Home BabyBabynamen Scandinavische meisjesnamen – top 30

Scandinavische meisjesnamen – top 30

door katerina
674 views

Laatste update op 24 October 2021

Top 30 Scandinavische meisjesnamen

Scandinavische meisjesnamen zijn heel veelzijdig: lief, stoer en bijzonder? Het kan allemaal! Wij stellen je hieronder graag onze selectie van 30 mooiste namen voor.

Wil je jouw dochtertje een unieke Scandinavische meisjesnaam meegeven die net dat tikje bijzonderheid met zich meedraagt? Dan heb je de keuze uit tal van gekende en minder gekende namen uit o. a. Zweden, Denemarken en Noorwegen. Het zijn allemaal namen met een unieke klank en betekenis, die het feeërieke karakter van het hoge Noorden volledig weerspiegelen. Wij hopen jou met onze selectie namen te kunnen inspireren. Zo wordt ook jouw namenzoektocht een fluitje van een cent.

10 zachte / lieve Scandinavische meisjesnamen

Dacht je dat Scandinavische meisjesnamen enkel stoer als een Viking zijn? Dan bewijzen de onderstaande namen zeker het tegendeel. Het zijn stuk voor stuk lieve meisjesnamen met een vrolijke noot en leuke betekenis die bij ons regelmatig voorkomen.

Lotta
Erica
Marika
Jente
Maja
Hanne
Frida
Annika
Kaja
Maren

 

Lotta
Lotta is een korte, vriendelijke en speelse meisjesnaam. Het betekent ‘dapper, sterk’, een belangrijke eigenschap die we jouw kindje ongetwijfeld ook toewensen.

Erica
Erica is de vrouwelijke versie van het Deense ‘Erik’. Het is een warme vrolijke naam die klassiek en tegelijk toch ook modern is. In de periode 1995-2019 werd deze naam evenveel gekozen als bv. Ulrike en Megane. Het zijn dus namen die je af en toe eens tegenkomt, maar zeker niet tot de meest populaire namen behoren. Dat is zeker een troef als je een bijzondere naam zoekt die niet zo vaak voorkomt.

Marika
Een lieve meisjesnaam die je regelmatig in Scandinavië zal horen vallen is Marika. Het is een tedere en liefkozende naam met een prachtige betekenis, nl. ‘ster van de zee’ en ‘schoonheid’.

Jente
Een meisjesnaam die qua betekenis alvast perfect bij je kleine dochtertje zal passen. Jente is Noors voor ‘meisje’ en klinkt ons heel jeugdig en fris in de oren.

Maja
Maja is net zoals Marika een van de vele varianten op Maria. Deze Zweedse meisjesnaam is bij ons vooral gekend van Maja de Bij, het lieve tekenfiguurtje dat bij kleine kindjes zeer populair was/is. Pure nostalgie …

scandinavische babynamen voor meisjes

Hanne
Hanne is een lieve meisjesnaam die je niet alleen in Scandinavië maar ook regelmatig bij ons hoort. Denk maar aan Hanne van K3, het nieuwsanker Hanne Decoutere of presentatrice Hanne Troonbeeckx. Dat zijn allemaal toffe madammen, wie weet wordt jullie kleine spruit ook zo een bekende naamgenote.

Frida
Frida is een naam met Germaanse roots die in Scandinavië zeer populair is. Het betekent ‘vrede’, wat volgens ons perfect bij een opgewekt lief meisje past.

Annika
Deze vrolijke meisjesnaam doet jullie waarschijnlijk ook denken aan de trouwe metgezel van Pippi Langkous. Het is een Scandinavisch koosnaampje voor Anna en klinkt zo lief en schattig, dat het niet in deze lijst mag ontbreken.

Kaja
Een bijzondere Scandinavische meisjesnaam is Kaja. De afgelopen 20 jaar werden er nog geen 40 babymeisjes met deze naam in ons land geboren. Je kan dus met zekerheid zeggen dat je kindje een unieke naam zal hebben. De naam is eigenlijk een koosnaampje voor Karin/Katharina en betekent ‘zuiver’.

Maren
Maren is een Noorse naam die de laatste 5 jaar aan zo een 50-tal meisjes in ons land gegeven werd. Dit in vergelijking met bv. het populaire Franse Emma, dat wel meer dan 3000 keer gekozen werd. Maren betekent ‘ster van de zee’ en is volgens ons een heel zachte en romantische meisjesnaam die een plekje tussen de mooiste Scandinavische namen waard is.

10 sterke Scandinavische meisjesnamen

Zijn jullie op zoek naar een stoere Scandinavische meisjesnaam? Wij kozen er 10 mooie namen uit die elk op hun manier het stoere kantje in je meisje naar boven zullen brengen. Het is leuk om te weten dat je dochter ook haar mannetje zal kunnen staan naast alle stoere Vikings, toch?

Astrid
Freya
Dagmar
Rune
Liv
Ragna
Ylva
Sigrid
Gudrun
Britta
mooie zweedse of noorse namen

Astrid
Deze stoere meisjesnaam heeft al zeker even stoere roots. Het is oorspronkelijk een Walkurennaam. (Walkuren? Je weet wel, die wraakzuchtige oorlogsgodinnen uit de Noorse mythologie). Astrid betekent zoveel als ‘goddelijk mooi’ en werd bij ons vooral bekend door koningin Astrid (geboren in 1905). Een krachtige naam dus met een royaal tintje …

Freya
Nog zo een naam met Noorse mythologische wortels is Freya. De naam verwijst naar de godin van de liefde en het huwelijk en betekent ‘nobele vrouw’. Andere schrijfvormen zijn bv. Freja of Freyja.

Dagmar
Dagmar is eigenlijk de Scandinavische variant van het Slavische Dragomira, wat ‘vredelievend’ betekent. Het is een stoere naam die de laatste 20 jaar nog geen 100 keer in ons land gekozen werd. Daarmee behoort deze naam volgens ons zeker tot de pareltjes onder de Scandinavische namen.

Rune
Rune is een originele Oudnoorse naam met unisex karakter die zowel voor jongens als meisjes gekozen wordt. De afgelopen 20 jaar kwam deze naam in ons land iets meer dan 500 maal bij pasgeboren meisjes voor. De vrouwelijke vorm Runa komt ook (maar wel zelden) in België voor. De betekenis ‘geheime spreuk’ geeft deze eigenzinnige meisjesnaam ook wel een toverachtig vleugje mee.

Liv
Liv is een korte, moderne en stoere Noorse meisjesnaam afgeleid van het Oudnoorse ‘hlíf’. In het moderne Zweeds betekent Liv letterlijk ‘leven’, wat bijzonder mooi bij een pasgeboren baby’tje past. Het is bovendien ook een koosnaampje voor het Engelse Olivia.

Ragna
De volgende stoere naam in deze lijst is Ragna, afgeleid van het Scandinavische Reinhild. Met de betekenis van ‘raadgeefster in de strijd’ geef je jouw kleine meisje een krachtige naam mee voor haar toekomst. Ragna ist bovendien de vrouwelijke variant van Ragnar, de naam van de geruchte viking Ragnar Lodbrok. Scandinavischer kan bijna niet …

Ylva
Ylva is een krachtige naam en Finse/Zweedse variant van Wulfia. Het betekent ‘wolf’ en staat in de Noorse mythologie symbool voor de overwinning. De wolf was ook het dier waarop Odin reed. Een stoere naam voor een meisje dat weet wat ze wil. Ylva kwam de afgelopen 20 jaar nog geen 30 keer voor in België, wat deze naam wel extra bijzonder maakt.

Sigrid
Sigrid is nog zo een Scandinavische meisjesnaam die strijdlustigheid in zich draagt. Het valt uiteen in het Oudnoorse Sig en Rid, wat samen “zij die naar de overwinning rijdt” betekent. Het is een naam die zelden voorkomt en de afgelopen 20 jaar net zo vaak gekozen werd als bv. het Franse Béatrice of Océanne. Wij koesteren graag deze mooie pareltjes van namen en vonden ook Sigrid een plaatsje in onze top 30 waard.

Gudrun
Net als Astrid is ook Gudrun oorspronkelijk een Walkurennaam uit de Noorse mythologie. Het is een Duitse, Zweedse en Deense naam en betekent ‘zij die de geheimen van de strijd kent’. Een mooie meisjesnaam die volledig het dappere en onbevreesde in jonge kindjes weerspiegelt.

Britta
Britta is een speelse en stoere korte meisjesnaam afgeleid van het Zweedse Birgitta en het Iers-Keltische Brighid. Deze originele naam kwam de afgelopen 20 jaar zo een 20-tal keer voor in onze streken. Hiermee verdient Britte zeker een plaatsje in de lijst van bijzonder meisjesnamen.

Top 30 scandinavische meisjesnamen

10 originele Scandinavische meisjesnamen

Gaan jullie voor een Scandinavische naam? Dan mag je er bijna zeker van zijn, dat je meisje met een unieke naam zal rondlopen die voor veel complimentjes zal zorgen.

Moa
Ulla
Svea
Nanne
Malin
Signe
Tove
Mirja
Lova
Jytte

 Moa
Een lieve Zweedse meisjesnaam met slechts 3 letters is Moa. Het betekent ‘moeder’ en is in ons land een zelden geziene naam, net zoals bv. de meisjesnamen Toulouse en Mercédes.

Ulla
Ulla of Ülla is een Scandinavische naam afgeleid van Ursula en betekent ‘machtig’. Ulla Werbrouck, de Belgische ex-judoka die meerdere grote Europese en zelf wereldtitels op haar palmares heeft staan, doet deze betekenis zeker eer aan. Jullie kleine meisje zal met deze naam zeker ook alle hindernissen kunnen trotseren.

Svea
Svea is een afkorting van Svearike en betekent letterlijk ‘de Zweedse natie’. Meer Zweeds kan deze naam dus niet zijn. Het is een korte, krachtige naam met slechts 4 letters die bij ons net zo weinig voorkomt als Quinn en Maëlyne.

Nanne
Nanne is een Friese naam voor meisjes afgeleid van Johannes. Het is een zeer schattige, speelse naam die lief en bijzonder in de oren klinkt. Wij vinden hem alvast zeer mooi.

Malin
Malin is een Scandinavische naam en afkorting van Madelyn. Het is een zeer populaire naam in Zweden, bij ons is het een zeldzaam juweeltje. Varianten die ook bij ons (al is het maar zeer zelden) terug te vinden zijn, zijn Maline, Malina en Malinka.

Signe
Signe is een bijzondere meisjesnaam die wel degelijk niet uit Frankrijk maar wel uit Scandinavië komt. De naam spreek je uit als SiGne met ‘g’ (en dus niet SinJe met ‘j’). De betekenis ‘nieuwe overwinning’ beschrijft volgens ons perfect het gevoel dat je als ouder ervaart wanneer je kindje zijn/haar eerste stapjes zet, de eerste nacht volledig doorslaapt en voor het eerst vaste voeding begint te eten. Telkens een nieuwe overwinning!

stoere sterke zweedse meisjesnamen

Tove
Nog een stoere meisjesnaam die verwijst naar de Noorse mythologie is Tove. Het is de afkorting van Thorvar, Thorfridh, wat staat voor Thor. De Zweedse variant is Tova. Geef je jouw meisje graag een ongewone naam die bij iedereen zal blijven hangen? Dan is Tove misschien wel iets voor jullie. Wij vinden hem alvast heel mooi.

Mirja
Mirja is een eenvoudige en korte Finse meisjesnaam die tot de meest bijzondere namen in België telt. In ons overzicht van gekozen namen van 1995 tot 2019 komt de naam geen enkele keer voor. Wij hebben dus zeker een verborgen schat tussen de Scandinavische namen gevonden!

Lova
De strijdersgeest van de Vikingen weerspiegelt zich toch wel sterk in de Scandinavische namen, wat ook bij Lova het geval is. Deze korte en gedurfde naam draagt de betekenis van ‘beroemde veldslag/strijder’. Wij hopen stiekem dat jouw kleine meisje ook over een gezonde portie aan vechtlust en doorzettingsvermogen zal beschikken.

Jytte
Een Deense meisjesnaam die onze top 30 afsluit is Jytte. De Vlaamse schrijfwijze Jitte komt in ons land net iets vaker voor. Het is een speelse en vrolijke naam die past bij een slim meisje.

Ben je net zoals ons ook volledig in de ban van unieke meisjesnamen? Wij hebben een top 100 unieke meisjesnamen opgesteld waar tal van bijzondere namen te ontdekken zijn. Benieuwd welke Franse of Arabische namen er populair zijn? Je vind ze allemaal en meer in ons overzicht van babynamen. Met behulp van onze babynaam-generator ten slotte, stel je zelf jouw namen samen. Wij wensen jou en je partner alvast veel plezier bij jullie zoektocht naar een passende naam!

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy