Home Kind Het beste speelgoed voor 9 jaar

Het beste speelgoed voor 9 jaar

Een selectie van de beste speeltjes voor een kind van 9 jaar

door Steven Jay
999 Games Houten speelgoed

Het beste speelgoed voor 9 jaar uitkiezen lijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want geef nu zelf toe. Je vindt toch echt de meest uiteenlopende zaken in speelgoedwinkels en online webshops. Als je daarbij geen wensenlijstje van je zoon of dochter in de hand hebt dan zal je snel overrompeld worden door het enorme aanbod.

Daarom hebben wij speciaal voor jou deze selectie gemaakt. Wij gingen op onderzoek uit en kwamen twintig leuke spellen tegen die bij deze specifieke leeftijdscategorie in de smaak vallen. Heb je een kind van 9 jaar oud, lees dan hier verder om het beste speelgoed te vinden.

Onze selectie speeltjes

Mister 9 jaar

Ideaal buitenspeelgoed voor negenjarige kindjes zijn de diabolo’s van het merk Mister Babache. Ze zijn gericht op beginners en daarom zeer goed op het niveau van kinderen afgestemd. Deze kleurrijke diabolo’s zijn gemaakt van rubber. Ze kunnen dus zeker tegen een stootje en ze zijn veerkrachtig.

In vergelijking met een exemplaar uit plastic gaat een diabolo van Mister Babache langer mee. Tijdens het spelen met de diabolo leert je kind vooral om afstanden in te schatten en de juiste spierkracht te gebruiken. De diabolo is licht en je kindje kan er overal mee spelen. Op de speelplaats, in de tuin, in het park en zelfs op het strand.

999 Games 9 jaar

Halli Galli is een gezelschapsspel voor twee tot zes spelers waarbij alles draait rond inzicht, rekenen en reactiesnelheid. Voor jonge kinderen is het vooral leerzaam omdat ze zoveel verschillende vaardigheden tegelijk oefenen.

Het basisprincipe is simpel. Om de beurt moeten de spelers een kaart omdraaien en daarna zo snel mogelijk op de bel drukken wanneer een som van vijf gelijke symbolen openligt. De snelste speler krijgt de openliggende kaarten. Wie geen kaarten meer heeft ligt eruit. De speelkaarten zijn redelijk kwetsbaar en ze kunnen scheuren wanneer je kind er onvoorzichtig mee omgaat.

Jumbo 9 jaar

Een simpel spel voor een klein budget is de Rubik’s Cube van Jumbo. Het is een echte breinbreker voor elke negenjarige en het houdt je kindje een tijdje zoet bij het zoeken naar de enige juiste oplossing. Er zijn immers zoveel verschillende combinaties mogelijk.

De kans dat je kind de unieke combinatie vindt waarbij alle kleuren mooi op één lijn liggen is relatief klein. Dit in vergelijking met andere spellen waarbij de kans om te winnen veel hoger en sneller binnen handbereik ligt. Het leuke is dat je kind deze kubus overal mee naartoe kan nemen en hem in elk vrij momentje kan bovenhalen.

Knex 9 jaar

Deze bouwset van K’nex is leuk speelgoed voor zowel jongens als meisjes. Met de 206 onderdelen uit kunststof kunnen ze stoere auto’s bouwen die de fantasie prikkelen. Daarnaast stimuleert deze bouwset de (fijne) motoriek van je kind en is het een leuke aanvulling op andere bouwsets van K’nex.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk en je kindje beslist volledig zelf hoe zijn bouwwerk er gaat uitzien. Deze vrijheid om te creëren is voor deze leeftijd zeer belangrijk. De juiste stukjes in elkaar passen vergt ook een zeker inzicht en concentratie. De onderdelen zijn kwalitatief en duurzaam.

MikaMax 9 jaar

De Doolhof Speelbal XL van MikaMax combineert behendigheid en een kleine portie geluk. Door de puzzelbal in een bepaalde richting te manoeuvreren moet je kindje proberen om het metalen balletje naar het andere einde te krijgen. Dit is zeker niet eenvoudig omdat de bewegingen heel precies moeten zijn.

Een duwtje te veel en de bal valt uit de doolhof waarna je kindje opnieuw moet starten. Deze puzzel dwingt je kind om er het hoofd bij te houden en zijn bewegingen goed af te wegen. Omdat de overwinning telkens (net) binnen handbereik ligt is deze breinbreker zeer verslavend.

Ezyroller 9 jaar

Het beste speelgoed 9 jaar mag er ook eentje op wieltjes zijn. Deze Ezyroller Skelter heeft iets weg van een ligfiets, maar dan zonder ketting of pedalen. Qua snelheid en uitrusting is hij vergelijkbaar met een elektrische step. Het is een geruisloos ligwagentje op batterijen waarmee je kind uren kan rondrijden. Om ermee te leren rijden is toch enige behendigheid en oefening nodig. Door met zijn voetjes tegen de duwstang te bewegen kan je kind de wagen in de gewenste richting sturen.

De Ezyroller is enkel geschikt voor effen en glad terrein. Hij is gemaakt van metaal en zeer duurzaam. De banden zijn massief en ze gaan niet lek. Het frame is verstelbaar in de lengte en beschikbaar in verschillende kleuren.

Goliath 9 jaar

Bij Rummikub leert je kind strategie en inzicht in het spel te ontwikkelen. Tijdens het spelen zal het actief naar mogelijke combinaties moeten zoeken om de blokjes zo snel mogelijk kwijt te raken. Daarnaast moet je kind ook keuzes tegen elkaar afwegen en op eventuele zetten van de tegenspelers anticiperen.

Het leuke aan dit spel is dat het voor de hele familie bedoeld is. De kartonnen doos is in vergelijking met de metalen doos van de reisversie van dit spel net iets minders duurzaam. De kunststof stenen zijn wel heel stevig. Mits je kind er zacht en voorzichtig mee omspringt gaat dit spel lang mee.

Longfield 9 jaar

Mikado is een leuk spel met eenvoudige spelregels geschikt voor negenjarigen. Het enige wat je kindje nodig heeft zijn de 41 stokjes, een portie concentratie en een vaste hand. Het moet goed inschatten welke stokjes de minste kans hebben om te bewegen.

Daarnaast moet je kind ook leren om zijn bewegingen te proportioneren en geen bruuske acties te ondernemen. Wie op het einde de meeste stokjes in zijn bezit heeft, wint. Deze XL-versie van Mikado speel je met stokjes van wel 50 centimeter lang. Dit houten speelgoed is duurzaam en het spel is geschikt voor de hele familie.

Small foot 9 jaar

De Pogo springstok van Small Foot Company brengt je kleine kapoen aan het bewegen. Gemaakt van metaal en uitgerust met een stevige veer en comfortabele handvaten uit sponsrubber is hij zeer duurzaam.

Met deze springstok kan je kind al spelend zijn uithoudingsvermogen en evenwichtsgevoel trainen. Dankzij de inklapbare handvatten en voetsteunen kan je de Pogo springstok makkelijker overal mee naartoe nemen.

Buffalo 9 jaar

Tot het beste speelgoed voor negen jaar behoort ook de Shoot Voetbaltafel van het merk Buffalo. Het is een lage tafel waardoor hij in het bijzonder voor jonge kinderen geschikt is. Hij is gemaakt van MDF en is zeer duurzaam en solide. De speelstangen steken niet uit zodat je kindje zich niet kan bezeren.

Tijdens een rondje tafelvoetbal leert je kind zijn reactievermogen en oog-handcoördinatie oefenen. Daarnaast is er zeker ook een belangrijk sociaal element aanwezig. Je kleine spruit gaat in interactie met zijn tegenstander en zijn doorzettingsvermogen om het spel te winnen wordt op spelende wijze aangewakkerd.

Mattel 9 jaar

Een gezelschapsspel dat vele jaren mee kan gaan is UNO van Mattel Games. In dit kaartspel leert je kind om concrete spelsituaties tegen elkaar af te wegen en zo de beste kaarten te kiezen. Het uiteindelijke doel is om als eerste alle kaarten af te leggen.

Naargelang de kaart die openligt moet je een kaart met hetzelfde getal of dezelfde kleur spelen. Kan je niet afleggen dan neem je een kaart van de stapel. Er zijn ook jokerkaarten en enkele speciale kaarten. Dit kaartspel is bedoeld voor twee tot zes spelers en kan door de hele familie gespeeld worden.

Movement 9 jaar

Drie eenvoudige balletjes. Meer heb je niet nodig als leuk speelgoed voor een kind van negen jaar. Ze zijn gemaakt van PVC en speciaal ontworpen voor langdurig en intensief gebruik. In eerste instantie zijn ze gericht op de gevorderde jongleur. Omdat ze licht en duurzaam zijn, zijn ze zeker ook geschikt voor kinderen.

Ze liggen goed in de hand en stoten vuil af. Je kindje zal er veel plezier aan beleven en tegelijk ook zijn oog-handcoördinatie kunnen ontwikkelen. Als drie balletjes te moeilijk zijn kan je kind altijd eerst met twee starten en zo langzaam opbouwen. Je kan ook er ook een stappenplan bij nemen.

Clementoni 9 jaar

Als je kindje wel wat uitdaging kan gebruiken dan is het educatieve speelgoed van Clementoni misschien wel een leuke optie. Met de Coding Lab RoboMaker leert je kindje op een laagdrempelige manier de belangrijkste principes van robotica, codering en programmeren.

Eerst moet je bolleboos een robot bouwen die hij dan kan programmeren om leuke activiteiten uit te voeren. Er zijn meer dan 200 onderdelen aanwezig om wel drie robots in elkaar te zetten. Met behulp van de bijgeleverde handleiding en eventueel ook een beetje ondersteuning van mama of papa is je kindje uren zoet.

Crayola 9 jaar

Het stoepkrijt van Crayola laat je kleine kunstenaar toe om zijn creativiteit volledig de vrije loop te laten. Hij kan aan de slag met wel 64 verschillende kleuren. Daarmee kan hij complexere tekeningen en kunstwerkjes creëren. Het krijt is gemaakt van hoogwaardige pigmenten die de kleur zeer intens afgeven. Acht krijtjes uit de set zorgen voor een bijzonder glittereffect.

Stoepkrijt hoeft dus zeker niet saai te zijn en het verdient zeker een plekje in de lijst beste speelgoed 9 jaar. Je kan het krijt makkelijk afwassen met water of het laten wegspoelen door de regen. De krijtjes liggen goed in de hand en de hoekige vorm zorgt voor een goede grip. Dit is simpel speelgoed dat bij alle kinderen goed scoort.

XW Sports 9 jaar

De pijl en boog van XW Sports is speciaal ontworpen voor jonge kinderen. Je kind leert op een verantwoorde manier met pijl en boog om te gaan, schieten op doel en afstanden inschatten. Aan het uiteinde van de pijlen zitten veilige zuignappen.

Schieten kan tot een maximale afstand van vijftien meter. Daarbij is toezicht van mama of papa wel aangeraden. Oefenen kan zowel binnen als buiten zolang er maar voldoende ruimte is. Met dit veilige buiten speelgoed doe je je kind zeker een plezier.

4M 9 jaar

Voor creatievelingen is het knutselpakket van Crea Easy Knit een leuk cadeau-ideetje. Aan de hand van een eenvoudige kruisjessteek kan je kind meerdere mooie creaties maken zoals bijvoorbeeld een handtasje of een onderlegger. De werkwijzen worden stuk voor stuk uitgelegd in de bijgeleverde instructies.

Je kind zal er snel mee weg zijn. Eventueel kunnen ouders of grootouders ook een handje helpen. In het pakket zitten negen kleuren wol, sjablonen met een plastieken canvas en naalden. Al spelend leert je kind de beginselen van creatief handwerk. Daarnaast krijgt je knutselaar de kans om instructies te bestuderen en vervolgens uit te voeren.

Woodley 9 jaar

Met de handgemaakte kalimba van het merk Woodley kan je jouw kind volop laten experimenteren met muziek. Het maakt daarbij niet uit of je kind muzikaal aangelegd is of niet. De klanken van de kalimba werken rustgevend en ze hebben ook een zeker meditatief element. Het is bovendien een echte eyecatcher en hij is gemaakt van duurzaam mahoniehout.

Wanneer je kindje noten kan lezen kan het inspiratie opdoen in het bijgeleverde muziekboekje. Na het spelen stop je de kalimba weer in de waterdichte hoes. Zo kan het instrument lang meegaan en voor uren speelplezier zorgen.

Spektro 9 jaar

Educatief speelgoed komt in alle vormen en maten. De Elektro Experimenteerset van Spektro leert negenjarigen op een leuke manier de basisprincipes van elektriciteit. Hij bevat 32 onderdelen, waaronder schakelaars, lampjes en drukknoppen, en kan eventueel aangevuld worden met een uitbreidingsset.

In de handleiding staan tal van experimenten met elektrische circuits die je kindje op zijn eigen tempo kan uitproberen. Hij kan een molentje laten draaien, lampjes laten branden en nog veel meer. Hij kan ook zelf op eigen houtje gaan experimenteren op een veilige en verantwoorde manier. De onderdelen zijn van goede kwaliteit en ze gaan lang mee.

Hasbro 9 jaar

Bij het beste speelgoed voor negen jaar mag Twister van Hasbro Gaming niet ontbreken. Op een plastic speelmat zijn cirkels in vier kleuren afgebeeld. Er is één persoon die aan de pijl op het spelbord draait. De spelers op de mat moeten hun handen en voeten plaatsen op de kleur die de pijl aanwijst.

Daarbij moet je kleine slangenmens ervoor zorgen dat hij blijft staan. Wanneer iemand valt, ligt die eruit. Dit leuke spel houdt jonge kinderen in beweging en zorgt zeker voor veel gelach. Je kindje kan tegelijk ook zijn eigen behendigheid en flexibiliteit testen.

Ravensburger 9 jaar

Ramses van Ravensburger is een bordspel dat al spelend het geheugen traint. Onder de piramides zitten schatten verstopt die je speurneus moet zien terug te vinden. Eerst wordt een kaartje met daarop de afbeelding van een schat omgedraaid.

Daarna moet je kind met de piramides gaan schuiven tot hij die schat gevonden heeft. Daarbij mag hij geen andere schatten tegenkomen, anders is zijn beurt over. Voor dit spel moet je kindje dus goed onthouden waar welke schat ligt. Het is een educatief spel dat je kind alleen of met meerdere medespelers kan spelen.

Mattel Games Leuk speelgoed
Afbeelding: Mattel Games

Waar op letten bij het kopen van speelgoed?

Leeftijd

Wanneer je speelgoed voor een negenjarige koopt doe je er goed aan om de aanbevolen leeftijd in het oog te houden. Daar waar je bij peuters gaat kijken of er geen kleine losse stukjes in het speelgoed zitten, moet je nu met andere dingen rekening houden.

Een kind van negen is best al zelfstandig en beschikt over een rijke mix van energie, fantasie en leergierigheid. Op deze leeftijd zijn creatieve spellen, buitenspeelgoed en educatieve spelletjes die inzicht vergen zeer geliefd. Ook met gezelschapsspellen speel je meestal op veilig.

Educatieve waarde

Al spelend leren kinderen een heleboel bestaande en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Een simpel buitenspel zoals springen op een trampoline kan een kind van negen jaar al helpen bij het houden van evenwicht. Een eenvoudig gezelschapsspel leert je kind om in interactie  te treden met anderen en communicatieve vaardigheden te oefenen.

Creatief speelgoed waarbij je kind zelf het resultaat bepaalt en muziekinstrumenten helpen dan weer bij het ontdekken van een persoonlijke stijl en zelfexpressie. Bij veel speelgoedsoorten leert je kind ook om een handleiding te bestuderen en te volgen of om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar soms mag speelgoed ook gewoon leuk zijn. Bad speelgoed kan ook voor een kind van negen nog steeds spelplezier inhouden en boeken hoeven ook niet altijd een belangrijke boodschap te hebben.

999 Games Houten speelgoed
Afbeelding: 999 Games

Levensduur

Hoe lang speelgoed meegaat hangt van twee factoren af. Ten eerste draait veel rond het materiaal waaruit het spel bestaat. Plastic deeltjes, karton of papier gaan veel makkelijker stuk dan onderdelen uit hout of staal.

Daarnaast speelt het natuurlijk ook een rol hoe zorgzaam je kind met het speelgoed omgaat en hoe vaak hij ermee speelt. In kinderhanden gaan sommige zaken al sneller kapot. Het meeste speelgoed kan vandaag de dag zeker tegen een stootje en het kan daarom voor jaren speelplezier zorgen.

Speelt je kind er niet langer mee dan kan je het speelgoed altijd nog een tweede leven geven door het bijvoorbeeld aan broers, zussen of andere kindjes in de familie te schenken.

beste-speelgoed-9-jaar
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Baby’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy