Home Baby producten De 5 beste wasbare luiers

De 5 beste wasbare luiers

Hybride, wasbare of herbruikbare luiers, hier vergelijken we de verschillende soorten en merken

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste wasbare luiers 2021

We gaan op zoek naar de beste wasbare of herbruikbare luiers, want  de moderne variant van wasbare luiers is ecologisch, praktisch en poepsimpel in gebruik. Ik hoor je al. “Maar… wat met die kaka in de wasmachine?” Een hardnekkige mythe, want bij wasbare luiers gebruik je wegwerpbare (100% bio-afbreekbare) inlegvliezen. Die gooi je simpelweg in de vuilnisbak of in de wc. Klinkt al wat interessanter, niet?

Met wasbare of herbruikbare luiers denk je vooral aan het milieu. Je gebruikt jaarlijks zo’n 2000 luiers, een echte afvalberg. Door hybride luiers te gebruiken, met een wasbaar en wegwerp gedeelte, doe je een grote stap in de juiste richting. Zo hoef je de poep niet weg te scheppen en heb je enkel de inleg weg te werpen. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten en schuiven we onze favorieten naar voren als de beste wasbare luiers van 2022.

Ga je toch voor wegwerpluiers, kies dan voor een milieuvriendelijke optie. Onze favorieten vind je in de top 7 beste wegwerpluiers.

Onze favoriete herbruikbare luiers

 • Best wasbare luier:     TOTSBOTS EASYFIT STAR
  “Uitstekende prijs / kwaliteit verhouding, zacht, absorbeert goed en is gemakkelijk in gebruik. Je gebruikt inleggers om het kuiswerk makkelijk te maken en je kan de luier zowel ’s nachts als overdag gebruiken.”
 • Natuurlijke tweedelige wasbare luiers:     PETIT LULU FLUFFY ORGANIC
  “Een waardig alternatief, en daarbij ook nog natuurlijker. De Petit lulu gebruikt enkel organische materialen om irritatie te vermijden. Daarbij zitten ze ook heel handig en is er geen lekkage.”
 • Beste wasbare nachtluiers:       ANAVY NACHTLUIER XL
  “Vooral voor nachtgebruik, de Anavy is extra groot en absorbeert zeer goed. Je maakt gebruik van een inlegger om het opruimwerk zoveel mogelijk te beperken. “
 • Beste herbruikbare zwemluier:         POPOLONI ZWEMLUIER
  “Waterbestendig aan de buitenkant maar super absorberend aan de binnenkant. De herbruikbare zwemluier wordt goed afgesloten en is een uitstekende luier om mee te testen. Deze luier is lichter en makkelijker dan wegwerpzwemluiers.”
 • Wasbare luier Newborns:       LULU NATURE BEBE
  “Te gebruiken vanaf 2 kg, dus ook wanneer je kleintje te vroeg geboren is. De stof is dun en zacht waardoor je patotter nog makkelijk kan blijven bewegen.”

Beste wasbare luier:      TOTSBOTS EASYFIT STAR

Herbruikbare luiers vergelijken
 • Super comfort
 • Goede pasvorm, makkelijk aandoen
 • Bamboo inlegger, absorbeert goed
 • All-in-oneluier (dag & nacht)
 • Max tot 16 kg

Totsbots EasyFit zijn een echte easy fit, makkelijk aan te trekken en comfortabel. Door de inlegvliezen heb je weinig opruimwerk, gewoon weggooien. Deze herbruikbare luier is goed voor dag- en nachtgebruik een all-in-one-wasbare luier.

De naam zegt het al: de Easyfit is makkelijk aan te trekken door de klittenbandsluiting. Zo kan je hem ook goed laten aansluiten en de kans op lekjes minimaliseren. Deze luier bestaat uit een overbroekje met geïntegreerde inlegger. Die bestaat uit bamboe, een superabsorberend materiaal. Daarbovenop gebruik je een inlegvliesje dat je doorspoelt in de wc of in de vuilnisbak gooit. Wil je de Easyfit ook ’s nachts gebruiken, of als je kleintje veel plast, kan je nog een booster gebruiken.

De Totsbots Easyfit Star is one size. Je kan hem gebruiken vanaf de geboorte tot wanneer je kindje klaar is voor het potje (zo’n 16 kg). Doordat hij meegroeit met je kindje, hoef je in principe nooit nog nieuwe luiers te kopen. All-in-oneluiers zijn iets minder slijtvast, dus in geval van een tweede kindje moet je waarschijnlijk wel een nieuwe set aanschaffen.

Deze verschillende voordelen voorzien Totsbots van een eerste plaats in onze lijst beste wasbare luier.

Beste tweedelige wasbare luier:     PETIT LULU FLUFFY ORGANIC

Beste wasbare luier
 • Bamboe met katoen – absorbeert goed
 • Geen polyester
 • Zeer zacht en sluit goed aan
 • Goed voor dag & nacht
 • Max 15 kg

De gemakkelijke inlegger zorgt voor weinig opruimwerk en je kan hem zelf dubbelvouwen voor extra absorberen. Deze luier maakt gebruik van natuurlijke materialen en bevat geen polyester. Hierdoor is die extra zacht.

Deze luier bestaat uit een katoenen broekje met een inlegger in bamboe. De inlegger is lang en kan je dubbelvouwen voor extra absorptie (in het midden voor meisjes, vooraan voor jongens of buikslapers). Deze moet je gebruiken in combinatie met een waterdicht overbroekje. Ondanks dat je verschillende onderdelen hebt, is het toch geen dikke luier.

De Fluffy Organic bevat geen polyester. Het is een erg zachte luier die goed aansluit, maar geen rode strepen op de huid nalaat. De luier groeit mee met je kindje (van 4 tot 15 kg) en sluit je makkelijk met klittenband. De Fluffy Organic kan je zowel ’s nachts als overdag gebruiken.

Door het handige gebruik en het duurzame ontwerp verkiezen wij de Fluffy Organic als de beste wasbare luier met tweedelig ontwerp.

Beste wasbare luier voor  ’s nachts:        ANAVY NACHTLUIER XL

Beste herbruikbare luier
 • Bamboe en katoen – absorbeert goed
 • Goede pasvorm
 • Luier met inlegger (makkelijk opruimen)
 • Zachte materialen
 • Waterbroekje (+) apart kopen (-)
 • Inleggers zijn universeel (+) apart te kopen (-)
 • Niet echt voor in de dag (maar kan wel)

Met een inlegger in bamboe heb je heel wat minder opruimwerk. Gewoon weggooien! Daarbij heb je met Petit Lulu een volledige kit, wel spijtig dat je dit allemaal apart moet bijkopen (inleggers + overbroekje).

Wasbare luier gemaakt uit bamboe en katoen. De elastische beenopeningen sluiten goed aan en gaan lekjes tegen. De luier past voor baby’s van 7 tot 18 kg. De maat pas je aan met drukknoopjes. De luier zelf sluit je met klittenband.

Bij deze luier moet je een inlegger gebruiken, maar die krijg je er niet bij. Je kan kiezen voor een bamboe inlegger (van om het even welk merk) of voor de bijbehorende inlegger van Anavy. Bij de luier draagt je baby ook een waterdicht overbroekje, dus die moet je ook nog aanschaffen. Het is dus wat duurder in aankoop dan een wegwerpluier, maar door de zachte materialen en de lange gebruiksduur is het die investering wel waard. Zeker omdat je kind vaak de hele nacht lang dezelfde luier draagt; met een wasbare luier maak je komaf met irritaties en luieruitslag.

Zoek je opties om de nacht wat droger te maken dan is dit de beste wasbare luier. Vergeet wel niet dat er heel wat extra’s bij aangekocht moeten worden (inleg + overbroekje).

Beste wasbare zwemluier:           POPOLONI ZWEMLUIER

wasbareluiers kiezen
 • Herbruikbare zwemluier
 • Sluit volledig af
 • Buitenkant waterbestendig
 • Optie voor inleggers
 • Tot max 15 kg
 • Inlegger apart kopen

Ideaal voor het zwemmen, de luier is absorbeert aan de binnenkant maar is waterbestendig aan de buitenkant. Ze zijn veel soepeler en minder zwaar dan wegwerpzwemluiers en dus een grote plus voor ouders dat eens willen testen met herbruikbare luiers.

Herbruikbare zwemluiers lijken niet logisch, omdat het net de bedoeling is dat ze goed absorberen. Maar dat doen ze alleen aan de binnenzijde. De buitenkant is net waterbestendig. Daardoor blijft een herbruikbare zwemluier soepeler en veel minder zwaar dan een wegwerpzwemluier. De zwemluier van Popolini komt in vrolijke prints en sluit goed aan, waardoor lekjes geen kans maken. Je sluit hem met drukknopjes.

Voor een wasbare zwemluier hoef je geen inlegger of inlegvlies te gebruiken, maar het kan wel. Dan moet je wel speciale inleggers kopen, zoals deze. Dat je ze zonder ook kan gebruiken, maakt dat ze een handige instapluier voor beginners zijn of gewoon een fijn alternatief voor de milieubewuste ouder. Deze wasbare zwemluier kan je ook best lang gebruiken, want de maat L gaat van 8 tot 15 kg.

Wasbare luier voor pasgeboren baby:          LULU NATURE BéBé

makkelijke herbruikbare pampers
 • Goede vocht absorbering
 • Voor pasgeboren baby (newborn)
 • Zacht en niet te dik
 • Vanaf 2 kg
 • Max tot 8 kg
 • Overbroekje apart kopen

Wil je absoluut pampers van Pamper dan ga je best voor de Premium Protection Pampers. Deze zijn kwalitatief de beste, en koop je in bulk dan is de prijs zeer gelijkaardig aan andere merken.

Wil je vanaf dag één al starten met uitwasbare luiers, dan heb je meteen een handige, gebruiksvriendelijke luier nodig. De soepele stof van de Lulu Nature Bébé plooit makkelijk tussen de beentjes, waardoor hij niet lomp is voor je kleine baby. Bij de luier krijg je een tweeledige inlegger voor een goeie absorptie. Je draagt er nog een overbroekje bij. Welke overbroekjes je kan combineren, vind je hier.

De meeste wasbare luiers passen sowieso wel al rond 4 kg, dus een wasbare luier specifiek voor newborns heb je niet altijd nodig. Wanneer je kindje prematuur geboren is of een laag gewicht heeft, is de Lulu Nature Bébé ideaal, want hij past vanaf 2 kg. Je kan de luier ook wel een hele poos gebruiken, tot liefst 8 kg.

Tot zover onze favoriete wasbare hybride luiers.
Wij zijn alvast fan van deze herbruikbare luiers, hopelijk biedt dit artikel voldoende argumenten en alternatieven.  Meer hulp bij het vergelijken vind je op de luier-pagina.

herbruikbare luiers voor baby's

Hoe werken wasbare luiers eigenlijk?

Een doek rond die babybillen wikkelen en hopen voor het beste? Vrees niet, er bestaan verschillende soorten wasbare luiers die allen praktisch en gebruiksvriendelijk zijn.

In principe bestaat een wasbare luier uit drie onderdelen:

 1. Een stoffen broekje (in katoen, bamboe, microvezel, hennep, …)
 2. Een inlegvlies dat de ontlasting opvangt

Een waterdicht overbroekje dat vocht en geur tegenhoudt, maar wel ademend blijft.

herbruikbare pamper kiezen

Verschillende soorten wasbare luiers

All in one (AIO):

Lijkt het meest op wegwerpluiers. Bestaat uit een waterdicht broekje en een ingenaaide inleg. Geen extra overbroekjes nodig, wel wegwerpbare inlegvliesjes. Deze hebben een klittenbandsluiting of drukknoopjes. Je wast alles in z’n geheel. Deze luiers zijn iets minder absorberend en zijn bijgevolg minder geschikt voor de nacht.

Vergelijken we alle soorten wasbare luiers dan is dit voor ons het voordeligste model. De meeste luiers in de lijst beste wasbare luiers zijn dan ook all-in-one modellen.

Snap in one (SIO):

Bestaat uit een waterdicht overbroekje waar je de inleggers in vastklikt aan de hand van drukknoopjes. Bij het verversen bevestig je een nieuwe inlegger, het overbroekje blijft aan. Zoals een gewoner onderbroek neem je elke dag een nieuwe. Het zijn dunne luiers die snel droog zijn doordat je ze afzonderlijk kan laten drogen.

Niet-voorgevormd:

Herbruikbare luiers die het meest doen denken aan de uitwasbare luiers van vroeger. Dit zijn hydrofiele luiers of tetradoeken die je zelf plooit. De goedkoopste vorm van wasbare luiers en de dunste. Deze vergen meer oefening. Ze zijn soms ook moeilijker lekvrij vast te maken. Hiervoor kan je wel luierklemmetjes of Nippas gebruiken. Deze luiers gebruik je in combinatie met een overbroekje.

Pocketluier:

Pombineert het gemak van de all-in-oneluier met de droogtijd van de snap-in-one. Het broekje bevat een “vouw” waar je de inlegger instopt. Ze zijn daardoor makkelijk kant en klaar te maken, maar ook apart droogbaar. Deze zijn iets moeilijker te vinden en ontbreken voorlopig in onze lijst beste wasbare luiers.

Tweedelig systeem:

Een absorberende basisluier gecombineerd met een waterdicht overbroekje. Je gebruikt hierbij ook de inlegvliezen. Een betrouwbare, vrijwel waterdichte optie. Je kan verschillende merken combineren. Met dit systeem krijg je wel een vrij dikke luier.

welke wasbare luiers kopen

Hoe moet je wasbare luiers wassen?

Wees gerust, je hoeft niet te zwoegen aan de wastobbe. De wasmachine doet vrolijk het werk!

Elk merk heeft wasvoorschriften. Zo raden sommige merken bepaalde wasmiddelen af. Altijd even checken dus wat de wasvoorschriften van jouw wasbare luiers zijn.

Over het algemeen kan je volgende richtlijnen volgen:

 • Vuile luiers bewaar je in een luieremmer of bewaartas (ook wel luiertas of wet bag genoemd). Laten weken is niet nodig.
 • De vuile luiers moet je eerst spoelen op koud of op 30°, zonder wasmiddel. Zo wordt de urine weggespoeld en start je het effectieve wassen met proper water.
 • Luiers, overbroekjes, herbruikbare inleggers en de bewaartas mag je wassen op 60°. Vul de wasmachine voor 75%, zodat er voldoende wrijving is tussen de luiers. Wanneer je de machine niet voldoende gevuld krijgt, kan je gerust aanvullen met handdoeken, body’s, tetradoeken, ….

Er bestaan speciale luierwasmiddelen, maar je kan ook een gewoon wasmiddel gebruiken zolang het volgende ingrediënten niet bevat: meer dan 5% zeep, wasverzachter, (optische) bleekmiddelen, chloorbleekmiddel, citroenzuur en bicarbonaat. Doseer volgens de verpakking voor ‘sterk bevuilde was’. Hou rekening met waterhardheid en trommelgrootte.

Eenmaal gewassen, kunnen de meeste luiers 10 minuten op koude temperatuur in de droger, of je kan ze laten drogen aan de lijn. Even in de zon doet wonderen voor hardnekkige vlekken.

Meer tips om je herbruikbare luiers een lang leven te geven vind je in deze praktische gids.
Koop je een luieremmer speciaal voor wasbare luiers dan heb je ook enkele practische voordelen. In onze top 5 beste luieremmers vind je de Totsbots luieremmer terug met extra wasnet. Eens vol gooi je het hele net in de was en worden de wasbare luiers gewassen.

herbruikbare luier wassen

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Over het algemeen heb je 24 luiers nodig. Zo kan je om de drie dagen wassen. Nog nodig: 4 nachtluiers en 5 à 9 overbroekjes. Per maand ongeveer ga je ook door een doos of rol inlegvliezen. Je hebt ook een of twee luiertassen nodig om de vuile luiers te bewaren. Een baby maakt geen verschil tussen wegwerp of herbruikbare luiers. Jaarlijks zal je ze toch zo’n 1500 keer moeten vervangen. Denk vooral aan de afvalberg die je heel wat kleiner zal maken.

Tips

 • Een luierservice zoals Washcot doet het waswerk voor jou. Jij huurt er wasbare luiers, die zij schoon aanleveren en vuil weer oppikken.
 • Geen zin in wasbare luiers, maar wil je toch je luiervoetafdruk wat verkleinen? Misschien zijn wasbare billendoekjes meer je ding.
 • Veel gemeenten en steden geven subsidies voor herbruikbare luiers! Check de lijst hier.
 • Je kan ook een testpakket kopen of luiers huren om uit te proberen. Testpakketten vind je onder meer hier en hier.

Bij wasbare luiers is het handig om echt voor de beste wasbare luier te gaan. Deze absorberen beter en zorgen voor minder last bij het vervangen. Goedkopere modellen zullen minder absorberen of minder goed passen. Sommige modellen hebben nood aan een extra broekje en op een bepaald moment gaan de voordelen van herbruikbare luiers verloren. Ga dus voor een goede wasbare luier en je zal zien dat het heel wat voordelen biedt.

Lees meer artikels in de categorie ‘luiers’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy