat we ooit gezien hebben.

Zaheer

Deze Arabische jongensnaam klinkt mannelijk, edel en statig. Maar verrassend genoeg heeft hij eigenlijk een heel sierlijke betekenis: ‘bloeiend’. Je hoort deze naam wat vaker in het Verenigd Koninkrijk.

Rayyen

Dit is een andere schrijfwijze van de naam Rayan. Die staat toevallig in de top 3 van populairste jongensnamen in Brussel. Maar door de spelling lichtjes aan te passen, creëer je een unieke variant voor jouw zoon. Deze stoere Arabische naam leent zich goed voor meerdere talen en klinkt ook een beetje als de Engelse naam Ryan.

Khalil

Een eigen kindje, dat is een maatje voor het leven. En laat de betekenis van Khalil nu precies ‘vriend’ zijn. Een stoere en toch ook zachte roepnaam voor een baby met een gouden hart. Eén van onze favorieten in de lijst Arabische jongensnamen.

Akeem

Een stoere klassieker. Dankzij het bestaan van Hakim en Hakeem zullen de meeste mensen ook de naam Akeem zich snel eigen maken. Daarnaast betekent Akeem ‘intelligent’, wat alvast een heel fijne eigenschap is om over je kindje uit te spreken.

Hashim

Hashim is een bijzondere jongensnaam en betekent ‘vernietiger van het kwaad’. Een echte stoere krijgersnaam dus, en een die kracht uitstraalt vanaf het begin.

Rimon

Nog zo’n speciale Arabische jongensnaam is Rimon. Rimon is de perfecte naam voor een stoer kindje. Met westerse namen die qua klank op Rimon aansluiten, zoals Remon en Timon, kies je bovendien voor herkenbaarheid en een vlotte uitspraak. Daarbij lijkt het ook zeer op Raymond, een oude Belgische naam die ondertussen weinig gebruikt wordt.

Joud

Korte, krachtige namen zijn helemaal hip. Maar Joud wordt, ondanks zijn vlotte en speelse klank, tot nu toe nog maar weinig gekozen. Een gemakkelijke, overtuigende naam, en helemaal van nu.

Driss

Driss is een stoere naam die je vlot uitspreekt. Ook vinden wij de spelling heel leuk en speels. Driss sluit bovendien aan op de Nederlandse/Vlaamse naam Dries.

Aziz

Dit is er eentje voor een echte strijder, want Aziz betekent ‘groot en machtig’. Een stoere islamitische naam die vlot en modern klinkt en vrolijkheid uitstraalt. Een eventuele langere variant, voor wie graag een klassieke naam wil, is Abdelaziz.

Heb je nog steeds geen waardige naam gevonden dan koppel je best even terug naar het overzicht van jongensnamen.
Je kan ook gebruik maken van de babynaam-generator. Daar vul je enkele parameters in en wij stellen je honderden namen voor die hier aan voldoen! 

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy