Home Baby producten De 5 beste fietshelmen voor baby’s

De 5 beste fietshelmen voor baby’s

Veilig op de fiets met een fietshelm aangepast aan de leeftijd

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
urban-iki-beste fietshelm baby

Een fietshelm houdt je kleintje veilig wanneer je met de fiets onderweg bent, maar ook wanneer hij of zij zelf op pad gaat, bijvoorbeeld met een loopfietsje. Wees veilig. Bekijk onze onderstaand lijstje van de beste fietshelmen voor baby’s.

Snel even de fiets nemen wordt minder voor de hand wanneer je een baby hebt. Er zijn gelukkig wel heel wat manieren om ook met een baby een fietstochtje te ondernemen, zoals met een fietskar of bakfiets, en natuurlijk met ook een gewoon fietsstoeltje.

Toch liever met de auto? Bekijk ook onze koopgids rond autostoelen.

Onze selectie fietshelmpjes

 • Beste fietshelm voor baby’s vanaf 6 maanden: Scoot and Ride fietshelm
  “Mooie fietshelm voor zowel meisjes als jongens die goed aansluit en stevig aanvoelt. Top qua prijs-kwaliteit.”
 • Beste fietshelm voor baby’s vanaf 9 maanden: Melon fietshelm baby 44-50cm
  “Stoere en veilige fietshelm voor baby’s vanaf 44 cm hoofdomtrek dankzij een speciale veiligheidstechnologie voor kinderen. Heeft leuke extra’s zoals een huidknijpbescherming en een achterlichtje.”
 • Beste fietshelm voor baby’s vanaf 1 jaar: Urban Iki Shinju fietshelm baby
  “Editor’s pick wanneer het aankomt op prijs-kwaliteitsverhouding. Betaalbaar, maar toch heel goede kwaliteit. Meer kleuropties hadden we wel fijn gevonden.”
 • Beste babyfietshelm in maat XXS voor meisjes: Bobike Go Fietshelm
  “Heel degelijke, maar toch betaalbare fietshelm voor baby’s vanaf 44 cm hoofdomtrek. Alleen jammer dat het verlengen van de riem moeilijk aan te passen is.”
 • Beste babyfietshelm in maat XXS voor jongens: QT fietshelm Corsa 44-50 cm
  “Stoere fietshelm voor jongens die we ideaal vinden voor korte fietstochtjes, dankzij het zachte prijsje en makkelijke aanpasbaarheid. Voor langere fietstrips zijn er comfortabelere modellen.”

Beste fietshelm voor baby’s vanaf 6 maanden: Scoot and Ride XXS-S

Scoot and Ride fietshelm baby
 • meerdere kleuren
 • zachte kinbeschermer
 • magnetische sluiting
 • prijs-kwaliteitsverhouding
 • met achterlicht
 • geen echte nadelen

“Kwalitatieve, maar toch betaalbare fietshelm die stevig én licht aanvoelt en heel makkelijk is om te verstellen.”

Deze leuke en veilige fietshelm is geschikt voor baby’s met een hoofdomtrek van 45 tot 51 cm, dus vanaf ongeveer zes maanden. De grootte van de helm kan je makkelijk aanpassen. Ook heeft deze fietshelm een magnetische sluiting, waardoor de kans wegvalt dat er wat huid tussen de gesp geknepen zit. Bovendien kan je kind ook zo sneller leren zelf de gesp te sluiten.

De zachte kinbeschermer zorgt ervoor dat het riempje ook voor de allerkleinsten aangenaam voelt.

Nog een leuke extra is dat de helm een ledlichtje achteraan heeft, zodat je extra goed zichtbaar bent in het verkeer. Deze helm is er in heel wat leuke kleuren.

Beste voor baby’s vanaf 9 maanden: Melon fietshelm baby 44-50cm

Melon fietshelm
 • huidknijpbescherming
 • reflecterende stickers
 • geïntegreerd achterlicht
 • te verstellen
 • 12 ventilatiegaten
 • iets duurder

“Heel praktische fietshelm die iets duurder is, maar de extra snufjes maken dat meer dan goed.”

Deze stoere fietshelm is een stevige, maar toch lichte fietshelm (0,2 kg) die dankzij de felle kleurtjes extragoed opvalt in het straatbeeld. Melon beschikt over een exclusieve veiligheidstechnologie (X-FIX-systeem) die extra bescherming biedt bij de overgang tussen hoofd en nek.

Super aan deze helm is dat er een huidknijpbescherming is aan de gesp, die bovendien magnetisch is, waardoor “kin-ongelukjes” niet meer voorkomen. Ook kan je kind daardoor de gesp ook sneller zelf bedienen.

Het ingebouwde achterlichtje geeft extra zichtbaarheid, wat we zeker een troef vinden op druilerige of mistachtige dagen (maar minder interessant is bij voorzitjes). Melon heeft ook fietshelmen voor peuters, kinderen en volwassenen. Je hele familie kan dus gezellig matchen met elkaar tijdens het fietsen.

Beste voor baby’s vanaf 1 jaar: Urban Iki Shinju fietshelm baby

Shinju White fietshelm baby
 • licht
 • veilige kinsluiting
 • makkelijk te verstellen
 • met lampje
 • comfortabel
 • alleen in wit of zwart

“Heel stevige maar toch lichte fietshelm die goed past en comfortabel aanvoelt voor je kindje.”

Deze fietshelm van Urban Iki vinden wij ideaal voor baby’s vanaf 1 jaar, maar gezien hij past vanaf een hoofdomtrek van 44 cm, zou je hem ook vroeger al kunnen gebruiken. Het is een heel lichte, maar toch stevige helm die ook comfortabel aanvoelt. Dankzij de veilige kinsluiting zijn er geen traantjes meer omdat er niet langer per ongeluk een stukje huid tussen de gesp kan vastzitten.

Zowel de riempjes als de grootte zijn makkelijk te verstellen. Er is voldoende ventilatie en een mesh aan de binnenkant fungeert als insectennet. Urban Iki heeft ook helmen voor oudere kinderen en volwassenen, heel leuk wanneer je graag wil matchen. Ook vind je bij Urban Iki erg goede fietsstoeltjes.

Het enige nadeeltje is dat deze helm alleen in wit of zwart komt. Zeker een zwarte helm valt niet erg op in het verkeer.

Beste in maat XXS voor meisjes: Bobike Go Fietshelm

Bobike fietshelm baby
 • 6 ventilatieopeningen
 • insectennet
 • sluit makkelijk
 • reflecterende stickers
 • licht van gewicht
 • opletten bij sluiten van gesp

“Mooie, stevige fietshelm voor baby’s met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.”

Deze fietshelm is geschikt voor baby’s met een hoofdomtrek van 44 tot 48 cm. Het is een vrij gebruiksvriendelijke helm, want met het draaiwieltje achteraan de helm kan je makkelijk de breedte aanpassen. Het riempje rond de kin is iets bewerkelijker om op de juiste lengte te krijgen, maar eenmaal het goed zit, blijft het ook goed zitten tot de helm zelf te klein wordt.

De riem voelt zacht aan de kin aan, maar toch is het opletten om te vermijden dat je de huid van de kin van je kleintje niet mee hebt bij het sluiten van de gesp.

De helm zelf is stevig en heeft een goede pasvorm, en ook is hij voldoende licht van gewicht zodat het voor je kind aangenaam draagt. Deze mooie Bobike-helm in Cotton Candy Pink is perfect voor kleine meisjes die zich even graag stoer als prinsesachtig voelen.

Beste in maat XXS voor jongens: QT fietshelm Corsa 44-50 cm

Cycle Tech fietshelm baby
 • 8 ventilatiegaten
 • insectennet
 • makkelijk aanpasbaar
 • betaalbaar
 • opletten bij sluiten van gesp

“Goede basisfietshelm die je vrij lang kan gebruiken, met een stoer design en aangenaam prijskaartje.”

Deze stoere fietshelm voor baby’s heeft een ontwerp met racestrepen en een flitsende rode auto dat heel wat jongetjes grote ogen zal laten opzetten. Deze fietshelm past voor de allerkleinsten tot kleuters: ongeveer zes maanden tot zo’n anderhalf jaar (of 44-50 cm). De hoofdring om de maat te verstellen is makkelijk aanpasbaar, zodat je kan verzekeren dat de helm steeds goed past.

Ook beschikt deze helm over een insectennet (altijd handig om vliegende beestjes uit de haren te houden) en over acht ventilatiegaten, zodat je ook op hete zomerdagen kan fietsen zonder dat je kind het te warm krijgt. Ook bij deze fietshelm moet je wat meer opletten bij het sluiten van de gesp, want er is geen speciale beveiliging tegen “knijpaccidentjes” aanwezig.

Tot zover onze selectie van beste fietshelm baby.

Safety first! Voor meer veiligheidstips kan je terecht op de veiligheid-pagina. Heb je nog geen fietsstoeltje, bekijk dan zeker onze lijst suggesties.

urban-iki fietshelm voor baby’s
Afbeelding:Urbaniki.com

Fietshelmen voor baby’s vergelijken

Of je een snelle trip naar de bakker doet of een kilometerslange fietstocht langs prachtige natuur, een fietshelm is altijd een goed idee. Ook voor je kleintje. Maar de beste fietshelm kiezen kan een intimiderend taakje zijn. Waar je moet op letten bij het kiezen van een fietshelm, lees je hier.

Vanaf wanneer kan je baby een fietshelm dragen?

Je baby kan al vrij snel mee op de fiets, vaak al enkele maanden na de geboorte, want bij veel fietskarren en bakfietsen kan je een speciaal stoeltje gebruiken dat geschikt is voor de allerkleinsten. Een fietsstoeltje kan pas vanaf ongeveer zes maanden.

Belangrijk is dat je baby goed rechtop kan zitten. Als hij nog vaak omvalt, is hij er nog niet klaar voor, ook al is hij ouder dan zes maanden.

De kleinste maat in fietshelmen is XXS of vanaf 44 cm. Dat is meestal rond de zes maanden. Dus hoewel je kleintje wel meekan op de fietskar of bakfiets, kan hij nog geen helm dragen.

 

Hoe kies je een fietshelm?

Een fietshelm is alleen maar veilig wanneer hij goed past. De helm mag niet naar voor of achter schuiven op het hoofd, want dan past hij niet goed.

De helm moet recht op het hoofd staan en goed aansluiten. Na het aantrekken van de riempjes mag de helm niet bewegen wanneer je met je hoofd schudt. Hij mag ook je bewegingen niet hinderen.

Meten is weten, dus voor aanschaf van een fietshelm meet je de hoofdomtrek van je kind. Zo kan je op de meest accurate manier de maat bepalen.

Een fietshelm moet aan Europese normen voldoen. Let er op dat de fietshelm een keurmerk heeft:

 • EN 1080 (voor kinderen)
 • EN 1078 (voor volwassenen)
Beste fietshelm baby
Afbeelding:Canva.com

Het keurmerk vind je aan de binnenkant van de helm.

Koop je fietshelm bij een betrouwbare winkel of site, en koop een fietshelm niet tweedehands. Als een helm valt of botst kan de interne schelp breken waardoor het minder goed beveiligd. Koop je tweedehands dan weet je niet wat deze helm al meegemaakt heeft.

 

Hoe kies je de juiste maat voor een fietshelm?

Om te verzekeren dat de helm juist past, moet je de hoofdomtrek van je kind bepalen. Om dat te doen, ga je zo te werk:

 • Leg een meetlint strak rond het hoofd van je kind.
 • Let op de plaatsing: net boven de oren en 2 cm boven de wenkbrauwen.
 • Waar het lint kruist met de nul, lees je de hoofdomtrek.

Meet minstens één extra keer om te kijken of je goed hebt gemeten.

Over het algemeen geldt:

 • 44-48 cm: maat XS
 • 48-52 cm: maat S
 • 52-56 cm: M

 

Hoe zorg je dat de fietshelm goed zit?

 1. Eerst moet je het hoofd opmeten. Hoe je dat doet, lees je hierboven.
 2. Zet de helm op het hoofd en zorg dat die goed over het voorhoofd zit.
 3. Is het een helm waarbij je de pasvorm kan aanpassen? Draai dan aan het wieltje op de achterkant om de helm strakker of losser te maken.
 4. Klik de riempjes vast. Plaats onder de kin twee vingers naast elkaar (horizontaal) om het riempje af te stellen. Voelt dat strak aan? Dan zit het goed.
 5. Het gespje moet net onder de oren zitten, aan beide kanten. Zo kan het riempje niet snijden in de oren bij een val.
 6. Om te checken of de helm goed zit, kan je er even mee schudden. Als het hoofd van je kind te veel mee beweegt, zit hij te los.

In dit filmpje van het Nederlandse ANWB zie je het afstellen van een fietshelm in actie (vanaf 4:15).

Beste fietshelm voor baby’s vanaf 6 maanden
Afbeelding:Canva.com

Waar moet je rekening mee houden?

Zijwaartse bescherming

Volgens een onderzoek bij Test Aankoop scoren sommige helmen slecht bij een zijdelingse val, en dat is net de meest voorkomende val bij kinderen op de fiets. Daarom moet je erop letten dat de fietshelm ook de slapen beschermt.

 

Comfortabele fietshelm

De fietshelm moet comfortabel aanvoelen. De riempjes mogen niet snijden of knellen, er moeten koelgaten zijn zodat je kind niet te warm krijgt en je kind moet nog steeds vlot kunnen zien en horen.

Een kind vindt een helm meestal niet zo leuk om te dragen. Het is dus belangrijk dat die goed zit, maar zij vinden het vaak ook veel leuker wanneer de helm er ook leuk uitziet. Samen een leuke helm zoeken of een saaie helm pimpen kan het helmdragen veel fijner maken!

 

Winter/zomer

Bij de meeste kinderhelmen kan je de pasvorm strakker of losser maken, bijvoorbeeld een draaiwieltje. Als je ook in de winter plant te fietsen, is dat een meerwaarde. Zo kan je kind dan nog een mutsje dragen onder de helm zonder dat die te veel knelt.

 

Is een fietshelm voor baby’s verplicht?

Een fietshelm dragen is niet verplicht in België, maar een fietshelm houdt je wel veilig. Het vangt een deel van de klap op en verkleint dus de impact op het hoofd.

Gezien een kinderhoofd nog niet helemaal ontwikkeld is, kan een valpartij of een ongeluk best grote gevolgen hebben.

Van jongsaf je kind gewend maken aan een helm zorgt ervoor dat hij ook later vanzelf een helm zal nemen wanneer hij gaat fietsen.

 

 

Beste fietshelm voor baby’s vanaf 9 maanden
Afbeelding:Urbaniki.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Veiligheid’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy