Een luiertafel is de plek waar ouders hun baby regelmatig verschonen. Maar je kan ze ook gebruiken om je baby klaar te maken voor een badje of om ze aan te kleden. In het eerste levensjaar van een baby verversen de meeste ouders ongeveer 8 luiers per dag. Daarom is het handig om een plek te hebben waar je extra luiers, billendoekjes, luierzalf en een luieremmer hebt klaar staan. Met de overgang van baby tot peuter, worden de verschoningen minder frequent maar wel uitdagender om ze op het aankleedkussen te krijgen én houden.
Ik spreek uit ervaring en heb zelf de fase doorstaan waarbij mijn kinderen regelmatig ververst moesten worden. Nu heb ik onderzoek gedaan naar de beste verzorgingstafels, zodat jij het niet hoeft te doen. Wanneer je een verzorgingstafel of een commode koopt, moet je vooral rekening houden met de ruimte die je hebt. Want zo een meubelstuk neemt veel plaats in. Gelukkig zijn er kleine en zelfs opvouwbare verzorgingstafels voor mensen met weinig ruimte.
Maar welk model je ook koopt, ik raad je aan om voornamelijk rekening te houden met veiligheid. Zorg ervoor dat het aankleedkussen verhoogde zijkanten heeft, dat weerhoudt de baby ervan om van de tafel te rollen. Maar ook al heb je een goed aankleedkussen blijft het belangrijk om er een gewoonte van te maken om altijd één hand op de baby te houden.
Onze selectie
- Beste met bad: Emma van Pericles bij Bol.com
- Beste kleine: Cindy van Pericles bij Bol.com
- Beste opvouwbare: Inès Prémaman Inklapbaar bij Orchestra
- Beste brede ladekast: Basic Off White van Hello Baby
- Beste goedkope: SNIGLAR bij Ikea
- Beste met wielen: Childhome Evolux bij Bol.com
Snel zoeken
Beste met bad: Emma Pericles
- Uitschuifbaar bad
- Grote lade
- Wieltjes
- Mooi ontwerp
- Belgisch ontwerp
- Duurder
Pericles is een merk dat twee keer voorkomt in deze lijst beste luiertafels. Een verzorgingstafel met een badje dat uitschuift is een goede manier om plaats te besparen in de badkamer of kinderkamer. Deze van Pericles is een praktisch model, waarbij je het badje aan de zijkant uitrolt. Zo moet je je tijdens het baden van je baby niet bukken en kan je hem gemakkelijk verplaatsen van de verschoningstafel naar het badje en terug.
Deze luiertafel heeft een grote lade, met softclosesysteem, waar je alle badproducten en andere spullen in kan opbergen. Bovenop kan je ook nog spulletjes kwijt, eventueel in mandjes.
Een gecombineerde luiertafel is, begrijpelijk, wat duurder. Het badje kan je ook minder lang gebruiken; wanneer je kindje rechtop kan zitten en beweeglijker wordt, schakelt men meestal over naar een groter bad(je). Het luiertafelgedeelte kan je uiteraard wel gebruiken tot je kind de luiers uit is. Een verzorgingstafel met badje is geen vereiste, maar kan wel handig zijn.
Beste kleine: Cindy Pericles
- 7 kleuren
- wieltjes
- veel opbergruimte
- compact formaat
- softclose lade
- Belgisch ontwerp
- Duurder
Maar zelf de beste luiertafels hoeven niet speciaal of duur te zijn. Soms heb je voldoende aan een simpel kwalitatief model.
De Cindy-verzorgingstafel van het Belgische merk Pericles is een minimalistische, kwalitatieve luiertafel. Het is bovendien een erg praktische verzorgingstafel, dankzij de extragrote lade en wieltjes aan de achterste poten. Bovenop de lade is nog ruimte om tetradoeken of kleertjes te leggen, of om spullen op te bergen in mandjes. Dankzij de wieltjes kan je de luiertafel makkelijk verplaatsen.
Het ontwerp van deze luiertafel is relatief eenvoudig en dankzij de zeven kleuropties is er sowieso wel eentje die in je interieur past. Leuk is dat er enkele donkere kleuren bij zitten! Met afmetingen van 73 x 60 cm is de luiertafel vrij compact. Met 100 cm is ze best aan de hoge kant.
Beste opvouwbare: Inès Prémaman Inklapbaar
- 2-in-1
- opbergruimte
- budgetvriendelijk
- handig voor op reis of op visite
- tot 1 jaar of 11 kg
Onze keuze beste verzorgingstafel is een keuze voor gebruiksgemak voor de ouders. Juiste hoogte, extra functies en een multifuntioneel ontwerp.
Deze plooibare verzorgingstafel is de ideale verzorgingstafel voor wie weinig ruimte heeft en/of een kleine badkamer heeft. Het is immers een 2-in-1-luiertafel, waarbij je op het metalen plooibare onderstel ofwel een verzorgingskussen legt, ofwel een badje plaatst. Daardoor is het ook een budgetvriendelijke optie voor wie graag een verzorgingstafel met badje wil, maar er niet de ruimte voor heeft.
Als je je kindje een bad geeft, moet je er wel rekening mee houden dat je hem ergens veilig kan plaatsen terwijl je het badje vervangt door het verzorgingskussen. Je kan bijvoorbeeld wel het verzorgingskussen op de eettafel plaatsen en de verzorgingstafel met badje ernaast, zo heb je alles handig in de buurt. Toch lijkt ons deze het meest praktisch als je hem puur als bad op staander gebruikt, of als plooibare verzorgingstafel. Het is wel fijn de optie te hebben voor bijvoorbeeld op vakantie, of wanneer je kleintje ergens gaat logeren.
Een goedkoper alternatief is deze opvouwbare luiertafel van fillikid, maar deze heeft geen badje.
Beste brede ladekast: Woodluck Basic Off White
- praktisch design
- los verkrijgbaar
- opbergruimte
- lange gebruiksduur
- Zelfbouwpakket
- Duur
Een alternatief voor een luier- of verzorgingstafel is een commode met verzorgplank. Een commode in de kinderkamer is een ladekast, met eventueel ook open opbergruimte, waar je alle spullen die je snel en vaak nodig hebt kwijt kan.
Een commode is vaak breed genoeg om een verzorgingskussen in de breedte op te plaatsen, maar meestal combineer je het met een opzetstuk (de aankleedplank). Zo kan je het verschoningskussen naar je toe richten, wat nog net iets praktischer is om te verschonen.
Deze verzorgingstafel met blad is een praktische ladekast met open opbergruimte aan de zijwand. Je kan de aankleedplank in het midden of links bevestigen. Hoeft je kind niet langer verschoond te worden, neem je de plank weg en kan je de kast nog erg lang gebruiken.
Een nadeel aan een commode is dat het een duurdere aankoop is dan een luiertafel, maar je kan het natuurlijk nog lang na de luierfase gebruiken. Heb je een commode van Ikea dan kan je ook voor het commode-blad van Ikea gaan.
Beste goedkope: Sniglar Ikea
- Hout
- No-nonsense design
- Compact
- Comfortabele hoogte (87 cm)
- Personaliseerbaar
- Minder opbergruimte
De beste verzorgingstafel hoeft niet altijd veel te kosten om goed te zijn. Deze SNIGLAR van Ikea heb je al voor net onder 25 euro. In ruil daarvoor krijg je een degelijke, no-nonsense luiertafel. Leuk aan SNIGLAR is dat je het hout makkelijk kan verven en je verzorgingstafel zo een persoonlijke touch geven.
Deze verzorgingstafel beschikt over slechts één legplank, dus qua opbergruimte is deze beperkt. Het zou Ikea natuurlijk niet zijn, mocht daar geen oplossing voor zijn. Zo zijn de ÖNSKLIG-opbergmandjes een slimme manier om meer opbergruimte te creëren en alle benodigdheden binnen handbereik te hebben. Je kan eveneens werken met een kleine ladeblok naast je verschoontafel om zo het gebrek aan opbergruimte goed te maken.
Wil je toch meer opbergruimte geïntegreerd, dan is GULLIVER met twee planken (€79,99) een goed alternatief. Beide ontwerpen bieden een goede basis en hebben hun plaats in deze top 6 beste verzorgingstafels.
Beste met wielen: Childhome Evolux
- Hout
- Zachte materialen
- Makkelijk reinigen
- Extra opbergvakken
- 3-punts veiligheidsharnas
- Te duur
We zijn trots op deze Belgische onderneming voor het maken van zeer kwalitatieve kindermeubels. Childhome heeft een strak ontwerp dat zichtbaar is in het hele gamma. Ook de verzorgingstafel van Childhome, de Evolux, is van hoge kwaliteit in een mooi maar simpel ontwerp. Wit + hout, het blijft mooi. Dit ontwerp is ook beschikbaar in grijs/antraciet.
Naast kwalitatief en duurzame materialen te gebruiken is de Evolux ook speciaal door het veiligheidsharnas. Toegegeven, een kindje vervangen wanneer die in het harnas zit is onmogelijk. Toch is dit interessant omdat een ongeluk zeer snel gebeurt is. Even een tut halen of een zak luiers openen en je kind krijgt de kans om van de luiertafel te springen. Met een harnas zit die veilig en blijven onnodige ongelukken iets uit de boekjes.
De tafel kan ingesteld worden op vier verschillende hoogtes – ook typisch aan het Childhome ontwerp – dit is ook het geval voor hun kinderstoel. Je hebt een opbergmand en een extra schap voor luiers en andere benodigdheden. De Evolux heeft wieltjes (met een remsysteem als extra veiligheid) om de luiertafel makkelijk te verplaatsen.
Geschikt voor baby’s tot 15 kg. De hoge zijkanten bieden een extra bescherming en zorgen dat je aankleedkussen goed blijft liggen. Enkel de prijs blijft een ongelooflijk pijnpunt. Deze (relatief simpele) luiertafel kost al makkelijk zo’n € 250…. spijtig!
Beste luiertafels vergelijken
Heb je een luiertafel nodig?
Een luiertafel is een van die dingen die je meestal al heel snel in huis hebt of die zéker op de geboortelijst moet. Maar heb je zo’n verzorgingstafel eigenlijk wel nodig? Nou, nee. Een verzorgingstafel is zeker geen vereiste. Je kan immers ook perfect een verschoningskussen op de eettafel (of ergens anders) leggen en zo je kind verschonen. Dat verschoningskussen kan je dan makkelijk weer opbergen als je klaar bent.
Maar het is wel een makkelijkere manier om alles bij de hand te hebben. Ook bij lekjes en ongelukjes is het handiger om niet nog snel het verschoningskussen, de billendoekjes en reservekleertjes bij elkaar te sprokkelen voor je die luier kan verversen. Een verzorgingstafel is dus geen must, maar wel een sterke aanrader.
Er zijn natuurlijk ook heel wat alternatieven voor een luiertafel. Je kan je kindje aankleden en vervangen op je bed, of al zittend in de zetel. Let dan wel goed op dat je hier wat onder legt. Je weet nooit wanneer je kindje voor een plotse verrassing zal zorgen.
De luiertafel of verzorgingstafel is een persoonlijke keuze. Het heeft weinig extra functies of speciale eigenschappen. Het belangrijkste is de veiligheid van je baby, jouw comfort bij het verzorgen en ergens dus ook het beschermen van je meubels.
Waar koop ik een luiertafel?
Verzorgings- of luiertafels vind je overal waar babyspullen verkocht worden, in een fysieke winkel en online. Koop je er eentje online, let dan vooral even op de hoogte van de luiertafel. Het is niet zo fijn als de luiertafel te hoog komt en je steeds (goedbedoelde) schopjes van je enthousiaste kleintje in je maag of borsten krijgt. Hou er ook rekening mee dat als je wieltjes onder de verzorgingstafel wil, er nog een kleine 10 centimeter hoogte bijkomt.
Een luiertafel kan je ook perfect tweedehands kopen. Ondanks dat het een “heavy duty” gebruiksvoorwerp is, blijven ze meestal in erg goede staat. Het is bovendien een van de duurdere aankopen. Ouders die binnenkort de luierfase voorbij zijn, een tweedehandsbeurs voor kinderspullen, tweedehandsgroepjes op Facebook of Instagram, tweedehandssites, vindet, … Allemaal goeie plekken om te snuisteren naar een goede verzorgingstafel.
Je kan ook gewoon naar een winkel gaan om daar alle modellen met elkaar te vergelijken. Let op, je zal niet alle merken vinden. In Ikea vind je uiteraard enkel Ikea modellen, andere winkels zullen een breder aanbod hebben.
Hoe we testen en vergelijken
Bij hetkinderhuis.be willen we jullie de lezer zoveel mogelijk helpen. We doen dit door eerlijke en objectieve meningen goed en duidelijk te verwoorden. We gaan online en offline, in winkels en evenementen, op zoek naar informatie, kenmerken en product specificaties.
Voor dit artikel hebben we meer dan 15 verschillende verzorgingstafels of luiertafels met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwam. Na ons zorgvuldig onderzoek hebben we een selectie gemaakt van 6 modellen. Deze producten werden vergeleken en beoordeeld op basis van kwaliteit, materialen, hoogte en breedte, opties en prijs.