De beste inbakerdoek houdt je baby rustig en knus op een veilige manier. Inbakeren of swaddling is geen nieuw trucje. Het is een eeuwenoude techniek die overal ter wereld wordt toegepast om jonge baby’s te helpen bij het inslapen of rustig worden. Voor een pasgeborene, die net uit een knusse baarmoeder komt, kan de grote, felle wereld overprikkelend zijn. De beperkte bewegingsvrijheid en geborgenheid van een inbakerdoek voelt vertrouwd aan voor je kleintje, waardoor hij sneller tot rust komt.
Inbakeren is voor veel jonge baby’s voordelig. Naarmate je kindje groeit, moet je het inbakeren weer afbouwen. Heb je een kindje van nul tot zes maanden in huis, dan kan je hier alvast de beste inbakerdoeken vinden.
Onze uitgekozen inbakerdoek
- Beste prijs-kwaliteit: Meyco SwaddleMeyco bij Bol.com
- Beste goedkope: Jollein Wrapper bij Bol.com
- Betse voor prematuur: Pacco Primo bij Bol.com
- Beste voor zomer: ErgoPouch ErgoCocoon Inbakerslaapzak bij Bol.com
- Beste voor winter: Puckababy Original Piep Winter bij Bol.com
- Beste afbouwdoek: Love to Dream Swaddle Up Fase 2 Overgangsslaapzak bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Meyco SwaddleMeyco
- Makkelijk in gebruik
- Set van twee
- Heupen blijven vrij
- Voorgevormd systeem
- Budgetvriendelijk
- Te elastisch voor sommige baby’s
- Klittenband is best luid
- Mag niet in de droger
Deze set van twee inbakerdoeken is perfect voor iedereen die inbakeren nog niet helemaal onder de knie heeft. De SwaddleMeyco is een inbakerslaapzak, waardoor je je kindje makkelijk veilig inbakert. Leuk is dat deze in een set van twee komt. Heeft je kindje een luierongelukje of geeft hij melk terug, dan heb je altijd een reserve-exemplaar bij de hand.
Deze SwaddleMeyco vinden we de beste inbakerdoek voor beginners. Inbakeren op deze manier vraagt geen moeilijke handelingen. Je legt je baby op de opengevouwen inbakerdoek. Zijn voetjes kunnen in het zakje. Daarna plaats je zijn armen naast zijn lichaam, waarna je de flappen toevouwt en sluit met het klittenband. Dit systeem zorgt ervoor dat de heupjes van je baby vrij kunnen bewegen, maar dat zijn armen toch voldoende ingebakerd zijn. Zo kan je baby rustig inslapen zonder dat hij wakker schrikt en met zijn armpjes maait (de Moro-reflex).
De inbakerdoeken zijn gemaakt van honderd procent katoen. Ze zijn zacht, ademend en voldoende dun. De stof is vrij elastisch. Zeer beweeglijke of onrustige baby’s kunnen zich snel loswurmen. Het is nooit de bedoeling dat je je baby insnoert, dus deze inbakerdoek is voor sommige baby’s niet de beste oplossing. De SwaddleMeyco bestaat in twee maten, van nul tot vier maanden en van drie tot zes maanden. Hou vooral rekening met het gewicht en de lengte van je kindje bij het kiezen van de juiste maat.
Geschikt voor:Â 0-4 maanden |Â TOG-waarde: 0,5 | Sluiting: Klittenband | Materiaal: Katoen
Beste goedkope: Jollein Wrapper
- Geschikt voor alle seizoenen
- Rits om makkelijk te verschonen
- Heupen kunnen vrij bewegen
- Voorgevormd systeem
- Budgetvriendelijk
- Te elastisch voor wriemelaars
- Mag niet in de droger
Deze voorgevormde Wrapper van Jollein is een van de beste inbakerdoeken voor beginners. Hij is geschikt voor baby’s van nul tot drie maanden of tot zeventig centimeter. Je stopt je baby’s benen in het zakje, de flappen vouw je toe over de armen. Die moeten langs zijn lijfje liggen.
De Wrapper is gemaakt van honderd procent jerseykatoen. Dat maakt deze inbakerdoek luchtig en zacht. De TOG-waarde van 0,5 maakt het mogelijk om deze doek zowel in de winter als in de zomer te gebruiken. In de winter kan je je kleintje extra laagjes aantrekken om het warm genoeg te maken. Jerseykatoen is vrij elastisch. Heel onrustige kindjes of grote wriemelaars kunnen zich dus loswurmen.
Een even budgetvriendelijk alternatief voor iets oudere baby’s is de B-Wrap van Bo Jungle. Als je pas op twee maanden inbakeren wil proberen, is een inbakerslaapzak van nul tot drie maanden al snel te klein. De B-Wrap kan je tot vier maanden gebruiken (van 3,2 tot 6,4 kilogram). De B-Wrap en de Wrapper zijn makkelijk vergelijkbaar. Een troef van de Jollein Wrapper is de rits onderaan de inbakerslaapzak. Zo kan je makkelijk een luier verschonen zonder het (vaak luide) klittenband te moeten losmaken.
Geschikt voor: 0-3 maanden |Â TOG-waarde: 0,5 | Sluiting: Klittenband | Materiaal: Jerseykatoen
Betse voor prematuur: Pacco Primo
- Handig systeem
- Groeit met je kind mee
- Handige sluiting voor luierwissels
- Opvolgdoeken van hetzelfde merk
- Geschikt voor de allerkleinste baby’s
- Stof rekt uit na langdurig gebruik
- Mag niet in de droger
Deze Pacco Primo is de beste inbakerdoek voor premature baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht. De Primo is geschikt voor baby’s vanaf twee kilo of 44 centimeter. Wanneer je kindje de Primo ontgroeid, is kan je overschakelen naar een opvolgdoek van Pacco, zoals de Piccolo (4 tot 7 kilogram), en daarna de afbouwdoek Plus XL (vanaf 8 kilo). Dat maakt dat je ook tijdens de afbouwperiode dezelfde vertrouwde methode blijft gebruiken.
Het voordeel voor wriemelbaby’s is dat bij Pacco inbakerdoeken de flappen strakker gemaakt kunnen worden. De handeling is op zich best eenvoudig, maar vraagt wat aandacht de eerste keren. Je krijgt er een uitgebreide, duidelijke gebruiksaanwijzing bij. Daarin vind je ook info over heupontwikkeling en veilig slapen, wat zeker relevant is bij inbakeren.
Deze inbakerdoek heeft geen voorgevormd zakje voor de benen. De doek sluit je met een strikje, wat handig is voor luierwissels. Het strikje kan je verplaatsen naarmate je kindje groeit. De flanellen stof voelt zacht en knus aan, maar gebruikers melden dat de stof na veelvuldig gebruik te veel is uitgerekt om je kind nog strak in te bakeren. De Primo kan je wassen op 60 graden, maar hij mag niet in de droger.
Geschikt voor: 0-3 maanden |Â TOG-waarde: 0,5 | Sluiting: Klittenband | Materiaal: Katoen (flanel)
Beste voor zomer: ErgoPouch ErgoCocoon Inbakerslaapzak
- Zowel inbakerdoek als slaapzak
- Handige 2-way ritssluiting voor luierwissels
- Geen aparte afbouwdoek nodig
- Perfect voor hardnekkige wriemelaars
- Ook maat voor baby’s van 6-12 maanden
- Mag niet in de droger
Deze ErgoCocoon van ErgoPouch is een handige 2-in-1. Je kan je kindje inbakeren, maar dankzij de drukknopen aan de armgaten kan je hem ook als gewone slaapzak gebruiken. Die drukknopen zorgen er bovendien voor dat je kleintje zich niet makkelijk kan loswurmen. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken of de doek wel strak genoeg zit. Je trekt de ErgoCocoon makkelijk aan. De ritssluiting gaat open naar boven en naar beneden. Dat maakt verschonen heel makkelijk.
Deze inbakerdoek heeft een TOG-waarde van 0,2. Dat maakt hem perfect voor hartje zomer. Het jerseykatoen is ademend en lekker zacht. De ErgoCocoon bestaat ook in een uitvoering van 1 TOG. Deze maat is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot drie maanden. Doordat je de armen ook vrij kan laten, hoef je geen aparte afbouwdoek te kopen. Je kind kan gewoon in zijn vertrouwde slaapzakje slapen.
In tegenstelling tot de meeste merken heeft ErgoPouch ook een inbakerslaapzak voor baby’s van zes tot twaalf maanden. Dat kan een oplossing zijn voor baby’s van zes maanden die nog niet kunnen rollen en die het inbakeren nog moeten ontwennen. Je kan de ErgoCocoon ook als afbouwdoek gebruiken. Is je kindje zes maanden en probeert hij al te rollen, dan kan je beter een gewone slaapzak kopen.
Geschikt voor: 0-3 maanden |Â TOG-waarde: 0,2 | Sluiting: Rits | Materiaal: Katoen
Beste voor winter: Puckababy Original Piep Winter
- Makkelijk in gebruik
- Heerlijk zacht
- Verlichtend effect bij buikkrampen
- Meermaals bekroond
- Heupen kunnen vrij bewegen
- Smalle nekopening
- Duur
- Armen worden niet echt ingebakerd
Deze inbakerslaapzak combineert een buikband en rits. Door de buikband zit je kindje goed vast en voelt hij zich geborgen. Dankzij de rits gaat verschonen makkelijk. Bovendien kan hij zich daardoor niet loswurmen. De buikband helpt door lichte druk uit te oefenen bij buikkrampjes. Let wel, als je kindje reflux heeft, heeft de buikband mogelijk een ongewenst effect. De Puckababy Piep aantrekken is erg makkelijk.
De armen van je kind zitten los in de slaapzak. Ze zijn dus niet echt ingebakerd. Wriemelaars en heel onrustige baby’s die nood hebben aan een strakke inbakering worden van deze Puckababy Piep misschien niet helemaal rustig. De stof zelf is best elastisch, dus je kindje kan toch wakker worden van zijn schrikreflex.
De teddystof aan de buitenzijde en de katoenen voering aan de binnenkant maken dit een knusse, warme en ademende inbakerslaapzak. TOG 2 is perfect voor de winter. Bij echt frisse kamertjes kan je met laagjes werken (pyjama of dekentje).
Puckababy is een van de bekendste en populairste inbakerslaapzakken. De Original Piep is bovendien bekroond en hij wordt vaak aanbevolen door zorgprofessionals. Wij vinden het ook een van de beste inbakerdoeken, maar uiteraard moet je zelf testen wat het beste werkt voor jou en je kleintje.
Geschikt voor: 0-3 maanden |Â TOG-waarde: 2 | Sluiting: Rits | Materiaal: Katoen en teddy
Beste afbouwdoek: Love to Dream Swaddle Up Fase 2 Overgangsslaapzak
- Baby slaapt in natuurlijke houding
- 2-way ritssluiting
- Makkelijk afbouwen
- Model voor baby’s met heupdysplasie beschikbaar
- Mag in de droger
- Baby kan toch wakker schrikken
De kans is groot dat je je slapende baby al eens vertederd hebt aangestaard. Dan heb je vast al gezien dat veel baby’s met hun armen omhoog slapen. Net daarom is de Moro-reflex vaak de reden dat ze wakker worden. Door de schrikreflex bewegen de armpjes instinctief en maken ze zichzelf wakker. Daarom is inbakeren een goed hulpmiddel.
Een meegroeioplossing is de Swaddle Up van Love to Dream. Die laat toe dat je kindje met de armen omhoog slaapt in een natuurlijke houding en toch ingebakerd zit. Je kind kan zijn armpjes nog bewegen, wat minder frustrerend is dan de traditionele inbakermethode. Ook wriemelende Houdini’s kunnen zich niet loswurmen in deze inbakerslaapzak. Doordat de armen bij het hoofd zitten, kan je kindje toch wakker schrikken door beweging.
Je kindje kan ook sabbelen op zijn handjes en stretchen. Doordat de armen omhoog liggen is er minder risico op omrollen. De Swaddle Up Fase 1 is ideaal voor baby’s van nul tot drie maanden. Deze Fase 2 Transition Bag is voor baby’s vanaf drie maanden en baby’s die neigen tot omrollen.
De Transition Bag heeft afneembare mouwen. Afbouwen doe je stap per stap. Je maakt eerst één arm vrij. Wanneer je kindje daaraan gewend is, kan je ook de andere mouw wegnemen. Je vindt deze afbouwdoek in drie maten: medium (6-8 kilo), large (8,5-11 kilo) en extra large (11-14 kilo). Er is ook een gecertificeerde overgangsslaapzak voor baby’s met heupdysplasie.
Geschikt voor: 3-6 maanden |Â TOG-waarde: 1 | Sluiting: Rits | Materiaal: Katoen en elastaan
Kort samengevat
De inbakerdoeken uit onze lijst zijn handige oplossingen om je baby goed en langdurig in te bakeren. Ook een grote hydrofiele doek is een goede inbakerdoek als je het inbakeren perfect onder de knie hebt. Is dat niet het geval, dan geeft een inbakerslaapzak je meer zekerheid dat je baby veilig en knus slaapt.
Pacco, ErgoPouch en Swaddle Up zijn veelzijdige, kwalitatieve inbakerslaapzakken waar veel ouders op vertrouwen. Ze zijn echter vrij duur voor een relatief kort gebruik. Als inbakeren nieuw voor je is, zijn de Jollein Wrapper en de SwaddleMeyco budgetvriendelijke opties om te ontdekken of je baby gebaat is bij inbakeren. Een goede tetradoek kan ook wonderen doen.
Waar op letten bij het kopen van een inbakerdoek?
Maat
Een inbakerdoek is perfect voor pasgeboren baby’s. Zij zijn gewend aan de knusse, beperkte ruimte in de baarmoeder. Inbakeren voelt vertrouwd aan en brengt onrustige, overprikkelde baby’s tot rust. Ook voor baby’s van drie tot zes maanden is inbakeren een optie.
Vooral wanneer je er vroeg mee gestart bent, is je baby eraan gewend en moet je dus ook weer afbouwen. Kijk daarom na of je vertrouwde inbakerslaapzak een opvolgmodel of een afbouwdoek heeft. Zo hoef je niet een nieuw systeem te introduceren wanneer je gaat afbouwen.
Tussen vier en zes maanden proberen de meeste baby’s om te rollen. Inbakeren is dan niet langer veilig. Een ingebakerd kind kan zich niet opdrukken met zijn handen om lucht te happen. Je kindje kan gehecht raken aan het inbakeren.
Plots stoppen is dus geen aanrader. Je moet afbouwen of met een afbouwdoek werken nog voor je kind tekenen vertoont van omrollen. De maatopties zijn gelinkt aan de leeftijd van je kind, maar meestal zijn er ook gewichtsaanbevelingen. Die moet je volgen om de inbakerdoeken correct te gebruiken.
TOG-waarde
De meeste inbakerslaapzakken hebben een TOG-waarde van 0,5 of 1, waardoor je ze het hele jaar door kan gebruiken. Dan moet je je kindje in de koude periodes wel aangepast kleden. Er zijn ook zomer- en winterinbakerdoeken met een aangepaste TOG-waarde.
Gezien je kindje knus ingewikkeld zit, is het niet fijn om dan ook veel lagen kleding aan te hebben. Heb je een zomer- of winterbaby, koop dan een inbakerdoek bedoeld voor dat seizoen. Zo hoef je niet te gissen naar de correcte kleding en temperatuur.
De combinatie van een inbakerdoek of -slaapzak met een dekentje wordt afgeraden. Je kindje kan nog met zijn benen bewegen, waardoor hij het dekentje kan lostrappen en erin verstrikt raken. Onthoud dat een slaapzakje, deken of inbakerdoek ook als laagje telt. Daar moet je rekening mee houden om te voorkomen dat je kleintje het te warm krijgt in zijn bedje.
Sluiting
Een inbakerslaapzak heeft ofwel een ritssluiting ofwel een klittenband. Sommige hebben beide, om het verschonen te vergemakkelijken. Een klittenbandsluiting is geschikt voor strak inbakeren. De armen worden dan langs het lijfje geplaatst.
De flappen vouw je over het lichaam en span je aan. Bevestigen gebeurt met klittenband. Het nadeel van klittenband is dat het veel lawaai maakt bij het losmaken. De beste inbakerdoek heeft een rits of opening zodat je stil kan verschonen.
Een rits vind je vooral bij inbakerslaapzakken waarbij de armen los in de slaapzak zitten. Dit zijn de beste inbakerdoeken voor hardnekkige wriemelaars die zich uit een gewone inbakerdoek of inbakerslaapzak met klittenband wurmen.
Sommige inbakerslaapzakjes werken met een buikband, zodat je kleintje meer het geborgen gevoel van een strakke inbakering voelt. Andere inbakerslaapzakjes zijn meer bedoeld om te voorkomen dat je kind te veel maait met zijn armen en zichzelf zo wakker maakt.
Materiaal
De meeste inbakerslaapzakken zijn gemaakt uit katoen of een samenstelling met katoen. Katoen is een luchtig, ademend en toch warm materiaal. In combinatie met jersey of elastaan wordt het elastischer. Dat maakt het makkelijker in gebruik, maar tegelijkertijd rekt het mee wanneer je kind beweegt.
Heel beweeglijke kinderen kunnen zich sneller uit een inbakerslaapzak met klittenband wurmen. Dikkere winterslaapzakken met een hoge TOG-waarde zijn gewatteerd en ze zijn daardoor minder beweeglijk.
Wat is een inbakerdoek?
Een inbakerdoek is een grote doek, meestal een hydrofiele of tetradoek, om je kleintje mee in te bakeren of te swaddlen. Er bestaan inbakerdoeken op de markt, maar in de meeste gevallen gaat het om een extra grote hydrofiele doek die als inbakerdoek op de markt wordt gebracht. Met een gewone tetradoek kan je je kindje ook correct en veilig inbakeren.
Wat is het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak?
Inbakerdoeken zijn grote hydrofiele doeken waarmee je je kind inbakert. Inbakerslaapzakken zijn een hybride inbakermethode, die tussen een gewoon slaapzakje en een inbakerdoek ligt.
Die zijn vooral bedoeld om het inbakeren makkelijk en vlot te maken. Vooral voor nieuwe ouders kan inbakeren ingewikkeld lijken. Een inbakerslaapzak verlaagt de drempel.
Het voordeel van een inbakerdoek is dan weer dat je al hydrofiele doeken in huis hebt. Ze zijn bovendien veel goedkoper en je kan ze nadien hergebruiken als handdoek of dekentje. Inbakeren is niet voor elke baby een optie.
Als je kindje er geen fan van is, blijf je niet achter met een vaak dure inbakerslaapzak. Is je kind wél erg gebaat bij inbakeren, dan maakt een inbakerslaapzak het heel wat makkelijker om je kind snel en veilig in te bakeren. Vooral ‘s nachts is een inbakerslaapzakje een goede en praktische keuze.
Vanaf wanneer mag je een baby inbakeren?
Kind & Gezin raadt aan pas met inbakeren te beginnen wanneer je kind zo’n drie weken oud is. Sowieso raadpleeg je best eerst de kinderarts, vroedvrouw of verloskundige als je inbakeren wil proberen. Inbakeren is niet altijd een optie, bijvoorbeeld bij kinderen met heupdysplasie.
Een zorgprofessional geeft je ook advies over correct gebruik, want de heupen moeten steeds vrij kunnen bewegen. Inbakeren tijdens ziekte en na een vaccinatie wordt afgeraden.
Afbouwen is heel belangrijk. Je kind kan veel tijd nodig hebben om te wennen aan het gevoel van niet ingebakerd te slapen. Voor je kind zes maanden oud is, moet je het inbakeren afbouwen. Vanaf vier maanden proberen sommige kinderen al om te rollen.
Op die leeftijd kan je dus niet meer starten met inbakeren. Een goed alternatief voor een inbakerdoek of -slaapzak is een Nunki-lakentje, waarmee je je kind veilig en strak kan instoppen.
Inbakeren kan op onrustige momenten of tijdens het slapen. Baker je kind niet de hele dag in. Hij heeft ook tijd nodig om te trappelen en te bewegen. Inbakeren is bovendien geen allesoplosser. Het kan je kind rustiger maken, maar het pakt niet de onderliggende oorzaak van onrust aan.