Home Baby producten De 5 beste buggydragers

De 5 beste buggydragers

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update 11 minutes lezen
beste buggydrager fiets

Met de fiets erop uitgaan ziet er wat anders met kinderen erbij. Zo heb je niet alleen heel wat extra bagage mee, ook je kind zelf moet op die fiets. Wil je eenmaal aangekomen op je bestemming ook gezellig wat rondkuieren of flink stappen, dan moet dus ook die buggy mee. Een buggydrager voor je (elektrische) fiets is een makkelijk systeem om een buggy op de fiets te dragen. Ook een fietskar of bakfiets die je kan omvormen tot buggy is een interessant alternatief.

Onze top 5 buggy dragers

  • Beste buggydrager fiets universeel: Steco Buggyfrager Buggy-Mee Deluxe
    “Goede, stabiele buggydrager voor buggy’s tot 7 kg. Geschikt voor de meeste fietsen, ook elektrische. Ideaal in combinatie met een moederfiets.”
  • Beste buggy voor in de fietstas: GoodBaby Pockit Buggy
    “’s Werelds compactste buggy geschikt als handbagage op de trein of het vliegtuig, of in de fietstas! Fijne oplossing voor wie geen buggydrager op zijn fiets kan plaatsen.”
  • Beste buggydrager fiets – fietskar: Homcom fietskar en buggy 2-in-1
    “Goed alternatief waarbij de buggy op de fiets dragen niet hoeft, want dit is beide! Super voor wie regelmatig fietst én wandelt.”
  • Beste buggydrager fiets – bakfiets: Wike Salamander
    “Voor de dagelijkse pendelaar of regelmatige fietser is een bakfiets die je kan omvormen tot buggy de handigste oplossing.”

Geïnteresseerd in meer over baby’s en fietsen? Bekijk zeker ook onze koopgids over fietsstoeltjes, fietshelmen voor baby’s en loopfietsjes. Alles over onderweg met de fiets vind je hier.

Beste buggydrager fiets universeel: Steco Buggyfrager Buggy-Mee Deluxe

Steco Buggy buggydrager
  •  past op e-bikes
  • geschikt voor bijna elke buggy
  • geschikt voor bijna elke fiets
  • buggy’s tot 7 kg
  • combineerbaar met fietsstoel
  • niet heel stevig
  • dubbele pootstandaard nodig

“Degelijke universele buggydrager die tot 7 kg kan dragen. Niet het handigste systeem, maar werkt prima eens je het onder de knie hebt.”

Deze buggydrager van Steco past op vrijwel elke fiets met een bagagedrager, maar is vooral geschikt voor moederfietsen. Ook op elektrische fietsen past de buggydrager, alleen moet je even checken waar de batterij zit. Zit die op de bagagedrager, dan kan de buggydrager mogelijk niet passen (de buggydrager moet links gemonteerd worden).

Met een draaggewicht van maximaal 7 kg zijn de meeste plooibuggy’s geschikt, en hoef je dus niet speciaal een erg lichte buggy te kopen. Een fiets met een dubbele standaard is een aanrader. De fiets kan omvallen door het gewicht van de buggy als je slechts één standaard hebt. Het vergt wat oefening om de buggy goed te bevestigen en een duidelijke handleiding ontbreekt, maar vind je wel hier. Online vind je wat instructiefilmpjes, zoals dit. Het belangrijkste is om het wiel goed in de ophangbeugel te klikken en de spanriem voldoende strak te trekken. Als de buggy goed bevestigd is, merk je onderweg niet dat je hem meedraagt, maar de buggy beweegt natuurlijk wel altijd wat mee met je fiets.

Tip: wiebel even met je fiets voor je vertrekt. Schudt de buggy te fel, dan kan je hem nog strakker aantrekker.

Ook dit filmpje van Consumentenbond is een aanrader. Deze Buggy-Mee vind je ook het merk Cools/Petito.

Beste buggy voor in de fietstas: GoodBaby Pockit Buggy

GB Pockit+ All-Terrain buggydrager
  •  allerkleinste opvouwbare buggy ter wereld
  • formaat van handtas
  • all-terrain
  • met 1 hand inklappen
  • vanaf 6 maanden tot 4 jaar
  • geschikt als handbagage
  • 4,3 kg
  • duurder
  • kleine boodschappenmand

“Supercompacte, handige buggy die in een fietstas past. Ideaal voor wie geen buggydrager op zijn fiets kan of wil.”

Past een buggydrager niet op je fiets, bijvoorbeeld omdat je een elektrische fiets hebt met de accu op de bagagedrager? Of vind je het niet aangenaam om met een buggy in de buggydrager te fietsen? Dan kan de Pockit Buggy een goed alternatief zijn. Die past immers in de fietstas. Het is de allerkleinste opvouwbare buggy ter wereld en behaalde er zelfs een Guinness-record mee.

Eenmaal opgeplooid past de Pockit in een handtas, en dus ook in een fietstas. Ingeklapt zijn de afmetingen: 20 x 32 x 38 cm. De voorwielen kunnen zwenken of vastgezet worden. De buggy is geschikt voor elk terrein en rolt overal vrij goed. Technisch gezien kan je hem met één hand inklappen, maar dan moet je wel eerst enkele dingen doen: de achterste wielen inklappen en de voorste wielen vastzetten. Het uitklappen lukt echter wel in handomdraai.

Let wel, deze buggy past dan weer niet op de Steco Buggy-Mee. Alleen hoge paraplubuggy’s zijn geschikt daarvoor.

Beste buggydrager fiets – fietskar: Homcom fietskar en buggy 2-in-1

HOMdotCOM buggydrager
  •  voor maximaal twee kinderen (vanaf 1,5 jaar)
  • geen gereedschap nodig
  • absorbeert schokken
  • geschikt voor de meeste fietsen
  •  duurder

“Prima alternatief voor de buggydrager die duurder is in aankoop, maar fietsstoel en buggy combineert.“

Deze fietskar vormt om tot een buggy, wat een fiets-buggydrager overbodig maakt. Het is wat minder handig dan een gewone buggy om mee rond te wandelen, maar het biedt wat opbergruimte en je kan twee kinderen tegelijk vervoeren. Wat aangenamer fietst, de fietskar of een buggydrager, is een persoonlijke kwestie. Een fietskar is wat zwaarder en breder, een buggydrager is moeilijker te installeren en kan vervelend voelen door het zwenken van de buggy.

Een fietskar is duurder in aankoop dan de buggydrager. Het bespaart je natuurlijk wel de kosten van de buggydrager en een fietsstoeltje. Wat fietskarren zelf betreft is deze echter een van de goedkopere modellen. We vinden dit een goede optie voor wie geregeld fietst en vaak langere fietstochten onderneemt.

Beste buggydrager fiets – bakfiets: Wike Salamander

wike-salamander buggydrager
  •   bakfiets + dubbele kinderwagen                                         – duur
  • makkelijk omvormen
  • praktisch
  • duur

“Praktische bakfiets-buggy-combinatie die een handiger alternatief is voor de ouder die frequent met kinderen fietst.”

De buggy meenemen op een buggydrager voor je fiets hoeft niet als je een bakfiets hebt die je ook kan omvormen tot buggy, zoals bijvoorbeeld deze van Wike. Een bakfiets is een flinke investering, maar net zoals bij een fietskar bespaar je de kosten van een fietsstoel, buggydrager en (plooi)buggy. Deze bakfiets is ideaal voor wie elke dag de kinderen vervoert op de fiets en ook nog even moet wandelen, bijvoorbeeld wanneer je fietst naar het openbaar vervoer. Ook naar de winkel fietsen kan prima, want er is voldoende ruimte voor kinderen én boodschappen.

De bakfiets omvormen tot buggy verloopt vlot. Je kan er makkelijk twee kinderen in vervoeren. Het is uiteraard geen buggy om lange wandelingen mee te doen of om op oneffen terrein mee te stappen. Voor dagelijks gebruik vinden we dit een handiger alternatief dan een buggydrager op de fiets te installeren, zeker wanneer je alles met de fiets doet.

Tot zover onze selectie van beste buggydrager fiets .

Een goede setup hangt niet enkel af van een goede kinderwagen, ook een kwalitatieve buggy of de juiste aanhangwagen voor de fiets maken deel uit van een goede uitrusting.

goede buggydrager voor de fiets

buggydrager vergelijken

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets-buggydrager?

Uitje gepland met de fiets? Leuk! Maar wat als je op je bestemming nog wat wil wandelen en je kleintje dat nog niet (lang) kan? Een buggy op de fiets dragen is een goede oplossing. Met een buggydrager op je (elektrische) fiets neem je makkelijk een plooibare kinderwagen of paraplubuggy mee.

Licht van gewicht:

De buggy zelf, maar ook de buggydrager moet licht zijn. De Steco Buggy-Mee is gemaakt uit aluminium: licht, maar stevig. Heb je een buggy die vierkant opvouwt? Die buggy-modellen zijn sowieso al vrij licht en kunnen in de meeste fietstassen.

Compatibel met je buggy:

Heel wat kinderwagens zijn te zwaar voor een buggydrager. Buggy’s die je inklapt en een lang pakketje worden (plooibuggy’s of paraplubuggy’s) zijn de lichtste en het makkelijkste te vervoeren op de buggydrager. Een ander type buggy op de fiets dragen kan, zoals een buggy die opvouwt tot een compact vierkant, dat je dan in de fietstas kan stoppen. Een ander alternatief is een fietskar of bakfiets die omvouwt tot buggy.

Goed bevestigen:

het installeren van de buggydrager is één ding, maar de buggy zelf er goed in vastkrijgen is ook niet zo evident. De buggydrager heeft een stang waarin je het wiel van de buggy moet klikken. Met een spanriem kan je de rest van de buggy vastgespen. Lukt het niet of moet je het eerst even gezien hebben? Dit instructiefilmpje kan helpen.

Tip: wiebel voor vertrek eens met je fiets. Beweegt de buggy nogal veel? Dan kan je de spanriem wat strakker aantrekken om aangenamer te fietsen.

Moederfiets:

Een moederfiets (ook geschikt voor papa’s!) is een fiets speciaal gemaakt om kinderen te vervoeren. De fiets heeft een laag frame om makkelijk op te kunnen stappen, en een speciaal stuur zodat er zowel vooraan als achteraan een fietsstoel kan geïnstalleerd worden. Ook heeft een moederfiets een dubbele standaard (ook wel “pikkel” genoemd). De fiets heeft ook een steviger frame zodat hij meer gewicht aan kan. Er zijn ook elektrische moederfietsen.  De moederfiets is ideaal om kinderen én een buggy op de fiets te dragen.

Buggydragers voor de fiets

Zet je eerst de buggy of je kind op de fiets?

Het hangt wat af van de leeftijd van je kind en waar jullie zijn. Zijn jullie op een drukke plek of staat je fiets aan een drukke weg? Is je kind bovendien nog vrij klein en/of geneigd om op verkenning te gaan? Maak dan eerst even je kind vast op de fiets en bevestig daarna de buggy.

Zijn jullie gewoon nog thuis? Dan kan je ook eerst de buggy op de fiets plaatsen en daarna pas je kind. Het veiligste op locatie is uiteraard dat je kind eerst in de gordels zit.

Welke buggy’s zijn geschikt om mee te nemen op de fiets-buggydrager?

Een buggy om op de fiets te dragen moet vooral licht zijn, probleemloos opplooien en voldoende stevig zijn. Een buggy die vierkant opvouwt, zoals de Pockit en ook de YoYo Buggy, kan je niet op de fiets bevestigen met een buggydrager, maar je kan ze wel in een fietstas stoppen.

Enkele aanraders:

  • Koelstra Simba T4 Buggy: een lichte paraplubuggy van 7 kg die je makkelijk opplooit tot een compact pakketje, dat je zowel in de auto als met de fiets vlot kan vervoeren. Wendbaar, eenvoudig in- en uitklappen en meerdere zit- en ligstanden.
  • MacLaren Volo: zeer lichte plooibuggy (4 kg) die heel compact opvouwt (104 x 32 x 20 cm) én die je met één hand kan inklappen. Inclusief draagriem. Veel gebruikt in combinatie met de Steco Buggy-Mee buggydrager.
  • Safety 1st Peps: goedkope, maar degelijke lichte paraplubuggy van 4,6 kg. Basic model, maar rijdt prettig en is de ideale buggy om op de fiets te dragen, maar ook mee te nemen in het vliegtuig of de trein.

Fietskar versus bakfiets?

Beide opties zijn duurder dan een buggydrager of een fietsstoeltje, maar een fietskar is goedkoper dan een bakfiets. Bakfietsen zijn daarentegen iets duurzamer in gebruik. Een bakfiets is zwaarder, maar wel iets wendbaarder dan een fietskar, waarbij het gewicht achteraan zit. Bakfietsen zijn stabieler tijdens het rijden, maar iets onveiliger in geval van een ongeluk. Een bakfiets kantelt immers in zijn geheel. Een fietskar kan blijven staan als de fiets omvalt. Beide hebben veiligheidsgordels en fietshelmen zijn aangeraden. Bij een bakfiets kan je beter een oogje in het zeil houden, omdat je kinderen voor je zitten.

Een fietskar kan maximaal twee kinderen vervoeren, bij een bakfiets is dat in principe vier. Hou dan wel rekening met het gewicht dat je moet voortduwen. Qua opslagruimte wint de bakfiets. Wil je bijvoorbeeld een buggy dragen op de fiets, dan is de bakfiets de betere optie. De fietskar is daarentegen vaak omvormbaar tot buggy, waardoor je dus geen extra kinderwagen hoeft mee te nemen.

Fietskar versus fietsstoeltje?

Het voordeel van een fietskar is dat het een beetje een alles-in-één is: fietsstoeltje, buggy en fiets. Je kan er ook heel wat dingen in kwijt, wat altijd handig is als je onderweg bent met kinderen. Een fietskar kan je gebruiken vanaf de leeftijd van enkele maanden tot ze ongeveer zeven jaar oud zijn. Je kan er ook twee kindjes tegelijk in vervoeren. Om je baby in de fietskar te vervoeren, is een inleg of babystoeltje wel aangeraden en dat moet je apart aankopen. Een fietskar is bovendien beschut tegen slecht weer. Voor langere ritten is een fietskar comfortabeler en is er meer kans dat je kind onderweg een dutje zal doen.

Een fietskar is daarentegen wel heel wat duurder dan een fietsstoel. Het is ook een extra aanhangsel aan je fiets dat je enerzijds breder op de weg maakt, en dat moet je dus steeds indachtig houden, maar tegelijk is het ook niet heel zichtbaar voor andere weggebruikers. Een veiligsheidsvlagje kan daar wel bij helpen.

Een fietskar is ook zwaarder om mee te sleuren, maar dat is niet echt voelbaar als je een elektrische fiets hebt. Wil je een fietsstoeltje gebruiken op een elektrische fiets, kan dat niet wanneer de batterij op de bagagedrager zit.

Tot zover het artikel ‘Beste buggydrager fiets ‘

Lees meer artikels in de categorie ‘Fiets’

Ook interessant