Home BabyBabynamen 30 Scandinavische jongensnamen

30 Scandinavische jongensnamen

door katerina
676 views

Laatste update op 24 October 2021

Top 30 Scandinavische jongensnamen

Scandinavische namen zijn meestal kort en krachtig. Bovendien klinken ze wel heel bijzonder en stoer! Wij gingen alvast op zoek naar de mooiste namen uit het Noorden.

Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland … Stuk voor stuk zijn het landen met een prachtige natuur en rijke voorgeschiedenis. De invloed van de Vikingen is hier en daar nog duidelijk te merken in de klankrijke namen die er voorkomen. Scandinavische namen hebben zich bij ons alvast volledig geïntegreerd en klinken hip, stoer en bijzonder. Voor deze top 30 hebben we enkele zeer leuke jongensnamen uitgekozen waarvan we denken dat deze jullie zeker zullen inspireren. Wij zijn alvast heel benieuwd, welke naam jullie voorkeur heeft. Veel leesplezier!

10 hippe Scandinavische jongensnamen

Scandinavische jongensnamen hebben zich volgens ons perfect aan de huidige tijdsgeest aangepast. De onderstaande 10 namen bewijzen dat namen uit het hoge Noorden ook best mooi, hip en modern klinken.

Finn
Mats
Jens
Arne
Lars
Stig
Kjell
Rune
Nils
Bjarne

Finn
Een lieve naam die de afgelopen 3 jaar trots in de top 20 van meest gekozen jongensnamen van België rijkt. Finn betekent ‘eerlijk’, wat wij een hele mooie eigenschap voor een jongen vinden. In Noorwegen zelf zijn Jakob en Emil de populairste jongensnamen. Gaan we voor de populaire Zweedse jongensnamen dan komen we Lucas en Liam tegen.

Mats
Mats is een Noorse naam die komt van het Hebreeuwse Mathias en zoveel wil zeggen als ‘geschenk van God’. Wij vinden het een moderne en speelse jongensnaam die ook best sportief en stoer klinkt. Ook in Finland en Zweden zien we Mats vaak voorkomen, waardoor het zeker past in de lijst Scandinavische jongensnamen.

Jens
Jens is een Deense naam die oorspronkelijk van het Hebreeuwse Johannes komt. Het is een korte, tijdloze naam die je bij ons regelmatig hoort vallen. Het is naam die makkelijk om te schrijven, uit te spreken en te onthouden is, zoveel is zeker.

Arne
Arne is een hippe Scandinavische jongensnaam verwant met de namen Arnold, Arno en Arnaut. Deze zijn allemaal terug te brengen tot dezelfde betekenis, nl. ‘de machtige adelaar’. Deze korte naam was vooral rond de jaren 2000 heel populair. Je zal dus vandaag de dag veel twintigers met deze naam zien rondlopen. Los daarvan is Arne een moderne en tijdloze naam die past bij een stoere jongen.

Lars
Lars is een korte Scandinavische jongensnaam verwant met het Latijnse Laurentius en de naam Laurens. Wij moeten bij deze naam automatisch denken aan Lars de kleine ijsbeer die met zijn vrienden tal van avonturen beleeft.

Stig
Kort en krachtig, stoer en modern. Stig is een Scandinavische jongensnaam die de afgelopen 5 jaar iets meer dan 100 keer gekozen werd in België. Deze naam straalt voor ons iets heel artistiek en apart uit (misschien door de gelijkenis met Sting?). Hij verdient daarom ook een plaatsje in deze lijst.

Kjell
Een mooie variant op het Oudnoorse Ketill (een ketel voor rituele offers) is Kjell. Deze naam wordt in de verschillende Scandinavische landen telkens anders uitgesproken. Zo spreken ze in het Deens van ‘Kell’, in het Noors ‘Kell of Gell’ en in het Zweeds ‘Shell’ op zijn Engels. Daarnaast komt ook de variant Kjeld en Kjelle bij ons voor. Een korte en hippe naam dus die zeer veelzijdig is.

Rune
Een stoere naam die voor jongens en meisjes gebruikt wordt is Rune, afkomstig van het Oudnoorse rûn, wat geheim betekent. Wij maken er zeker geen geheim van, dat we deze naam zeer leuk en origineel vinden.

Nils
Een korte Noorse jongensnaam met 4 letters is Nils, de verkorte vorm van Nicolaus. Deze naam is een klassieker bij de jongensnamen en wordt bij ons meestal als Niels geschreven.

Bjarne
Bjarne is een Oudnoorse verkleinvorm van de Scandinavische jongensnaam Björn. Bij ons komt de Vlaamse variant Jarne/Arne vaker voor. Het is zeker een naam waarin je mooi de rauwe klanken uit het Noorden kan terugvinden.

viking jongensnaam kiezen

10 korte / sterke Scandinavische jongensnamen

Wie Scandinavische jongensnamen zegt, denkt meteen ook aan stoere Vikingen die op hun grote oorlogsschepen de woeste zee trotseren. Je weet wel, zo van die struise mannen met lange baarden en weelderige snorren. De volgende 10 viking jongensnamen passen qua betekenis en klank volledig in dit plaatje.

Einar
Bent
Thor
Alvar
Bor
Jord
Thorben
Sigge
Thorsten
Ivor

 

Einar
Een echte Noorse naam met Vikingsbloed is Einar. Het betekent ‘krijger’ en straalt volgens ons het pure karakter van het hoge Noorden uit. Het is hedendaags en apart met een internationale toets.

Bent
De Deense variant van Benedictus is Bent. Het is een korte naam die krachtig en stoer is zoals een echte jongen. De varianten Benth en Benten komen in België ook voor. De vrouwelijke versie van deze naam is het mooie Bent(h)e. Met Bent van Looy hebben we ook een Bent als BV.

Thor
Thor is bij velen ongetwijfeld gekend als dé machtige dondergod en zoon van Odin uit de Noorse (en Germaanse) mythologie. Bij ons is het een uiterst stoere jongensnaam die de afgelopen 20 jaar toch al meer dan 900 keer gekozen werd. Ook de volgende varianten kwamen bij ons in België al voor: Thoran(d), Thorgal, Thorre, Thorin, Thorbe(n) (zie verder) en Thorvald. Het is voor een jongen ongetwijfeld een hele eer om zo een naam met bijzondere betekenis te mogen hebben.

Alvar
Alvar komt van het Oudnoorse Alfarr, wat ‘strijdend als een elf’ betekent. De IJslandse variant is Elvar, wat ook best dapper en stoer klinkt. De Spaans-Portugese variant Alvaro klinkt je zeker bekender in de oren. Deze laatste komt bij ons dan ook iets vaker voor. Maar wij zijn alvast fan van de minder populaire naam Alvar.

Bor
Zoek je een super korte en stoere Noorse jongensnaam? Dan is Bor misschien ook wel wat. In eenvoud schuilt kracht, en dat bewijst ook deze simpele maar vastberaden klinkende naam die daarenboven ook nog ‘sterke beer’ betekent.

Jord
Een ongewone jongensnaam met o.a. Noorse roots is Jord, wat op zijn buurt weer de afkorting van Jordi of Jordanus is. Het is zeker een speciale naam die op heel wat nieuwsgierige en enthousiaste reacties zal kunnen rekenen.

Thorben
Nog een leuke variant op Thor is Thorben of Torben. Het is eigenlijk de Deense vorm van Torbjörn, wat zoveel als ‘Thors beer’ betekent. Een stoere jongensnaam dus met veel power en lef. Durven jullie hem aan?

Sigge
Een Noorse jongensnaam voor echte kampioenen is Sigge. Deze originele en stoere naam heeft zeker de juiste betekenis met zich mee om de zege te behalen, nl. ‘zege’ zelf. De overwinning ligt met deze naam dus voor het grijpen!

Thorsten
Thorsten of Torsten is net zoals Thorben ook zo een mooie samenstelling met Thor. Deze God was voor de Noordelijke volkeren een belangrijk figuur. Het is leuk om te zien dat we deze naam tot op vandaag in de vorm van verschillende jongensnamen zien opduiken. Thorsten is een stoere naam met een even straf verhaal, zoveel is zeker.

Ivar
Ivar is de Scandinavische vorm van Ivor en betekent ‘krijger met pijl en boog’.  Met deze stoere jongensnaam is jullie kleine spruit ongetwijfeld uitgerust voor grote wilde avonturen.

jongen babynaam scandinvische viking origine

10 originele Scandinavische jongensnamen

Mag het voor jullie een naam zijn die je niet overal hoort? De onderstaande Scandinavische jongensnamen zijn stuk voor stuk bijzonder en komen bij ons in België echt maar heel zelden voor. Voor nog meer originele namen hebben we voor jou ook een TOP 100 unieke jongensnamen opgesteld.

Leif
Magnus
Vidar
Odin
Viggo
Soren
Rasmus
Olan
Ingmar
Lenni

Leif
Leif is een originele jongensnaam met Vikingenbloed die al vele eeuwen in het hoge Noorden circuleert. Bij ons zal je hem maar zelden horen, wat best zonde is. Wij vinden dat deze naam zich heel modern en eigentijds aanhoort.

Magnus
Zien jullie het graag groots? Dan is Magnus misschien wel voor jullie … De naam is Latijn voor groot en circuleert al minstens zo een 10 eeuwen in Scandinavië. Een variant op de naam is Magne(s). Een bijzondere naam dus met een lange voorgeschiedenis.

Vidar
Vidar is wel een erg bijzondere jongensnaam. Het is de naam van een van de sterkste Goden uit de Noorse mythologie Víðarr, zoon van Odin. Je kleine jongetje zal ongetwijfeld veel verwonderde gezichten zien wanneer hij trots over de betekenis van zijn stoere naam zal vertellen. Succes gegarandeerd!

Odin
Je zoontje vernoemen naar een oppergod uit de Noorse mythologie? Ja, stoerder en origineler dan dit kan bijna niet. Odin is eigenlijk de verengelste vorm van Óðinn, wat op zijn beurt afgeleid is van het Oudnoorse óðr. De naam betekent onder meer wijsheid en inspiratie en heeft ook een Zweedse variant, nl. Oden.

Viggo
Dat de Vikingen veel oorlogen gevoerd hebben is zeker. Vele jongensnamen verwijzen steeds naar de grootsheid en strijdvaardigheid van deze volkeren. Viggo is daar ook eentje van. Het komt van het Oudnoorse ‘vig’ en betekent letterlijk ‘oorlog’. Een heel stoere, sportieve en best ongewone naam als je het ons vraagt.

Soren
Soren is een naam die lief, stoer en best uniek klinkt. In het Zweeds schrijft men ‘Sören’ en in het Deens ‘Søren’. Soren werd de afgelopen 20 jaar minder dan 100 keer in ons land gekozen, wat bewijst hoe origineel deze naam wel is. Wij vinden het ongetwijfeld een ongewone naam voor een bijzondere jongen.

Rasmus
Wie Rasmus hoort denkt misschien zoals ons aan Erasmus, waarvan de naam ook afgeleid is. Deze Scandinavische jongensnaam betekent ‘geliefd’ en komt in Denemarken en Noorwegen niet alleen als voornaam maar ook als achternaam voor (nl. Rasmussen). Voor ons klinkt de naam Rasmus stoer met stiekem toch ook een lief en schattig kantje.

Olan
Olan is een korte Scandinavische jongensnaam die je maar weinig bij ons zal tegenkomen. De betekenis ‘erfgenaam’ volgens ons volledig bij jullie zoontje, die de familielijn met alle trots en vreugde voort zal zetten. De naam straalt iets tijdloos en groots uit. Leuk om te weten: In het zuidoosten van Frankrijk staat een hoge berg van 3564 meter met exact dezelfde naam. Van groots en tijdloos gesproken

Ingmar
Ingmar is een originele jongensnaam afgeleid van het Oudnoorse Ingimárr, wat ‘beroemde voorvader’ betekent. Deze naam klinkt vriendelijk, stoer en bijzonder. Je zoontje zal zich dus zeker aan nieuwsgierige reacties kunnen verwachten. Maar da’s best leuk, toch?

Lenni
Nog zo een mooie om deze top 30 mee af te sluiten is de Finse naam Lenni. Het is kort voor Leonhard, wat ‘zo sterk als een leeuw’ betekent. Speels, vriendelijk en eigentijds. Het klinkt eigenlijk best wel Vlaams. Je zou haast vergeten dat het een Scandinavische naam is …

stoere scandinavische jongensnamen viking

Heb je toch nog meer inspiratie voor leuke babynamen nodig? In het overzicht van jongensnamen vind je al onze andere namenlijsten.

Wil je liever zelf creatief aan de slag gaan met namen? Onze babynaam-generator stelt jou in 1-2-3 tal van mogelijke namen voor op basis van jouw criteria. Zo zal je ongetwijfeld nog namen(combinaties) ontdekken waaraan je niet gedacht hebt!

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy