Als je op zoek bent naar de beste wipstoel, dan helpen we je in dit artikel graag verder. Baby’s mogen dan wel klein zijn, ze hebben best wel wat spullen nodig. Daarbij is een wipstoeltje (ook bouncer of wipper genoemd) voor veel ouders een must. Naar de mobiel staren vanuit de box of wieg wordt na een tijdje eentonig. In een wipstoel kan je kleine avonturier rondom zich kijken, bewegingen en geluiden in de ruimte volgen en rustig spelen met zijn knuffeldoekje.
Een wipstoel is bovendien handig om je baby dicht bij je te houden wanneer je jouw handen even niet vrij hebt. Zo kan je snel een flesje voorbereiden of die belangrijke e-mail versturen terwijl je baby in de wipstoel ligt. Bovendien werken de wiegende bewegingen rustgevend en helpen ze je baby bij het indommelen. Ideaal voor moeilijke slapers dus.
Wanneer je baby wat groter is, kan je in een wipstoel ook de eerste fruit- en groentepapjes geven. Het is een aankoop waar jij en je baby een hele tijd plezier aan beleven. Met onze top 8 beste wipstoelen helpen we jij graag op weg bij je keuze.
Onze selectie wipstoelen
- Beste prijs-kwaliteit: Little Dutch bij Bol.com
- Beste topmodel: BabyBjörn Bliss bij Bol.com
- Beste elektrische: Bo Jungle B-Rocker bij Bol.com
- Beste newborn: Stokke Steps Bouncer bij Bol.com
- Beste hout: Maxi-Cosi Kori bij Bol.com
- Beste design: Nuna Leaf Grow bij Bol.com
- Beste met trilfunctie en muziek: FreeON Rest ‘n Play bij Bol.com
- Beste voor op reis: Safety 1st KoalaSafety 1st Koala bij Van Asten
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Little Dutch
- Lichte wipstoel met dikke padding
- Met verkleinkussen voor pasgeborenen
- Verstelbare voetensteun en rugleuning
- Inclusief speelboog met knuffeltjes
- Afneembare en handwasbare hoes
- Stof verkleurt in de zon
- Niet inklapbaar
- Gaat slechts mee tot 9 kilogram
De wipstoel van Little Dutch oogt tijdloos en klassiek en hij past in elk interieur. Het frame bestaat uit metaal en de zitting is gemaakt van polyester. Bij ongelukjes kan je de hoes makkelijk afnemen en met de hand wassen. Verder bevat de volledige zitting padding voor extra veel zitcomfort voor je baby. Hou er wel rekening mee dat de stoel kan verkleuren wanneer hij lang in de zon staat. Het is dus eerder een wipstoel voor binnen.
Je hebt de keuze uit een vaste stand en een schommelstand. Bovendien kan je ook de rugleuning en de voetensteun los van elkaar in verschillende posities verstellen. Als extra optie heb je de speelboog met drie lieve Litte Dutch speelknuffeltjes. Deze wipstoel is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot zo’n zes maanden. Voor de kleinsten is er een verkleinkussen aanwezig. Zo kunnen ook pasgeborenen veilig in deze wipstoel zitten.
Ter hoogte van het buikje zit een harnas (driepunts) dat je wildebras op zijn plaats houdt. Het maximale gewicht dat deze stoel aankan is negen kilogram. Deze bouncer zelf weegt 2,9 kilogram. Hij is niet inklapbaar. Je hebt de keuze uit drie verschillende kleuren.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 9 kg | Gewicht: 2,9 kg
Beste topmodel: BabyBjörn Bliss
- Robuuste kwaliteit
- Machinewasbare zithoes
- Verschillende kleuren en hoezen
- Draagcapaciteit tot 13 kg
- Makkelijk inklapbaar
- Niet voor rechtop zitten
- Duur
- Zonder speelboog
De BabyBjörn Bliss is geliefd bij ouders en staat op heel wat geboortelijstes. Hij is van Zweedse makelij en kan best tegen een stootje. Je kan de Bliss gebruiken voor pasgeborenen (vanaf 3,5 kilogram) tot twee jaar (of 13 kilogram). De wipstoel kan perfect ingezet worden voor meerdere baby’s. Hij is zo duurzaam dat hij ook bij veelvuldig gebruik in prima staat blijft. Dat mag ook wel, want hij is best prijzig.
Het frame is van metaal en kunststof, het zitje van honderd procent gewatteerd katoen. De zithoes is vrij van schadelijke stoffen en kindvriendelijk. Je kan hem eenvoudig afnemen en in de wasmachine wassen op 40 graden. De Bliss is verstelbaar in drie standen, maar er is geen echte zitstand. Wanneer je baby rechtop wil zitten, kan dat niet in de Bliss.
Er zijn verder geen extra opties aanwezig. Een speelboog moet je apart aankopen. Handig is wel dat je deze wipstoel kan opvouwen en zo in de hand meedragen. Hij weegt slechts 3,4 kilogram en is ideaal voor onderweg. Je hebt de keuze uit meerdere kleuren en uitvoeringen in katoen of mesh.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 13 kg | Gewicht: 3,4 kg
Beste elektrische: Bo Jungle B-Rocker
- Draagvermogen tot 18 kg
- Afneembare en machinewasbare zithoes
- Met muziek, trilfunctie en speelboog
- Verstelbaar en inklapbaar
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Volume niet regelbaar
- Trilfunctie en muziek werken enkel gelijktijdig
Wipstoeltjes zijn een goede troost voor baby’s met darmkrampjes. Zo zijn de vibraties extra rustgevend in geval van kolieken. Met een elektrische wipstoel creëer je zachte, wiegende bewegingen. Een goede koop is de B-Rocker van het merk Bo Jungle. Hij is te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer vijf jaar en kan wel 18 kilogram aan.
Je kan de stoel vastzetten, waardoor hij ook prima als peuterstoeltje kan dienen. Daarbij heb je keuze uit drie verschillende rugstanden. Het zitje bestaat uit een zacht polyester dat luxueus oogt. De stof is afneembaar en de hoes mag je in de wasmachine stoppen.
De B-Rocker beschikt over een muziek- en trilfunctie en werkt op twee AA-batterijen. De stoel is vrij licht (3,8 kilogram), plooibaar en beschikt over een afneembare speelboog. Een nadeel is dat de muziek en de vibraties niet apart kunnen worden aangezet. Ook kan je het volume van de muziek niet regelen.
Deze automatische wipstoel biedt gezien zijn lange gebruiksduur een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dankzij het vijfpuntsharnas zit je klein spartelaartje veilig in zijn zitje. Je kan de stoel inklappen en hem makkelijk opbergen en meenemen.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 18 kg | Gewicht: 3,8 kg
Beste newborn: Stokke Steps Bouncer
- Gebruiksvriendelijk
- Compatibel met de Steps-eetstoel
- Makkelijk wasbare hoes
- Inklapbaar en verstelbaar
- Met verkleinkussen voor pasgeborenen
- Duur
- Gaat slechts mee tot negen kilogram
- Zwaar
De Stokke Steps Bouncer is een wipstoeltje dat onderdeel is van het Stokke Steps-gamma, dat onderling combineerbaar is. Zo kan je de Bouncer bevestigen op de Steps-eetstoel en je kindje zo aan tafel eten geven. Dat hoeft zeker niet, want de Bouncer is op zich een prima wipstoel. Met de Baby Insert maak je hem gebruiksklaar voor pasgeborenen en baby’s tot vier maanden.
Je kan de wipstoel in vier standen zetten. Zo groeit hij met je baby mee tot zo’n zes maanden (negen kilogram). Hij is aan de dure kant, maar daarvoor kan hij veelzijdig ingezet worden. De bekleding is wasbaar en waterafstotend. Dat is zeker handig wanneer je kleintje van flesvoeding op groenten- en fruitpuree overstapt. De wipstoel kan ingeklapt worden en is met z’n 3,5 kilogram makkelijk verplaatsbaar. De aanwezige speelgoedhanger kan je afnemen.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 9 kg | Gewicht: 4,5 kg
Beste hout: Maxi-Cosi Kori
- Veilig, licht en opvouwbaar
- Met inlegkussen voor pasgeboren baby’s
- Makkelijk te verstellen in drie posities
- Beschikbaar in verschillende kleuren
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Maximaal tot 9 kilogram
- Zonder speelboog
De Maxi-Cosi Kori is een van de beste houten wipstoelen op de markt. Een handig, veilig en leuk design is wat je van deze wipper kan verwachten. Hij is licht (3,2 kilogram) en opvouwbaar. Zo schuif je hem makkelijk onder een kast of zetel om hem op te bergen. Een grote troef is dat de Kori met slechts één hand verstelbaar is. Daarbij kan je kiezen tussen drie verschillende standen. Met een inlegkussentje maak je deze wipstoel ook geschikt voor pasgeboren baby’s. Een driepuntsharnas houdt je spartelkampioen mooi op zijn plaats.
De Kori wipstoel heeft een modern design met hout en is beschikbaar in drie kleurencombinaties. De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend. Voor een scherp prijskaartje krijg je een oerdegelijke en mooie wipstoel die doet wat hij moet doen. Je kan hem gebruiken tot je baby zo’n 9 kilogram weegt. Een minpuntje is misschien wel dat er geen extra functies zijn. Zo is er geen speelboog, muziek of trilfunctie aanwezig. Maar met een bijtring, rammelaartje of knuffeldoekje kan je jouw kind ook perfect bezighouden.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 9 kg | Gewicht: 3,2 kg
Beste design: Nuna Leaf Grow
- Sterk, stabiel en duurzaam
- Handwasbare hoes uit biologisch katoen
- Draagcapaciteit tot 60 kilogram
- Eén duw is lang schommelen
- Modern design met verschillende kleurencombinaties
- Duur
- Zonder speelboog
- Zwaar en niet opklapbaar
De Nuna Leaf Grow is een krachtpatser onder de wipstoelen. Achter het elegante ontwerp schuilt een slimme wipstoel die meegaat vanaf de geboorte tot wel 60 kilogram. Hij groeit dus echt met je kind mee. De Leaf Grow wiegt heen en weer zoals een neerdwarrelend blaadje (of zoals de armen van mama of papa). Met één duwtje schommelt hij twee minuten lang. Met de optionele Wind-motorunit blijft hij schommelen.
Er is een driepuntsharnas aanwezig waarmee je baby veilig vastzit. De wipstoel kan je vastklikken en hij is verstelbaar naar drie standen. De bekleding zelf is gemaakt van honderd procent organisch katoen en makkelijk afneembaar. De hoes is wel enkel geschikt voor handwas. Je hebt bovendien keuze uit verschillende kleurencombinaties.
De Leaf Grow is een dure wipstoel, maar je kan hem wel jaren gebruiken. Ook is hij met zijn 6,9 kilogram één van de zwaarste wippers. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat hij robuust, stabiel en betrouwbaar is. Hij is niet opklapbaar dus even snel opbergen kan niet. Dankzij het moderne design misstaat hij echter niet als vast meubelstuk. Wanneer je iets meer ruimte in huis hebt, is deze relax ideaal.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 60 kg | Gewicht: 6,9 kg
Beste met trilfunctie en muziek: FreeON Rest ‘n Play
- Machinewasbare zithoes
- Lichte wipstoel
- Verstelbare rugleuning
- Speelt acht melodietjes met verstelbaar volume
- Met speelboog, schommel- en trilfunctie
- Niet inklapbaar
- Maximaal tot 9 kilogram
De beste wipstoel met trilfunctie en muziek vind je bij het merk FreeON. De Rest’n Play is een lichte wipstoel die slechts 2,9 kilogram weegt. Hij bestaat uit een metalen frame met plastic elementjes. De bekleding uit stof is makkelijk verwijderbaar en wasbaar op 30 graden. Een verstelbaar riempje zorgt ervoor dat je kind veilig zit. Ook de leuning is verstelbaar in twee posities. Er is een ingebouwde muziekspeler aanwezig die acht melodietjes kan afspelen. Daarbij kan je de geluidssterkte in drie volumeniveaus verstellen.
Verder is er ook een schommel- én trilfunctie aanwezig. De trillingen zijn regelbaar volgens drie standen. Ten slotte kan je kindje zich dankzij de speelboog mooi bezighouden. De speeltjes zijn indien gewenst ook afneembaar. De Rest ‘n Play bewegende wipstoel werkt op gewone AA-batterijen en is beschikbaar in lichtgrijs en roze. Hij is niet inklapbaar, anders was hij ook ideaal voor onderweg. Hij biedt plaats aan baby’s tot negen kilogram.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 9 kg | Gewicht: 2,9 kg
Beste voor op reis: Safety 1st KoalaSafety 1st Koala
- Grote comfortabele zitting verstelbaar in drie posities
- Onderhoudsvriendelijke en machinewasbare hoes
- Inklapbaar
- Met speelboog en handige draagriemen
- Goedkoop
- Schommelfunctie niet zo sterk
- Materiaal zitje aan de gladde kant
- Maximaal tot 9 kilogram
Een goed wipstoeltje voor op reis moet licht, stevig en snel inklapbaar zijn. Dat is precies waar de Koala bouncer van Safety 1st voor staat. Hij bestaat uit een aluminium frame en weegt slechts 3,9 kilogram. De zithoes uit polyester is makkelijk afneembaar en je kan hem op 30 graden wassen. Het materiaal is eerder aan de gladde kant. Daardoor kan je kindje al sneller onderuitzakken of verschuiven wanneer hij niet goed vastzit. Zorg ervoor dat je de driepuntsgordel goed op maat verstelt.
Dankzij de dikke voering zit je baby wel knus in het wipstoeltje. Zeer handig zijn de drie verschillende zitstanden. Je hebt de keuze uit een vaste of een schommelfunctie. Zo kan je de stoel ook gebruiken om bijvoorbeeld papjes te geven. Na het uitklappen zet je de stoel met het vergrendelingssysteem stevig vast. Door de klemmen los te maken kan je hem even snel weer in elkaar klappen.
Met de twee handige handgrepen draag je deze wipstoel zo met je mee. Als leuk extraatje is er een speelboog aanwezig met drie figuurtjes. Deze wipper is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot zo’n negen maanden (negen kilogram). Je hebt de keuze uit heel wat kleuren. De schommelfunctie zelf is volgens sommige ouders wel iets stugger en niet zo soepel. Daardoor kan je hem wel makkelijk onderweg en op reis meenemen.
Geschikt vanaf:Â 0 maanden |Â Maximaal gewicht: tot 9 kg | Gewicht: 3,9 kg
Kort samengevat
De meeste wippers zijn geschikt vanaf de geboorte. Bij wipstoelen zoals die van Little Dutch of de Stokke Steps heb je hiervoor een apart inzetstukje nodig. Doorgaans gaat een wipstoel mee tot zo’n negen kilogram. Sommige design wippers zoals de Nuna Leaf Grow zijn robuust en gemaakt voor zwaardere peuters.
Wanneer je het wipstoeltje onderweg wil meenemen, zijn inklapbaarheid en een licht gewicht essentieel. De Koala van Safety 1st is ideaal voor op reis en heeft zelfs handvaten om hem aan mee te dragen.
Extra functies zoals muziek of een speelboog stimuleren de zintuigen van je kindje en ze vormen een fijne toevoeging. Bij enkele wippers, zoals de FreeON Rest’n Play of de Bo Jungle B-Rocker, is zelfs een trilfunctie aanwezig. Een leuke optie, maar zeker geen must.
Onze favoriete wipstoel is de Maxi-Cosi Kori. Het is een veilige, lichte én betaalbare bouncer die er leuk uitziet en makkelijk opgevouwen kan worden. Hij heeft geen extraatjes, maar deze heeft hij volgens ons ook helemaal niet nodig.
Waar op letten bij het kopen van een wipstoel?
Veiligheid
Veilig kindermeubilair is essentieel. Dit geldt ook voor wipstoeltjes. In de eerste plaats is een ergonomische zit met goede wattering een must. De spieren van je kleine schat zijn immers nog niet volledig ontwikkeld. Voldoende ondersteuning van de rug en het hoofdje zijn dus onmisbaar. Daarnaast moet je wipper zeker ook over een veiligheidsgordel beschikken. Een driepuntsgordel is goed, een vijfpuntsgordel is nog beter. Idealiter is deze gewatteerd zodat je kindje zich niet kan snijden aan de scherpe randen.
Let ook zeker op de bouw van de wipstoel. Een stevig frame met een brede basis zorgt voor een goede stabiliteit. Dankzij de aanwezigheid van antislippootjes ben je zeker dat de stoel niet gaat verschuiven. Respecteer steeds het maximale gewicht dat de wipstoel aankan.
Baby’tjes hebben grijpgrage handjes. Zorg ervoor dat je de wipstoel op een veilige plaats en uit de buurt van gevaarlijke voorwerpen zet. Een zachte ondergrond zoals bijvoorbeeld een sofa of een matras is af te raden. Stel veiligheid voorop zodat je kindje ongestoord kan genieten en spelen.
Maximaal gewicht
Onder maximaal gewicht verstaan we de maximale belasting van de wipstoel. Met andere woorden hoeveel kilogram de stoel aankan. Dit heeft net iets meer zegkracht dan de maximale toegelaten leeftijd. Elke baby ontwikkelt zich immers anders. De leeftijd waarop je kindje een bepaald gewicht bereikt ligt niet vast.
Overschrijd je het maximaal belastbare gewicht, dan kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden. Het wipstoeltje kan sneller uit balans raken, doorzakken of omkantelen (met de baby er nog in). Ga hier dus zeker niet te licht over en respecteer deze indicatie.
Extra functies
Veel moderne wipstoelen zijn uitgerust met extra functies die de stoel net dat tikkeltje leuker maken. Zo vind je bij veel modellen een speelboog terug. Daaraan kan je een babymobiel of de favoriete speeltjes van je lieve schat bevestigen. Verder bestaan er luxe wipstoeltjes die (zelfgekozen) melodietjes en muziek kunnen afspelen. Andere modellen beschikken dan weer over een schommelmodus in verschillende snelheden. Deze bootsen de wiegende beweging van mama’s of papa’s armen na en ze zijn zeer rustgevend.
Deze extra functies zijn natuurlijk leuk, maar niet essentieel. Let erop dat jouw kleine muis niet oververmoeid raakt door al die verschillende stimuli. Met een gewone rammelaar in de hand kan je baby zich ook prima vermaken. Hou er ook rekening mee dat een wipper met extra functies doorgaans prijziger is.
Trilfunctie
Een wel heel bijzondere functie die bij sommige wipstoeltjes voorkomt is de trilfunctie. Deze bootst de trillingen van een auto na en heeft een kalmerend effect op je kleine deugnietje. Het is immers geweten dat kleine kindjes makkelijk indommelen in de autostoel. Met zo’n trilfunctie breng je jouw kind dus tot rust. Toch reageert elk kindje hier anders op. Uit verschillende ervaringen van mama’s en papa’s blijkt dat niet elk kindje onder de indruk is van deze extra functie. Het is eerder een leuk extraatje in plaats van een must.
Vanaf wanneer mag een baby in een wipstoel?
Heel wat wipstoeltjes zijn zo gemaakt dat ze een ergonomisch houding stimuleren voor zowel de allerkleinsten als voor grotere baby’s. De meeste bouncers kan je gebruiken tot je baby negen maanden is. Je vindt bij veel modellen een (verwijderbare) inzet voor pasgeborenen terug. Sommige wippers gaan zelfs langer mee, tot je kind al een flinke kleuter is.
Hoe lang een wipstoeltje gebruikt mag worden hangt af van de leeftijd en het gewicht van je schattebout. Elk wippertje heeft zijn eigen leeftijdsindicatie en maximaal toegelaten gewicht. Hou hier zeker rekening mee. Laat je baby nooit alleen wanneer hij in de wipstoel zit, ligt of slaapt, ongeacht zijn leeftijd.
Is een wipstoel slecht voor de rug van een baby?
Een wipstoel helpt je kindje tot rust te komen en biedt een derde hand (of arm) wanneer je druk bezig bent. Toch laat je jouw jonge baby best niet te lang in het stoeltje liggen. Bij langdurig gebruik hindert het de motorische ontwikkeling van je kind. In vergelijking met een speelkleed zit je lieveling hier immers stil in zijn stoel. Dit is vermoeiend en niet goed voor de ontwikkeling van de ruggenwervel.
Zelfs al is er een ligstand aanwezig, dan nog blijft het in de eerste plaats een stoel. Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het overigens steeds vaker voor dat baby’s een afgeplatte schedel hebben of een asymmetrische houding ontwikkelen. Gebruik de wipstoel dus met mate en zorg ervoor dat je kindje daarnaast ook veel vrij kan bewegen.
Hoe lang mag een baby in een wipstoel liggen?
Een wipstoeltje lijkt op het eerste zicht zeer comfortabel. Toch is het ergonomisch niet zo verantwoord omdat je kleintje lange tijd in een halfliggende positie doorbrengt. Je kind is bovendien ook minder vrij om te bewegen dan waneer hij in een grondbox zou liggen. Zeker wanneer je energiebundeltje beweeglijker wordt, zal hij liever willen rondkruipen.
Aangeraden wordt om je kindje niet langer dan één uur aan een stuk en twee uur per dag in de stoel te zetten. Een wipstoel is ideaal voor kortere speelmomenten. Zo heb jij je handen even vrij en is je kleine bengeltje toch veilig in je buurt. Wanneer je ziet dat je kindje aan het indommelen is haal je hem beter uit de stoel. In zijn babywiegje kan hij zorgeloos verder dromen.
Wat is het verschil tussen een wipstoel en een schommelstoel?
Een schommelstoel maakt een zijwaartse schommelbeweging. Deze beweging kan jouw baby niet zelf creëren. Daarom is een elektrische functie noodzakelijk. Een wipstoel gaat gewoon op en neer. Dit gebeurt van zodra je baby zich beweegt (afhankelijk van de wipstoel). Hierdoor heb je geen elektrische functie nodig.
Veel schommelstoelen maken gebruik van de elektrische functie om muziek, vibratie of bewegende elementen in hun ontwerp te verwerken. Door deze extraatjes zijn schommelstoelen vaak ook wat duurder. Natuurlijk bestaan er ook zeer dure design wipstoelen.
Los van hun verschillen staat wel vast dat de beide soorten een meerwaarde in huis betekenen. Terwijl je kindje rustig op zijn fopspeentje zuigt en heen en weer (of op en neer) schommelt, kan jij iets anders doen.