Home BabyBabynamen Top 50 Arabische meisjesnamen

Top 50 Arabische meisjesnamen

door Sanne
735 views

Laatste update op 24 October 2021

TOP 50 Arabische meisjesnamen

Verwacht je een kindje en ben je op zoek naar een mooie Arabische meisjesnaam? In deze top 50 ontdek je de mooiste, meest populaire en meest unieke Arabische en islamitische meisjesnamen van 2021!

Als je een kindje verwacht, is het kiezen van de juiste babynaam een hele uitdaging. Er zijn wel duizenden opties om van te kiezen. Je zou van minder keuzestress krijgen! En dat terwijl namen kiezen toch vooral leuk hoort te zijn. Daarom helpen we je graag in dit proces. Wij selecteerden 50 mooie Arabische en islamitische meisjesnamen die jou waarschijnlijk wel zullen aanspreken. Namen die laatste jaren het meest populair zijn in België, of juist uniek. Ook schenken we aandacht aan de top 10 islamitische meisjesnamen en de top 10 Vlaamse Arabische meisjesnamen. Grote kans dat de naam van jouw toekomstige prinsesje hier ergens tussen zit. Inspiratie genoeg!

10 populaire Arabische meisjesnaam … + bonus

Benieuwd wat de meest populaire Arabische meisjesnamen van de afgelopen drie jaar in België zijn? Deze zijn zo gewild onder Belgische ouders dat ze stuk voor stuk meer dan 100 keer per jaar worden gegeven. En met goede reden, want het zijn prachtige namen!

 1. Nour
 2. Lina*
 3. Amira
 4. Yasmine/Yasmina
 5. Inaya
 6. Sara/Sarah*
 7. Aya*
 8. Assia*
 9. Fatima*
 10. Malak
 11. Neyla
 12. Amina*
 13. Maya
 14. Maryam/Mariam*
 15. Mayssa
 16. Tasnim
 17. Hafsa
 18. Fatoumata
 19. Aliya
 20. Marwa*
top 10 populaire arabische meisjesnaam

Waarom er 20 namen in dit lijstje staan? Tja, daar hebben we een goede reden voor. De meest populaire Arabische meisjesnamen zijn veelal namelijk ook populaire islamitische (*) meisjesnamen. Deze meisjesnamen komen voor in de Koran. We combineren dus eigenlijk twee categorieën in één; en om jou meer keuze te geven, maken we die lijst graag een stukje langer.

Nour

Nour, of Noor, betekent ‘het licht’ in het Arabisch. Een supermooie naam, die je ook nog eens op meerdere manieren kunt spellen om hem je helemaal eigen te maken.

Lina*

Deze naam komt uit de Koran en betekent ‘jonge palmboom’. Een populaire naam, en met reden! Je kunt Lina ook vervoegen door er Elina of Alina van te maken. In elk geval is dit een heel zachte naam die in nagenoeg elke taal gemakkelijk uitgesproken wordt.

Amira

Nog zo’n lieve, universele naam is Amira. In de laatste jaren stond ze in de top 3 van populaire Arabische meisjesnamen in België.

Yasmine

Denk je bij Yasmine ook meteen aan een prinses? Wij wel. Waarschijnlijk vanwege de Disney-prinses. Maar Yasmine was al veel eerder een populaire Arabische meisjesnaam en kent veel vormen, waaronder Yasmina, Yasmeen, Jasmine en Jasmijn.

Inaya

Inaya klinkt lief, speels, en heeft bovendien een fijne betekenis: ‘bescherming, hulp’. Bovendien heeft de naam een mooie exotische klank, waardoor je interesse al snel gewekt wordt.

Sara/Sarah*

Hoewel Sara natuurlijk een bekende naam is die al eeuwenlang meegaat, blijft dit een hippe en tijdloze naam. Deze islamitische meisjesnaam komt direct uit de Koran en draagt een prachtig verhaal met zich mee.

Aya*

Een aya is een vers in de Koran, maar het is ook een hele mooie islamitische naam! Aya klinkt vrouwelijk en gaat helemaal mee in de trend van korte voornamen.

Assia*

Je kende de naam Asiya waarschijnlijk al, maar heb je weleens van Assia gehoord? De laatste jaren wordt deze mooie Arabische meisjesnaam steeds populairder.

Fatima*

In de Koran was Fatima de dochter van de profeet Mohammed. Een belangrijke figuur dus, en om die reden krijgen honderden meisjes elk jaar de naam Fatima toegewezen bij hun geboorte. Het is tenslotte ook een mooie, vrouwelijke naam!

Malak

Je dochter een engel noemen? Als dat je perfect in de oren klinkt, is de naam Malak echt iets voor jou.

Neyla

Neyla is een zachte, lieve naam die wellicht perfect bij jouw meisje past. Hoewel hij in deze variant het meest populair is, kun je de naam eventueel ook schrijven als Nayla, Naela of Nilah.

Amina*

Als je op zoek bent naar een naam die alom bekend is en in allerlei talen gemakkelijk uitgesproken wordt, heb je met Amina (of Aminah) een winnaar op zak. Bovendien is Amina in de Koran de moeder van de profeet Mohamed, dus een zeer belangrijke persoon om je dochter naar te vernoemen.

Maya

Maya is een zeer populaire Arabische meisjesnaam, maar stijgt ook hard in de lijsten van andere soorten namen. Wij begrijpen wel waarom: Maya klinkt lief, beloftevol, speels, en bovendien als een echte meisjesnaam.

Maryam/Mariam*

Zowel Maryam als de variant Mariam scoren al jarenlang hoog als islamitische meisjesnaam. In de Koran was Maryam een belangrijke vrouw, en de naam klinkt ook heel natuurlijk en prettig in de oren.

Mayssa

Mayssa is een alternatieve spelling van de bekende Arabische meisjesnaam Maisaa. Het betekent ‘jonge vrouw met gracieuze gestalte’ en draagt daarmee de perfecte betekenis voor elk meisje.

 Tasnim

Tasnim, ook weleens als Tasneem geschreven, verwijst naar een paradijselijke waterval of fontein. Wij vinden niet alleen de betekenis, maar ook de uitspraak heel mooi klinken.

Hafsa

Hafsa is een mooie Arabische meisjesnaam en wordt daarom ook vaak gekozen. Alleen al vorig jaar werden er in Vlaanderen 26 meisjes Hafsa genoemd.

Fatoumata

De naam Fatoumata wordt steeds populairder. Het is dan ook een lieve meisjesnaam met een mooie klank die uniek aandoet. Fatoumata is een afgeleide van Fatima.

Aliya

Aliya is, net zoals Alina en Amina, zo’n geweldige naam die in zowel het Frans, Nederlands als Arabisch gemakkelijk in de mond ligt. Je kunt de naam ook spellen als Aliyah, Aleya of Eleya.

Marwa*

De naam Marwa komt rechtstreeks uit de Koran. Vorig jaar kregen maar liefst 31 in Vlaanderen geboren meisjes de naam Marwa. Marwa als letterlijke vertaling wil zeggen ‘kwetsbare bloem‘.

arabische babynamen kiezen meisje

10 Vlaamse Arabische meisjesnamen

Komen jij en je partner uit twee verschillende culturen? Of ben je op zoek naar een Arabische naam, maar wil je graag dat deze ook gemakkelijk te gebruiken is in een Vlaamse context? Wees dan niet bang om out-of-the-box te denken: een originele naam die van beide talen iets meeneemt kan juist een echte ijsbreker zijn. Hieronder vind je een top 10 van Vlaamse Arabische meisjesnamen die heel goed passen bij zowel het Vlaams als het Arabisch.

Je kan ook voor een populaire Engelse meisjesnaam kiezen en dit aanpassen.

 1. Noor
 2. Lina
 3. Bibi
 4. Maya
 5. Leyla
 6. Isa
 7. Yara
 8. Imane
 9. Zara
 10. Mona

Noor

Noor is een mooie meisjesnaam die in het Arabisch ‘het licht’ betekent, maar tegelijkertijd een afkorting is van Eleonoor/Eleonora. Klinkt als een perfecte Vlaamse Arabische meisjesnaam! Nog een optie is trouwens Nora.

Lina

Lina is een tijdloze naam. Je kunt het zien als een Arabische meisjesnaam, maar ook als een Vlaamse. Ook de langere variant Alina is prima geschikt.

Bibi

Bestaat er wel een lievere naam dan Bibi? Je hebt het misschien nog nooit zo bekeken, maar Bibi is een naam op zichzelf én een mogelijk afkorting van habibi. En dat betekent ‘mijn liefste’ of ‘mijn schat’.

Maya

Maya komt uit het oud-Perzisch en is al jarenlang populair als meisjesnaam. Waarschijnlijk niet alleen omdat hij lief klinkt, maar ook gewoon makkelijk te gebruiken is in verschillende talen en culturen. Een echte winner!

Leyla

Leyla, Leila of Layla is een veelgekozen naam die ontzettend mooi klinkt in elke taal. Het is natuurlijk aan jou om de spelling te kiezen die het beste werkt voor jouw kindje.

Isa

Issa of Isa is eigenlijk een jongensnaam in het Arabisch, maar kan vanwege de Vlaamse context (afkorting van Isabel, Louisa of Elisa) ook prima als meisjesnaam.

Yara

Yara is een vrolijke en heel neutrale naam die in meerdere talen een mooie betekenis heeft. In het Perzisch betekent het in elk geval ‘kracht’ en ‘moed’. Zo kies je voor een zachte naam met een sterke betekenis!

Imane

Imane klinkt als een exotisch en interessante naam. Hij is van oorsprong Arabisch en komt zelfs indirect uit de Koran. Maar op zichzelf is Imane ook gewoon een hele sierlijke en vrouwelijke meisjesnaam in het Frans en Vlaams.

Zara

Zara kan ook als Sara, Zahrah of Zahra gespeld worden. Deze populaire Arabische meisjesnaam zien we steeds vaker terug, zowel als Arabische als Vlaamse naam.

Mona

Mouna en Muna zijn Arabische meisjesnamen, maar door de spelling lichtjes aan te passen krijg je Mona. Een naam die meteen vrouwelijk aandoet en perfect is voor een beeldschoon meisje.

vlaamse arabische meisjesnaam

10 unieke Arabische meisjesnamen

Ben je op zoek naar een bijzondere Arabische meisjesnaam die je niet vaak tegenkomt? Daar hebben we ook aan gedacht. Het is tenslotte ontzettend leuk om je dochter een naam te geven die weinig voorkomt en helemaal bij haar past. Neem maar eens een kijkje in deze top 10 van unieke Arabische meisjesnamen. Deze zijn elk in de laatste 20 jaar niet vaker dan 15 keer aan een meisje in België gegeven.

 1. Zoulikha
 2. Soreya
 3. Duaa
 4. Sheherazade
 5. Zulay
 6. Oumeïma
 7. Yasira
 8. Shazia
 9. Noussaiba
 10. Haruna

Zoulikha

Deze naam ziet er uniek uit, en dat is hij ook. Zoulikha wordt niet vaak gebruikt, maar waarom weten wij eigenlijk niet. De naam heeft immers een vrolijke klank en een mooie spelling.

Soreya

Je bent misschien wel bekend met Soraya, maar de spellingsvariant Soreya wordt een pak minder gebruikt in België. Soreya betekent trouwens ‘schoonheid’. Een unieke Arabische meisjesnaam met ook nog eens een mooie betekenis.

Duaa

Duaa is een mooie islamitische meisjesnaam die afstamt van het Arabische woord voor gebed. In de laatste 15 jaar zijn er maar 14 meisjes Duaa genoemd! Misschien komt daar nu verandering, want het lijkt ons juist een vrouwelijke, stoere meisjesnaam.

Sheherazade

Wie een koninklijke naam zoekt, vindt in Sheherazade een topnaam. Deze unieke Arabische meisjesnaam klinkt niet alleen deftig en sierlijk, maar betekent ook ‘van nobele afkomst’.

Zulay

Zulay is is een afgeleide van de Perzische naam Zulaikha. Een zachte en lieve naam met een hippe spelling. Desondanks werden er in de laatste 20 jaar maar vijf Zulay’s geboren in België.

Oumeïma

Oumaima is de bekendere variant en komt nog vaak voor, maar Oumeïma is helemaal uniek. We vinden de naam vooral heel schattig en lief klinken, een perfecte noemer voor een klein en slim meisje.

Yasira

Een naam die je bijna nooit hoort? Dat is Yasira. Deze unieke Arabische meisjesnaam heeft een heel vrouwelijke toets en klinkt tegelijkertijd heel krachtig. Een echt statement!

Shazia

Deze unieke Arabische naam komt maar weinig voor, en dat terwijl hij zo mooi klinkt en zo gemakkelijk van de tong rolt. Shazia betekent ‘zeldzaam’.

Noussaiba

Dit is een alternatieve spelling van de naam Nusaybah, een vrouw uit de Koran. Noussaiba is misschien wat gemakkelijker te spellen en op te lezen, maar beide namen blijven bijzonder unieke islamtische meisjesnamen.

Haruna

Haruna is de vrouwelijke versie van Haroun, eveneens een naam die niet heel vaak voorkomt. Als je een unieke Arabische meisjesnaam met een fijne klank en uitspraak zoekt, is Haruna zeker een prima optie.

beste arabische meisjesnaam

10 korte Arabische meisjesnaam

Ze zijn echt niet weg te denken uit de namenlijst van vandaag: korte namen. Ze zijn helemaal hip, en dat begrijpen wij maar al te goed. Want een naam die krachtig in de mond ligt, klinkt vaak ook heel stoer, of juist heel lief. En dat is perfect voor meisjes met een geheel eigen karakter. We zetten een selectie van leuke korte Arabische meisjesnamen (niet meer dan één of twee lettergrepen) voor je op een rij.

 1. Aya
 2. Nour
 3. Isra
 4. Hind
 5. Yaz
 6. Tara
 7. Ain
 8. Reem
 9. Lila
 10. Taj

Aya

Een aya is een vers in de Koran, maar het is ook een hele mooie islamitische naam! Aya klinkt vrouwelijk en gaat helemaal mee in de trend van korte voornamen.

 Nour

Nour, of Noor, betekent ‘het licht’ in het Arabisch. Met één lettergreep is Nour meteen een heel stoere naam, én gemakkelijk te schrijven en uit te spreken.

Isra

Net zoals Isa is Isra (of Israh) een korte naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden. Isra betekent ‘nachtelijke reis’ en is uniek in België.

Hind

Hind, ook weleens geschreven als Hend, is een korte Arabische meisjesnaam die vrij zeldzaam is. Een bekende persoon met deze naam is Hind Laroussi, een zangeres uit Nederland. Misschien is Hind wel dé naam voor jouw prinsesje?

Yaz

Wil je graag een korte naam met power? Als afkorting van Yasmine of Yasamin klinkt Yaz superstoer en krachtig. En helemaal hip, met zowel Y als Z.

Tara

Tara heeft zijn oorsprong in het Perzisch en klinkt als een heel sterke naam, die prima bij een sterke meid zou passen. Maar wist je dat Tara ook ‘ster’ betekent?

Ain

Ain komt rechtstreeks uit de Koran en betekent ‘fontein’ of ‘bron’. Deze korte Arabische naam kan zowel aan jongens als meisjes worden gegeven en is met zijn drie letters echt een naam van nu.

Reem

Deze naam wordt op zijn Engels uitgesproken (‘riem’) en komt niet veel voor in Vlaanderen. Maar wij vinden het juist een heel romantische naam, die zowel zacht als ferm klinkt. Je kunt hem trouwens ook als Reim of Rim schrijven.

Lila

Lila is een naam van alle tijden, zowel in de Vlaamse als de Arabische cultuur. Je zou het kunnen zien als de kleur, maar ook als een afgeleide van Leyla of Layla. In elk geval klinkt Lila heel lieflijk.

Taj

Deze stoere korte naam heeft eigenlijk zijn origine in het Sanskrit, maar we wilden deze toch heel graag toevoegen aan het lijstje. Taj betekent ‘kroon’ en dit woord is in het Arabisch opgenomen. Ben je op zoek naar een korte Arabische meisjesnaam met een statement, dat is Taj dé naam voor jou!

TOP 10 Arabische meisjesnamen met mooie betekenis

 

Dat Arabische meisjesnamen mooi zijn van zichzelf, dat is een gegeven. Maar in de zoektocht naar een naam, kijk je vaak ook naar de betekenis. Gelukkig zijn er meer dan genoeg Arabische meisjesnamen met mooie betekenis. Zo klinkt de naam van je kindje niet alleen fijn, je weet ook dat je haar naar iets heel moois hebt genoemd. Een positieve boodschap die je al van voor de geboorte over je dochter uitspreekt.

 1. Jamila (schoonheid)
 2. Malak (engel)
 3. Loulia (kleine parel)
 4. Tasnim (fontein in het paradijs)
 5. Zafina (overwinnaar)
 6. Maya (prinses)
 7. Amali (hoop)
 8. Nesrine (wilde roos)
 9. Farah (vreugde)
 10. Naima (rust)

Jamila

Deze Arabische meisjesnaam heeft een heel mooie betekenis: schoonheid. De klank en uitspraak van Jamila is bovendien in alle talen duidelijk en gemakkelijk, dus ook dat is een troef.

Malak

Malak is misschien niet de bekendste Arabische meisjesnaam, maar wordt toch elk jaar opnieuw weer veel gekozen. En dat is begrijpelijk, want Malak betekent ‘engel’. Bestaat er een betere naam voor je kleine meisje?

Loulia

Op zoek naar een naam die lief, zacht en schattig klinkt én een mooie betekenis heeft? Loulia heeft het allemaal. Deze naam betekent ‘kleine parel’.

Tasnim

Zowel de spelling, klank als betekenis van Tasnim zijn ontzettend mooi. De naam betekent ‘fontein in het paradijs’. Dat klinkt al meteen heel romantisch en vrouwelijk!

Zafina

Wie zijn dochter graag alvast een profetie meegeeft, heeft met de naam Zafina een goede keuze gemaakt. Het betekent ‘overwinnaar’ en past dus perfect bij een meisje met veel moed en wilskracht.

Maya

Maya betekent ‘prinses’ en is al jarenlang populair als meisjesnaam. Waarschijnlijk niet alleen omdat de klank en betekenis mooi klinken, maar ook omdat de naam makkelijk te gebruiken is in verschillende talen en culturen.

Amali

Deze naam staat voor hoop en past perfect bij een vrolijk meisje. Net als Imani (geloof) wordt Amali daarom ook vaak gekozen door ouders.

Nesrine

Nesrine klinkt al heel mooi van zichzelf, maar draagt ook nog eens de mooie betekenis ‘wilde roos’ met zich mee.

Farah

Wil je graag een naam voor je dochter waar je haar elke dag weer met plezier mee kunt roepen? Dan is Farah waarschijnlijk wel iets voor jou. Dit is een krachtige, vrouwelijke naam die ‘vreugde’ betekent.

Naima

Of je nu naar rust verlangt, op rust hoopt of van rust houdt, Naima is zonder twijfel de perfecte naam voor je kindje. Deze Arabische naam betekent namelijk ‘rust’. Lijkt ons de perfecte betekenis om over je meisje uit te spreken!

Ook benieuwd naar onze Top 50 Arabische jongensnamen? Klik hier.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy