Home Kind 20 speelgoedjes voor een kind van 8 jaar

20 speelgoedjes voor een kind van 8 jaar

Het beste speelgoed voor een kind van 8 jaar

door Steven Jay
Buiten speelgoed

Het beste speelgoed voor een kind van acht jaar uitzoeken lijkt voor veel ouders (en grootouders) bijna een onmogelijke opdracht. Het aanbod aan speelgoed op de markt is immens en niet alles is even geschikt voor je kind. Daarnaast heb je verschillende soorten kinderspeelgoed. Gezelschapsspellen, puzzels, educatief speelgoed of buitenspeelgoed. Speeltjes die meer door meisjes gekozen worden en leuk speelgoed voor stoere jongens. Daarnaast houd je best rekening met de eigen vaardigheden en interesses van je kindje. Je zal snel merken of de voorkeur van je kleine spruit uitgaat naar snelle auto’s, muziek, sport of creatieve spellen.

Om je een beetje inspiratie te geven hebben we twintig stuks leuk speelgoed geselecteerd die we elk kort even toelichten. Daarbij hebben we ervoor gezorgd dat er een beetje van elke categorie tussen zit. Hopelijk maakt dit de zoektocht naar het passende speelgoed voor je zoon of dochter wat makkelijker.  Heb je een kind van 8 jaar oud, lees dan hier verder om het beste speelgoed te vinden.

Asmode 8 jaar

Een leuk gezelschapsspel voor zowel jongens als meisjes is Dobble Classic. Het is een spel dat je in vijf verschillende variaties kan spelen. Zo wordt het nooit saai en is elke ronde weer een nieuw avontuur. Het spelprincipe is heel eenvoudig. Je moet steeds als eerste het gelijke figuurtje vinden tussen twee openliggende kaartjes en dat gaan benoemen.

Er komt dus concentratie en snelheid aan te pas. Je kleine spruit zal wel minstens nog een extra persoon moeten vinden om mee te spelen (tot maximaal acht spelers). Dankzij het handige kleine formaat kan je dit kaartspel overal mee naartoe nemen, ook op reis. Dobble is een van de vele uitdagende kaartspellen voor jong en oud.

Ravensburger 8 jaar

Een puzzel leggen is voor veel kindjes een klein avontuur. Totdat alle puzzelstukjes eindelijk op de juiste plaats liggen is je kindje wel even zoet. Deze puzzel van Ravensburger met als thema Disney’s Jungle Book bestaat uit duizend stukjes. Voor een meisje of een jongen van acht jaar is dat al een hele uitdaging, maar zeker doenbaar.

Op deze leeftijd zijn puzzels met minder stukjes vaak al te makkelijk. Je kan er samen met je kind aan werken of je kan het puzzelen spreiden over meerdere dagen. Eens de puzzel er ligt is de speelpret natuurlijk over, maar je kind kan hem na een tijdje opnieuw maken of je kan de puzzel inkaderen.

Kadoing 8 jaar

De speelgoedset van Kadoing klinkt als muziek in de oren. Hij bestaat uit wel elf verschillende instrumenten, van castagnetten en een tamboerijn tot een blokfluit en een triangel. Voor een kindje dat duidelijk interesse toont in muziek behoort dit zeker tot het beste speelgoed voor 8 jaar.

Je kind kan zelf kiezen welk instrument hij wil uittesten en zo al spelend belangrijke muzikale vaardigheden ontwikkelen. De instrumenten uit de muziekset zijn gemaakt van hout en ze zijn zeer duurzaam. Je zoon of dochter zal er dus lang plezier aan kunnen beleven.

Move 8 jaar

Tv-kijken of op de computer spelen zijn leuke bezigheden voor kinderen. Buiten speelgoed gebruiken stimuleert jouw kind om toch even zijn neus buiten te steken en te genieten van de frisse lucht. Met een step zoals die van Move 125 kan je kind naar hartenlust buitenshuis rondrijden.

De step is gemaakt van duurzaam en verchroomd staal en hij beschikt over een verstelbaar stuur en een voetrem. Het voetgedeelte is voorzien van een antisliplaag die voor voldoende grip zorgt tijdens het steppen. Daarnaast is deze leuke step makkelijk opvouwbaar. Zo kan hij overal mee naartoe.

Young 8 jaar

Het kleurrijke Young Scientist Vakantieboek is een speel- en doeboek voor achtjarigen. Het is een leuke combinatie van nuttige informatie, weetjes, puzzels, proeven en spelletjes. Je kindje gaat in dit boek zelf op een soort van wereldreis en leert spelenderwijs heel wat zaken over onze planeet.

Dit boek biedt zeker een goede balans van spelen en leren en het houdt je kindje vele uren bezig. Het kan ook fijn zijn om later terug te bladeren en andere kindjes (of mama en papa) over de inhoud te vertellen. In de trein, op het vliegtuig, in de auto of simpelweg thuis. Je kind kan dit vakantieboek overal mee naartoe nemen.

LEGO 8 jaar

Speelgoed dat bij veel kindjes goed scoort zijn de blokjes van LEGO. In deze grote doos zitten 790 onderdelen waarmee je zoon of dochter heel wat mooie constructies kan bouwen. De blokjes komen in 33 kleuren en daarnaast zitten er ook extra elementen bij zoals deuren, ramen en wieltjes.

Alles is gemaakt van kwalitatief en stevig kunststof. Het is een tijdloos spel dat de creativiteit van je kind eindeloos stimuleert. Daarnaast geeft het ook een gevoel van zelfvoldoening wanneer een nieuwe constructie klaar is. Voor meer inspiratie zit er ook nog een ideeënboekje in de doos.

Kapla 8 jaar

Geen blokjes, maar wel houten plankjes. Dat zijn de onderdelen van het creatieve en constructieve spel KAPLA. Met 200 plankjes kan je kind aan de slag gaan en indrukwekkende bouwwerkjes tot leven brengen. Het leuke aan dit soort spellen is dat je kindje het niveau zelf bepaalt.

Je spruit kan eenvoudige figuren bouwen of gaan voor ingewikkelde constructies. Er zit ook een mini boekje bij met 31 bouwvoorbeelden. Wanneer je jouw kindje duurzaam houten speelgoed wil schenken dan is KAPLA een goed idee. Je hebt de keuze uit een doos met 200, 280, 400, 600 en 1.000 plankjes.

Hasbro 8 jaar

Wanneer je de voorkeur geeft aan houten speelgoed, dan is Jenga van Hasbro een leuke optie. Je kindje kan het alleen of met meerdere personen spelen. De bedoeling is om telkens één blokje uit de opgestelde toren weg te halen en die dwars bovenop de bovenste laag te leggen. Daarbij mag de toren niet omvallen.

Er komt dus een zeker niveau van inzicht en strategie en de nodige portie spanning aan te pas. De blokjes uit hout zijn extra duurzaam en ze gaan dus lang mee. Het is een spel dat elk kind lang kan blijven spelen. Je vindt het bovendien in XXL-versie voor buiten.

BUKI 8 jaar

De chemieset van Buki is zonder twijfel educatief speelgoed. Het biedt je kindje de mogelijkheid om op een veilige en laagdrempelige manier kennis te maken met chemische processen in het dagelijkse leven. Aan de hand van simpele ingrediënten (die je sowieso in huis hebt) kan je zoon of dochter wel 150 verschillende experimenten uitvoeren.

Daar komen geen chemische of gevaarlijke stoffen aan te pas. Je kind kan kristallen laten groeien of onzichtbare inkt, zeep of slijm maken om er maar een paar te noemen. Het is aangeraden om als ouder toch toezicht te houden bij de experimenten.

Totum 8 jaar

Creatief speelgoed voor meisjes van 8 jaar is bijvoorbeeld de armbandenset van Totum. Je dochter kan zelf aan de slag met garen in zes verschillende kleuren, diverse kraaltjes en sluitstukjes. Het materiaal is voldoende voor wel zeven armbandjes. Daarbij kan je kiezen uit verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld Kitty, Pretty Pony, Fashion, Amigo en meer.

Het leuke aan dit speelgoed is dat je kindje creatief bezig is en voldoening door zelf te ontwerpen. Is het materiaal op en zijn de armbandjes gemaakt, dan is het spel natuurlijk over. Dan kan je kind de armbanden zelf behouden of bijvoorbeeld aan vriendinnetjes of aan mama geven.

SmartGames 8 jaar

De IQ Puzzler Pro van SmartGames is een leuk spel dat vooral mikt op inzicht en doordenken. Het bestaat uit meerdere levels gaande van zeer makkelijk tot gevorderd. Met de bestaande puzzelstukjes moet je kindje bepaalde figuren gaan vormen.

In een bijhorend boekje staan alle variaties (120) om na te bootsen. Je hebt zowel opdrachten in 2D als in 3D. Het spelbord dient tegelijk ook als opbergdoosje, wat zeker handig is voor onderweg.

NERF 8 jaar

NERF. Het is een speelgoedpistool gebaseerd op een wapen uit de welbekende videogame Fornite. Nadat je kind de dart in de blaster geplaatst heeft kan hij die afvuren met de trekker.

Er is een vizier aanwezig waarmee je kind het doelwit nog beter kan raken. De darts bestaan uit stevig schuim en ze zijn uitvoerig getest op kwaliteit en prestaties. Ze vliegen best ver en zorgen voor veel speelplezier.

Jumbo 8 jaar

Het damspel van Jumbo combineert plezier en (strategisch) inzicht op eenvoudige wijze. Spelen gebeurt op een speelbord uit karton wat misschien net iets minder duurzaam is. Om de spelregels te kennen kan je kindje de bijhorende handleiding openslaan.

Het leuke aan dit speelgoed is dat je kind ook actief in interactie (of duel) met iemand anders gaat. Dat kan met een broer of zus, vriend of vriendinnetje of familielid zijn. Naast een strategische zijde heeft dit spel dus ook zeker een sociaal-interactief element. Ten slotte kan een damspel een goed opstapje zijn naar andere gezelschapsspellen.

Simon Air 8 jaar

Simon Air is de moderne versie van het klassieke Simon spel. Het basisprincipe blijft hetzelfde alleen moet je niet op de knoppen duwen. Het spel herkent de touch-free bewegingen aan de hand van sensoren.

Het is interactief speelgoed voor 8 jaar dat je kind een actieve rol geeft in het spel en het geheugen traint. Je kindje kan alleen spelen of nog een extra speler erbij halen. Dit spel werkt op batterijen.

Angel Sports 8 jaar

Leuk buitenspeelgoed voor kindjes van acht jaar zijn de boules van het merk Angel Sports. Deze zijn gemaakt van kunststof waardoor ze veel makkelijk te werpen zijn dan de klassieke boules voor volwassenen. Er zijn acht boules in vier kleuren aanwezig, rood, geel, blauw en groen.

Het principe is simpel. Wie de boule het dichtst bij het zwarte balletje kan werpen wint. Dit speelgoed leert je kindje om afstanden en de kracht waarmee hij gooit goed in te schatten. Het is door het handvat bovendien ook geschikt om mee te nemen onderweg.

Haska 8 jaar

Makkelijk te bedienen en leuk om zowel binnen als buiten mee te spelen. Dat zijn de walkie talkies van Haska. Ze beschikken over een bereik van wel zes kilometer en ze zijn makkelijk om te bedienen. Een achtjarige zal er snel mee weg zijn. Bovendien zijn de walkie talkies uitgerust met een zaklamp waardoor ze ook ideaal zijn voor een spannend nachtspel.

Dit soort speelgoed stimuleert de communicatieve en sociale vaardigheden van je kindje en maakt het vertrouwd met de werking van radiosignalen. Het is nuttig speelgoed dat in veel situaties ingezet kan worden, ook op reis. Bij deze set zijn alle batterijen en twee verrekijkers inbegrepen.

Imaginarium 8 jaar

Een spannend strategisch gezelschapsspel dat je kindje wel een tijdje zoet houdt is Navy Victory van Imaginarium. Het is een zeeslagspel dat strategie en geluk combineert.

Ondanks dat een spelronde niet zo lang duurt is elk spel toch anders. Dat maakt het ook boeiend en leuk. Het spelbord is dicht te klappen en je kan het zo overal mee naartoe nemen.

Monopoly 8 jaar

Laat je kindje maar tellen bij Monopoly Classic België. Al spelend leert je kleine spruit om te verkopen, kopen, ruilen en onderhandelen. Eén spelronde duurt ongeveer minstens een uur en elk spel ziet er steeds anders uit. Je kindje kan het dus blijven spelen met familie en vriendjes zonder het echt beu te worden. Het leuke en het educatieve gaan hier probleemloos in elkaar over. Willen de kids betalen als volwassenen, dan kan je opteren voor de versie met elektronisch bankieren.

PGPC 8 jaar

Voor kindjes die graag creatief bezig zijn is een tekentablet zeker fijn speelgoed. Het combineert technologie met creativiteit en biedt je kind eindeloos veel uren tekenpret. Door op de knop te drukken wordt alles weer gewist.

De pen kan je in de penhouder opbergen. Het scherm werkt op een knoopcel batterij die enkele maanden meegaat. Je bespaart zo papier en je kan de tablet overal naartoe meenemen. Favoriete tekeningen kan je met een knop aan de achterzijde bewaren.

Razor 8 jaar

Met een waveboard kan je kindje surfen en skateboarden in één beweging. Daarnaast kan je kleine spruit ook trucjes leren en die dan aan iedereen tonen. De oppervlakte voor de voeten is van antislipmateriaal en zorgt voor voldoende grip.

Dit waveboard is ideaal buitenspeelgoed om in beweging te blijven en tegelijk ook het evenwichtsgevoel te versterken. Eens je kind de bewegingen onder de knie heeft loopt de rest op wieltjes. Je hebt de keuze uit acht verschillende kleuren.

Tot zover onze mening over het beste speelgoed voor een baby van 6 maanden.
Naast onze suggesties zijn er nog heel wat andere speeltjes die perfect voldoen aan de noden van je kindje.
Let bij het uitkiezen vooral op de voorbestemde leeftijd, het materiaal en de educatieve waarde. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

beste speelgoed
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van speelgoed?

Om het beste speelgoed voor 8 jaar te vinden zijn er enkele zaken waarop je moet letten. Naast de aanbevolen leeftijd houd je best ook de educatieve waarde en de levensduur van het spel in het oog. Aan de reactie van je kleine spruit zal je snel merken of het nieuwe speelgoed goedgekeurd is.

Leeftijd

Met acht jaar is een kind nog zeer speels en heeft het veel fantasie. Toch begint het ook meer en meer naar de wereld van de volwassenen te kijken en wil het daar deel van gaan uitmaken. Bovendien beschikt een achtjarig kind over heel wat vaardigheden. Tot 1.000 tellen en rekenen lukt al vlot. Ook op (fijn)motorisch vlak maken achtjarigen grote sprongen. Speelgoed dat hen voldoende mogelijkheden geeft om deze vaardigheden verder te ontwikkelen zal dus zeker goed ontvangen worden.

Je zal ook merken dat een kind van acht duidelijke interesses gaat vertonen in bepaalde thema’s. Sommigen zijn graag heel creatief bezig of houden van muziek maken. Anderen hebben dan weer energie voor twee en vertoeven liever de hele tijd buiten. In het algemeen zijn spelletjes met strategie, avontuur en inzicht zeer uitnodigend. Ze stimuleren de nieuwsgierigheid en leergierigheid van je kind en zorgen voor uren speelplezier. Nog beter wordt het wanneer je zoon of dochter met vriendjes of familieleden kan spelen.

Wanneer je speelgoed aanbiedt dat voor een lagere leeftijdscategorie aanbevolen wordt, dan kan je kindje snel zijn interesse en motivatie verliezen. Houd de aanbevolen leeftijd dus zeker in het oog.

Educatief speelgoed
Afbeelding: Canva.com

Educatieve waarde

Speelgoed is natuurlijk in eerste instantie bedoeld om te amuseren. Dat wil echter niet zeggen dat het geen educatieve waarde kan hebben. Bij veel spelletjes leert je kindje op spelende wijze bestaande vaardigheden te verbeteren of nieuwe te ontwikkelen. Denk maar aan speelgoed volgens de filosofie van Montessori dat vooral op peuters en jonge kinderen gericht is. Heel wat speelgoed voor acht jaar stimuleert je kindje om op onderzoek te gaan of om bepaalde strategieën te leren toepassen.

Educatief speelgoed vind je dus in alle vormen en maten. Ook muziekinstrumenten en creatieve spellen voor achtjarigen hebben op hun eigen manier een educatieve waarde. Maar het belangrijkste is dat je kindje plezier beleeft aan zijn speelgoed. Spelen helpt je kind te ontspannen en het mag zeker niet tot frustraties gaan leiden.

Levensduur

De levensduur van speelgoed voor 8 jaar kan sterk variëren. Sommige producten zijn gemaakt van goedkoop materiaal en hebben de neiging om snel kapot te gaan. Kiezen voor duurzaam speelgoed kan daarbij een oplossing zijn. Degelijke blokken uit hout of kunststof, kwalitatieve stoffen, een stevig spelbord, de mogelijkheden lijken eindeloos. Ook het lezen van ervaringen van andere ouders kan handig zijn om meer over de kwaliteit van het speelgoed te weten te komen.

Overigens kan je kindje bepaald speelgoed al heel snel ontgroeid zijn terwijl andere spellen nog jaren meegaan. Dit is bij sommige ouders een bepalende factor bij de aankoop van het speelgoed. Het is immers jammer dat je geld uitgeeft aan iets dat na een paar dagen alweer ergens in een hoekje belandt. Maar speelgoed hoeft zeker niet uitgerust te zijn met de beste technologische snufjes of enorm duur te zijn om ook goed te zijn. Een simpel stuk speelgoed of een eenvoudig bordspel kan zeker ook lang meegaan en voor urenlang speelplezier zorgen.

Houten speelgoed
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Baby’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy