Home Baby producten De 5 beste borstkolven

De 5 beste borstkolven

Hulp bij het afkolven van borstvoeding, kies tussen elektrisch en manueel

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste dubbele elektrische borstkolf

Kolven is een manier om je kind toch borstmelk te kunnen geven wanneer hij niet rechtstreeks aan de borst kan drinken, wanneer je terug naar het werk moet of wanneer je je baby af en toe een fles wil geven. Een goede borstkolf, manueel of elektrisch, is dus onontbeerlijk.

Het vinden van de beste borstkolf voor jouw unieke situatie is niet zo evident, maar wel belangrijk. De juiste kolf, gepaste borstschilden én goede begeleiding hebben een grote impact op je melkproductie en je kolf-, en bij uitbreiding, borstvoedingservaring.

Voor borstvoeding heb je niet veel spullen nodig, maar een goede borstvoedingsbh vinden wij een must. Overschakelen naar flesjes? Hier vind je onze tips. Geef je kunstvoeding? Dan vind je hier een koopgids over poedermelk.

Onze selectie borstkolven

 • Beste elektrische borstkolf: Medela Solo (oplaadbare accu)
  “Handige draagbare elektrische borstkolf (enkel) die met een volle accu zes enkele kolfsessies aankan. Draadloos, dus veel beweegvrijheid.”
 • Beste dubbele elektrische borstkolf: Elvie Elektrische Borstkolf Dubbelzijdig
  “Aanrader voor wie mobiel wil/moet zijn tijdens het kolven. Elvie is superdiscreet, dus je kan gewoon kolven tijdens het werk of on the road. Duur, maar het geld waard.”
 • Beste manuele borstkolf: Philips Avent
  “Aangename handkolf voor onderweg of voor wie af en toe kolft. Zuigkracht en ritme zijn aanpasbaar, hij is makkelijk te reinigen en is heel licht en draagbaar.”
 • Beste siliconen borstkolf: Haakaa Generatie 3 Silicone Borstkolf
  “Handige kolf zonder draden of losse onderdelen. Je gebruikt ze tijdens het voeden op je vrije borst. Zo kan je zonder gedoe proberen een voorraadje aan te leggen of je productie te verhogen.”
 • Beste professionele kolf (ziekenhuiskolf): Medela Symphony Dubbele Elektrische Borstkolf
  “Een krachtige, zeer precies in te stellen kolf die in ziekenhuis ter beschikking staat voor net bevallen moeders. Thuisgebruik aangeraden bij problemen met de borstvoeding en kan door te huren.”

Beste elektrische borstkolf: Medela Solo (oplaadbare accu)

Medela Solo Borstkolf
 • draadloos
 • stil
 • oplaadbaar met USB-C
 • 2 Phase-technologie
 • draagbaar
 • makkelijk schoon te maken
 • duurder

“Echte aanrader voor wie regelmatig onderweg of op het werk moet kolven. Makkelijk te reinigen, intuïtief te gebruiken.”

De Medela Solo-borstkolf is een intuïtieve en effectieve elektrische enkele borstkolf. Dankzij de oplaadbare accu is het een draadloze, draagbare kolf die het makkelijker maakt om te kolven. Ze is voldoende compact, dus je kan ze makkelijk meenemen. De accu moet ongeveer zes kolfsessies (enkel) meegaan, dus je kan drie keer beide borsten kolven voor je de batterij opnieuw moet opladen. Je kan de volledig opgeladen kolf dus in principe meenemen naar het werk en dan ’s avonds thuis weer opladen.

De Solo haalt bij het maximale afkolfniveau minder dan 45 dB en is daarmee stiller dan zijn voorganger. Ook dat vinden we een troef voor mensen die kolven op het werk. Het PersonalFit Flex-borstschild is comfortabel en bestaat in verschillende maten (apart aan te kopen, standaard bijgeleverd is de 24 mm), zodat ook mensen met kleinere en grotere tepels pijnloos en efficiënt kunnen kolven.

Beste dubbele elektrische kolf: Elvie Elektrische Borstkolf Dubbelzijdig

Elvie Pump Elektrische Borstkolf
 • draadloos
 • stil
 • veel bewegingsvrijheid
 • heel discreet
 • makkelijk schoon te maken
 • erg licht
 • met app
 • duur
 • correct plaatsen vergt oefening

“De beste borstkolf voor wie mobiel wil zijn tijdens het kolven. Heel makkelijk te gebruiken, maar wel erg duur.”

Elvie is een revolutionaire borstkolf, want het was de eerste stille, intelligente en 100% handsfree borstkolf! De kolf draag je gewoon in je voedingsbeha. Tijdens het kolven kan je gewoon iets anders doen. Om het even wat, zelfs neerwaartse hond tijdens de yogales. Dat is wat Elvie belooft. Ondersteboven kolven lukt niet helemaal, maar Elvie komt wel heel veel beloftes na. Zo kan je tijdens het kolven rondwandelen, luiers verschonen, achteroverleunen, sporten, spelen met je kind, koken, …

 

Voor die bewegingsvrijheid moet je wel wat betalen. De Elvie is niet goedkoop. Je doet een klein voordeel door de dubbelzijdige kolf te kopen en als je van plan bent vaak te kolven is dat ook aangeraden. Bijgeleverd zijn borstschilden in twee maten. Er is nog een derde maat, maar die is apart aan te kopen.

De Elvie kan je ook besturen met een app en zo real-time een zicht hebben op je kolfvolume. Dat is echter niet helemaal accuraat. Zo geeft de app vaak aan dat je fles vol is terwijl dat in realiteit niet zo is. Dat gebeurt vaker wanneer je beweegt tijdens het kolven. Ook een witte of lichtgekleurde bh zou een effect hebben op de sensor door de lichtweerkaatsing. De kolf is wel perfect te gebruiken zonder de app.

Beste manuele borstkolf: Philips Avent

Philips Avent SCF430 borstkolf
 • aanpasbare zuigkracht
 • past op vrijwel alle tepels
 • licht
 • BPA-vrij
 • inclusief fles en speen
 • makkelijk te reinigen
 • geen echte nadelen

“Hele goede handkolf die aangenaam aanvoelt en efficiënt kolft. Superlicht en draagbaar.”

Dankzij de Natural Motion-technologie, die het zuigen van je baby nabootst, voelt deze manuele borstkolf tegelijk comfortabel en efficiënt aan. De zuigkracht en ook het ritme kan aangepast worden. Het siliconen borstschild voelt aangenaam aan op de huid. Doordat het uit silicone gemaakt werd, in plaats van hard plastic, is het flexibel en past het zich aan je tepel aan. Deze Avent-kolf past daarom om 99,98% van alle tepels (tot 30 mm).

Heel fijn aan deze handkolf is dat je gewoon comfortabel kan gaan zitten tijdens het kolven. Voorover leunen om lekjes te voorkomen hoeft niet. De Avent-handkolf vinden wij de beste handkolf voor wie af en toe kolft, bijvoorbeeld bij overproductie of voor een occasioneel flesje. Regelmatig en/of dagelijks kolven gaat sneller en makkelijker met een elektrische kolf.

Evenwaardig, maar iets duurder alternatief voor wie liever Medela-flesjes gebruikt: de Medela Harmony Handkolf.

Beste siliconen borstkolf: Haakaa Generatie 3 Silicone Borstkolf

Haakaa Generatie 3 Silicone Borstkolf
 • heel eenvoudig
 • helpt om productie te verhogen
 • vrij van BPA, PVC en ftalaten
 • heel onderhoudsvriendelijk
 • ideaal om voorraad aan te leggen
 • plaatsen vraagt wat oefening

“Handige siliconen handkolf die zeer geschikt is om een voorraadje aan te leggen of als alternatief voor een gewone manuele kolf.”

Deze borstkolf is een kolfapparaat dat geen werk vraagt. Je gebruikt ze tijdens het voeden door ze aan je vrije borst te plaatsen. Het silicone materiaal zuigt vacuüm. Dat zorgt ervoor, in combinatie met de stimulatie van je baby aan de andere borst, dat de melk toeschiet en opgevangen wordt in de kolf. Deze 3e generatie Haakaa vormt ook een flesje waarvoor je een speen apart kan aankopen. Ook een drinktuit met rietje of lepelspeen zijn interessante accessoires.

Vooral voor mensen met een goede melkproductie is dit een superhandig ding om in huis te hebben. Lekt je vrije borst tijdens het voeden? Dan kan je de Haakaa eraan hangen en alle melk die anders verloren zou gaan simpel opvangen. Je kan de Haakaa ook als handkolf gebruiken. Door op eigen ritme te knijpen in de kolf bepaal je zelf de zuigkracht. Je kan ook perfect zelf met de hand kolven en opvangen in de Haakaa. Ideaal om even de druk te verlichten of om nog even na te kolven als je je productie wil verhogen.

Het plaatsen van de Haakaa verloopt vlot eenmaal je de handeling beet hebt. Het is best moeilijk met één vrije hand, dus beter eerst de Haakaa plaatsen voor je je baby aanlegt. Het vacuüm is op zich vrij sterk, maar toch even opletten dat je baby de kolf niet van je borst kan schoppen.

Beste professionele borstkolf (huren): Medela Symphony

Symphony dubbele elektrische borstkolf
 • krachtig
 • programma’s specifiek voor pasgeborenen
 • helpt bij productieproblemen
 • efficiënter kolven
 • prijs kan oplopen

Een professionele ziekenhuiskolf die helpt je productie op gang te trekken of te houden.”

De Medela Symphony is geen borstkolf die je zelf kan kopen (tenzij je zo’n €2.000 op overschot hebt), maar je kan ze wel huren. De ziekenhuiskolf is een professionele dubbele elektrische borstkolf die in de meeste materniteiten wordt gebruikt.

Als je ze huurt, moet je nog een aparte kolfset kopen. Dat kan bij je mutualiteit, apotheek of soms ook via je vroedvrouw of lactatiekundige en kost zo’n dertig euro. De huur van de kolfmachine krijg je bij sommige mutualiteiten ook (deels) terugbetaald.

Dit kolfapparaat is krachtiger dan de “gewone” borstkolven en wordt in het ziekenhuis vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te helpen of te houden, als dat door omstandigheden niet goed lukt. Als je kind om welke reden dan ook niet in de eerste paar uur na de bevalling aan de borst kan drinken, is een professionele kolf een tool om de productie op gang te brengen.

Eenmaal goed op gang, kan je overschakelen naar een gewone borstkolf. Welke Medela-borstkolf een goede opvolging voor de Symphony kan zijn, zie je in deze vergelijkende tabel.

Huren kan via de apotheek, gespecialiseerde borstvoedingswinkel, mutualiteit of thuiszorgwinkel.

 

Tot zover onze selectie van beste borstkolf.

Bekijk het overzicht borstvoeding om zoveel mogelijk informatie op te doen.

Avent Beste borstkolf
Afbeelding:Avent

Borstkolf vergelijken

 Het mooie aan borstvoeding is dat je bijzonder weinig spullen nodig hebt om de klus te klaren. Ook een borstkolf is niet altijd nodig, maar kan soms wel nuttig zijn. Het helpt je langer borstvoeding te kunnen geven, de melkproductie op gang te trekken en ze te verhogen. Ook krijg je er meer vrijheid door en kan je je kind aan een speen laten wennen. Het proberen waard als je problemen ervaart bij het borstvoeden.

Hoe kies je de beste borstkolf?

Alles hangt af van je situatie. Om de beste borstkolf voor jouw situatie te vinden, raden we aan te overleggen met een lactatiekundige en/of vroedvrouw. Wanneer en hoe je kolft kan een grote impact hebben op je melkproductie.

 

Welke soorten borstkolven zijn er?

 • Manuele borstkolf/handkolf: Een handkolf wordt niet aangedreven door een batterij of elektriciteit. Je drijft ze zelf aan met door met je hand te pompen of knijpen. Er is geen constant vacuüm, waardoor je de kolf goed aan je borst moet houden. Deze zijn het goedkoopste type kolven. Ze zijn ideaal om na te kolven of tussendoor te kolven. Minder geschikt voor wie regelmatig wil kolven (meerdere keren per dag).
 • Elektrische enkele borstkolf: Een elektrische kolf heeft stroom nodig, waardoor je niet mobiel kan zijn tijdens het kolven. Elektrische borstkolven hebben verschillende instellingen, waarmee je het kolven kan personaliseren. Zo kan je meestal de zuigkracht, de snelheid en het ritme instellen. Vaak zijn er ook programma’s, bijvoorbeeld om de toeschietreflex op te wekken. Met een enkele borstkolf kolf je één borst tegelijkertijd.
 • Elektrische dubbele borstkolf: Een dubbele elektrische kolf werkt zoals een enkele, alleen kan je beide borsten tegelijk afkolven. Zo win je veel tijd. Vaak levert het ook meer melk op, doordat beide borsten tegelijkertijd gestimuleerd worden. Een dubbele kolf is duurder dan een enkele.
 • Handsfree borstkolf: Een handsfree borstkolf heeft een oplaadbare batterij. Daardoor zijn er geen stroomkabels en kan je dus vrijer bewegen. Een handsfree borstkolf is makkelijker om mee te nemen en is vaak ook discreter, doordat je ze in je voedingsbeha kan stoppen.
 • Ziekenhuiskolf: Een zeer krachtige, professionele borstkolf die in de materniteitafdeling wordt gebruikt om de melkproductie op gang te helpen of houden. Ze zijn fijner af te stellen en bevatten specifieke programma’s voor pasgeboren baby’s. Een ziekenhuiskolf kan je huren om thuis te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de baby niet zelf aan de borst kan drinken of wanneer er complicaties waren bij de bevalling. Eenmaal de productie goed op gang is, kan je overschakelen naar een gewone borstkolf. 

Hoe kies je het juiste borstschild?

Er zijn verschillende maten in een borstschild. Soms zit er slechts één borstschild bij je kolf, in één maat of die past voor meerdere groottes tepels. Soms zijn er meerdere maten apart verkrijgbaar, voor kleine, gemiddelde en grote tepels.

 

Het is belangrijk dat een borstschild goed past en de juiste maat heeft voor je tepels. Het kan immers een grote impact hebben op je opbrengst, productie en pijn bij het kolven.

haakaa beste siliconen borstkolf
Afbeelding:Canva.com

Hoe merk je dat je borstschild niet goed past?

 • Je kan pijn voelen aan de tepel.
 • Je kan een schurend gevoel langs de tunnel ervaren of zelfs dat je tepel tegen het einde van de tunnel komt bij het kolven.
 • Het voelt aan alsof je borst niet helemaal leeg is.
 • Tijdens het kolven wordt een groot deel van de tepelhof meegezogen in de tunnel.
 • Je tepel en/of tepelhof worden rood na of tijdens het kolven.
 • Na het kolven zie je een verdikte rand op de tepelhof.

Je kan ook een tepelmeter gebruiken. Een exemplaar om te printen vind je hier.

Hoe meet je de tepel om de juiste maat borstschild te vinden?

 • Met een meetlint meet je de diameter van je tepel (alleen je tepel, dus NIET de tepelhof). De tepel is enkele millimeters breed, bijvoorbeeld 18 mm.
 • Tel bij je gemeten getal nog 2 à 3 mm bij (je tepel zwelt op tijdens het kolven).

Dat is, ongeveer, de maat van het borstschild (21 mm).

Let wel: er is een verschil tussen harde en zachte borstschilden. Bij harde borstschilden (uit polypropyleen) is er extra ruimte in de tunnel nodig. Je tepel mag dus niet tegen de tunnelwand plakken.

Bij een siliconen borstschild (zacht) geldt dat niet. De tepel en de tepelhof moeten dan net wel aansluiten op het schild. Ook bij een 3D- en gehoekt schild is dat het geval.

Beste professionele kolf
Afbeelding:Avent

Waar moet je op letten bij het kopen van een borstkolf?

Niet tweedehands:

Een kolfmachine tweedehands kopen is goedkoper, maar wordt afgeraden. Hoewel de onderdelen gesteriliseerd kunnen worden, heb je geen garantie op de hygiëne. Zo kunnen er bacteriën en ziektekiemen binnenin de kolf zitten, die je kunt doorgeven aan je baby of jezelf. Je kan niet zien of alle onderdelen in goede staat zijn. Een kolf is alleen voor persoonlijk gebruik.

 

Goedkope kolven:

Borstvoeding is goedkoop en dat is een van de vele pluspunten. Kolven zou niet alleen beschikbaar mogen zijn voor wie een dure kolf kan kopen. Toch zijn goedkope kolven niet altijd aan te raden. De populaire elektrische kolf Koalaa Pro (ook bekend als Boboduck en NurtureGoods) krijgt veel positieve reviews, maar wordt afgeraden door professionals omdat het een wisselpomp is en niet een dubbele kolf zoals geadverteerd. Je kan de kolf wel aan beide borsten gebruiken, maar ze kolft niet tegelijkertijd. Het vacuüm wordt links en rechts afgewisseld. Dit is een verouderde techniek die nadelige effecten kan hebben op de melkproductie.

Een kolf huren (sommige mutualiteiten komen tegemoet) of een handkolf of enkele elektrische kolf zijn budgetvriendelijkere opties. Ook kolven met je eigen hand kan perfect!

Vermijd verouderde systemen:

…zoals balg- en cilinderkolven, waarbij je het vacuüm niet goed kan regelen. De zuigkracht is te groot, waardoor je borstweefsel kan beschadigen. Bovendien zijn ze onhygiënisch. Vermijden dus.

Niet op voorhand kopen:

We zijn graag zo goed mogelijk voorbereid en willen alles in huis voor de baby er is. Maar je kan niet weten hoe de borstvoeding zal verlopen. Wacht dus nog even met het kopen van een kolf.

De eerste weken na de bevalling kan je focussen op de voedingen zelf en hoe die verlopen. Laat je begeleiden door een vroedvrouw en/of lactatiekundige om zo je productie optimaal te krijgen. Lukt het niet? Dan kan je samen met hen bekijken of een kolf nodig is, en welke de beste borstkolf voor jou is.

Beste manuele borstkolf

Lees meer artikels in de categorie ‘Borstvoeding’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy