Home Baby producten Beste Flessenwarmer

Beste Flessenwarmer

door Sanne
755 views

Beste flessenwarmers van 2021

Bekijk onze top 5 en kies een goede flessenwarmer die past bij jouw gebruik

In deze Top 5 beste flessenwarmer zijn we tot de conclusie gekomen dat de meeste ouders geen flessenwarmer nodig hebben. Sinds kort geven kinderartsen namelijk aan dat het drinken van melk op kamertemperatuur geen probleem is. Maar een flessenwarmer kan wel een nuttige aankoop zijn in een paar gevallen. Wanneer je bijvoorbeeld gekoelde of ingevroren moedermelk veilig wilt opwarmen of wanneer je baby geen lauwe melk wilt drinken.

Een flessenwarmer neemt namelijk het giswerk uit handen en warmt melk zeer gelijkmatig op waardoor er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Zo kun jij al je aandacht op je oogappel richten terwijl zijn of haar flesje aan het opwarmen is.

De TOP 5 beste flessenwarmer:

 • Best flessenwarmer 2021:  Alecto BW-700
  “Een kwalitatief toestel waar men alles mee kan doen, ontdooien, verwarmen en steriliseren. De digitale timer maakt het toestel af.”
 • Beste bain marie flessenwarmer: Avent SCF 355
  “Deze simpele flessenwarmer van Philips maakt gebruik van bain marie. Traag, maar zeer goed voor de melk. Daarbij is dit model zeer betaalbaar”
 • Flessenwarmer voor in de auto: Alecto BW-512 Car
  “Soms, of eerder vaak, zal je onderweg ook hulp nodig hebben. Deze aangepaste adapter en het kleinere formaat zijn geschikt voor de auto.”
 • Flessenwarmer zonder stroom:    Tommee Tippee flesverwarmer
  “Zonder stroom met gebruik van warm water. Het duurt even maar is meer dan geschikt in situaties onderweg.”
 • Editor’s pick – Automatische flesverwarmer: Easybaby flesvoeding apparaat
  “Luxe flesvoeding apparaat met ingebouwde flesverwarmer. Dit toestel moet je gewoon op je babylijst zetten en hopen dat iemand het koopt!”

De beste flessenwarmer is de Alecto BW-700 omdat hij flesjes snel en veilig kan opwarmen. Daarnaast kan het ook steriliseren en ontdooien, en beschik je over een digitale timer. Natuurlijk betaal je hiervoor meer dan een simpel model. Voor sommige modellen kan het belangrijk zijn welke flesjes je gebruikt. In de lijst beste babyflesjes lees je welke merken wij verkiezen. Koop je een sterilisator, dan is het ook daar handiger om voor  hetzelfde merk te kiezen.

Wil je iets uniek, kijk dan zeker naar de Easybaby. Deze ‘babymelk apparaat’ is een toestel dat poedermelk vanzelf voorbereidt en opwarmt – volgens jouw vooraf ingestelde settings, of via de smartphone.

Beste flessenwarmer 2021:   Alecto BW-700 Digitale flessenwarmer

beste flesverwarmer babymelk
 • Digitale flessenwarmer
 • Ontdooien mogelijk
 • Sterilisatorfunctie aanwezig
 • Verschillende opwarmstanden
 • Sterilisatie duurt lang
 • Opletten voor te warme melk

Een 3-in-1 toestel dat de fles kan steriliseren, ontdooien en opwarmen. Voor een iets hogere prijs heb je een toestel dat een sterilisator onnodig maakt. Daarbij geniet je van Alecto kwaliteit.

De meeste ouders zijn op zoek naar een toestel dat snel en veilig een flesje kan opwarmen voor hun oogappel. Daarom is de Alecto BW-700 volgens ons onderzoek de beste flessenwarmer van het moment. Dit toestel biedt een 3-in-1 functie, je kan ontdooien, steriliseren en opwarmen. Niet alleen handig voor melk maar ook ingevroren papjes.

Door de snelle verwarmfunctie loop je wel risico dat er belangrijke voedingstoffen verloren gaan. Gelukkig kan je kiezen tussen verschillende standen en dit ook traag laten opwarmen. Hierdoor behoud je de moedermelk van al zijn voedingstoffen, ensymen en antilichamen. Ook goed is dat het toestel automatisch uitschakelt na lang gebruik om energie te besparen. Zoals vermeld kan je met deze flessenwarmer ook melk ontdooien.

Wanneer het flesje warm is wordt er een signaal gegeven zodat je weet wanneer je het er moet uit halen. Deze Alecto flessenwarmer is geschikt voor flesjes kleiner dan 18 centimeter hoog en maximaal 8,3 centimeter breed (bovenaan de top te meten).

Natuurlijk is het ook BPA-vrij (veilig plastiek) en mag het in de vaatwasser. Je hebt wel stroom nodig, dus niet echt geschikt voor de auto. Tenzij je natuurlijk een adapter gebruikt!

Beste flessenwarmer voor moedermelk:  Philips Avent SCF355

goede flesverwarmer melk
 • Gebruik van bain-marie
 • Gelijkmatige opwarming
 • Behoudt van voedingstoffen
 • Glazen en plastiek flesjes
 • Redelijk traag
 • Geen timer

Warmt op met warm water, wat langer duurt maar veiliger is.

De Philips Avent is de beste flessenwarmer die je kunt kopen voor het opwarmen van moedermelk. Om een flesje op te warmen maakt het gebruik van een warmwaterbad (au bain-marie). Ten opzichte van modellen die hete stoom gebruiken is deze methode een stuk veiliger. Enerzijds gaat de melk niet schiften. Anderzijds is de kans op het ontstaan van hot-spots bijna onbestaand omdat de inhoud van het flesje gelijkmatig wordt opgewarmd. Het grootste voordeel hiervan is dat er geen belangrijke voedingsstoffen kunnen verloren gaan en dat de melk je baby niet kan verbranden.

Het nadeel van een warmwaterbad is dat het opwarmen veel trager gaat wat vervelend kan zijn wanneer je kind aan het wenen is van de honger. Wat we minder vinden aan dit toestel is dat er geen timer afgaat wanneer de melk de gewenste temperatuur heeft bereikt. In plaats daarvan gaat er een lampje branden. Gelukkig duurt het zeer lang vooraleer de melk te warm wordt omdat hij op basis van warm water werkt.

Wat we wel goed vinden is dat je er zowel plastic als glazen flesjes mee kunt opwarmen. Omdat hij zeer gelijkmatig opwarmt is hij ideaal om moedermelk op te warmen, of je het nu uit de frigo of de vriezer haalt.

Flessenwarmer voor in de auto:    Alecto BW-512 Car

flessenwarmer voor de auto
 • Ideaal voor de auto
 • 2 aparte kabels
 • Geen glazen flesjes

Een goede flessenwarmer voor onderweg en voornamelijk voor in de auto. Ook de prijs valt goed mee!

De Alecto BW-512 CAR kun je zowel aansluiten op een stopcontact (230V) als op een autostekker (12V). Hiervoor zijn er in de verpakking twee aparte kabels voorzien. Ideaal dus wanneer je op reis bent met de wagen en onderweg een flesje wilt kunnen opwarmen voor je baby.

Weet dat je flesjes ook op kamertemperatuur aan je baby mag geven. Met andere woorden is het geen absolute must om een flessenwarmer mee te nemen op reis. Er zijn natuurlijk wel baby’s die moeite hebben met het drinken van koude of lauwe melk. Indien dit het geval is kan een flessenwarmer voor onderweg wel handig zijn.

Zijn opening is groot genoeg voor de meeste flesjes maar omdat hij gebruik maakt van stoom is hij niet geschikt voor het opwarmen van glazen flesjes. Deze Alecto is voor ons de beste flessenwarmer voor de auto.

Flessenwarmer voor onderweg:    Tommee tippe flessenwarmer (zonder elektriciteit)

flesverwarmer-voor-onderweg-
 • Voor onderweg
 • Zonder elektriciteit
 • Bain-marie
 • Geen hot-spots
 • Niet de snelste
 • Geen timer of thermometer

Perfect voor onderweg als je geen elektrische stroom hebt. Deze flessenwarmen werkt op basis van warm water.

De Tommee Tippee Closer to Nature is de ideale flessenwarmer voor onderweg. Hij heeft namelijk geen stopcontact nodig om je flesje op te warmen. Je giet gewoon warm water in de thermos voor je vertrekt. Wanneer het tijd is om je baby eten te geven giet je warm water in de plastic beker en sluit je af met de dop. Na ongeveer drie minuten is het flesje voldoende warm om aan je baby te geven.

De beker zelf is groot genoeg voor de meeste flesjes of potjes in op te warmen. Omdat het flesje in een warmwaterbad staat warmt het zeer geleidelijk op waardoor er geen hot-spots kunnen ontstaan in de melk. Hij is dus ideaal om mee te nemen wanneer je niet zeker weet of je toegang zult hebben tot een stopcontact.

Nadeel is dat je niet exact kunt weten of de melk te warm of niet warm genoeg is. Gebruik hiervoor de methode door wat druppels melk aan de binnenkant van je pols te doen. De melk mag noch koud noch warm aanvoelen, dan is het ideaal om aan je baby te geven. Zolang melk zich tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur bevindt is het veilig om aan je baby te geven.

Ga je voor dit model dan moet je het ook makkelijk mee kunnen nemen. Een goede luiertas kiezen kan dus van belang zijn.

easybaby flesverwarmer baby
 • Slim toestel + digitaal
 • Werkt automatisch
 • Nachtfles voorbereiding
 • Werkt met alle merken flesjes
 • Duur
 • Licht onnodig

Als budget geen kwestie is dit een geweldig toestel. De Slimme flesvoeding verwarmer van Easybaby wordt beschreven als de Senseo voor babymelk. Alles werkt zo goed als automatisch!

Alle bovenstaande flessenwarmers zijn met elkaar te vergelijken. Op basis van jouw voorkeur en noden kies jij er dan de beste flessenwarmer uit. Deze Editor’s pick gaat uit naar het toestel van Easybaby, dat ook een flessenwarmer is. Maar daarnaast biedt het zoveel meer opties waardoor het moeilijk te vergelijken is.

Dit is voornamelijk voor mensen die gebruik maken van melkpoeder. Het Nestlé, Nutrilon, Kabrita, Hero voeding, … zo goed als alle merken. Avent, Dr. Brown, Difrax, …. zo goed als alle merken van flesjes. Het is dus een heel compatibel toestel, ook als je nog verschillende merken aan het testen bent. De dure aankoopprijs is onhandig, maar zet het gewoonweg op de babylijst!

Via de smartphone kan jij instellen wanneer en hoeveel melk het toestel klaar moet maken. De dosissen worden keurig gemeten en traag gemengd. Zo is er geen kans voor luchtbellen of klonters, en heeft je baby minder kans op krampen.

Stel ook de temperatuur in, via een timer of met de smartphone en het flesje zal klaarstaan wanneer jij het nodig hebt. Een nachtflesje? Gewoon instellen via de app en je wordt wakker (van het gehuil) en je flesje staat al klaar.

Onderdelen kunnen losgemaakt worden en zijn makkelijk te reinigen (geen vaatwas!). Alle onderdelen zijn ook BPA-vrij en voldoen aan de Europese normen. Heb je budget of plaats op je babylijst, dan raden we dit toestel aan.

Deze Easybaby is dus niet enkel een flessenwarmer, het bereidt de voeding volledig voor – van op afstand als nodig. Dit is de beste flessenwarmer bij uitstek maar doet zoveel extra’s dat het eigenlijk geen flessenwarmer is. Zoek je een simpel model, richt je dan op de 4 bovenstaande modellen in deze top 5 beste flessenwarmers.

Is een flessenwarmer nodig?

Vroeger gaven kinderartsen het advies om flessenmelk of moedermelk op een temperatuur van 37° C aan de baby te geven. Sinds kort is het voldoende om de fles op kamertemperatuur (ongeveer 20° C) te geven. Ook Kind & Gezin geeft aan dat flessenvoeding niet meer opgewarmd moet worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er geen negatieve effecten aan verbonden zijn om flesjesvoeding op kamertemperatuur te geven. Aangezien er geen medische voordelen verbonden zijn aan het opwarmen van moedermelk of flesjesmelk heb je dus meestal geen flessenwarmer nodig.

Maar er kunnen wel gevallen zijn wanneer je voeding wilt opwarmen. Borstmelk uit de frigo of uit de vriezer moet eerst op kamertemperatuur gebracht worden voor je het aan je baby kan geven. Maar dit kun je ook doen zonder flessenwarmer. Zo kan je een flesje onder warm stromend water houden of het flesje in een pot met warm water plaatsen.

Het nadeel van deze twee methodes is dat je je handen vol hebt en het opwarmproces in de gaten moet houden. Wanneer je moedermelk of flessenvoeding opwarmt boven de 40°C kunnen bepaalde voedingstoffen die essentieel zijn voor je baby verloren gaan. Maar nog belangrijker is dat je riskeert om de mond van je baby te verbranden.

Wat je zeker niet mag doen is een microgolf gebruiken voor het opwarmen van voeding. Een microgolf kan hot-spots in de voeding maken wat de kans op brandwonden en verlies van voedingsstoffen verhoogt. Zelf de beste flessenwarmer kan hier het verschil niet maken. Let goed op en volg de richtlijnen zo goed als mogelijk.

Hoe kies ik een goede flessenwarmer

1. Veiligheid

De veiligheid van een flessenwarmer is een van de belangrijkste aspecten, als niet het belangrijkste. De beste flessenwarmer is een veilige flessenwarmer. Onder veiligheid verstaan we dat de inhoud niet te warm mag worden en dat er geen hot-spots kunnen ontstaan. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat er voedingsstoffen verloren gaan in geval dat je moedermelk wilt opwarmen.

Kind & Gezin raadt aan om melk op te warmen tot een maximale temperatuur van 40°C. De ideale temperatuur is echter lichaamstemperatuur of 37°C. Hot-spots zijn gevaarlijk voor je baby omdat ze er toe kunnen leiden dat de mond van je baby verbrand wordt. Om melk op te warmen maken flessenwarmers gebruik van een au bain-marie methode of hete stoom. De au bain-marie methoden geniet van onze voorkeur omdat de kans om de melk te oververhitten kleiner is.

De ideale temperatuur voor een flesje is ongeveer 37° C of lichaamstemperatuur. Het is dus belangrijk om voldoende te hechten aan de maximum temperatuur waaraan je de melk blootstelt. Het is zelfs extra belangrijk wanneer je moedermelk wilt opwarmen. Moedermelk bevat namelijk heel wat enzymen, antilichamen en probiotica die beschadigd worden op hoge temperatuur.

Onderzoek heeft aangetoond dat temperaturen boven de 40°C het aantal antilichamen zoals IgA en IgM. Maar ook poedermelk bevat probiotica en warm je dus niet beter te lang op boven de 40°C. Tussen de 40°C en 45°C treed er namelijk een beperkt verlies op van de nutritionele waarde. Maar hoe hoger de temperatuur hoe meer van de nutritionele waarde verloren gaat.

onderzoek babygearlab

In de bovenstaande kan je een onderzoek van Babygearlab terugvinden. Zij hebben een uitgebreide test gedaan van 13 verschillende flessenwarmers om te zien welke de temperatuur van 40°C overschrijd bij gebruik van de aangeraden fabrieksinstelling. Ze laten de flesjes tot 12 minuten in elke flessenwarmer zitten om te zien wat er gebeurd wanneer je het even uit het oog verliest.

Aan de aangeraden instelling door de fabrikant zijn er vier flessenwarmers die binnen de 12 minuten boven de 40°C komen. Boven de 40°C begint het verlies aan nutritionele waarde wat te vermijden is. Onder deze flessenwarmers vinden we de Munchkin Speed en de Philips Avent Fast. Maar het is vooral de Munchkin Speed die opvalt omdat hij al binnen 3 minuten aan de ideale temperatuur zit. Helaas is hij te vermijden omdat hij binnen de 5 minuten de melk tot 58°C graden heeft opgewarmd wat veel te warm is voor de baby. Als je het even uit het oog verliest is de melk niet enkel veel te heet maar gaan er ook heel wat antilichamen en enzymen verloren.

Het is belangrijk om het flesje 30 tot 60 seconden te laten staan nadat je het uit de flessenwarmer hebt laten staan. Dit is om eventuele hot-spots te laten verdwijnen. Laat daarna een paar druppels aan de binnenkant van je pols vallen om de temperatuur aan te voelen.

De binnenkant van je pols wordt aangeraden omdat je huid daar relatief dun en gevoelig is. Wanneer de melk een ideale temperatuur heeft (lichaamstemperatuur) zal het noch te warm noch te koud aanvoelen.

Goede flesverwarmer kopen babymelk

2. Gebruiksgemak

Een baby drinkt gemiddeld tot 6 flesjes per dag. Dat wil zeggen dat je de flessenwarmer om de paar uur zal gebruiken. Daarom is het goed om een model te hebben dat gebruiksvriendelijk is met duidelijke instellingen. Zeker wanneer je taken aan een partner, vriend of familielid wilt overlaten is het handig om een flessenwarmer te hebben die eenvoudig te bedienen is.

Onder gebruiksvriendelijk verstaan we in de eerste plaats een flessenwarmer met duidelijke knoppen die intuïtief te bedienen zijn. Onze voorkeur uit naar modellen met handige functies zoals een timer of een waterreservoir. Sommige flessenwarmers moeten bij elk gebruik voorzien van een exacte hoeveelheid water. In andere woorden wilt dit zeggen dat je elke keer water moet aanvullen voor elk gebruik. Een flessenwarmer met een uitneembaar waterreservoir dat je voor meerdere kunt gebruiken is veel handiger.

Maar onder gebruiksgemak verstaan we ook hoe vaak het toestel moet gekuist worden. Omdat een flessenwarmer gebruik maakt van water kunnen er zich mineralen zoals kalk aan de binnenkant van het toestel afzetten. Om de werking van het toestel te verzekeren is het belangrijk dat je deze regelmatig kuist. Zeker wanneer je in een regio woont met hard kraantjeswater zal je dit vaker moeten doen, tenzij je thuis een waterverzachter hebt staan.

Het ontkalken doe je aan de hand van een mengeling van water en azijn. Sommige modellen zoals de Kiinde Kozii hebben specifieke instructies van de ratio azijn en hoe vaak het toestel ontkalkt moet worden.

3. Flessenwarmer met stoom of Bain-marie

Een goede flessenwarmer kan een flesje consistent en snel opwarmen tot de gewenste temperatuur. De snelste flessenwarmers zijn degene die gebruik maken van hete stoom. Helaas heeft dit ook zijn nadelen zoals het feit dat ze niet compatibel zijn met glazen flesjes. Maar je hebt ook een hogere kans dat de inhoud te warm wordt waardoor belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

Andere modellen maken gebruik van een au bain marie methode met warm water waardoor het opwarmen langer duurt. Door de trage opwarmtijden zijn ze wel compatibel met glazen flesjes en is de kans op het oververhitten van de melk klein. Zo moet je je geen zorgen maken wanneer je het flesje even uit het oog verliest wanneer je nog snel een luier aan het verversen bent. De beste flessenwarmer werkt met stoom of bain-marie.

Sommige flessenwarmers moeten afkoelen nadat ze een flesje hebben opgewarmd voor je ze terug kan gebruiken. Dit is niet handig wanneer je thuis meer dan één baby hebt. Maar ook in een setting zoals een kinderdagverblijf is het handig om een toestel te hebben dat flesje na flesje kan opwarmen zonder wachttijden. Maar het kan ook zijn dat na een cyclus het flesje niet warm genoeg is omdat de moedermelk uit de vriezer kwam. Op zo’n momenten is het frustrerend om te moeten wachten vooraleer je het verder kunt opwarmen.

Hou er wel rekening mee dat het opwarmen van een tweede flesje sneller zal verlopen dan het eerste flesje. De flessenwarmer is namelijk al op temperatuur waardoor het aangeraden is om het tweede flesje er sneller terug uit te halen in vergelijking met de eerste.

4. Flessenwarmer met timer

Bij alle flessenwarmers komen er tabellen die aangeven hoe lang je de timer moet instellen voor een flesje op lichaamstemperatuur te brengen. Sommige tabellen staan op de achterkant van de flessenwarmer terwijl andere merken een tabel op papier meegeven.

Hoe snel je voeding kunt opwarmen hangt af van de hoeveelheid melk, of het uit de frigo of de vriezer komt maar ook het materiaal van de fles speelt ook een rol. Zo warmt een glazen fles sneller op ten opzicht van een plastic fles. In ieder geval moet je de eerste dag uitproberen wat de ideale instelling is voor jou. Niet elke tabel is even duidelijk en het kan een paar dagen duren eer je de ideale instelling kan vinden.

overzicht alle flessenwarmers vergelijken

5. Afmetingen en flesjes

Wanneer je een flessenwarmer gaat kopen is het belangrijk dat het compatibel is met de flesjes die je thuis al hebt staan. Sommige flessenwarmers hebben namelijk een smalle en lange opening waardoor ze niet compatibel zijn met alle flesjes. Daarenboven zijn er modellen die gebruik maken van hete stoom om flesjes zeer snel te kunnen opwarmen. Door de snelle stijging in temperatuur kunnen ze barsten veroorzaken in glazen flesjes.

Modellen zoals de Chicco NaturalFit en de Kiinde Kozii zijn breed genoeg voor de meeste flesjes en moedermelk bewaarzakjes. Omdat ze geen gebruik maken van stoom kun je ze zowel voor plastic als glazen flesjes gebruiken.

Ga dus niet voor de beste flessenwarmer zonder na te gaan welke flesjes je hebt. Het ene moet bij het andere passen, meestal kies je gewoon voor hetzelfde merk om dit probleem te vermijden. Lees ook het artikel over de beste babyflessen om inspiratie op te doen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy